Kan je stro wikkelen

Zou je stro kunnen wikkelen?
Waarom wel of waarom niet?

Deel dit topic

Reacties

jjthefrenchman
Ik denk dat het wel kan mits het perfect droog is. Ik ken ze die hooi wikkelen.
Siete
Puur qua werking kan het wel maar het valt niet mee. Heb het wel eens gedaan voor een klant. Als er eenmaal maar een laag om zit wil het wel. Om die 1e er om te krijgen is niet altijd even makkelijk. Vaak prikte het stro de folie kapot. 😅 Hoe het product zich houdt na een poosje stalling durf ik niks over te zeggen.
+1
hermanjohndeere
@Siete wij hebben 1 keer een aantal ronde strobalen gewikkeld. Stros was zo bros dat de baal uit elkaar viel met alleen net. Als de eerste laag goed ging dan wou het wel maar het viel niet mee. Gelukkig maar een stuk of 6 balen.
Rokus
Wij hebben het ook wel eens gedaan ging wel goed, alleen moet je wel rekening houden met de pak lengte of zijn er al wikkelaars die lange pakken kunnen wikkelen tegenwoordig?
Siete
@Rokus
Daar heb je idd een goed punt te pakken.
Bij mijn weten is het nog altijd rond de 165 a 170 idd. De 240 pakken kan dacht ik nog steeds niet met een gangbare wikkelaar.
EA_MF
@Siete mchale 998 kan balen van over de 2 meter ook nog wikkelen 😁 moet je de kop er wel goed bij hebben en de baal goed in t midden van de wikkeltafel hebben liggen. (Loonwerker had hier de baallengte een keer niet goed versteld na hooi of stro persen 😆)

Stro wikkelen zie je ze in Amerika soms wel doen bij ronde balen met een stationaire wikkelaar. Dan maken ze dr een lange slurf van.
+1
Siete
@EA_MF
Haha ja maar daar wil je ook geen aantallen mee maken begrijp ik. 🙈🙈
Intern644
Gaat het stro niet schimmelen
+1
Ton_Deere
Je kan het wel doen. Maar waarschijnlijk gaan ze (snel) lek of zijn ze dat al. En het is vrij duur om ze te wikkelen. Eigenlijk het duurste van het balenpersen...
+1
langeslagdiesel
In een ver verleden nog wel GPS, zomergerst in ronde balen geperst en gewikkeld. Voor de zekerheid 8 lagen er om gedraaid. En nog hier en daar een lek. De paddenstoelen groeide er op. Maar het product wat uit de baal kwam rook heerlijk zacht zuur. Beetje het zelfde als zoet zure augurk in de pot. Jong vee deed het er goed op, maar het was en bleef een 1 jarig proefje. Zal dus toch niet het je van het zijn geweest.
mrpieter
Wat is je doel om stro te wikkelen?
Prijs van het werk en de folie staat niet in verhouding met de prijs van het stro. Je moet er flink meer folie om doen en de kans om het dicht te krijgen is klein.
Ik zie het met rietzwenk hooi regelmatig dat er toch hier en daar een steeltje door heen prikt
2850Johndeere6R
In het verleden wel eens lucerne in de baal laten proppen winkeltje erom en ging prima je moet alleen heel nauwkeurig zijn met gaatjes plakken. Al zou ik het met de huidige prijzen van wikkel folie geen optie meer vinden.
+1
willemk
Wij persen al enige jaren een aantal rondebalen met stro die we meteen wikkelen. Bij ons staat het stro buiten en voor de kleine kalfjes hebben we zodoende altijd mooi droog stro. Het komt uit het pak vandaan alsof het net geperst is. Je moet enkelt wat meer net gebruiken omdat de baal wat uitveert en dan niet meer onder de wikkelaar past. Gras gaan we dit jaar met de opraapwagen doen maar wat baaltjes hooi en stro voor de kalveren blijven we denk ik wikkelen
+1
dx11
Gaat goed, en is snel goedkoper dan een opslag bouwen!

(klik om te vergroten)

jjthefrenchman
@dx11 Niet met deze prijzen van plastic.
+5
dx11
@jjthefrenchman al geïnformeerd wat een loods bouwen op dit moment kost? 😉
jjthefrenchman
@dx11 4 palen en een dak, 10000€?
dx11
@jjthefrenchman daar past dan een pak stro onder? Is wikkelen goedkoper
jjthefrenchman
@dx11 batimentsmoinschers.com/fr/produit/… daar passen wel 160 pakken stro onder
+1
dx11
@jjthefrenchman tja, is 100 euro per pak. Kun je ook 20 jaar plastic er om draaien. Net wat je wil. Misschien stijgen de prijzen nog wel verder, ik weet het niet.

Buiten neer zetten met plastic is ook nooit een succes
+1
Quote Reactie van @dx11:
Kun je ook 20 jaar plastic er om draaien. Net wat je wil.

Indd net wat je wil. Of je heb na 20 jaar een schuurtje staan, of een hele grote berg wikkelplastic. Keuze vrij makkelijk lijkt mij?
dx11
@ronald-deutz-fahr dat hok heeft na 20 jaar ook weinig waarde t stro aan de windkant kan ook de mesthoop op, net als de onderste laag. Maar die keuze is ieder voorzich. Maakt, terugkomend op de discussie niet het wikkelfolie bijvoorbaat te duur is. T kan een prima oplossing zijn
jjthefrenchman
@dx11 Ja voor korte termijn is het prina oplossing. Of als je heel weinig stro verbuikt. Maar iedereen gebruikt juist steeds meer stro.
En 100€ per pak, dat is minder als 10 jaar , en geen 20. Want een pak wikkelen kost meer als 10€ gok ik.
+1
Quote Reactie van @dx11:
na 20 jaar ook weinig waarde

Op papier niet, maar hij staat er wel.

