Mag een zelf gemaakte kipwagen de weg op in België?

Mag een zelfgemaakte kipwagen de weg op in België? Heb al gelezen dat dat mag voor oldtimer tractors die vervoer voor eigen rekening doen. Maar ook al die zeggen dat het niet mag.
In mijn geval heb ik een oldtimer tractor en zou ik graag een kipwagen kopen van rond de 6 à 10 ton voor eigen gebruik en dus niet voor derden maar weet niet of ik een zelfgemaakte die dus meestal op vrachtwagen onderstel staan mag kopen of dat ik een moet kopen die een typeplaatje heeft met fabrikant naam,... Op?

Alvast bandankt
New holland T7.270

Reacties

+1
Jan mf6465
Theoretisch gezien moet elke aanhangwagen in België een typeplaatje en een gelijkvormigheidsattest hebben. En éénmalig naar de keuring gaan.
+2
eicher4048driver
Je moet een van een fabrikant kopen met een pvg nr. alle rest kan je beter laten staan
+1
tom-cox
Wees je er wel bewust van dat je een oldtimer niet als werktuig mag gebruiken. Je mag er leeg mee rondtoeren maar je mag het niet gebruiken om er bijv. hooi mee te gaan halen, ook niet voor eigen rekening.
Ik geef het maar even mee. Ik ben de laatste om met de vinger te wijzen want ik gebruik mijn oldtimer (JD 1640) ook als werktuig.
+2
faane
@tom-cox dit is toch afhankelijk van hoe zijn traktor ingeschreven is, als hij als oldtimer ingeschreven mag hij inderdaad geen transport doen maar als hij ingeschreven is als landbouwvoertuig mag hij hem gebruiken voor transport voor eigen rekening maar niet voor derden en ook gebruiken voor landbouw
Doeleinden.
Dat heeft de verzekerings maatschapij mij toch zo vertelt.
Johndeereforlife
@faane klopt helemaal
Fordje4600
@faane hier is het zo dat je bij de verzekering kunt aangeven wat je er mee doet, bij onze verzekering kan je je oldtimer als oldtimer inschrijven en mag je hem incidienteel gebruiken voor werk/hobby. Als je hem echt wil gaan gebruiken om te werken moet hij officieel als landbouwvoertuig ingeschreven worden en moet je een duurdere verzekering afsluiten
faane
@Fordje4600 kan inderdaad mogelijk zijn, ik heb mijn traktor ingeschreven als landbouwtraktor een Deutz DX 3.60 en betaal 165€ aan verzekering.
Ik weet niet hoeveel het kost om een oldtimer te verzekeren?
b-loc
@Fordje4600 Ik vermoed dat die reglementering in Belgie niet bestaat. Inschrijven als oldtimer met oldtimerplaat voor sporadische eigen hobby/werkactiviteiten?
+1
Pauls
@b-loc Nee dat klopt, mijn verzekeraar gaf mij ook de raad om de trekker die een kleine 100 u per jaar werkte, niet als oldtimer mocht inschrijven, want ik mocht er geen enkele activiteit mee doen dan behalve naar meetings rijden, en daar eventueel kleine werkjes doen met ploeg of cultivator, een kar (of aanhanger) mocht ook niet of die moest een eigen verzekering hebben, en voor het prijsverschil 120€ tov 166€ was het de problemen niet waard als het je echt iets meemaakt, want dan komt pas de echte betekenis van de, voor ons onverstaanbare, wetteksten naar boven.
Verderop in de reacties wordt er wat gemeld over rode diesel(mazout), dit mag ook door een witte plaat getankt worden voor hobby gebruik, en zelfs de professionele (met witte plaat) mogen rode tanken voor de werken voor hun eigen boerderij, en als men voor derden werkt mag dit ook mits ze de verbruikte liters doorgeven aan de btw, en zodoende een bij betaling doen voor het verschil in taks.
+1
walker1
Ik ken de Belgische wetgeving nauwelijks, maar je hebt blijkbaar nog niks gekocht en je hebt twijfels of je met een zelfbouw de weg op mag? Nou dan laat je die zelfbouw toch lekker staan en ga je op zoek na een kipper van een fabrikant waar gewoon een keurig typeplaatje op zit, eventueel ook documenten.
+1
Bart-
Beste ,

