Hooi direct schudden na maaien?

Schudden jullie het gras direct na het maaien of schudden jullie vanaf dag 2? En waarom? Zie beide veel gebeuren namelijk…

Staat er redelijk dik op,
Gemaaid zonder kneuser

Deel dit topic

Reacties

+5
nhfendt fan
Nu gaan we een topic krijgen van 100+ reacties.... Maar ligt aan een aantal factoren , gemaaid met of zonder kneuzer , dik of dunner gewas . Nat of droog gewas , veel wind weinig wind , heet weer of bewolkt koeler weer , ondergrond droog of vochtig enz enz . Sommige schudden gewoon standaard meteen andere kijken naar de omstandigheden op dat moment .
walker1
@nhfendt fan Ja ieder zijn voorkeur, maar wat ik ook al schreef, er zijn veel factoren en het is niet zo dat een dag laten liggen perse verkeerd of juist heel goed is, of dat meteen schudden perse verkeerd of juist goed is.
+3
J asper
@nhfendt fan De belangrijkste vergeet je nog, tijd.
+2
radium45
Quote Reactie van @J asper:
tijd.

+2
kramer
@radium45 TIJD loze muziek, prachtig.
+2
radium45
@kramer Er zijn heel veel hits die over 50 jaar misschien nog wel een hit zijn. Inderdaad tijdloos. Ik heb van de week de Rolling Stones nog op visite. Die hebben ook prachtige nummers.
nhfendt fan
@J asper klopt maar had geen tijd omdat er ook nog bij te schrijven 😜
walker1
Wij maaien meestal dag 1 en schudden pas dag 2. Zeker met een maaier die breed aflegt, hoef je er niet meteen achteraan te gaan schudden. Legt de maaier het op een smalle wiers, dan heeft meteen uit elkaar schudden wel zin natuurlijk.
Verder natuurlijk ook afhankelijk van beschikbaar materiaal en mensen, als je alleen bent en de hele dag werk hebt met maaien, dan kan het schudden pas de volgende dag, heb je 2 trekkers en 2 man, ja dan kan er eentje maaien en de ander schudden, of als je niet veel te maaien hebt, in de ochtend maaien en in de middag schudden. Maai je pas laat in de middag, dan heeft in de avond nog gaan schudden ook niet zo veel zin.
Natuurlijk ook het weer in de gaten houden, zeker als je droog hooi wilt maken, is jammer als je het eerst dag laat liggen en dat het dan over 3 dagen net niet droog genoeg is, maar er wel regen aan komt....
+4
Quintto
Zoals iedereen zegt het is afhankelijk van een hoop factoren, er is niet per se een slechte keuze. Het is ook een beetje afhankelijk van hoe droog de ondergrond is, als die nog vochtig is kan het beter zijn om het gras een dagje op zwad te laten liggen zodat de bodem kan drogen.
Pieter Buren
Meestal schudden we de tweede dag omdat we 's middags pas klaar zijn met maaien. 2 weken terug hebben we het 3 dagen op zwad laten liggen omdat het steeds bewolkt en windstil was of regende. Dat zag je wel terug in het gras. Waar het zwad had gelegen was het gras lichter van kleur.
walker1
@Pieter Buren Dat gras trekt wel weer bij. Als het meerdere dagen op zwad ligt droogt het bovenop wel en onderop niet, als je dan paar keer geschud hebt, heb je vaak hooi met droge en natte plukken, dat is wel een nadeel is dan heel onregelmatig gedroogd.
+1
Pieter Buren
@walker1 het droogde die 3 dagen niks dus van onregelmatig gedroogd hadden we geen last😂. Die weerlui wisten er weer eens niks van. Het zou een week droog blijven dus we wilden hooi maken. Zaterdagochtend gemaaid. 5 uur 's middags 8mm regen. Maandag nog eens 2. Woensdag maar in grote balen geslagen want voor donderdag werd er toen opeens weer 10mm voorspeld. En die kwam er ook.
miedemaman
Als je te veel schud , zeker als het wat gedroogd is , is de kans aanwezig dat je gras/hooi kapot slaat , dus krijg je veel prut
Hannesman
Ligt er ook aan met of zonder kneuzer maaien. Wij Schudden met kneuzer altijd dag 2
Henry1
Er is onderzoek naar geweest. Zie link:
. En dan op 2:36.

Conclusie, kneuzen heeft geen zin. Gewoon zsm met de schudder er in
Mdbm
@Henry1 Dit is een filmpje van maaien bij een droge ondergrond. Als de grond vochtig is zit je met een heel ander verhaal. Dan is het echt belangrijk om de bodem eerst te laten uitdrogen alvorens te schudden. Al het vocht trekt anders in het hooi door de capillaire werking.

Ter info: het is een ‘onderzoek’ van een YouTuber…Geen onderscheid in dik of dun gewas, bodem, weer,… Er zijn zo veel factoren die meespelen.
jammermaarhelaas
@Henry1

Conclusie: als je 5 dagen goed weer houdt, maakt het op dag 5 niks uit.
claasfendt
Hier zeiden ze altijd niet te vaak schudden “je schud er nooit wat bij in”
walker1
@claasfendt Das waar, met elke schudbeurt gaat er wel wat voederwaarde verloren. Maar goed, als je echt hooi wilt hebben dan moet het wel goed droog zijn. Voor inkuilen of gewikkelde balen volstaat 1 of 2 x schudden vaak wel.
+2
dx11
Hooi moet eerst besterven. Tegenwoordig maaien we wel met kneuzer, vaak op dag 3 en 4 een keer het hooi keren met de acrobaat dat je het gewas niet te ruw behandeld en het blad en dus de voederwaarde spaart. Dan op dag 5 en soms ook nog 6 1x schudden daarna harken en smiddags net voor het melken in de brandende zon oppersen
achterhoeker2
@dx11 In hooi moet je werken , dus elke dag schudden (liefst 2x) en dan op dag 6 in de zönne persen.
Dat is ook waarom ik nooit meer hooi, een bult werk voor een inferieur product.
dx11
@achterhoeker2 op die manier hou je de structuur wel over ja, maar zoals gezegd ben je de smakelijkheid en de voeding dan wel kwijt. Blijft geen blad over op die manier. Maar goed dat moet iedereen zelf weten, en doen wat hem goed lijkt.
+1
johndeere6230
Quote Reactie van @dx11:
maar zoals gezegd ben je de smakelijkheid en de voeding dan wel kwijt.

En je kleur, te vaak schudden krijg je vaak van dat bruine doffe hooi van, zeker als het s nachts ook nog eens goed wil dauwen. Ben eigenlijk ook eerder fan van dag of dagen laten liggen en dan keer schudden, wordt het veel mooier spul van, al kan dat qua weer bij lange na niet altijd
+1
JohnDeere5085
@johndeere6230 ik maak er ook nooit zon haast van om gelijk weer met de schudder er door heen te jagen

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Hebben de trefwoorden gras , waarom? , schudden , dik , maaien en hooi geen geheimen voor jou ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
24
DEELNEMERS
17
WEERGAVES
0