Grootste deel boeren is protesteren beu

Er is een grote kans dat boeren in 2021 opnieuw landelijk in opstand zullen komen. Niet in de laatste plaats doordat de onderliggende oorzaken tot op heden niet weggenomen zijn. Toch valt een opmerkelijk verschil met de eerste protestacties waar te nemen: intern klinkt steeds vaker gemor.

Dat stelt onderzoeksjournalist Mark Mensink, schrijver van het boek Boerenprotesten 2019-2020, op basis van een recente rondgang in de agrarische sector. “Sommige agrariërs, die tijdens de eerste acties nog wel aanwezig waren, zijn geheel afgehaakt. Anderen uiten grote zorgen en twijfelen over hun verdere deelname.”

Terwijl uit enkele publiekspeilingen is gebleken dat de steun van burgers voor boeren aan het afbrokkelen is, vooral in de stedelijke gebieden, komt er ook van binnenuit meer en meer kritiek op het actievoeren. Zeker als een protest niet of nauwelijks publieksvriendelijk uitvalt. Mensink: “Een fors deel van de agrariërs trekt zich dit persoonlijk aan en schrikt erdoor af, zo lijkt het wel. Die roeren zich vervolgens en laten dan weten een volgende keer niet meer mee te willen gaan.”

Er lijkt zich daarnaast een generatiekloof af te tekenen, ziet Mensink. “Waar zich tijdens de eerste protesten in 2019 nog enorm veel boeren van pak ‘m beet 40 tot 60 jaar aansloten, zijn in 2020 veruit de meesten jonger dan 25 jaar. Daarnaast was het aantal demonstranten een heel stuk lager. Wellicht dat het een met het ander te maken heeft, al weet ik dat natuurlijk niet zeker. Maar het is allemaal wel opvallend.”

De actieleiders Bart Kemp (Agractie) en Mark van den Oever (Farmers Defence Force) houden daarentegen vol dat er wel degelijk genoeg actiebereidheid onder hun achterban is. Toch geeft Kemp wel toe dat de animo de laatste tijd inderdaad een beetje ingezakt is. “Maar als er weer een goede reden is om in actie te komen, staan velen gelijk klaar voor vertrek. Daarvan ben ik overtuigd. Maar we moeten niet gaan ‘protesteren om het protesteren’. Het moet natuurlijk wel écht ergens over gaan.”

Om de relevantie van de gehele agrofood-sector voor critici aan te tonen, wijst Kemp erop dat dit de enige maakindustrie is die liefst 10 procent van de Nederlandse economie omvat. “Dan heb je het over 600.000 banen. Dat is wel de moeite waard, met ook nog een universiteit die qua kennis ver vooruitloopt. Dit is iets dat buiten Nederland wel gewaardeerd wordt, kan ik je verklappen.”

Van den Oever trekt geregeld de aandacht met boude uitspraken en het aankondigen van ‘harde protestacties’. Niettemin is hij tegelijkertijd achter de schermen druk met het sluiten van een akkoord tussen de levensmiddelenbranche en de landbouwsector, juist om te voorkomen dat er nog meer boerenprotesten volgen. “Mocht het mislukken, dan zal dat niet goed vallen bij de achterban. We moeten maar zien hoe het gaat. De melkprijzen in supermarkten waren historisch hoog, maar voor de boer – wat die ervoor terug krijgt – juist historisch laag. Ik verwacht dat de vlam maar zo wéér in de pan kan vliegen.”

—————————————————————————————————————————

Dit artikel kwam mede tot stand door een bijdrage vanuit het Steunfonds Freelance Journalisten.

