Illustratie van:

Same Explorer 70 is het normaal als je Max speed rijd dat de toerenteller in het rood staat.

Ik heb net een same 70 explorer 2dehands gekocht. Nu snap ik de toerenteller niet zo goed. Is het normaal als je Max speed wilt rijden (25km/h) het wijzertje in het rood staat?

Deel dit topic

Reacties

+1
wim-same
Welk wijzertje staat in het rood, en hoeveel toeren geeft hij dan aan. ?
+1
Samepower2
@wim-same goedenavond Wim
Bedankt voor u reactie! Hieronder vermeld een foto van het internet. Als het Wijzertje rond de 25km/h staat is die voorbij het rode aangeduide. Maar dan geef je ook volgas. Kan dit kwaad?

(klik om te vergroten)

+2
arnold-arentze
@Samepower2 Het is een onduidelijke foto, maar ik denk dat het rode aangeduide in de gele ring het toerental van de aftakas is bij dat motortoerental.
+1
wim-same
@arnold-arentze Dat kan ook, Dan zijn dat gewoon aftakas toerentallen.
+2
wim-same
Volgas is max 2500 toeren per minuut. Als je daar boven komt is dat niet best voor de motor.
+1
Samepower2
@wim-same bedankt! Dus als ik volgas op de baan rij moet ik mij geen zorgen maken.
+1
wim-same
@Samepower2 Als hij dan niet meer dan 2500 motor toeren maakt niet, anders wel helaas. Een opgevoerde motor is nooit goed.
+2
Samepower2
@wim-same er is nooit aan de motor gewerkt en heeft altijd tijdig onderhoud gehad. Tractor is van 1991 en heeft 5221 uren op de teller.
+1
wim-same
@Samepower2 toch zorgen dat je binnen de toegestane toleranties blijft.
+1
joop-same
@Samepower2 Als de motor ongecontroleerd zomaar hoge toeren gaat lopen dan kan het zijn dat er een stift in de regulateur gebroken is.
Dan de regulateur wisselen voor een ruil regulateur.
verwijderd
+2
arnold-arentze
@Samepower2 Ik denk dat de witte ring je motortoerental is “rpm x100” En de gele ring binnenkant aftakastoerental op 540 en buitenkant gele ring aftakastoerental 1000
+1
Samepower2
@arnold-arentze ja dat is het ook. Ik had me vergist. Deze tractor geeft geen snelheid aan op de teller.
+1
wim-same
@Samepower2 de voorgaand serie wel, daar kon je ook de snelheid aflezen.
+1
Towaberg
Ik rij rond de 2200 toeren, doe je de motor nooit pijn.
+3
Jan pieter
De onverwoestbare same motoren zonder electronica kunnen gemakkelijk 3000 omw/min aan. langdurig uitgeprobeert bij mijn nachtvorst beregening voor mijn fruitbomen same is in ned niet gewaardeerderd en toentertijd een zeer slechte importeur uitgekleed en bewust failliet laten gaan door agri firm en meedere plaatselijke coöperatieve meelboertjes
+3
wim-same
@Jan pieter en toch vind ik 3000 omw/min geen aanrader hoor. Ik zou me gewoon aan de max toerental houden wat voorgeschreven is.
Kramer U800
@wim-same Heeft deze motor balans assen? Anders kunnen deze wel 6000 toeren draaien 😬🙊
wim-same
@Kramer U800 Waarom schrijft de fabrikant dan 2500 t/m voor ? Explorer 70 weet ik niet, heb ik zelf nooit gehad, maar de Mercury 85 had wel balans assen, maar ook max 2500 t/m
Kramer U800
@wim-same 2500 is gewoon de max klaar. Maar ik geef er gewoon mee aan dat die balans assen vaak het dubbele toerental draaien van de krukas. Dan word het wel heel spannend als ze nog harder gaan draaien
+2
wim-same
@Kramer U800 En dan, als je zo'n SAME motor opgevoerd heb, en hij loopt in elkaar, Dan is het een rot motor zeker. Ik kom wel meer van die mensen tegen die een Same hebben die 35, of 40 loopt, die origineel 25 of 30 km per uur horen te lopen. even later vragen ze om onderdelen, en dan mag het nog niet veel kosten ook.......
+1
arnold-arentze
@Kramer U800 Je zou maar Klepveer in zo’n motor zijn🙈
wim-same
@arnold-arentze Ik weet niet alleen klepveer Arnold, maar wat dacht je van de slijtage, en het motor olie verbruik ? .
+2
arnold-arentze
@wim-same Ja een lange slag motor is niet gemaakt voor hoge toeren. Belasting op krukaslagers etc wordt ineens vele malen groter bij paar toeren meer. Voor vermogen en koppel ook nutteloos extra toeren, alleen beetje snelheid en heel veel herrie en slijtage.
Kramer U800
@wim-same De motorolie druk is ook vele malen hoger dan natuurlijk. Lekker voor je pakkingen.
wim-same
@Kramer U800 bovendien, kleinere 4 cilinder personen auto's zijn er genoeg zonder balans assen, die wel veel meer toeren kunnen maken.
+2
Kramer U800
@wim-same Klopt, maar die zijn er op gemaakt.
joop-same
@Kramer U800 Er zitten balans assen in deze motoren, maar bij dik 3500 + toeren loop je de kans dat de klepspietjes er uit vliegen met alle gevolgen.
Kramer U800
@joop-same Dat wou ik zeggen ja.
Meestal hebben die 4 cilinders inderdaad balans assen.
+1
roscho
Quote Reactie van @Jan pieter:
kunnen gemakkelijk 3000 omw/min aan.

Ze zullen er misschien niet meteen van stuk lopen, maar dat zou het verschil kunnen maken tussen een levensduur van 15000 of 12000 uren. Het vervelende is, dat je zo'n trekker heel lang te snel kunt laten lopen voordat je merkt dat het minder wordt. En dan nog vraag je je af of dat opvoeren er de oorzaak van is of dat hij door normale slijtage slechter wordt.
+2
joop-same
@Jan pieter Hoe kom je er bij dat er een heel slechte importeur van Same was, ik heb bij de eerste inporteur 25 jaar gewerkt en bij de 2 de importeur De Vor bijna 20 jaar en dat was een prima bedrijf, maar toen was jij nog niet eens gemaakt.
De Panter is met P motor is niet te vergelijken met de 916/1000 serie zoals in de Explorer zat.
+1
a3vandiejen
@joop-same Dan heb je recht van spreken als je 45 jaar bij twee importeurs gewerkt hebt..respect Joop👌aan je kennis twijfel ik geen seconde.
+1
wilbertkw
@Jan pieter dat deze trekker meer toeren kan maken en je weet waar je mee bezig bent dat geloof ik direct. Maar de topicstarter heeft nog niet aangegeven hoeveel toeren de trekker maakt. En het rode is volgens mij aftakas toerental. Dan lijkt mij in dit geval 2200 de max.
+1
Jan pieter
Dit gebeurt alleen bij nachtvorst beregening moest een nieuwe hogedruk-pompkopen opbrengsten van conference zijn te laag . En same Panther doet prima
+3
Martinsame
@Jan pieter heb je een foto van de panther? 😉

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de Same Explorer 70 en hebben de trefwoorden toerenteller en cabine geen geheimen voor jou ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!