Massey Ferguson 3080 - Hoe de remmen ontluchten

Ik heb pas het deksel met de oliepompen een de rechterzijde van de versnellingsbak van de 3080 er af gehad. Nu voelen de remmen van de 3080 een beetje sponzig aan net of er een beetje lucht in zit. Hoe kan ik deze ontluchten?
johnny mf

Reacties

RobVolvo
Je hebt zeker het aanhangerremventiel gedemonteerd gehad? Je kan het op de ouderwetse manier proberen, gewoon paar slangetjes op de nippels bovenop de trompetten doen en dan even met z'n 2. Eentje pompen en de ander de nippels telkens los en vast. Vergeet het remventiel ook niet. 😉 (dit moet met draaiende motor) Omdat je geen remcilinders los gehad hebt heb je hier wel kans van slagen mee... Mocht dit toch niet willen dan moet je volgens mij net als met de latere typen een slang van lagedruk systeem naar de hoofdremcilinders monteren en de retour hiervan zowat geheel afknijpen, maar niet geheel!! En dan de nippels los en dan pompt ie zelf de lucht eruit. Dit laatste zou ik je afraden als je niet zeker weet wat je doet, je kan namelijk je hoofdremcilinders opblazen! Ga dan even naar de dealer of iemand die het wel weet. Ben alleen niet geheel zeker of dit bij de 3000 serie ook al zo moet... 😉
johnny mf
@RobVolvo Ja klopt ik heb indd het aanhangerremventiel los gehad. Heeft de 3080 normale ontluchtings nippels net al normaal op remcilinders zit? Ik kon namelijk niets vinden op de trompetten, alleen de leiding die vanboven op de trompetten aangesloten zit.
RobVolvo
@johnny mf Ik meen dat de nippels op het vaste deel van de achteras zitten, dus niet op de trompet maar op het diff.huis. Zitten vaak onder de bagger/kuil/gras.... 😉
+1
johnny mf
@RobVolvo Oké bedankt voor de uitleg. Ik ga ze morgen eens zoeken. En proberen te ontluchten.
+1
mfrijder
Die ontluchtnippels zitten een 2 á 3 cm achter de olieslang/leiding die naar de hoofdremcilinders gaat.
Sleutel 10 om deze los te kunnen draaien.

Voor het ontluchten:

Laat eerst de olie een beetje opwarmen door wat met de trekker te rijden, de pto te gebruiken of hydrauliekolie rond te pompen of iets in die zin.
Zet doorzichtige slangetjes op de ontluchtnippels, hang deze eerst een stuk omhoog en laat de uitloop uitkomen in een lege oliekan.
Draai de ontluchters een slag los en start de motor.
Zet het motortoerental op +/-1500 omw/min.
Nijp de retourslang van het 17 bar ventiel zo goed als dicht.
Laat de trekker z'n werk doen en kijk door de slangetjes of er nog luchtbellen mee komen.
Als er geen lucht meer zit in de uitlopende olie dan de ontluchters dicht draaien.
nu een slangetje op de ontluchter van het aanhangerremventiel zetten en deze opendraaien met sleutel 7.
ook nu wachten tot er geen lucht meer zit in de uitstromende olie.
Retourslang weer vrijmaken.

Je kunt ook helpen door op de rempedalen te drukken tijdens het ontluchten.
johnny mf
@mfrijder Bedankt voor de duidelijke uitleg.
« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de Massey Ferguson 3080 en hebben de trefwoorden massey ferguson en remmen geen geheimen voor jou ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!