Tips zaaien met pneumatische fronttank

Beste tf'ers,

Ik heb een gebruikte pneumatische fronttank op het oog om groenbemesters/granen etc te kunnen zaaien.
In eerste instantie voornamelijk voor het zaaien van groenbemesters. Deze zaaien we in tarweland (met gehakseld stro) en bonenland.
Aangezien normale zaaikouters bij meer organisch materiaal nog wel eens willen stropen zat ik er aan te denken of het breedwerpig zaaien met ketsplaatjes een optie is.
We hebben een smaragd met dubbele 400mm buizenrol waar een verdeler op te maken is.
Zou het zaad voldoende aangedrukt worden voor een mooie egale opkomst? Of heb je dan eerder een dakringrol/messenrol nodig?
Voorafgaand aan het zaaien wordt het land eerst losgetrokken met een voorzetwoeler.

Mocht ik ooit een gebruikte schijfkouterbalk tegen komen dan kan ik daarmee alles zaaien. Alleen gezien de prijs zit dat er nu nog niet aan....

Hopelijk zijn er hier die ervaring in de praktijk hebben met bovenstaande met wat wel/niet goed werkt.

Alvast bedankt!

Deel dit topic

Reacties

Ruben-dxdeutz
Hier zaaien we met zoon klein APV zaaibakje met 8 uitlopen op 3 meter. Zaad word ingewerkt met een grote buizenrol, dit is wel op lichte zandgrond. Ik vind het zaaibeeld na opkomst er best mooi egaal uitzien wat niet bij alle zaaibakjes zo is. Met een dubbele buizenrol zou het zeker voldoende gedrukt worden op lichtere grond. Een schijfkouterbalk zal je er natuurlijk nooit mee kunnen evenaren maar voor groenbemester is dit ook niet echt nodig.
IHpower
@Ruben-dxdeutz Wij hebben hier zand, zavel, leem en klei. Nogal divers dus..
Het voordeel van een pneumatische fronttank is dat ik er later ook nog altijd graan o.i.d. mee kan gaan zaaien. Dat is bij een APV bak niet meer mogelijk...
Ruben-dxdeutz
@IHpower Klopt dat gaat niet werken, voor graan weet ik ook niet of dat wel zo mooi zou werken met die ketsplaatjes en een rol achter..
IHpower
@Ruben-dxdeutz Nee dan moet je echt met een (schijf)kouterbalk achter rotorkopeg werken
Fast Eddy
Als je genoeg rijsnelheid hebt wordt het zaad goed ingewerkt.

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Op TractorFan komen elke dag duizenden mensen bij elkaar om te praten over tractoren, grote machines en alles wat daar bij hoort. Jouw hulp kunnen we daar goed bij gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
5
DEELNEMERS
3
WEERGAVES
0