Deel dit topic

Reacties

+24
jan.1
De boeren zijn in 2020 wederom als uitschot behandeld,men heeft ze niet meer nodig in nl denkt men in Den Haag,maar net als in de zorg beseft men pas hoe belangrijk ze zijn als men ze nodig heeft.
De toeslag affaire heeft pijnlijk bloot gelegd wat er allemaal mis kan gaan als er hooghartig wordt gedaan. Ik zie verbanden met de landbouw.
Als het nodig is starten we ook in 2021 de trekkers weer om onze zorgen kenbaar te maken.
En ik weet heel zeker,met mij zeer velen!
+8
Fendt926Driver
Leuke verhalen van een randstedelijke? Auteur die aandacht wil voor zijn boek.
Hier gaan ook de trekkers als het nodig is gewoon weer mee actie voeren.
En natuurlijk zijn acties (een beetje) publieks onvriendelijk.
Denk je dat iemand in nederland zich er iets van aan trekt dat ik s morgens protesteer in mijn eigen weiland??
En de media zegt zelf goed nieuws is geen nieuws.
Dus moeten we iets minder goed nieuws presenteren.
En de kreet dat het niet kan om tegen de feestdagen te protesteren bij supermarkten is ook een wassen neus..
Wanneer komt het hun wel uit dan???

En natuurlijk is de jeugd meer met de ttekker op pad bij decacties.
Omdat de oudere generatie de boerderij thuis draaiende houdt.
Die kwam eerst nog na met auto of bus. Maar dat mag met corona ook al niet meer.

Actie bereidheid is en blijft hoog
+1
pa
Quote Reactie van @Fendt926Driver:
Omdat de oudere generatie de boerderij thuis draaiende houdt.

En opa niet met de 926 overweg kan of wil
+3
Fendt926Driver
@pa opa leeft niet meer.
Anders was dat zeker een optie geweest
+5
BertK
Les uit dit artikel is de boodschap van je protest simpel houden zoals:
- Je kunt niet in groener worden investeren als je rood staat.
- Fair play, eerlijke uitgangspunten, realisme en haalbare doelen.
Eén van de problemen is dat het verhaal zo ingewikkeld gemaakt is, dat het bijna niet meer uit te leggen valt, niet voor de boer en zeker niet voor de burger.
Laat staan voor politici!

Juridische actie valt niet aan te ontkomen.
+5
Jannus
[@BertK

Naast alle negatieve berichtgevingen zijn er ook positieve initiatieven die veel lof oogsten al was het alleen maar om ook de nuances van de dagelijkse beslommeringen waar sommige bevolkingsgroepen mee te maken hebben.+1
Zwaagdijk
Hij heeft een punt, hier in West-Friesland was vorige week zaterdag een lichtjesavond met de tractor. Waar zeker 350 tractoren aan mee deden. Week ervoor stonden we bij het Dc van Ah. Amper 30 tractors. Laaste keer Den Haag was ook moeilijk. De meeste snappen het niet denk ik dan.
2850Johndeere6R
@Zwaagdijk Ik heb er gestaan we stonden met 20
+25
George
Grootste deel van de boeren is het gewoon allemaal helemaal beu. Boeren worden weg gezet als milieu vervuilers in de zelfverzonnen stikstofcrises. , als dierenbeulen , als subsidie slurpers , zuivelondernemingen/coöperaties die steeds meer eisen stellen en steeds minder betalen .
+1
Jannus
Quote Reactie van @George:
Grootste deel van de boeren is het gewoon allemaal helemaal beu.

Sprak eens een boer die stelde uit de MOB hoek dat de moordenaar van Pim Fortuyn al weer vrij rond loopt en wij als boeren nog steeds levenslang hebben
+9
Bartlehiemboer
@George Heel goed geschreven en gezien. Waar ik ook zo van baal is dat de boeren naast de protesten da afgelopen jaren steeds zo flexibel zijn geweest. Zich steeds hebben aangepast een de verandering en tal van goede eigen ideeën hebben aangedragen wat allemaal is genegeerd of als onzin is bestempelt. Dit heeft ons veel werk, onderzoek en geld gekost en nog staan we met lege handen of nog minder...
+1
jg
@George Boerderij probeert rond kerst de zaak nog wat op te fleuren met semi-positief geneuzel . Met het uitbrengen van de leveranciersgids deze week geven ze hun belangen exact weer .
Nijhof
@jg Of heet het soms al de 65% eiwittransitiefolder ism lnv?
+4
Boerbakje
@Nijhof blijkbaar zijn jullie nog lid. Valt er voor jullie in ieder geval in 2021 nog iets te besparen.
Noknok
@jg die is rechtstreeks de oudpapier bak in gegaan. Tegenwoordig hebben we internet dan vind je ook wel als je wat nodig hebt of meer informatie wil hebben van een produkt.
Leo,s vriend
Quote Reactie van @Noknok:
die is rechtstreeks de oudpapier bak in gegaan

