Twijfel tussen loonwerker/grond en loon werker worden of de zorg

Hallo allemaal!

als je de titel leest denk je vast bij jezelf die kerel is gek en dat snap ik volkomen, al sinds mijn 16e vind ik het werken op de boerderij en op het land fantastisch mooi. Helaas woon ik midden in een grote stad en hier barst het nou niet zo van de loonwerkers en boerderijen, Daarom ben ik een hoveniers opleiding gaan doen ontzettend leuk maar niet wat ik wou.

Na deze opleiding ben ik begonnen aan een MBO 2 opleiding helpende zorg en welzijn, en nu zijn we waar we zijn in 2021. Ik ben 21 jaar oud geen trekker rijbewijs en zit enorm met me zelf in de knoop er zijn 2 dingen die ik enorm mooi vind om te doen waarvan een me net iets meer aantrekt, deze dingen zijn Loonwerker/ Loonwerker en grondverzet etc, of het werken in de gehandicapte zorg.

2 compleet andere opleidingen en toch voor mijn gevoel zo dichtbij alleen zit ik enorm in de knup met welke ik nu moet kiezen ik vind het werken met gehandicapte fantastisch maar telkens wanneer ik op een boerderij kom of wanneer ik een machine over het land zie gaan denk ik bij mezelf dit is wat ik wil.

wat mij enorm zou helpen is jullie voor en nadelen over het werk en jullie ervaringen, misschien zitten er hier meer jongeren die net zoals ik totaal van het platteland komen maar er graag willen zijn!

enorm bedankt voor jullie tijd en ik kijk uit naar een reactie!

Deel dit topic

Reacties

+4
dennisbouter
Ik zeg 20 uur in de zorg 20 uur in het grondverzet
+3
Siete
Die keuzes liggen behoorlijk uit elkaar qua werkgebied.
Eerste wat ik me dan afvraag, zonder dat negatief te bedoelen, is vanwaar de keuze van Loonwerk/ Grondverzet.
Heb je er ervaring mee van dichtbij, ken je mensen die er in werken of is het een bepaald (ideaal) beeld wat je trekt?
Reden van die vraag is dat bij mij op de opleiding Loonwerk destijds ook zulke jongens zaten. Die hadden een bepaald beeld van werken met grote machines dat hun leuk leek. Daar is niemand van gebleven om de opleiding af te ronden.
Zeg niet dat dat bij jou ook het geval is hoor, maar dan snap je een beetje de gedachte achter mijn vraag. 😄
+1
ECornelisse
@Siete een vriend van me is loonwerker en wel is mee geweest en vond het mooi werk, ook toen ik 18 was een tijdje bij de boer meegelopen
+2
Jeroen-ford
Je kunt ook is stage/ vrijwilligerswerk gaan doen in beide richtingen. Welke regio woon je
ECornelisse
@Jeroen-ford gelderland midden!
+5
GROENEDEERE
Kun je je werk in de gehandicaptenzorg niet uitoefenen op een zorg boerderij en daar je werk eventueel combineren met je passie.
ECornelisse
@GROENEDEERE veel tot eigenlijk iedereen in deze omgeving doet het helaas niet zo grootschalig!
+1
flip1150
Het grote nadeel van loonwerk (heb zelf in het loonwerk gezeten) vind ik de onregelmatige werktijden. Vooral zomerdag is het doorwerken als anderen op een terrasje zitten. Dit gaat als je vrijgezel bent maar veel vrouwen hebben er na verloop van tijd problemen mee. Grondverzet is wat dat aan gaat wat meer geregeld. De zorg is geregeld onregelmatig. Denk er aan dat iemand bij een loonwerker alleen geld over houd bij veel uren maken.
+1
Rokus
@flip1150 geld over houden met alleen veel uren maken is wel heel zwart wit geschetst, ik kan met 40 uur prima rondkomen van mijn loonwerkers loon(tje)
+1
Siete
@Rokus
Ben ik dus gelukkig niet de enige.
Hier ook geen klagen hoor qua salaris.
Die uren is idd wel een ding waar je echt rekening mee moet houden. Dat was destijds ook voor mij de reden om uit t Loonwerk te stappen. Wou (en wil nog steeds) de kids ook graag zelf zien opgroeien. Gelukkig zijn daar over ook afspraken te maken.
+5
roscho
Als je tegen een beroep aankijkt, zie je meestal alleen de mooie dingen. Als je een dag helpt bij de boer, laten ze je het werk doen dat je aankunt zonder opleiding. Er is ook moeilijker, verantwoordelijker werk.
Bij een loonwerker werk je altijd voor een ander. Doe je het werk goed, dan word je op handen gedragen, lukt het een keer niet zo goed, dan kennen ze je in de hele buurt snel.
In de zorg kun je mensen blij maken. Je helpt tenslotte mensen die hulp nodig hebben, maar je kunt ook een conflict krijgen met een patient.
Een andere vergelijking is al gemaakt: in het loonwerk verdien je naar de uren die je maakt. Je kunt het niet maken om rond 17.00 u. de jas aan te trekken en naar huis te gaan, dat werk kan ook wel eens doorlopen tot 22.00 u. of later. In de oogsttijd kun je veel verdienen, maar er zijn loonwerkers die een deel van hun personeel 's winters in de WW doen of hun personeel verhuren als stratenmaker.
In de zorg heb je vaste werktijden, meestal weet je 2 weken van tevoren wat je rooster is en je hebt je vaste uren. Daarna trek je de jas aan en groet je je opvolger.
Als loonwerker ben je dat en blijf je dat. Je kunt leren met ingewikkelder machines om te gaan, maar je blijft loonwerker. Lonen variëren zo tussen €2100 en €2500 bruto en minder voor een beginner. Zie mijnzzp.nl/Beroep/1008-Loonwerker/….
In de zorg zijn er mogelijkheden om hogerop te komen, de salarissen zijn daarnaar. Zie floorzorgt.nl/floor-onderzoekt/….
Als je pas 21 bent, heb je tijd genoeg om rond te kijken. Waarom zou je niet bijv. 3 dagen in de zorg gaan werken en 2 als loonwerker? Of ga de zorg in en fungeer in de vrije tijd als noodhulp voor de loonwerker. Zeker in drukke tijden ben je daar welkom. Wel even zorgen voor de nodige rijbewijzen.
In beide beroepen moet je geen domme dingen doen: door ondeskundigheid is de kans op schade in het loonwerk groot, maar ook in de zorg is dat zo.
Verder is loonwerk een vooral praktisch beroep. Het meeste denkwerk is al gedaan door de mensen die de machines uitvonden.
In de zorg zul je heel veel tijd bezig zijn met administratie: wat heb je waarom met welke patient gedaan. Ik denk daarom dat je als loonwerker zorgelozer werkt. Doe je je werk goed, dan is het OK, je bent vooral lichamelijk bezig.
In de zorg blijf je steeds nadenken over hoe je de aanpak het best kunt doen en vooral ook achteraf of je de juiste aanpak hebt gekozen. Dat lijkt me psychologisch zwaarder.

