Mestprijzen 2012

Weet iemand al als je 1 februari al mest mag rijden of blijft het op 16 februari staan? en als je nu rundveedrijfmest wilt afvoeren wat betaal je en in welk gebied zit je dan?

Deel dit topic

Reacties

NHSanderJD
De prijs legt toch aan de loonwerker?
sjosken
@NHSanderJD

niet altijd.. ligt aan het bedrijf waar je het bestelt en in welke regio je zit
maartendankers
Als je af moet voeren betaal je altijd te veel en als je aanvoert krijg je altijd te weinig 😃
ford8630power
@maartendankers

Nou, 11 euro per kuub vind ik anders wel netjes als je wat aan mag voeren 😉
maartendankers
@ford8630power

Specificaties?
sjosken
@ford8630power

dat wil ik ook wel is weten??
bij ons wordt het gratis uit gereden.. en dit is in Zeeuws Vlaanderen
maartendankers
@sjosken

En dan word er niet gedacht dat er met een mestbassin veel te verdienen is?

Swinters mooi vol laten rijden als de prijzen goed zijn en dan maar 2.5 tot 3 euro betalen voor het bemesten. Daar verdien je geld mee.
ford8630power
@maartendankers

Specificaties? Nou gewoon, we konden nog wat bij gebruiken vorig jaar en hebben in december nog een paar tanken koeienmest laten komen van iemand die vol zat. Leuke business 😉
sjosken
Er zal misschien wel geld in de verdienen zijn..
maar daar word je vast ook niet rijk van..
en in de winter in de stront roeren heb ik ook weinig zin in
maartendankers
@sjosken

Je bent ondernemer of je bent het niet...
maartendankers
@ford8630power

Oke, maar bedoel gehaltes. En dan zit je al in de buurt van die veehouder? Dan is dat nog niet bijzonder veel..
sjosken
@maartendankers

als je het al nodig hebt van de mest? wie is er dan ondernemer?
fendt-412
Om het geld is het wel leuk. Mestbassin heb je binnen 2 jaar al terugverdient als je het goed aanpakt. Niet te bang zijn om wat uit te geven om het vervolgens driedubbel terug te verdienen. Als akkerbouwer wist ik het wel. Of 10tje de kuub er aan over houden, of 25euro/100kg aan kunstmest betalen, wie is er dan ondernemer? 😛 dat zijn net de marges die het leuk maken bij tarwe.

mest aanvoeren is leuk, maar je weet niet wat je er voor niets bij krijgt. Salmonella, IBR en ga zo maar door. Als je daar een keer mee zit kom je er nooit meer vanaf. En wat is dan 10euro/kuub.
maartendankers
Weet je hoeveel werk je van een bassin hebt?

Aanleggen kost even geld en je hebt op het laatst even veel volk nodig om het doek erin te trekken. Vervolgens maak je afspraken met de transporteur en je mixt ehm een x in het voorjaar. En na een paar jaar maximaal geld ontvangen... Maar als jij met minder moeite meer kan verdienen moet je het zeker doen!
sjosken
@fendt-412
Je kan het zo uitrekenen.. maar met kunstmest is je giften perfect te verdelen.. bij drijfmest moet je weer over het land heen gaan rijden met zwaar materiaal.. je bent afhankelijk van de loonwerker wanneer hij komt..
Het enigste voordeel wat ik van een mest silo zie is dat je een gelijkmatigere gehaltes hebt van de mest
maartendankers
@sjosken

En met die gelijkmatige gehaltes heb je de eerste winst al te pakken...
sjosken
@maartendankers

ik zie weinig in drijfmest bij ons krijg je nu geld toe op vaste stal mest op stro basis daar zie ik meer in.. meer organische stof en het verkloot de bewerkbaarheid van je grond niet
fendt-412
@sjosken

basisgift kun je toch al aardig goed doen in het voorjaar ofniet? Kijk je welke mestsoort je wil hebben op de tarwe qua gehalten. Kun je eventueel nog iets sturen door een andere mest er in de silo doorheen te mixen.
Helft van de akkerbouwers hier in de buurt laat toch wel mest over de tarwe sleepslangen, zie je niets van terug. Juist nog wel goed voor de stoeling.