Betaald abonnement en dan de prullenbak in gaan? Jammer geld.
matt
@Leo,s vriend de bijlage
Leo,s vriend
@matt kreeg je die gratis dan? Heb ik niet gehad.
matt
@Leo,s vriend alleen nog maar de digitale versie hier,dus ik weet het niet
+1
arie.j
Quote Reactie van @George:
Grootste deel van de boeren is het gewoon allemaal helemaal beu. Boeren worden weg gezet als milieu vervuilers in de zelfverzonnen stikstofcrises. , als dierenbeulen , als subsidie slurpers , zuivelondernemingen/coöperaties die steeds meer eisen stellen en steeds minder betale

Dat is het laatste jaar niet veranderd.
+1
marcsterreborn
Een hele goede journalist
Jannus
Quote Reactie van @marcsterreborn:
Een hele goede journalist

Vind ik ook eigenlijk wel,belicht de zaken van diverse hoeken van zowel het eerste moment op 1 okt tot aan de Bart Kemp afdeling maar ook de Mark vd Oever segmenten.

Wat je er ook van vind na een jaar van prikacties geeft het wel duidelijk een signaal af dat er iets dient te veranderen zowel prijstechnisch als (handels)politiek als ook de inzet van regio gebonden initiatieven bij de boeren zelf.
jg
@Jannus Het is heel simpel , krapte kwa aanbod creëren. Maar er zijn er teveel die denken dat je En een betere prijs En onbeperkt produceren kunt realiseren.
Bartlehiemboer
@jg Ja, we waren 500 fosfaat bij de knop enter al kwijt Er zijn dus waarschijnlijk nog veel boeren die zo denken. Tot nu toe hebben ze altijd wel gelijk gekregen
jg
@Bartlehiemboer Gelijk gekregen?
+1
Koeien boertje
@jg krapte komt steeds dichterbij in Nederland 😅
+2
arie.j
Quote Reactie van @jg:
, krapte kwa aanbod creëren.

Of werken met selectief aanbod voor iets waar vraag naar is of komt.
Met veel aanbieders vrijwillig blijvend minder aanbod voor elkaar krijgen is alleen maar een vrome wens.
Verder varkens komen er minder in Nederland is de verwachting, maar zal dat de prijs gunstig beïnvloedden ?
Ik weet het niet, er is zoveel buitenland van invloed.
verbi
@jg Dat denken we al jaren maar het gebeurt niet blijft bij praten.En als er hier krapte is vult het buitenland wel aan.Kortom vergeet het maar. De consument wil goedkoop voedsel en wordt door de overheid beschermd.Vele bedrijven zullen geslachtofferd worden. En dan moet ieder voor zich bepalen of ie dat wel wil.
Adaptief boeren
Mooie opinie
De wens is de vader van de gedachtte , bij deze journalist, we gaan het zien !!!
robbies
@sorry ik kan in het buitenland Schouten ook een populaire minister doen lijken die het beste met de boeren voor heeft. In DLD weet ik het niet, maar in BE is men zeker niet positief over Crevits
sunny boy
Artikel is tekenend voor de mainstream media op dit moment. Het partij programma van GL overtiepen en verkopen as nieuws. Het tegenovergestelde is de realiteit. De aktie bereidheid is gigantisch groot en Mark hoeft maar een oproep te doen en duizenden trekkers gaan de straat op.
Jannus
Quote Reactie van @sunny boy:
De aktie bereidheid is gigantisch groot en Mark hoeft maar een oproep te doen en duizenden trekkers gaan de straat op.

Zeker te weten...

Dit is toch gigantisch mooi om te zien hoe groot de samenhang is onder de plaatselijke boeren en dit kan ook leiden tot leuke plaatselijke initiatieven met een goed signaal naar de omgeving en de bevolking en de plattelandseconomie....samen sterk..


🔱🔱🔱

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Op TractorFan komen elke dag duizenden mensen bij elkaar om te praten over tractoren, grote machines en alles wat daar bij hoort. Jouw hulp kunnen we daar goed bij gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
34
DEELNEMERS
24
WEERGAVES
6.235