Klepelmaaier aan minigraver

Ervaringen gezocht ivm een klepelmaaier aan een minigraver. Betreft een kubota kx41-2. 1.6t minigraver. En een 80cm klepelmaaier van Van Elk handelsonderneming.
Werkt dit?is het een beetje kwaliteit? Het zou dienen om de beekkanten rond de tuin proper te houden. En gaat dus niet dagdagelijks gebruikt worden.
Alvast bedankt voor de adviezen.

vanelkhandelsonderneming.nl/product/…

Deel dit topic

Reacties

Johny power
Zit er een snelkoppeling aan de klepelmaaier voor de minigraver ? Anders ben je wel ontzettend wendbaar. Hij ziet er niet zwaar uit en als je genoeg druk hebt zou het moeten gaan.
Johnnyput
@Johny power wordt geleverd met een CW05 aansluiting . Mijn kubota heeft dit ook.
Johny power
@Johnnyput Ik zag het op de link. Maar ik denk dat het wel kan. Je moet dan wel meerdere vendels tegelijk bedienen. Ff wennen
deufi
Zoiets zoeken wij ook nog. Liefst nog met een verleng giek eraan van 2 meter. Voor aan een 5,5 tons kraan.
Johnnyput
@deufi even rondsurfen. Je vindt er grotere en zwaardere ook.
Deze bvb.
m.jansen-versand.nl/land-en-bosbouw/…
deufi
@Johnnyput Die had ik al gevonden. Al eens een paar keer gebeld, werd niet opgenomen.
Johnnyput
@deufi Enige ervaring die ik met hun heb is een mailtje sturen en paar uur later al antwoord.
Ik mag dus niet klagen. Maar ook niet veel ervaring natuurlijk.
bartjuh
Kan jij tijdens 't rijden nog goed andere functies bedienden met je kraan? Zo niet dan kan je dus alleen maaien als je stil staan en dan wat zwenkt.
Johnnyput
@bartjuh
Tijdens rijden andere functies bedienen gaat, maar je voelt wel dat hij de olie verdeelt tussen rijden en armbewegingen. Maar mijn idee was meer. Je zet jezelf naast de beek, zet je arm goed , begint te maaien, en dan rijden. Dan denk ik dat je niet teveel de arm moet bewegen tijdens het rijden. Maar zoals ik zei, geen ervaring met maaien. Dus kan ik ook wel eens compleet mis zijn en dat het zo niet gaat werken. 🤷🏼‍♂️
+2
DANOONTJE POWERR
Quote Reactie van @Johnnyput:
zet je arm goed , begint te maaien, en dan rijden. Dan denk ik dat je niet teveel de arm moet bewegen tijdens het rijden