Past niet bij elk gewas, maar om nou alleen kunstmest over tarwe te strooien is wel gek genoeg.
sjosken
@fendt-412

je hebt wel gelijk.. maar je zegt het zelf dan moet je monsters gaan nemen in je silo om het goed te weten.. en het klopt dat je er niks meer van ziet in je tarwe..
maar ik vul mijn spuit gewoon met urean doe er een middel bij dat het langzaam vrij komt en klaar is kees.. ik besteed liever mijn tijd aan mijn hoofdgewassen zoals aardappels en uien en dan is het op de tarwe stoppel vaste mest op strobasis groenbemester er achter..
suggs 73
Zolang er nog kunstmest te koop is kies ik daar voor , het is schandalig duur nu maar het grote nadeel van drijfmest is dat je er plakkeriger grond van krijgt , dit speelt natuurlijk vooral op de kleigronden maar als akkerbouwer zit je hier niet op te wachten .

Fendt-412 Het uitsoelen van een tarwe gewas heeft te maken met het moment van toedienen van N
weurding
@sjosken pas op met vaste mest, als je kijkt wat sommigen voeren aan vleesvee of paard kan de onkruiddruk heel groot worden 😉
fendt-412
@suggs 73

is mij verteld dat dit ook door rollen, of het soortgelijke effect van sleepslangen komt. Zal beide wel een invloed op elkaar hebben.
Zie nog wel enkele boeren die hun tarwe rollen met ene cambridge rol, zal wel niet zijn om de grond dicht te drukken zodat het allemaal dicht kan slempen.

Het heeft zeker nadelen, maar op tarwe kan het toch wel? hoeft maar een bewerking te doen na het bemesten, dat is ploegen in het najaar. Met stoppel of gehakseld stro heb je dan toch nog genoeg structuur in de bodem zodat hij wel goed bewerkbaar is? Bewerkbaarheid neemt juist gigantisch af omdat er alleen gebruik wordt gemaakt van kunstmest, zijn er nog gekken bij die hun stro verkopen. Dan creeer je je eigen problemen wel, zeker iets zwaardere kalkarme grond.
sjosken
@weurding

ja maar zit daar verschil in dan tussen vaste mest en drijfmest?
suggs 73
@fendt-412

verdraaid met dat rollen heb je wel gelijk, daar krijg je idd een betere uitstoeling van zoals rollen , met kunstmest kun je daarmee ook wat sturen .

Drijfmest zorgt ervoor dat de binding van lutum deeltjes groter wordt , dat is een gegeven , agrifirm krijgt ook steeds meer die signalen van boeren die dat onder vinden . Zit zelf ook al te denken dat protammelasse het zelfde effect geeft , ook al kun je dat met cijfertjes niet bewijzen , maar idd stro hakselen ook al is de stro duur kan voor de grond altijd uit, ben zelf meer van de vaste mest, is duurder en soms moeilijk stuurbaar maar geeft wel positief effect aan de grond , een x kalk erop en niet te zware machines erop en goede vruchtwisseling , zijn er nog genoeg die : aard - bieten - uien - wortels en ach ook maar weer eens graan oh nee er kunnen aard op dus we doen we dat qua saldo doen ze het goed maar vroeg of laat gaat dat goed fout
weurding
@sjosken vaak krijg je drijfmest van melkkoeien en vaste mest van vleesvee of paarden, en er wordt nog al eens oud voer in de potstal gegooid
eppo
@suggs 73

wij doen op het werk 1 op 3, graan dat werkt tot nu toe monsterachtig. huren ook land bij veehouders voor aardappels en bij een akkerbouwer. bij die akkerbouwer moet je uitkijken voor het dichtslaan van de grond. stro verkopen gaat ateeds meer gebereuren bij deze stro prijzen. maar voor stro afvoeren word de meeste grond te intensief gebruikt
suggs 73
@eppo

wij wisselen rooivrucht af met graan en 1 op 4 a 5 aard en hakselen het stro en echt dat blijven we doen , koop maar eens compost aan , dat is ook erg duur geworden , maar zoals jezelf ook zegt akkerbouw wordt te intensief bebouwd met rooivruchten , met gras krijg je mooie structuur , maar ook dat heeft soms wel z'n nadeel of voordeel , maar voor de structuur bodem leven idiaal .
Jefrovers
@sjosken

tractorfan.nl/topic/2611/…
valt niets in te verdienen ??

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Op TractorFan komen elke dag duizenden mensen bij elkaar om te praten over tractoren, grote machines en alles wat daar bij hoort. Jouw hulp kunnen we daar goed bij gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
29
DEELNEMERS
10
WEERGAVES
2
TREFWOORDEN