Staande of liggende houtkliever

Hallo
Zelf heb ik een staande houtkliever. Zelf ooit eens gemaakt maar soms last van rugpijn omdat ik mij moet bukken. Daarom denk ik eraan om mijn houtkliever omtebouwen naar liggend zodat ik op werkhoogte kan werken. Beter voor de rug denk ik. Wie heeft ervaring met staande en liggende houtklover. Is mijn gedachte juist dat een liggende beter/gemakkelijker werk?

Deel dit topic

Bijlages

(klik om te vergroten)

Reacties

+1
inspecteurfendt
Mijn nonkel heeft een gemaakt die zowel verticaal als horizontaal kan gebruikt worden. Voor de hobby doen ze wat houthandel dus heeft al heel wat uren gemaakt. Meestal wordt hij horizontaal gebruikt. tractorfan.nl/picture/924411/…
die in onze verhuurvloot kan je ook verticaal of horizontaal gebruiken
+2
Glenn IH
Verticaal vind ik persoonlijk beter als je met zware stukken zit moet je ze er niet op te zetten zoals het bij een horizontale is. Helpt het niet voor je rug om op een stam er bij te zitten inplaats van te staan zo doen wij het
Saeghershof
@Glenn IH ik heb al zittend wel eens geprobeerd maar ik ben niet gemaakt om tezitten.
Glenn IH
@Saeghershof ja als je niet zit is het wel erg vermoeiend zo
+1
MF65

(klik om te vergroten)

Heb hem destijds bewust staand gemaakt, op werkhoogte. Blokken schep ik op met de heftruck/schepbak en heb deze dan ook meteen op hoogte.
+1
Pauls
Ik heb beide, gebruik de rechtopstaande (met winch en plaat op 5 cm hoogte) voor zeer grote blokken (diameter boven de 40-45 cm) te klieven tot handelbare blokken voor de kleine rechtopstaande (plaat op 90 cm hoogte) of de platliggende op 60 cm hoogte, vind die 60 eigenlijk iets te laag maar mijn vader heeft die voor hem gemaakt, maar voor mij 10 cm te laag). Het maar wat je gewoon bent, maar als je eentje zou kunnen bouwen / aanpassen die beide kan is volgens mij handiger, mits de goede hoogte.
Saeghershof
@Pauls is inderdaad nog wel een ideetje om de mijne omtebouwen die beide kan.
spotmelker
Ik heb een liggende en wil nooit anders. Op eigen ideale werkhoogte gebouwd van oude u-snijder. Je moet er voor zorgen dat het gespleten hout niet direct op de grond valt. Dus een gladde plaat (dat schuift) met rand direct achter/om het mes zodat je stukken die nogmaals gespleten moeten worden niet hoeft op te rapen. De stammen zet ik op pallets en met minishovel op werkhoogte.
Fendt926Driver
Hier ook een liggende in de hef van de trekker.
Trekker draait toch voor de olie druk en kan dus met de hef traploos de hoogte in stellen.
Maar staand op poten is die door en voor mij op hoogte gemaakt.
Het te kloven hout ligt meestal op de kipper er strak naast en rol ik zo over naar de klover.
Tot 125 kg blokken geen enkele moeite.
+1
echte844
Heb een 12 tons 100cm klover voor in de hef. Heb deze echter in de voorlader hangen. Altijd ideale werkhoogte en bij zware blokken laat ik hem op de grond zakken. Meestal laad ik de op maat gezaagde blokken op mijn meststrooier (zonder walsen natuurlijk) en zet een kist onder de klover. Zo kan ik de blokken van de meststrooier op de klover rollen en vallen ze gekooft in de krat. Als ik er niet meer bij kom laat ik de bodemketting bij stoten.
assink
Ik zou 'm kantelbaar maken, eventueel met een extra cilinder.
Grote blokken naar 60cm hoog tillen in geen pretje.
ruudvd
Ik gebruik hem slleen horizontaal

(klik om te vergroten)

Zowel horizontaal als verticaal
+1
iantx1500f
Zou hem liggend maken
Met het mes aan de vaste kant (duwblok op cilinder)
Dan valt het meeste hout niet in de weg
En kun je iets naar voren rijden wanneer de hoop te groot word
Pauls
Quote Reactie van @iantx1500f:
Met het mes aan de vaste kant (duwblok op cilinder)

