Tractorrestauratie

Dag mede TF'ers

Zoals jullie al in eerdere topics konden lezen, ben ik verpleegkundige in opleiding. Niet echts iets waardoor ik een technische achtergrond heb.

Volgend jaar ben ik afgestudeerd, ik zou dan graag in avondschool die kennis wat bijwerken. Cursus mechanika, lassen,... en van die dergelijke.

Mijn oma en opa hebben ook nog een oude Zetor (uit de jaren '60, heb nog geen modelnummer, maak wel eens foto's) staan, die ik ZELF zou willen restaureren.

Nu vroeg ik me af, hier op TF zitten wel mensen met ervaring. Hoe gaat iets dergelijks in zijn werking, algemeen gezien dan. Ik heb hier al vaak foto's gezien van projecten.

Wat doe je eerst? De motor op punt stellen, en terug aan de praat krijgen, of eerst het koetswerk? Roest, verwijderen en herspuiten + builen en blutsen zo netjes mogelijk proberen weg te werken.

Ik besef dat er geen handleiding bestaat voor een restauratie, en dat het afhangt van project tot project. Maar zo een algemene, korte opsomming zou interessant kunnen zijn, zodat ik een beetje overzicht heb.

Reacties als "laat het doen door iemand", hoef ik niet. Het is echt wel de bedoeling dat ik dit zelf doe (met hier en daar de hulp van lokale vrienden off course 😉 ).

Deel dit topic

Reacties

interman
-ik zou als eerste kijken of technisch alles goed is, als niet dan beginnen bij het duurste onderdeel, daarna alles langs lopen.
-als dat alles goed is alles mooi maken, zo veel mogelijk uitelkaar schroeven, schuren, primer en spuiten.

ff zoeken in oude topics voor spuiten ed! is al veel over geschreven
lindehydrocart30
Wij doen:

eerst kijken of hij technisch goed is, motor aan het lopen maken, stuk mee rijden, en kijken of hij lekt of slecht loopt ed.

dan alle technische problemen oplossen, nieuwe keeringen, verstuivers, enz enz.

daarna de hele trekker zo ver mogelijk uit elkaar halen,
schuren, en het plaatwerk eventueel laten stralen.

plaatwerk uitstukken en herstellen.

dan in de grondverf spuiten, en daarna de echte lak erover heen.
plaatwerk kun je zelf doen, maar kan ook door een autospuiter laten spuiten. dat ligt er ook aan hoeveel geld je er voor kwijt wilt.

dan de trekker weer opbouwen, en alle bedrading en lampen weer aansluiten. eventueel een hele nieuwe kabelboom maken, dat is wel het beste.

daarna de afwerking, zoals nieuwe typeplaatjes, nieuwe stickers op de kap, enz enz.

en dan heb je een mooie trekker, als het goed is 😛 😃
interman
Voor plamuren, techniek, lassen ed moet je gewoon onmundig veel youtube filmpjes kijken, zoeken op welding,car restoration enz, daar leer je heel veel van en het is gratis.
tractorliefhebber
Je hebt een PB.
stannetje96
Eerst zorgen dat ie technisch goed, geen lekken, zorgen dat alles werkt en goed loopt etc en dan pas mooi maken. want als je em helemaal spuit en er dan achter komt dat je nog moet sleutelen kan je ook heel snel de lak beschadigen zou ook zonde zijn 😉
gait1
Inderdaad, zoals @stannetje96 het zegt!
steyrTom
Wat is de staat van de trekker? Rijd die nog of niet? Het is wel makelijk om eerst te zorgen dat alles doet en dan een half tot één jaar gebruiken en te kijken of er niks mis is en of det trekker niet lekt. Het zou jammer zijn als je de trekker net in de lak hebt en hem dan weer helemaal uit mekaar moet halen en je kans loopt de lak te beschadigen.
Zetor-Musil
Goed dat je een Zetor gaat opknappen !
als je technische vragen hebt ga dan naar
zetorworld.com/
MattijsDeSmedt
Bedankt voor de tips, dit zal ik zeker ook gebruiken. Via PB kreeg ik ook de tip om veel foto's te maken, wat het assembleren makkelijker maakt. Dit zal ik zeker ook in acht nemen.