Dat gaat in ieder geval zeker niet werken, met maaien ben je bijna continue aan het bijsturen.
+2
Fendt926Driver
En ik weet niet of het standaard op een klepelmaaierpomp zit.
Maar koop er een met een (zoals ik het noem) doordraai ventiel op de hydromotor.
Als je voluit klepelt en je gebruikt bijvoorbeeld de hef functie van de kraan dat niet de klepelbak 0 olie krijgt en in 3 seconde stil moet staan maar als het ware de hydromotor in zijn eigen olie door kan draaien tot er na 4 seconde weer de volle mep olie is.
Bij mijn votex arm klepel maaier is er een apparte olie pomp maar als je die uitzet gromt de klepelbak en staat met 3 seconde stil
Johnnyput
@Fendt926Driver ik heb de vraag gesteld aan de verkoper. Maar ik denk dat dit ook wel iets is dat nadien opgebouwd kan worden. Wel een goede tip en idd een must om erop te hebben.
deufi
@Fendt926Driver Goede tip. Ik had de verwachting dat dat standaard wat. De klepelmaaiers die wij in de hef hebben gehad, blijven wel "uitdraaien" als de aftakas uitgaat, maar dat komt natuurlijk omdat de aftakas dan vrij kan doordraaien.
Pauls
Bij mijn armklepelmaaier (voor trekker) zitten ook 2 pompen op, 1 volledig voor de klepelbak, die na uitzetten nog wel ff (zeker 15sec) doortolt, en 1 pomp om de armbewegingen te doen tijdens rijden. Moet de armbewegingen niet zo vaak bijsturen als je goed naast de gracht staat. De klepelbak heeft bij mij 3 olie aansluitingen, voor als de druk te hoog wordt gaat er een overdrukklep open en gaat de olie langs daar weg. 1 keertje gehad dat deze koppeling uiteen was, en dan spoot de olie langs de as eruit. Ik kan mijn bak zowel onderdoor laten klepelen als over de klepelas. Vaak doe ik onderdoor, wordt aangeraden bij veel gewas. ik heb dit modelletje jansen-versand.nl/land-en-bosbouw/… , wel de aanspan zelf veranderd naar cat 2 en wat oliekoppelingen erop gezet om de bak en het mes te kunnen wisselen zonder veel olie te morsen.
+1
T930
@Pauls naar zo eentje hebben wij ook eens zitten kijken, zou je er misschien iets meer over kunnen vertellen hoe het bevalt ?
Is die krachtig genoeg voor dik gras of ander dik onkruid en bramentakken weg te krijgen ?
hoeveel pk trekker heb jij er meestal voor.
en is de bediening en aansluiting enzovoort eenvoudig ?
Pauls
@T930 dit is een toestel voor een cat 1 aansluiting (mini trekker). dus ook de pk's die nodig zijn is eerder beperkt, met 30 a 40 pk kom je een heel eind (ik het er 70pk voorstaan). Bij mij heb ik de aanspan veranderd naar cat 2. De Y mesjes doen vooral breedbladigen kapot en laat het gras redelijk intact, wordt wel ingekort. In veel gewas is het echt wel traag rijden. De bediening is redelijk simpel, rechttoe rechtaan, je bedient 1 cilinder met een hendel, er zijn 3 hendels, dus voor 3 cilinders, en nog 1 hendel om de rotor aan te drijven.
Je moet ook voorzichtig zijn, want de trekker kan de arm makkelijk scheeftrekken, er is een nood uitslag voorzien van 10 cm aan de aanspan wat zo'n 40 cm op het einde van de klepelbak is (indien volledig uit). Wat ook handig is, is de maaibalk, werkt ook goed, hij kan meer gewas aan, maar zet ook het gras heel kort. Nadeel is wel, als je de bak omwisselt naar de maaier, je altijd olie morst. Ik heb dit opgelost met snelkoppelingen op te zetten. Ideaal voor kleine trekkers. Maar liefst breed op het spoor, omdat de arm en de bak wel wat wegen.
Fendt926Driver
Quote Reactie van @Pauls:
Wat ook handig is, is de maaibalk, werkt ook goed, hij kan meer gewas aan, maar zet ook het gras heel kort.