Zo is ie bij mij de vlakligger ook gemaakt, werkt wel het mooiste. Het is natuurlijk moeilijker te doen als je met 1 toestel beide wil hebben (rechtop en vlakligger).
+1
assink
@Pauls
Zoals op mijn manier gaat dat het mooiste, en als je 'm dan net iets hoger maakt dan de mijne, schuif je er zo een kruiwagen onder voor het hout.
Ben ook wel gecharmeerd van dit systeem, alleen kost dat veel meer kracht en moet je geen hout met veel knoesten hebben:
Pauls
@assink Ja dit wil alleen maar met mooi recht hout, knoesten zal moeilijker worden, en veel (elektrisch) motor vermogen nodig. Ik heb verscheidene jaren met een traktor op halfgas gekloven, maar toch liever elektrisch, scheelt een hoop kabaal om de oren.
Fendt926Driver
@Pauls misschien verwend met hoge olie opbrengst maar met 850 motor toeren klooft mijn klover als een tierelier.
En de radio komt ver boven het geluid van de trekker uit.
En electro motoren hebben geen radio.
Daarom hier nog altijd op trekker power.
En ik kan overal kloven.
In de schuur in het bos lamgs de weirand zonder steeds een stopcontact te zoeken of mijn aggregaat in de wei te zetten
+2
Pauls
@Fendt926Driver Jij komt toch ook uit de tijd dat de dieren konden praten. En je hebt geluk dat je een boerderij hebt die goed functioneert, zodat je steeds beter en groter kan. Ik heb maar een bescheiden boerderijtje, waar nog iedere stuiver drie keer wordt omgedraaid om dan te kiezen tussen iets oud en opmaken of toch liever een keertje zo goed als nieuw te kopen. Mijn vroegere traktor had een 20 l opbrengst (bij volgas) en daar is dan veel naar gebouwd, om dan uiteindelijk een okkazie elektromotor te kopen en een versleten pomp te krijgen, en aan te passen. Het is wel zo dat je met de trekker overal kan kloven indien nodig, en ik sleep alles eerst naar huis om daarna op eigen tempo en tijd te klieven, tis maar wat je wil.
Fendt926Driver
@Pauls daar heb je natuurlijk ook gelijk in. Niet alles is bij iedereen vanzelfsprekend dat het maar moet kunnen..
Fendt926Driver
@assink dat duurde mij veel te lang in en uit schuiven met een electro motor.
+1
assink
@Fendt926Driver
Ging me ook om het kloof principe. Niet de aandrijving.
Ging mij ook veel te langzaam. Wil nog een ijlgang ventiel bij op de cilinder bouwen, dan gaat alles nog weer wat sneller.
Pauls
@assink of een 2traps pomp, als de druk laag is gaat ie snel, met meer tegendruk schakelt het hoog debiet uit en gaat ie trager (en krachtiger) verder
assink
@Fendt926Driver
Hier zie je zo'n ijlgang ventiel in werking, volgens mij werkt dat volgens het principe dat er in het ventiel een klep zit die de retour olie naar de perszijde van de cilinder stuurt. Dit gaat ten koste van de netto druk, dus als de druk te groot is schakelt deze om naar conventioneel.
VBM 814
@assink bij ons is het principe het zelfde maar zit er op het eind een kruisbijl die mee omhoog kan schuiven zodat het nooit vast loopt onder het horizontale mes. Bij echt rot hout kan ik het mes vervangen door 1 enkel mes.
Maar ik ben jaloers op dat meeschuif systeem👌🏽 heeft weer een nieuw idee gebracht
+2
basia
Ook nog een leuk filmpje ;
bartjuh
Je kan je klover toch ook hoger zetten zodat de tafel op een voor jou mooie werkhoogte komt.
+1
casejxu
Waarom maak jr m niet aan je voorlader? Bij hele zware blokken laat je m zakken en schuif je zo het blok er op. En daarna til je m weer op. Je moet er alleen even lange slangen aan maken. Denk dat dat t makkelijkste werkt

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Op TractorFan komen elke dag duizenden mensen bij elkaar om te praten over tractoren, grote machines en alles wat daar bij hoort. Jouw hulp kunnen we daar goed bij gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
27
DEELNEMERS
15
WEERGAVES
0