Ford 3000 - Aftakas koppelt niet vrij

Mijn aftakas koppelt niet vrij! denk dat de koppeling blijft plakken, hoe krijg ik hem weer los?

Deel dit topic

timmerwerken-baron

Reacties

Stier69
Ben ook benieuwd naar de oplossing,want ik heb dat ook.Heb de voetkoppeling volledig ingetrapt een week vastgezet,maar helpt niet bij mij.Misschien bij jou?
@Stier69 kan ik altijd proberen!
jammermaarhelaas
Over het algemeen is bij zoiets de koppelingsplaat verzadigd met olie en blijft daarom aan het vliegwiel plakken. Deze olie kan van de motor komen, of vanuit de versnellingsbak, of beide. Onder aan het koppelingshuis zit een gaatje (hier hoort een splitpen in te zitten), wanneer hier olie uit lekt is dat een teken dat dit aan de hand kan zijn. Is de olie gitzwart dan is het motorolie, is de olie wat bruinig dan zal het versnellingsbak olie zijn.

Oplossing is dan splitsen van de trekker, lekkende kering vervangen en een nieuwe koppelingsplaat (of beide indien er een doordraaiende aftakas op zit, en beide zijn betroffen). Heb je echter een dubbele koppeling, dan adviseer ik om deze door een kenner af te laten stellen (stelbouten vingers ed.) vanwege de juiste afstelling van de beide platen onderling.

Bij lekkage van de versnellingsbak loopt de olie via de prise-as naar de koppeling, en komt zo op de koppelingsplaat terecht.
@jammermaarhelaas oké ik zal kijken of er olie uit komt, als er geen olie uit komt en ze blijven plakken heb ik een keer gehoord dat je er een zware machine achter moet zetten dat hij dan wel los schiet? alleen zou ik niet weten hoe! maar bedankt voor deze info ik zal eerst kijken.
+1
jammermaarhelaas
@timmerwerken-baron

Heb hier zelf geen ervaring mee, maar dat is wel wat je hoort ja.
Omdat je niet kunt ontkoppelen zou je denk ik in de versnelling moeten starten, dus op een plek waar je vooruit kunt rijden, en als de motor loopt, vol remmen.
Of als je een open kuilbult hebt, die recht is afgesneden, daar tegenaan rijden, zodat je de trekker tegenhoud, en de koppeling los kan schieten. Dit alles zoals je begrijpt met ingetrapt koppelingspedaal.
Houd ook even de hand bij de stopknop, mocht je ergens voor moeten remmen, dan kun je hem uitzetten, anders met plakkende koppeling loopt ie gewoon door.
+1
Stier69
@jammermaarhelaas Dit verhaal gaat op bij deze storing aan de rijkoppeling,maar dit verhaal gaat over de aftakaskoppeling.Maar ondanks dat wél leerzaam.
+1
jammermaarhelaas
@Stier69

Je hebt gelijk, had het niet goed gelezen.
@jammermaarhelaas deze trekker heeft lang stil gestaan, maar koppelt de versnelling wel maar als ik hem helemaal intrap draait de aftakas gewoon door
+1
jammermaarhelaas
@timmerwerken-baron

Heb je de vrije slag van het koppelingspedaal al eens bijgesteld?
Deze moet, gemeten bij het pedaal zelf, 4 cm zijn.
@jammermaarhelaas zal ik morgen doen!
@Stier69 inderdaad dat zie ik nu ook hmm! dus dat gaat niet werken.
+2
dennisbouter
@timmerwerken-baron ik zou er eens een machine achter hangen een frees bijvoorbeeld koppeling intrappen en de frees laten zakken in de grond
@dennisbouter zou het met een grote ciclomaaier ook lukken? (heb geen frees)
+1
dennisbouter
@timmerwerken-baron geen idee,
« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de Ford 3000 ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!