Ik hoop niet dat ik met dit verhaal je keuze moeilijker heb gemaakt. Veel succes bij je keuze.
nico-c
@roscho Ik denk dat wat je zegt het psychologische verschil een hele belangrijke is.
Als loonwerker maak je lange dagen, maar als je vrij bent ben je vrij zeg maar.
Als je in de zorg werkt trek je misschien om 5 uur de deur achter je dicht, maar (afhankelijk van hoe je in elkaar steekt) neem je je werk in je hoofd mee naar huis en kan daarom net zo goed zwaar zijn.

Mij lijkt de optie die mensen hier noemen, dus in drukke periodes meehelpen bij boer/loonwerker het beste, maar die afweging zul je zelf moeten maken inderdaad.
+1
Bekkink
Misschien is een optie voor jouw de gehandicaptenzorg, maar dan in de dagbesteding. Werken met gehandicapten en dingen maken. Kijk maar es bij estinea. Dat zijn redelijk regelmatige diensten. Kun je in het weekend en s avonds nog genoeg bij een boer of loonwerker hobbyen😉
+1
deufi
Vanuit een economisch perspectief heel eenvoudig: De overheid wil alle agrariërs weghebben in Nederland en doet er alles aan om ze tegen te werken / weg te werken. De kans dat daarin een boterham te verdienen valt , wordt voor de lange termijn steeds kleiner. Daartegenover komen er steeds meer mensen en mensen worden nu eenmaal ziek, dus veel meer werkpotentieel.
Maar de keuze moet je natuurlijk ook afwegen wat je nu echt het leukste vindt.
+1
flip1150
@deufi Hoeveel mensen worden tegen beter weten in toch boer. Alleen omdat daar hun hart ligt.
deufi
@flip1150 Dat klopt. Daarom moet je ook een onderscheid maken tussen boeren en ondernemers. Niet iedere boer is een ondernemer. Beetje ondernemende boer zoekt het in groei/verbreding of in nevenactiviteiten om in inkomsten te kunnen blijven voorzien. Er is maar een kleine categorie die dat wel kan zonder neveninkomsten (veelal bedrijven generaties lang in de familie, die het doorgeven aan de kinderen of ergens uitgekocht zijn). Het is niet voor niets dat er meer boeren zijn met neven activiteiten en/of verbreding respectievelijk een bijbaan hebben om in de inkomsten te kunnen blijven voorzien.
hendry-blokzijl
Of er werk in te vinden is, weet ik niet maar is een zorgboerderij dan niet wat?
Nick421
Is dit niks voor je:
burgthoeve.nl/

Is een zorgboerderij / paardenmelkerij. En ik weet dat ze ook verschillende grondverzet machines hebben waarmee ze loon / grondwerk verrichten voor derden.
Misschien wel de combinatie waarnaar je opzoek bent?
brauheist
Ik weet je woonplaats niet precies maar ik zit in de buurt van Nijmegen, qau grondverzet mag je best een keer een dagje meekijken.
+1
mklok
Het is allebei niks😉
+2
manus
Hoi

Maak je opleiding af in de zorg, daar is altijd werk. En daar heb je meer voldoening in dan een beetje met een grond kar rond te rijden.
Weet er zelf alles van.
Ben tuinders zoon en toch op de vrachtwagen gegaan. Mijzelf ondersteboven gereden , heb een flinke burn-out gekregen.
Heb anderhalf jaar thuis gezeten. Via een test kwam er hovenier en of zorg uit..
Heb voor zorg gekozen, want hovenier was makkelijk genoeg qua achtergrond.
Ben opleiding 3IG gaan doen en werk nu ondertussen 10 jaar in de ouderenzorg, en sinds afgelopen jaar in combinatie obuurzorgboerderij.

Werk nu regelmatig bij mijn buurman op de boerderij, kan mooi in de vrije dagen

Grt Leon Heijboer.

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Op TractorFan komen elke dag duizenden mensen bij elkaar om te praten over tractoren, grote machines en alles wat daar bij hoort. Jouw hulp kunnen we daar goed bij gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
21
DEELNEMERS
16
WEERGAVES
0