Boeren massaal over de snelweg naar actiedag in Stroe

De politie heeft niet kunnen voorkomen dat boeren vanochtend met tractoren de snelwegen op zijn gegaan. Op onder meer de A2, A6, A27 en A50 reden tractoren soms achter elkaar, soms naast elkaar, zodat ander verkeer er niet langs kon.

"We zien dat boeren zich massaal niet aan de afspraken houden", zei een woordvoerder van de politie tegen de NOS. Hij erkende dat de politie simpelweg geen middelen heeft om tractoren tegen te houden. "We proberen de trekkers zo snel mogelijk van de snelweg te halen, maar het moet wel op een veilige manier gebeuren."

De boeren zijn onderweg naar de actiedag in Stroe tegen de stikstofmaatregelen van het kabinet. Een verslaggever van Omroep Brabant volgde een stoet trekkers onder meer over de A50. Hij meldde op Twitter dat sommige actievoerders tot frustratie van de automobilisten de vluchtstroken blokkeerden, om te voorkomen dat ze konden inhalen.
De boeren demonstreren ook op het Malieveld in Den Haag. Uit voorzorg heeft de politie de A12 afgesloten bij het knooppunt Prins Clausplein in de richting van Den Haag.

Door de boerenacties zijn files ontstaan. Bijna alle files van vanochtend waren daar aan te wijten, zegt de ANWB. In het eerste deel van de ochtend stonden ze in provincies die verder van Stroe afliggen. Naarmate de ochtend vordert verplaatsten ze zich naar het midden van het land, waar Stroe ligt.

Er worden in Stroe 20.000 tot 30.000 boeren verwacht. Om 09.30 waren daar honderden boeren aangekomen. "De sfeer op het veld is rustig", zegt NOS-verslaggever Youssef Abjij. "Het is een enorm veld en het staat nog lang niet vol." De officiële start van het programma is rond het middaguur. Maar de organisatie zegt dat er wordt gewacht tot alle trekkers aanwezig zijn.

Rijkswaterstaat had voor problemen op de weg gewaarschuwd, vooral in het midden en oosten van het land. Ook de avondspits zal volgens Rijkswaterstaat druk worden.

Steun boeren neemt toe
In een onderzoek dat dagblad Trouw naar steun voor de boeren liet uitvoeren, staat dat 45 procent van de ondervraagde Nederlanders "volledig" achter de boerenprotesten staat. In oktober was dat percentage nog 38.

De zorgen over stikstof zijn kleiner dan vorig jaar. In oktober gaf 67 procent aan bezorgd te zijn, nu is dat 59 procent. "Een meerderheid maakt zich wel degelijk nog zorgen om stikstof, maar zij vinden vaker dat de rekening te eenzijdig bij de boeren wordt neergelegd", zegt onderzoeker Asher van der Schelde in de krant.

Bronen

Boeren trekken massaal naar Gelderse Vallei voor stikstofprotest
dvhn.nl
’Dit wordt een verkeersinfarct’
telegraaf.nl
Boeren op weg naar Stroe, ook groepen met trekkers op de snelweg
dvhn.nl
Groningse boeren met trekkers op weg naar grote manifestatie in Stroe
rtvnoord.nl
Video | Drone filmt stoet tractors in alle vroegte op weg naar Stroe
nu.nl
Tientallen mensen bij boerenprotest Malieveld
nieuws.nl
Rijkswaterstaat: stel reis uit om drukte door boerenprotest
lc.nl
Tractoren druppelen binnen bij landelijke manifestatie in Stroe
lc.nl
Honderden boze boeren met tractor op A12, chirurg woest: ‘Er gaan mensen dood hierdoor’
ed.nl
Boerenprotest: tractoren blokkeren op- en afritten A50
omroepbrabant.nl
ANWB: files op de snelwegen nemen langzaam af
nieuws.nl
Boerenprotest: files nemen langzaam af, boeren komen aan in Stroe
omroepbrabant.nl
Organisatie: boeren op de snelweg is individuele keuze
ed.nl
Zo vertrokken Friese boeren vanochtend via snelweg A6 bij Bant naar het boerenprotest in Stroe: 'Geen geouwehoer' | video
lc.nl
Politie: handhaving trekkers kan ook achteraf
dvhn.nl
Zeer beperkte handhaving door politie op trekkers op snelweg 'vanwege massale toeloop'
transport-online.nl
Boeren massaal over de snelweg naar actiedag in Stroe
nos.nl
Boeren roepen op om kentekens van trekker te halen
nieuws.nl
West-Friese boeren via dijk Lelystad onderweg naar Stroe
weeff.nl
Video | Demonstranten blokkeren A1 bij Lochem om tractors te laten invoegen
nu.nl
Boze boeren maken snelweg onveilig, politie onmachtig om in te grijpen
bnnvara.nl

Deel dit topic

Nieuwsgrazer
« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Hebben de trefwoorden tractoren , stikstof , politie , twitter , trekkers , actiedag , rijkswaterstaat , den haag , Demonstreren en malieveld geen geheimen voor jou ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!