@interman Bedankt, ik heb al eea gezien op Youtube, maar er kan nog veel bij 😃

@steyrTom De traktor staat al stil sinds 1995, dus ik weet niet of ik er nog veel zal uitkrijgen. Mijn grootste probleem is dat ik niet weet hoe ik kan uittesten of hij nog start. Een nieuwe batterij aankoppelen kan ik nog, maar het "slot" is volledig verroest, inclusief sleutel. Daar zal ik dus iets moeten voor vinden.

@Zetor-Musil Bedankt!
Zetor-Musil
Om welke type gaat het ?
MattijsDeSmedt
Quote:
Mijn oma en opa hebben ook nog een oude Zetor (uit de jaren '60, heb nog geen modelnummer, maak wel eens foto's) staan.

M.a.w, ik weet het niet zeker. Ik zit nu nog in examens, maar na de examens zal ik eens foto's maken, en ze tonen.
Adri-JD850
Om te beginnen neem de TIJD (oriëntatie) en heel veel foto's van de onderdelen die je los gaat schroeven zodat je straks bij het weer in elkaar zetten kunt zien hoe het gezeten heeft(o.a. daschbord bedrading), zeker als je er een tijdje over wil doen,maak ook foto's van de trekker voor je er aan begint.Eerst zorgen dat de trekker in goede staat is ,dus een tijdje gebruiken lekkage's en dergelijke repareren, flink sparen zodat je het kapwerk weg kunt brengen naar een spuiter hiertegen kun je zelf niet spuiten(ervaring),het uitdeuken kun je zelf wel als je maar secuur genoeg bent alle oneffenheden komen er met het spuiten weer uit.NIET bang zijn om vragen te stellen domme vragen zijn er niet alleen domme antwoorden. Als je een vraag hebt vraag aan verschillende mensen om raad en kies voor jezelf uit wat voor jou het beste en makkelijkste is. SUCCES
deutz7006
Je kan hen ook met een schroeverdraaier starten
de twee kontacten van de startmotor verbinden met de schoevendraaier
wel oppassen die wordt warm
normaal zouw die zo moeten starten
MattijsDeSmedt
@Adri-JD850 Bedankt, allemaal mooie tips. Tijd is inderdaad ook een goede tip. Er zit niemand achter me, die traktor staat al bijna 20 jaar stil. Of hij nu een paar maanden langer stilstaat of niet, dat maakt het verschil niet.
JD7530-Ford
Mij lijkt dat je hebt beste dat de motor loopt, en daarnaar alles probeert te laten functioneren, en daarna beetje mooi maken zoals spuiten.
guy s
Kijk voor je gaat starten wel ff of er nog olie in de motor zit
t6010plus
@guy s

mechien eerst nieuwe d'r op?
lindehydrocart30
Als je het helemaal goed wilt doen, dan ververs je eerst de motorolie, en alle brandstof + filters. dan weet je zeker dat het allemaal goed is 😉
MattijsDeSmedt
Ik denk dat dat wel het slimst is, de traktor staat al bijna 17 jaar stil 😃
jd4050
Als die niet met sleutel wil starten kun je de draadjes ook wel doorverbinden van het contactslot.
Adri-JD850
Als deze trekker al zo lang stil staat zou ik eerst wat olie op de zuigers proberen te doen zodat deze wat los kunnen weken.

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Op TractorFan komen elke dag duizenden mensen bij elkaar om te praten over tractoren, grote machines en alles wat daar bij hoort. Jouw hulp kunnen we daar goed bij gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
21
DEELNEMERS
14
WEERGAVES
29