Illustratie van:

Triltand of rotorkopeg voor het klaarleggen voor het planten van aardappelen

Graag had ik eens geweten wat volgens jullie in ons geval het beste zou zijn voor het klaarleggen van aardappelland. Een triltandcultivator of een rotorkopeg? De grondsoort waar we op zitten is zandleem. We hebben voorlopig nog een klein areaal (40 are) voor de thuisverkoop, maar zouden op termijn (na mijn studies) willen groeien.
Alvast bedankt!
Cauter

Deel dit topic

Reacties

+1
MRdeere
Mijn persoonlijke voorkeur heeft rotorkopeg al helemaal als er niet gefreesd wordt voor of na het poten. Als de ruggen opgehoogd worden.

Maar dit is natuurlijk ook afhankelijk van je grondsoort.
+1
Loeideutz
Ligt heel erg aan je grondsoort. Op school heb ik geleerd dat je grond, de aardappelrug, zo fijn moet zijn dat bij het rooien de grond goed uit zeeft maar lang genoeg op je rooier blijft om geen stootblauw op je aardappels te krijgen. Op klapzand is bijna iedere bewerking al teveel omdat de grond te fijn wordt. Op zware klei, leemachtige grond of zo denk ik dat een rotorkopeg moeite genoeg heeft om het poot bed in 1 ronde fijn genoeg te krijgen. Zie er genoeg met een frontfrees rondrijden.
nhfendt fan
@Loeideutz hier zitten we op zware rivier klei , in het voorjaar staat en valt alles bij de winter die geweest is . Gebeurd nog vaak zat dat alleen een frees / plantcombinatie afdoende is , maar soms kan je rijden met je kopegg tot je paars ziet en is en blijft de grond k*t
Loeideutz
@nhfendt fan Dat bedoel ik.
valmet6400power
@nhfendt fan
Kopeg moet je niet op klei inzetten in het voorjaar. Die maakt de eerste keer nog wat kluiten fijn maar daarna krijg je het gewoon niet meer fijn. Dan kun je stof blijven maken met rondjes rijden. Wij hebben afgelopen 3 jaar de rijenfrees gewoon omgebouwd tot vollevelds. Die frees levert gewoon net werk. In 2020 hadden we dan ook nog de frontfrees voorop hangen met planten, dus eigenlijk twee frezen, ipv een front kopeg voor de plant trekker. Maar zo beroerd als de grond toen viel hoop ik nooit meer mee te maken..
nhfendt fan
@valmet6400power dus jij legt mais land ook klaar met een frees , en uienland enz enz ??
valmet6400power
@nhfendt fan
Mais hebben we niet en uien ook niet. Uien moet je toch vaak beregenen dus dan zou een kopeg wel afdoende zijn 😄
bartjuh
@Loeideutz grond kan je altijd wel in de rooier houden. Moet je gewoon harder rijden. Heb wel eens met 11km/h gerooid in stuifzand. Met een fendt 820 met grimme se150/60. 't was dat trekker niet harder wou... Maar grond bleef erin tot aan de 1e egelmat
+1
ares697
Alleen jij kent de grondsoort en hoe die verkruimelt.
Wat lichtere zandleem kan prima met een triltand en zo kun je goedkoop beginnen.
Met een rotorkopeg zul je altijd uit de voeten kunnen, al moet je wel oppassen dat het niet te fijn wordt op echte zandgrond.

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de Amazone Rotorkopeg en hebben de trefwoorden aardappelen , Klaarleggen , rotorkopeg en triltandcultivator geen geheimen voor jou ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
9
DEELNEMERS
6
WEERGAVES
0