Reekalfjes redden van de maaier: 'Een warmtecamera ziet veel meer dan wij'

Boswachter Erik de Jonge haalt deze week reekalfjes, complete eendennesten en fazantenkuikens uit de velden in natuurgebied De Brabantse Wal. Daarbij gebruikt hij een drone met een warmtecamera. Zo wil hij voorkomen dat de dierent per ongeluk worden opgeslokt als de velden worden gemaaid. "Als je één keer hebt meegemaakt dat een reekalfje wordt geraakt door een maaier, word je heel fanatiek in dit werk."

Al om vijf uur woensdagochtend stond hij in het natuurgebied tussen Woensdrecht en Bergen op Zoom. Het is deze week dagelijkse prik, want vanaf half juni mogen boeren de velden in het natuurgebied maaien. Maar niet voordat Erik en zijn collega's de velden hebben geïnspecteerd.Dat controleren kan tegenwoordig een stuk efficiënter dan jaren geleden. Ooit liepen ze met zeventig mensen over een veld om jonge dieren te vinden.

"Dan misten we wel eens een kalfje, dat wil je echt niet meemaken. Dinsdag vonden we met de warmtecamera nog een reekalfje van een dag oud. Dat hadden we op de oude manier over het hoofd gezien", vertelt de boswachter van Brabants Landschap.Erik staat tijdens de klus met zijn collega's en een dronepiloot langs het veld. De drone vliegt met een warmtecamera over het veld. Tijdens de vlucht kijkt Erik mee op een scherm. "Als je een witte stip ziet oplichten, dan zit daar waarschijnlijk iets. Met de camera wordt ingezoomd, zodat je kunt zien wat het is. Met deze warmtecamera zie je zelfs muizen lopen." Daarna stapt hij het veld in om het dier te zoeken. De dronepiloot geeft aanwijzingen over de precieze plek. "Het liefste willen we dat een reekalf dan zelf wegrent, dan zorgen we dat het dier de bosjes in gaat. Maar de jongste dieren blijven liggen. Dan pakken we ze met handschoenen op, zodat er zo min mogelijk van onze geur aanzit."

Zodra een veld is doorzocht, belt hij de boer, zodat die meteen kan gaan maaien. "Die samenwerking verloopt heel goed, want ook de boer wil niet meemaken dat een dier in zijn maaier terechtkomt. Hij kan de dieren met het blote oog echt niet zien." Zelf is hij één keer ooggetuige geweest toen een reekalfje in een maaier terechtkwam. "Je wilt niet zien en horen hoe zo'n beestje gillend door het veld rent met afgemaaide pootjes. Als je dat één keer hebt meegemaakt, word je heel fanatiek in dit werk."Na drie dagen vroeg opstaan, staat de teller inmiddels op twintig reekalfjes. "Vandaag vonden we er maar liefst tien. Maar ook jonge hazen en piepkleine kuikens van een fazant hebben we eruit gehaald en in de bosjes gezet. Als we complete nesten vinden, zetten we er stokken omheen zodat de boer eromheen maait."

François Coppens is dronepiloot en stond woensdagochtend naast Erik in het veld. De techniek van drones en warmtecamera's wordt volgens hem steeds beter. "We zagen vanmorgen vanaf 120 meter hoogte hoe een ree haar kalf voedde in het hoge gras. De drone horen ze niet en we konden heel ver inzoomen. Zo zagen we hoe het vrouwtje haar kalf voedde. Zoiets zie je normaal gesproken niet, dat is echt heel bijzonder."

Deel dit topic

Reacties

+1
sjorsthissen
Wij zelf maaien ieder jaar gras voor hooi, maar we zijn zelf ook jager. Dat wil zeggen niet alleen schieten maar de populatie goed houden dus ook zorgen dat de jonge dieren overleven. We hebben de afspraak met boeren in de buurt dat ze dag van te voren bellen wanneer ze willen gaan maaien, dan lopen we t perceel na op reekalveren. Bij ons midden-limburg zijn veel kleinere percelen afgewisseld met bos, maar meer dan 2 hectare door hooigras aflopen is al niet te doen.
We hebben al eens geprobeerd om avond van te voren rondom een aanwerk te maaien in de hoop dat de geit in de nacht de kalveren uit te gras haald, maar dat blijkt niet te werken.
Gruwelijk gezicht om zo'n beesje met de poten af of buik open nog half levend achter je maaier te zien. Gauw uitstappen en 'm afmaken is dan het enige wat je kunt doen.
Als de boer al vroeg in het voorjaar maait voor kuilgras heb je meestal geen probleem dat er kalveren in zitten. Maar vooral als er pas laat wordt gemaait, vaak dus hoog hooigras en natuurweien dan heb je behoorlijk risiko dat ze er in zitten.
Warmtebeeld werkt mooi. Maar wie betaalt die drone met warmtebeeldcamera? (8000 euro)
iantx1500f
Wbe kromme rijn heeft zo'n ding aangeschaft
En heeft er ook "piloten" voor.

Hier in de regio kunnen ze dus gewoon bellen van te voren.
sjorsthissen
Het geld wat in kas zit van onze WBE is gewoon het geld van de jagers. Dus dan betalen zij voor die drone. Zou uit de provincie moeten komen.
iantx1500f
Daar heb je gelijk in

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Hebben de trefwoorden ongeluk , maaien , kuikens , natuurgebied , landschap , kalfje , dieren , camera , controleren en natuurgebied maaien geen geheimen voor jou ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
4
DEELNEMERS
2
WEERGAVES
0