Werkt het zaaien van mais met kouters ook goed op klei

Ik ben aan het zoeken naar een maiszaaier, ik zit te te twijfelen of ik er een met kouters moet kopen omdat ik hoor dat deze op klei de zaai sleuf niet goed dicht druk en de korrels dan niet goed bedekt worden met grond heeft hier iemand ervaring mee?

Deel dit topic

Reacties

+2
Siete
Ik zou gaan voor een schijven machine. Als je de grond fijn genoeg krijgt kan het wel, maar met kluiterige grond heeft de sleufkouter de neiging om omhoog te lopen. Een schijven machine blijft veel mooier op diepte. Heb met beide machines wel gewerkt, en ook op zowel Veen zand en klei. De schijven machine had toch altijd de voorkeur.
maikwolsink
Ik zou schijven nemen. En dan eventueel met cross aandrukwielen
Kristof_m
Als je de grond fijn genoeg krijgt kan het perfect met een kouter machine. Bij harde kluiten willen de kouters slecht diepte houden hier heeft een schijven machine wel een groot voordeel.
nhfendt fan
Loonwerker hier heeft schijven op de klei
Daanfordje
Wij werken met kouters met daarachter toestrijkers en aandrukwiel . Dat gaat ook goed op klei. Dat het fijn ligt is met ieder zaaimachine wel prettig in onze ogen.
+3
Eite62
@Daanfordje klopt helemaal maar de omstandig heden hier in het noorden zijn soms wat lastig. Heb wel in een grindbak gezaaid . Maar mijn advies is een schijven zaaier
+1
Sjon
Loonwerker zaait bij mij de mais en heeft jaren met een koutermachine gewerkt. Voor de kouters had deze een hoekijzer geplaatst die de grote kluiten weg duwde naar naast de rij. Sinds een paar jaar nu een schijven zaaimachine.
Als je mais zaait in te grof zaaibed op klei komt die zonder een flinke regenbui nooit uit, ook niet gezaaid met een zaaimachine met schijven.
+1
willemk
@Sjon belangrijkste is dat de korrel in de harde ondergrond gedrukt wordt. Sommige zaaimachines hebben direct achter de kouter een ijzeren wiel zitten die het zaadje de grond indrukt. Daarna wordt die pas bedekt met grond en wordt de grond aangedrukt met wielen. Kongskilde precisem delta heeft dit systeem. Ik zie nu steeds meer machines die dit systeem ook gebruiken. Schijvenkouter is wel beter omdat het geen last heeft van slijtage van het koutertje en minder gevoelig is voor stropen door gewasresten of onkruid
Noorderling
@Sjon
Op najaars geploegde klei wel. 5cm diep kopeggen en kun je op vaste en vochtige ondergrond zaaien met een schijvenmachine. Kiemt het zo.
+1
langeslagdiesel
@Sjon landrolletje achter de zaaimachine aan.
+2
Siete
@langeslagdiesel
Dat deden we hier idd ook altijd als de grond groffer lag dan we graag zouden willen.
JohanvS
Die bij mij mais zaait heeft een amazone met schijven. Deze gaan soms stil staan of lopen vast.
Elke baan is het weer opletten of ze nog wel rond draaien.
+1
Eite62
@JohanvS dan is de ondergrond nog te vochtig.
langeslagdiesel
@JohanvS netjes zaaien is zo ie zo scherp blijven en opletten.
willemk
Op deze foto is dit rolletje goed te zien
+1
langeslagdiesel
@willemk dat wieletje is al zo oud als de weg naar Rome in de zaaitechniek. Een fixeer wieletje. Deze voorkomt doorrollen van het zaadje in de zaaisleuf. Als het zaadje doorrolt ligt het niet meer op de juiste eind afstand.
+1
sybren
Ik zit hier op de klei en het is altijd weer een discussiepunt, beitels of schijven.
Ik heb zelf een beitelzaaier, ik denk dat wanneer je ploegt dat je dan gelijk met de rotoreg er achteraan moet om een mooi zaaibed te krijgen. Kluiten=kloten.
Mijn kameraad heeft een schijvenzaaier en we zijn verleden jaar (omdat het snel snel moest) met 2 zaaiers het land op gegaan, ik kon geen verschil vinden wie wat nou had gezaaid. Dus een mooi egaal zaaibed is alles.

(klik om te vergroten)

Met case is beitel en valtra is schijf
+1
Eite62
@sybren klopt helemaal, het zaaibed is belangrijk maar dat ziet of wil niet iedereen zien. En dan heb je nog de veehouders die een rotereg bij het mechanisatie bedrijf uit de oud ijzerbak hebben gekocht en menen een boppeslag te maken.
Heb het met plezier gedaan maar mis het niet meer.
joske1980
Ik heb ervaring met Kouter machine op stugge klei die men in voorjaar ploegt. Als financieel kan altijd schijven kiezen. Maar chauffeur bepaalt ook resultaat met rijsnelheid. Conditie kouters is ook voornaam. En vraag ook beetje wat onderdelen kosten want dat is nog best duur. Ik had eerst een oude monosem die had wat smaller zaaielement dan de becker die ik nu heb en dat ging ondanks dat het lichtere machine was zeker niet minder.
Kortom hoe ligt het klaar bepaalt veel
Rijsnelheid en afstelling
Conditie zaaimachine
Schijven wat vaker langer in dienst geweest bij loonwerker en duurder in onderhoud.

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Hebben de trefwoorden zaaien , ervaring en maiszaaier geen geheimen voor jou ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
21
DEELNEMERS
13
WEERGAVES
0
TREFWOORDEN