Illustratie van:

Pottinger jumbo - Slechte snij kwaliteit, wat kan het probleem zijn

Vriend van me heeft een Pottinger Jumbo 7210 Combiline, snij kwaliteit is vanaf begin al slecht, er is van het voorjaar een nieuwe messen balk in gekomen met nieuwe messen maar heeft niet geholpen. Na het losse liggen er gewoon bonken gras waar je de vingers van de rotor in kan zien maar het is niet gesneden. We staan voor een raadsel.

Deel dit topic

Reacties

Grazy
Foto's

(klik om te vergroten)

Deze bonk was één geheel

(klik om te vergroten)

Je ziet de vingers van de rotor in het gras.
Grazy
Video van de messen balk, messen bewegen maar lijken me niet uit te klappen, messen zitten goed in de rotor.
+1
hobbyboer
Quote Reactie van @Grazy:
messen zitten goed in de rotor.

Zitten ze er maximaal in, met de mespunten zo dicht mogelijk bij de rotor?
Ik ken de jumbo niet zo goed, maar ik neem aan dat daar ergens een afstelmogelijkheid aan de messenbalk zit.
Grazy
@hobbyboer Hij zegt van wel, ik moet het zelf nog bekijken.
hobbyboer
Quote Reactie van @Grazy:
Hij zegt van wel, ik moet het zelf nog bekijken.

Dat zelf kijken is idd een goed idee.

Ik heb ooit eens de kuil aangereden bij een flapdrol met een grote dure nieuwe opraapwagen die dat ook zei.
Toen ik voor de derde keer kwam vragen of hij de messen er wel helemaal in had drukte hij demonstratief op het messenknopje op het bedieningspaneel in de cabine en zei zuchtend: "zie je wel, verder kunnen de messen er niet in"........
+1
langeslagdiesel
@Grazy zijn je messen wel onder de juiste hoek geslepen? Als je messen zo te keer gaan als op de video klopt er iets niet. Dan is alles zo versleten.En ik heb het idee dat de pickup veel te kort te vreten krijgt. Dan woord het snijden er ook niet beter op.
Grazy
@langeslagdiesel Dit zijn nieuwe messen en hij heeft een automatische slijpinrichting op de wagen. Dat hij harder moet rijden heb ik hem al vaker verteld. Maar dit was erg ongelijk land dus harder rijden was niet mogelijk.
+1
langeslagdiesel
@Grazy ook dat is op te lossen. Dikkere, maar vooral, bredere wierzen maken. Het is mij in het verleden toen ik nog op de pers en ladewagen zat wel meer opgevallen. Het harken is vaak allleen knap gedaan door die gene die zelf vaak met een opraper heeft gewerkt. De gebruikers van de middenafleg hark hebben vaak niet eens in de gaten hoe de duur betaalde optie van met 1 rotor harken. Of breedafleg in de wiers werkt. Ze rijden overal een keertje langs, en hier alsjeblieft. De rest is voor jou. Succes.
+1
jjthefrenchman
-Plaats een foto van het mes met afmetingen en typenummer

-Snijd het ook niet als je langszamer rijdt, of met een natter of droger gewas?

-Kan je geen een pluk vinden die mooie gesneden is?
Grazy
@jjthefrenchman -Zal ik doen, zijn er verschillende messen dan?
-Ze reden al niet hard maar dit was ook niet het lekkerste gras om te snijden.
- Nee, we hebben zelf walsen in de wagen dus moeilijk te zien, maar wat ik van vroeger herinner met Veenhuis opraapwagens daar kwamen de mooie gesneden plakjes uit rollen. Dat zie ik hier niet.
+2
fan van trekkers
Toch maar even meten! Hoe vaak slijp je de messen? Hier zijn ze na 50 hectare wel bot. Controleer ook punten waar speling op zit. Hoe is je wiers? Als die vol bulten zit en hij pakt een prop willen ze ook zo uitbreken. Je messenbalkcylinders zijn ook niet lek? Dan komen de stelbouten niet meer tegen het frame

(klik om te vergroten)

(klik om te vergroten)

+1
Grazy
@fan van trekkers Niet mijn wagen, maar zal er vanmiddag even heen. Ze hebbe automatische slijpinrichting op de wagen en slijpen regelmatig, ik vraag me wel af hoe goed dat slijpt, ik zou het zelf niet willen hebben. Bedankt voor de tips, we zullen het even gaan bekijken.
+1
fan van trekkers
@Grazy daar kan het ook best fout gaan. Het is belangrijk dat je na een aantal keer met de autocut slijpt, de messen er uit haalt en weer onder de slijptafel onder de goeie hoek slijpt. Ook is het belangrijk om alle wieletjes en veren gangbaar te houden.
houthandel1056
@fan van trekkers systeem voldoet dus niet? Raar dat hij zelf niet onder de juiste hoek slijpt
+1
fan van trekkers
@houthandel1056 nou dat zeg ik niet. Het scheelt een paar keer messen wisselen een paar keer op de dag er bij langs met het schijfje. Het is alleen niet zo dat je de slijpautomaat op je wagen hebt, en dat je er dan niets meer aan hoeft te doen. Dan krijg je dus messen die niet onder de goeie hoek staan en messen die niet meer uitbreken omdat alles vastzit, of dat overal ruimte van het slijpsel opkomt
+1
langeslagdiesel
@houthandel1056 het slijpt juist onder de juiste hoek. Maar dus ook aan de dikke kant van het mes. Met een snelle autocut kan je dus niet, en, het scherpe kantje slijpen zonder blauw lopen. En de rug in het snijvlak weg slijpen zonder te hoge temperatuur in het snijvlak. Dat doe je op zicht, en gevoel. Niet volgens een ingevoerd schema van twee keer heen en terug met 3,5 kg op de lamellenschijf van de autocut.
+1
Grazy
@fan van trekkers Dat denk ik ook en vooral met de stenen hier moet je ook af en toe even aan de andere kant slijpen.
+1
spotmelker
@Grazy zet anders een mes in de bankschroef en probeer een bos gras handmatig te snijden. Als het mes te glad geslepen is lukt dat haast niet. Wanneer je hem dan met een dikke harde schijf slijpt ontstaan er kleine karteltjes. Probeer dan nog eens een bosje te snijden.
+1
langeslagdiesel
@Grazy automatische slijp inrichting is geen vrijwaarding van onderhoud aan de messen. Goede kans dat de messen aangekoekt zijn in de zijkanten. Dan woorden ze dikker en gaan ze veel eerder klapperen. Messen moeten gewoon regelmatig uit de wagen voor inspectie, en bramen veroorzaakt door rommel er uit slijpen met de flex. Er zijn al losse slijp inrichtingen te koop op de markt van gebruikte wagens omdat de meerwaarde van de set niet het beloofde resultaat opleverden. Inspectie blijft noodzakelijk.
+3
GROENEDEERE
En denk niet zozeer dat het helemaal aan de snij kwaliteit van de wagen ligt.
Die plakaten op je foto's herken ik eerder van het vele persen in de wagen waardoor het lijkt dat het slecht gesneden is.
Pottinger zijn echte alles eters en stouwen het ook echt door .
Vooral bij kleine wiersen zie je dit vaker.
Dus de laad automaat wat lichter instellen

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de Pottinger jumbo en hebben de trefwoorden rotor , gras , pottinger jumbo , voorjaar , pottinger en jumbo geen geheimen voor jou ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!