Beste leden, welke messen hebben jullie in de voermengwagen? En waarom?

Nu is onze mengwagen (triloiet solomix dubbele vijzels) toe aan nieuwe messen.

Maar welke maat messen zet ik erin? Nu vindt ik de lange messen eigenlijk te grof en de kleine messen te klein omdat wij al het gras met de opraapwagen aan de bult rijden en hier en daar ook nog wel eens een baaltje opmengen. Dus dan blijft gemiddelde lengte over.

De bedoeling is om in de loop der tijd om de 2 maand o.i.d. op elke vijzel 1 mes te vervangen.

Dan is nu mijn vraag, hoe doen jullie dat met mes lengtes en vervangings tijd e.d. En waarom?

Dit topic is ook zichtbaar op het Prikkebord

deJong

Reacties

Klussera
Messen lang van techniekwebshop.nl meng kuil met balen vervang om de andere per 2 tegelijk dus onder en boven en allebij de vijzels ik zet ze alleen niet met originele bouten vast omdat vijzel te dun is waarom om de 2 maand 1 mes? voer van eind mei is niet snel te kort
deJong
@Klussera

Wij voeren een vrij constant rantsoen met dezelfde producten over het algemeen. Wij mengen ook geen tmr. Moet gewoon mooi gemengt voor het hek liggen.

Nu zitten er 10 korte messen in die gaar zijn en om de deeltjes lengte van het rantsoen niet meteen drastisch te veranderen zeggen ze dat je eens in de zoveel tijd 1 mes per vijzel vervangen moet en niet een berg tegelijk bijvoorbeeld.

Nu heb ik met de mengwagen specialist van trioliet noord gebeld die zij tegen mij dat ik alle oude messen verwijderen moest en op plaats 1 op beide vijzels een kort mes moest toe voegen en op plaats 3 een lang mes. En dan na sbijd behoefte op plaats 2,4,5 een kort mes toe kon voegen.
Klussera
@deJong heb vandaag zelf ook messen bijgezet optimale lengte vind ik 5 cm ik voer veel gras had op voorste vijzen 2 messen kapot duurde lang voordat hij balen kapot had
Koeien boertje
@Klussera snijden doe je toch voor het in de baal of kuil gaat.
Als de mengwagen moet snijden is de structuur d'r wel uit...
+1
deJong
@Koeien boertje totdat de loonwerker de messen vergeet erin te zetten en 800 lange eerste snee balen bij je perst. Waarna je ze openmaakt en elke keer schrikt van de lange zooi die eruit komt😆 en jah dat is onlangs hier in de buurt gebeurt.
Koeien boertje
@deJong heb de druk op de messen een stuk hoger gehad dan ooit met de 1e snee.
Anders kwamen ze er niet doorheen.
Gelukkig kom je daar met de 1e vrachtjes achter, maar als je balen maakt pas als je ze voert
harke
Van onder naar boven nr 1 lang mes.
2 kort ,3 lang ,daarboven alles kort
dijkstra uit w
Heb een silo king 18 m3 er. alle messen zijn even lang. dacht ook wel 7 per vijzel.
maar heb niet van die hele korte die je iddd wel op een peecon ziet. denk dat dit gemiddelde elngte is. ik zou alle messen gewoon in een keer doen. ben je er ook vanaf. en meestal moet de snijbrander er toch even bij om de bouten even warm te maken voor ze los willen.
deJong
@dijkstra uit w dan moet je ook wel denken om de mengduur of voer je tmr o.i.d.
dijkstra uit w
@deJong ga pas te draaien als de mais er in gaat. dat is het laaste. en idd komt er aardig compact uit. gaat eerst soya tarwe en pulp in en water. even draaie. en dan weer stil. dan kuil en mineralen en dan weer draaie en de mais er in. weinig selectie en weinig rest voer. kan meestal in een kruiwagen, voor 100 mk
Fordje4830
Hier 1 groot mes onderaan de vijzel. De rest kleine messen. Meer voor het betere mengen. Wij hebben een trioliet gigant en daar zit nogal een dode hoek bij de laadklep.
Trioliet heeft ook een duidelijk filmpje op youtube hoe je de voerwagen het beste kan afstellen volgens hun.
+1
Pelleboer
Heb een solomix 1200. Voer alleen maar balen, met alle messen gesneden. Recentelijk alle messen in 1 keer vervangen. Mede op advies van trioliet zelf op de onderste posities 2 grote daarna alleen maar kleine. Deze opstelling is mede gekozen omdat het uitdoseren niet goed ging. (dat gaat nu wel beter)
deJong
@Pelleboer

Vaak zijn balen ook vrij grof gesneden dan mogen er ook wel messen in idd
Pelleboer
@deJong Valt me ook op dat het nog per merk balenpers de snij afstand verschilt
jent
Hier 20 m3 solomix. Vervang 2x pj helft van de messen. 4 of 5 kleine per vijzel.
Pas eens op plek 3 lange messen erin gezet. In ons rantsoen met veel kuil mengde het wel agressiever=sneller.
Maar nu kan ik met 90 pk mengsels van 8 ton draaien. Met lange messen hield t met 6.5 ton wel op.....dus lange messen er weer uit..
deJong
@jent hoeveel wagens voer draai je dan weg? En wat voor materiaal balen gehakseld of opraapwagen?
jent
@deJong 3 wagens in 2 dagen.
Per wagen nu 2300 kuil (grove 1e sn) 900 mais 1000 perspulp+corngold 500 grondstoffen 1500 stoomschillen ruim 1200 water

Kuil met opraapwagen gekuild
deJong
@jent wij zitten ook op vol rantsoen ×/-1200 kg kuil, 830 kg perspulp 415 kg bierborstel 170kg premix en 210kg ontsloten graan. In de mengwagen daags 2 wagens voor 2 groepen. Daarbij wordt nog wel geweid en gestalvoerd. Afhankelijk van de groep melkput/robot Anders zit er dik 3000 kg kuil in

Water er uit omdat het broei gaf het zo ook prima gaat.
mlkvhoudr
@deJong hoeveel is dat per koe dan klinkt zoveel namelijk, hier ook weiden en op t moment ook even het jongvee boven een jaar vers gras dan hoeft dat niet meer ingekuild te worden maar kan niet zeggen dat t nog leuk is om elke dag kleine 2 uur vers gras op te halen en op de plek te krijgen, gelukkig is dit maar paar weken per jaar zo, normaal 1 vracht alleen voor de koeien s nachts
+1
deJong
@mlkvhoudr

12 kg kuil, 8.3kg perspulp 4.14kg bierborstel. 1.7kg premix 2.1kg ontsloten graan Per koe.

Ik vindt het stalvoeren eigenlijk ook te veel werk. Maar goedkoop extra eiwit in de koe. Heb het gevoel dat ik de hele dag aan het voeren ben. 2 wagentjes kort gras en 1 met langspul voor de pinken die we thuis hebben lopen.
dijkstra uit w
@deJong dat wil vast wel melken. genoeg kwaltiet spul er by zo te zien. bewust geen mais in het rantsoen? of is de grond niet geschikt
Moon_boy
@jent lang mes is 4 pk extra trekkracht
« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Op TractorFan komen elke dag duizenden mensen bij elkaar om te praten over tractoren, grote machines en alles wat daar bij hoort. Jouw hulp kunnen we daar goed bij gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!