Illustratie van:

Fordson Dexta - Handrem??

Heren en misschien een handige dame.

Ik heb een dexta van het bouwjaar 60 gekocht. Deze ben ik geheel op aant knappen en nu dus aanbeland bij de handrem. Rechts onder de hendel van de hef zit een kartel. Hoort hier een hendel bij? Ik heb reeds de handrem van de dexta besteld maar deze past dus van geen kant. Links zou die wel kunnen maar dan zal ik zelf iets moeten inprofisere. (onderdeel wat dus niet te krijgen is online). Please help me;) dan help ik jullie binnenkort ook met vragen:P

Gegroet!!

Deel dit topic

Reacties

rinie
Zo als ik weet zit daar een klein stukkie ijzer van een paar centimeters meer niet
IH-Jansen
Maak d`r is een foto van
hekwerk
Maak eens een foto van het remgebeuren van de tractor en het bestelde onderdeel. De handrem die er op moet hoort circa 10 cm lang te zijn, het is namelijk een palletje die je van links naar rechts moet draaien. Het lijkt niet op een standaard handrem wat je verwacht.
hekwerk
Er zit wel een verschil tussen de New Performance modellen van na '63 en hiervoor. Het gebeurt namelijk ook dat Dexta's opnieuw in elkaar gesleuteld worden, met allerlei onderdelen van andere bouwjaren e.d. Dan willen dingen ook wel eens niet meer kloppen met de bestelde spullen. Ken er in de buurt ook nog wel een paar handelaren die volgens het principe werken 'als het maar rijdend weg gaat'.
hekwerk
Je koopt dan een trekker, maar je krijgt er drie of vier. Als het dan stuk gaat, bestel je nieuwe onderdelen en dan blijkt het niet te passen.
Boemrang
Gewoon een anker meenemen en dat uit gooien als je moet remmen, haha. (grapje)
ford5000
Stuur maar eens een PB naar @HA189.
Zeker weten dat hij jou kan helpen.
old man jose
De DEXTA heeft eigenlijk geen echte handrem.
Het systeem bestaat uit twee aan elkaar te koppelen rem pedalen, waaraan een mechanisme is bevestigd dat je kunt vastzetten meteen metalen strip op wat jezelf zag als een tandrad.
Maar een aparte remtrommel voor de parkeerrem zit er niet op.
Je blokkeert als het ware de pedalen, en daarmee ook de remschoenen.
jelledexta
Is een heel klein hedeltje, als je de rem goed intrapt en vervolgens dat hendeltje klem zet op de karteltjes, staat de rem vast, en heb je dus een handrem 😉
ford5000
@old man jose

Je bedoeld toch zo'n uittrek hendeltje wat je na uittrekken een kwartslag moet draaien en dan de pedalen in trappen om hem te vergrendelen?
Mijn voormalige 6X 3000 had dat systeem ook.
Trouwens, de Duitse uitvoeringen hadden wel een aparte handrem aangezien de Duitse wetgeving een vergrendeling van de pedalen alleen niet toestond.
old man jose
@ford5000
Maar het principe van de "Duitse" handrem was hetzelfde.

Hallo Bert.
ford5000
@old man jose

Weet je dat nou wel zo zeker Jos?
Onze voorzitter heeft er ook zo'n "Duitser", en die heeft een gewone handremhendel. Hij heeft ook al moeite om hier de juiste onderdelen bij te krijgen.
Gerrit GBo
@old man jose en @ford5000 Bij mij op de Dexta zit in feite hetzelfde systeem als op mij Super Major, namelijk een vergrendeling mechanisme van de rempedalen.

Bij mij Dexta zit dat rechts achter aan de as die uit de remtrommel komt en verbonden is met de rempedalen. Op die as zit een extra arm die lang een soort van tandheugel komt, daar kan je hem op vergrendelen. Dit doe je met een klein palletje en niet een soort van handel.

Als je de rempedalen niet vergrendeld werkt de parkeerrem dus ook alleen maar op het rechter achterwiel.

Eenvoudig en mooi naar mijn mening!!
old man jose
@Gerrit GBo

Komt op hetzelfde neer als mijn verhaal Gerrit.
Maar toch.
old man jose
@ford5000

Bert het systeem is blokkeer de pedalen, hoe dat kan verschillen. Er zat niet zoals bij Duitse tractoren een extra trommel op. En daarom moest van de Duitse overheid er een aparte handle op gemaakt worden.
Gerrit GBo
@old man jose Inderdaad een bevestiging van jouw verhaal.
ford5000
@Gerrit GBo en @old man jose

Gerrit en Jos,

Dank jullie voor de opheldering.
ralfhesen
Heren!..hartelijk dank voor jullie reactie. Ik weet weer genoeg... lang leven de dexta's!

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de Fordson Dexta ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!