Is het niet wat voor topic maker om alleen die heggeschaar maaier te kopen?
Die heeft (in mijn ogen) veel minder liters olie nodig.
En maakt het dus ook kort.
Dacht ook dat het een heggeschaar/ bomen opsnoeimachine was in plaats van een maai machine.
+2
MRVNDT
Heb nog wel n 150 herder klepel maaier staan maar denk dat is te zwaar vor jullie
Johnnyput
@MRVNDT bedankt, maar mijn minigraver met hefvermogen van 300 kg gaat dat niet trekken .😂
MRVNDT
@Johnnyput klopt dat is iets te zwaar 😄
Fendt926Driver
@Johnnyput je zult al wel een extra functie op de arm hebben zitten denk ik voor de aandrijving van de klepelbak.
Let wel dat je maar 1 koppeling kunt gebruiken voor de aandrijving.
De afvoer van de olie hoort door een 3 keer zo wijde slang rechtstreeks bijna drukloos in de tank te gaan.
Anders zal het nooit mooi lopen
+1
Bert103S
Bij het aankoop van een klepelmaaier moet je heel goed kijken naar het debiet van u pompen van het kraantje. Zoals reeds vermeld daalt het toerental altijd min of meer een beetje bij een extra handeling.
Ik heb gezien dat bij de nieuwere kraantje een extra pomp is voorzien voor de extra functie. Dit zou het probleem miss verhelpen maar daar heb ik geen ervaring mee
+2
Tom VB
@Bert103S Precies.
Ik denk dat een standaard KX41 veel te weinig flow beschikbaar heeft om de klepelmaaier fatsoenlijk aan te drijven. Een extra pomp zal bij een 1,6 tons machine niet gratis zijn, als het uberhaupt al mogelijk is....
Fast Eddy
Ik denk ook wat hier boven al gezegd is. Dat rijden en klepelen niet samen gaan. Een aparte pomp is dan een aanrader.
wim-same
Ik heb ook zo'n klepelmaaier gekocht bij van Elk voor aan een Kubota KX 027, maar er is momenteel een levertijd op.
+1
brauheist
Vraagt veel olie, even aan de dealer vragen of dit zou kunnen. Even kijken of er wel de juiste klepels opzitten. Ik ben ook een keer daar geweest
deufi
@brauheist welke klepels raad je aan?
+2
GROENEDEERE
Vaak is het tekort aan liters het probleem bij dit soort machines aan een mini.
Je zou de pomp opbrengst kunnen vergroten.
Maar als je veel liters moet geven wordt druk opbouwen ook weer lastiger.
Ik kan je nu al vertellen dat rijden en klepelen zonder aanpassingen aan je pomp niet gaat lukken.
Heel langzaam zwenken zou wel mogelijk moeten zijn.
Mijn kraan hebben ze enkele aanpassingen gedaan om te kunnen werken met veel liters en hoge druk.
roscho
Quote Reactie van @GROENEDEERE:
aanpassingen gedaan

Die aanpassingen bestaan natuurlijk uit een pompaanpassing. Maar als de motor hiervoor meer kracht moet leveren, loopt hij dan niet warm? Een maaier is tenslotte een apparaat dat constant olie blijft vragen, veel meer dan bijv. bij graafwerk. Of is misschien ergens ook een extra koeler geplaatst?
GROENEDEERE
@roscho
De grote kranen (vanaf 5 ton denk)
Hebben een dubbele pomp voor de olie div beweging zitten op de pomp en de andere weer op de volgende.
Soms kun je de pompen met elkaar verbinden/combineren voor meer liters.
Ik verwacht alleen niet dat dat hier het geval is.
Een extra pomp plaatsen is ook mogelijk maat dat is vrij kostbaar en zeker voor hobbymatig gebruik helemaal duur.
Maar een hobby mag nou eenmaal geld kosten.
Johnnyput
@GROENEDEERE op mijn kubota kx41(1.6t) staan volgens de fiche 2 pompen. 1tje van 15l/m en eentje van 11l/m. Waarvoor welke dient vind ik niet direct. Op de aux levert hij 25l/m dus das de combo van beide.
+1
GROENEDEERE
@Johnnyput
En wat is de vraag van de klepelmaaier.
Johnnyput
@GROENEDEERE volgens van elk 20l/m. Volgens hun gaat het dus. Maar de maaier zal dus wel klepelen. Maar als je geen andere functies meer kan bedienen gaat er niet veel geklepeld worden natuurlijk. Maar ze liegen niet als ze zeggen dat de maaier gaat werken.🤦🏻‍♂️
GROENEDEERE
@Johnnyput
Kun je niet een deal sluiten?
Eerst proberen en bij succes aankopen?
inspecteurfendt
@GROENEDEERE of een demo vragen, elk serieus bedrijf kan wel een demomachine regelen.
mdoornekamp
@inspecteurfendt @GROENEDEERE capaciteit gaat je sowieso tegenvallen. Ik krijg met mijn 200 pk shovel met moeite een kuilverdeler rond op hydrauliek
Johnnyput
@GROENEDEERE bij zulke kleine aankopen is die kans klein. Plus negen van de tien kleine aanpassing voordat hij passend is. Bvb drukloze retour op mijn kraantje. Andere snalkoppelingen. Ik kan het vragen , maar betwijfel het.
GROENEDEERE
@Johnnyput ze willen hem verkopen toch?
Ander staat ie daar maar mooi te wezen.
Maar een drukloze leiding heb je al op de kraan.
Is alleen een kwestie van een kraan omzetten (prikkerfunctie)
Slangkoppelingen heeft elke dealer wel in het schap liggen
dennisbouter
@GROENEDEERE ik vermoed dat @Johnnyput een lekolie leiding bedoeld
Tom VB
Quote Reactie van @Johnnyput:
Op de aux levert hij 25l/m

