Aftakas reinigen / vuile grond ertussen

Hier hebben we aan aftakas met beschermkap,

deze is heel stroef om in/uit te schuiven op de goede lengte

Hoe kunnen we deze best geheel proper krijgen om dan weer de metalen stangen goed in te kunnen vetten?

Hoe de plastic beschermkap en hulzen afnemen?

Welk product voor de metalen stangen langs binnen en buitenkant te reinigen?

Deel dit topic

Reacties

+1
De kap afnemen doe je meestal door het kleine schroefje tussen kap en buis eruit te pakken. Dan kan je beiden tegenover elkaar verdraaien. De witte plastic ring kan door de uitsparingen in de kap dan door, dan kan je het geheel eraf schuiven.

De buizen zuiver maken, drukspuit? Remreiniger en poetspapier? Gewoon perfect zuiver maken en daarna insmeren met vet of dikke olie. Ik verkies olie, vet duw je makkelijker weg, olie kleeft beter aan de buizen. En van tijd tot tijd halen we de aftakas uit elkaar, spuiten er remreiniger in en nieuwe olie erop. Plastic kap moet er dan niet noodzakelijk af, hangt van de vervuiling af.

Oud vet, ook na contact met water, wordt stroef. Daardoor mijn twijfels bij invetten, liever inoliën.
Jan mf6465
Hangt van het merk aftakas af. Walterscheid is met een parkerschroefje geborgd. Comer moet je 2 clips inklikken. Andere merken weet ik niet direct. Je kan de binnenste buis met een stalen borstel op een boormachine het beste terug aan het blinken krijgen. De buitenste buis best gewoon met een vod of hogedrukreiniger proper maken. Ben je zeker dat ze niet een beetje gebogen is?
MaxxuM4ever
Het is zeker belangrijk dat deze buizen soepel kunnen schuiven, anders komt het erg op de borging van je aftakas stomp en/of lagers aan. Die kosten zijn een stuk hoger dan ff een uurtje aan die aftakas buizen besteden.
Heeft een walterscheid hier geen advies over wat te gebruiken?
roscho
Draai een oog aan een ijzerdraad, doe daar een stuk poetslap in, remreiniger erop en poetsen maar door de buitenbuis.
Binnenbuis: eerst maar eens met WD40 of remreiniger. Indien verroest, dan met de staalborstel op de haakse slijper.
Invetten met smeervet, ook de kunststof pijpen. Dat vet houdt ook vocht tegen.
Bij buiten stallen zorgen dat er geen regenwater in de kunststofpijpen kan lopen. Dus niet as naar de grond laten hangen, dan loopt water langs de pijp naar binnen.
Wel even goed kijken of het geheel nu goed schuift, indien een beetje krom gaat dat nooit lukken.

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Hebben de trefwoorden schuiven , aftakas , grond en reinigen geen geheimen voor jou ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!