Illustratie van:

Zetor 5718 - accu's kapot?

Hallo, de accu's van onze tractor zijn nog geen 2 jaar oud, maar laatst wilde hij niet meer starten (rondgaan) en toen heb ik de accu's er uit gehaald, en bij bijde is het indicatorlampje zwart. Dit zou moeten betekenen dat ze opgeladen moeten worden. Dus ik ze opgeladen, op de langzame stand, tot ze vol waren. Alleen toen was het indicatorlampje nog steeds zwart ipv groen. Als je er mee probeert te starten gaat de startmotor heel even rond, en dan al niet meer. Nu vermoed ik dus dat de accu's kapot zijn, alleen dan hoort de controlelamp wit te zijn. Wat is hier het probleem?

Deel dit topic

Reacties

dalton
T hoeft niet per se aan je accu's te liggen.

je moet je bekabeling van de tractor een keer nakijken waarschijnlijk verlies je ergens je stroom op een sluitinkje. lijkt me iets waarschijnlijker als dat je accu's al gaar zijn na 2 jaar
JD3010
Zijn ze helemaal leeg geweest? Zoja, probeer dan is een andere lader. Ik heb vrij veel van zulke accu's in gebruik. Als ze echt leeg zijn, krijg je er met een gewone lader geen stroom meer in, je heb dan een speciale lader nodig. Bij normaal gebruik gaan deze in tijd 2 jaar niet kapot, ik heb er van 15 jaar oud.
Wimsumar
Beste JD3010]

Quote:
speciale lader

Je bedoelt zo'n C-TEK acculader?

rustbuster.nl/CTEK/Acculaders.htm/
ford5000
Kijk je bedrading eerst maar eens na, en meet de spanning op de accu's.
Wat ook nog kan is dat niet je accu's, maar je startmotor zijn beste tijd heeft gehad.
jafiats
Wij hadden een nieuwe accu aangeschaft en binnen een jaar was van deze ook alweer kapot hebben nieuwe gehad was nog garantie. ik zou ze even door laten meten bij je mechanisatiebedrijf
zetor-fan
Blijft in zon gevallen de controlelamp van de accu ook zwart? Ik heb de accu's opgeladen met een Monza CD 400 start acculader opgeladen op de laagste stand.

Het zijn trouwens Primax accu's
Rega
C-tek laders laden via het "puls-systeem" hierbij wekken ze de accu weer op, via een ingewikkelde scheikundig proces. Een gewone lader blijft er stroom in pompen tot ie "vol" is. De accu's een paar keer heen en weer rommelen wil ook nog wel eens een kleur verschil van het lampje opleveren. Je kan de accu's laten testen met een accu-vermogen tester, dan weet je zo of je accu's nog goed zijn, anders kijken hoe fel je verlichting brand enz. enz.
JD3010
@Wimsumar

Ik heb zelf daarvoor een Delco Freedom-lader gekocht bij mijn leverancier, maar dat is al heel wat jaren geleden. Je ziet zulke accu's met zo'n oog erop steeds vaker onder verschillende merken.
Deze laders zouden een veel hoger laadstroom hebben in het begin. Heb je acculeverancier geen lader hiervoor?
zetor-fan
Ik zal eens kijken of ze bij de accuzaak niks hebben hiervoor. ik vind het wel raar dat ze allebij presies het zelfde hebben.
Fendt 311 LSA
C-TEK acculaders zoals wimsumar zegt zijn echt wel de beste vind ik, ik gebruik ze ook op mn werk.
2 vrachtwagen batterijen van 1150A tesamen opladen
JD3010
@zetor-fan

Zijn ze dan allebei leeg geweest?
zetor-fan
Ja, ze zitten allebij tegelijk op de trekker, en ze waren dus allebij leeg. Maar ze gaan waarschijnlijk weer werken als ik ze met een C-TEK acculader oplaad?
JD3010
Zo'n C-TEK lader ken ik niet. Volgens mij zijn dat druppelladers die je continu op de accu laat staan, ookal gebruik je ze niet.
Bij jou accu's moet je een lader hebben die kortstondig een hoog voltage levert. Hoeveel weet ik niet, omdat ik dit nooit heb gemeten. Ik heb het ook maar gehoord.

Ik heb in het begin een paar keer een volledig lege accu gehad. De leverancier had zelf zo'n speciale lader om de accu weer vol te krijgen. Heb uiteindelijk voor het gemak er zelf 1 gekocht.
Rega
@JD3010

C-Tek zijn inderdaad druppelladers, maar een druppellader krijgt een accu ook uiteindelijk vol. Als ie vol is gewoon lader verwijderen, ik heb wel gemerkt dat bijhoudslading niet geweldig voor je accu is, gewoon lader verwijderen als ie vol is.

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de Zetor 5718 ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
14
DEELNEMERS
8
WEERGAVES
3