Let op, dat geeft hij alleen in de meest ideale situatie en wanneer je geen enkele andere functie bediend. In de praktijk dus vrijwel nooit.
Bert103S
@roscho

Warm lopen ( zowel de motor als de hydraulische olie ) en de minigraver kapot doen vrees ik....
Wat is het gevolg indien de pomp veel liters gaat geven?
Dat de hydromotor meer koppel kan leveren veronderstel ik . Zet deze klepelmaaier dan eens op zijn verste punt t o v het draaipunt. Onderschat dan vooral niet deze krachten é.... En dat voor een kraantje van 1,6ton?
Ik denk dat de fabrikant wel goed zal weten waarom dat type van pompen wordt gebruikt op zo een type van kraantje.
De volgende stap is dan waarschijnlijk dat er graafbakken gaan gebruikt worden van een 3,5ton minigraver...
brauheist
Ik dacht dat je er beter zo ding aan kunt hangen als je ook een olie koeler hebt
mdoornekamp
De hoeveelheid olie wordt je grootste probleem met zo'n klein kraantje. Ik ben wel eens aant maaien met een 8 tonner Takeuchi. Maar dat valt ook nog niet mee
Bert103S
@mdoornekamp

Wat voor type van maaier heb jij?
Johnnyput
Eigenlijk raden jullie het allemaal af.
Is zo’n armmaaier zoals @pauls heeft dan voor iets goed? En kan zoiets aan een NH Boomer 25? Of moet de Boomer toch iets zwaarder zijn?
Wat ik ook al aan het denken heb geweest is om een klepelmaaier bak met eigen motor erop, aan te passen naar CW05 . Buiten het extra lawaai en gewicht maak ik me dan ook wel zorgen over het feit dat op beekkanten de motor vaak niet horizontaal moet werken. Kan dit eigenlijk kwaad voor zo’n motors?
Fast Eddy
@Johnnyput

Ik zou opzoek gaan naar een arm met klepelmaaier om achter de Boomer te hangen.
Johnnyput
@Fast Eddy graag, maar de aankoop van een boomer staat ook nog op de planning. Vandaar ik het graag op de minigraver zou doen. Die is er al wel.😉
Fast Eddy
@Johnnyput

Op die manier. Soms moet je keuze`s maken. En soms nee durven te verkopen. Of wat huren.
Als je toch nog een trekker moet kopen zou ik voor minimaal 30 pk gaan als er een klepelmaaier met arm aan komt te hangen.
+1
dennisbouter
@Johnnyput ik heb aan mijn boomer 25 een boxer verstek klepelmaaier van 1,10 gewoon aftakas aangedreven en dat gaat best
Bert103S
Los van het feit van de extra brandstofmotor moet je ook rekening houden dat de klepelmaaier nooit 90 graden kan gebruikt worden om bv een haag te scheren.
De vrije slag van de cilinder van het kraantje is juist niet voldoende om de klepelmaaier te gebruiken bij 90graden. Voor goed te zijn moet diene snelwissel onder een bepaalde hoek staan op de klepelmaaier om te kunnen werken met hoeken van 90 graden of meer. ( Vooral bij het scheren van de haag naar de grond toe is dit handig dat de klepelmaaier een bereik heeft van iets meer dan 90graden....)

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Op TractorFan komen elke dag duizenden mensen bij elkaar om te praten over tractoren, grote machines en alles wat daar bij hoort. Jouw hulp kunnen we daar goed bij gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
50
DEELNEMERS
19
WEERGAVES
0