Een voertuig mag slechts in het verkeer worden gebracht als het ingeschreven is en de nummerplaat draagt die bij de inschrijving werd toegekend. (Art 2§1)
De inschrijving is echter niet verplicht voor :
de landbouw-en bosbouwaanhangwagens, behalve indien die worden aangewend om vervoer voor rekening van derden te verrichten (Art 2§2)

Dus voor eigen gebruik copie van de traktor nrplaat op de wagen.
Een link naar een interessant PDF afkomstig PZ Meetjesland, die deze zone gebruikt voor de controlles op landbouw voortuigen
dropbox.com/sh/kmrgjsr7pq2qyyl/…

Vriendelijke groeten

Bart
Johndeereforlife
Ben ik de enige of vinden er nog mensen dat je niet meer uitgeraakt aan die regels wat betreft rode/witte diesel en wat je wel mag doen en niet doen als je hem inschrijft als oldtimer 😅
+1
Fendttrisixfan
@Johndeereforlife met oldtimer mag je werktuig in de hef hebben maar geen aanhangwagen trekken normaal
mike_v
Is nochtans simpel @Johndeereforlife . Rood is landbouwwerken. Wit is transport buiten landbouw.
Bart-
@Johndeereforlife Geen landbouw plaat is witte diesel. zo begrijp ik het
Johndeereforlife
@Bart- aangezien ik verschillende personen ken die rode tanken met een witte plaat en hun Verzekering zegt dat het mag aangezien het toch een landbouwvoertuig blijft en enkel voor eigen gebruik is en hier dus geen sprake is van oneerlijke concurrentie tegen transportbedrijven zou ik het raar vinden dat al deze verzekeringsmaatschappijen tegen de wet ingaan...

het zou kunnen dat witte plaat altijd met witte diesel is maar ik denk dan toch dat ze dit is moeten verduidelijken dat iedereen de regels kent
Fendttrisixfan
@Bart- klopt niet
Johndeereforlife
@Bart- weet ik maar er moeten volgens mij toch uitzonderingen zijn of deze pagina is onvolledig of zo want het zou mij verbazen dat er zo veel mensen deze wet overtreden
+2
Raf76
@Bart- hobby trekker mag met rode diesel. Geen betalend transport.
Johndeereforlife
@Raf76 bedoel je met hobby : als je hem hebt laten keuren voor eigen gebruik ?
+1
Raf76
@Johndeereforlife niet professioneel gebruik met witte plaat.
Fendttrisixfan
@Raf76 zelfs professioneel gebruik met witte plaat en rode diesel is mogelijk
Bart-
@Fendttrisixfan En enige wet tekst die dat bevestigd? Dank je. Want dat zou een grote besparing zijn.
Raf76
@Fendttrisixfan Volgens mij enkel witte plaat en rode diesel als je werken op privé terrein uitvoert, zodra je op openbaar domein komt zijn enkel landbouwtoepassingen toegelaten met rode diesel. bv Landbouwer die voor het bouwen van zijn woning bouwmaterialen gaat halen bij de bouwleverancier met zijn tactor moet met witte rijden.
Fendttrisixfan
@Raf76 grondverzet mag ook, maar word al weer wat ingewikkelder
+1
mike_v
Je kan met rode rijden icm een wit kenteken @Raf76, maar dan moet je een logboek bijhouden zoals eerder vermeld. Op basis hiervan betaal je dan op het einde van het jaar de accijnzen die je normaal via de witte diesel te tanken zou betalen.
« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Op TractorFan komen elke dag duizenden mensen bij elkaar om te praten over tractoren, grote machines en alles wat daar bij hoort. Jouw hulp kunnen we daar goed bij gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!