Onderste pak heb je zelf in handen, voorkant is dingetje Indd.
O N
@jjthefrenchman Dat zullen, toch kleine pakjes zijn . We hebben stro-opslag staan met 2 spanten van 9 m + 3m oversteek (halve kap) met 6m tussen de 2 .
mag je blij zijn als je 80-90 pakken droog kan zetten . . .
jjthefrenchman
@O N Dit is 12x18m ........
O N
@jjthefrenchman Maar dat red jij niet met 4 paaltjes lijkt me . . .
+2
EA_MF
@dx11 paar pallets op de grond, toptex kleed erover en een paar grindslurven dr langs dat t kleed blijft liggen, t is maar strooisel 😁 gaat met ronde balen wel nog even beter dan met vierkant
jjthefrenchman
@EA_MF Doe ik ook wel eens,et kuilplastic, maar dat valt me vies tegen!
Het waait weg, of kapot.Altijd wat.
EA_MF
@jjthefrenchman met plastic wil slecht inderdaad. Toptex zie je hier heel veel op stro wat buiten staat, dat ventileert nog iets dus het stro wat er onder staat kan weer opdrogen als de zon schijnt.
Ao140
@EA_MF Precies, lijkt me nog makkelijker ook dan wikkelen
@dx11 of gewoon kleine baaltjes van 20 kg en op een hooizolder leggen 😉
casejxu
@Jelle Boerkamp6110 dat kan met grote balen ook. En dat bevalt heel erg goed😋🤣
@casejxu hier ook 👌 is alleen wel veel werk om ze er op te krijgen 😅
casejxu
@Jelle Boerkamp6110 haha schuif ze thuis per 2 zo met de shovel op zolder. loonwerker heef altijd voorraad dus halen als we leeg zijn 4 op
Sjon
Een schuur is duur maar als die er staat kan je er veel mee, ook gedeeltelijk verhuren (voor stro) brengt mooi geld op.
25 jaar geleden was bouwen ook niet goedkoop maar toch gedaan.
Mestopslag hetzelfde verhaal.
+1
dx11
@Sjon ik huur juist mestopslagruimte. Voor 2 euro per kuub. Nieuw bouwen en rijk worden van de verhuur, ik geloof het allemaal niet zo 1,2,3
@dx11 wat kost opslag dan? Of wat mag het kosten?
Nu maak je €4 kosten per jaar, voor niks.
dx11
Quote Reactie van @ronald-deutz-fahr:
Nu maak je €4 kosten per jaar, voor niks.

Hoe bedoel je dit?
+3
@dx11 dat je €4 kosten maakt, waar je volgendjaar niks meer aan heb.
€2 voor de huur, en €2 voor transport, globaal.
Hoe duur moet opslag dan zijn voordat dit uitkan? Als een silo/basin €40/kuub kost ben je er met 10 jaar uit. Zat investeringen met minder rendement in de veehouderij 😉
dx11
@ronald-deutz-fahr ik zal vast te veel naar mijzelf toe rekenen, maar ik kan ik de dure tijd mest aanvoeren, en spaar transport uit. Dubbele winst dus
@dx11 waarom laat je niet de mest die je aanvoert in de huur put pompen? Laatst reed je het er zelf heen..
dx11
Quote Reactie van @ronald-deutz-fahr:
waarom laat je niet de mest die je aanvoert in de huur put pompen?

Dat doe ik juist wel. En ja er zitten nu ook 5 tankjes van mijzelf in. Scheelt mij komende zomer transport, maar dat is idd icm de extra kosten van de put huur niet recht te rekenen. Anderzijds voor die 200euro en die paar liter diesel wil ik ook geen stress en smerige koeien hebben
Quote Reactie van @dx11:
Dat doe ik juist wel. En ja er zitten nu ook 5 tankjes van mijzelf in. Scheelt mij komende zomer transport, maar dat is idd icm de extra kosten van de put huur niet recht te rekenen. Anderzijds voor die 200euro en die paar liter diesel wil ik ook geen stress en smerige koeien hebben

Dat was dan een verkeerde aanname van mij, ik ging er vanuit dat je die put zelf vol reed. Indd, voor een middag hobbyen en €200 kan je geen koeien in de stront hebben lopen.
EA_MF
Quote Reactie van @ronald-deutz-fahr:
Als een silo/basin €40/kuub

Daar heb je best een schiere (metalen) silo voor staan. Bassin kostte eind vorig jaar goed de helft (ex ondergrond).
@EA_MF dan is €2 huur en daarnaast transport gewoon te duur
EA_MF
@ronald-deutz-fahr als je grond verder weg hebt liggen en daar vlakbij opslag bij kunt huren is het wel makkelijker naar je toe te rekenen.

Wij huren al sinds we hier melken (2000) een silo die 1,5 km de verkeerde kant op staat. Dat is inderdaad een dure hobby die ook nog een hoop tijd kost 😅
+2
@EA_MF oei, 22 jaar €2, had je al een mooi betonnen silotje thuis gehad 🤪

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Hebben de trefwoorden stro en wikkelen geen geheimen voor jou ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
48
DEELNEMERS
18
WEERGAVES
0
TREFWOORDEN