Wie heeft er ervaring met een biofrees?

Steeds meer merken bieden ze aan; de zogenoemde biofrees. Een frees die gemaakt is om een ondiepe bewerking uit te voeren zodat het onkruid opdroogt. Wie heeft er ervaring met zo'n machine?

Deel dit topic

Reacties

ljdekker
@Favorit614 hoe bevalt dat? Krijg je de zode mooi kapot? Werkt het ook goed om vanggewassen kapot te frezen inclusief die maisstoppel?
Favorit614
@ljdekker Ik ben er goed te spreken over.
Hij vraagt door het hoger rotor toerental meer vermogen.
Gewasresten laat ie in de toplaag , vanggewassen doet ie ook goed.
Resultaat op kleigrond met rogge , viel mij 100% mee. De dag na frezen hadden we er een regenbui op.
Na een week stond er nagenoeg geen gewas meer op.
ook de rijsnelheid is hoger.
De klanten die hem huren , zijn ook goed te spreken over de frees, mits je maar vlot 120 pk er voor hebt.
ljdekker
@Favorit614 welk merk heb je?
Favorit614
@ljdekker Concept Agri
peter-witvliet
@ljdekker is zo'n biofrees goedkoper dan een gemiddelde frees? want als hij duurder is, kun je beter een normale ondiep instellen op de herinrichting.
Ralfie
Waarom niet zo’n cultivator van Treffler?
trekkeronline.nl/2023/04/…
Daar krijg je ook alles mee weg en heeft een veel hogere capaciteit.
Wel een paar keer herhalen voor het gewenste effect maar dan heb je ook gelijk een paar een vals zaadbed gecreëerd.
Fast Eddy
@Ralfie

Gaat dat niet stropen met hoge groenbemester?
Ralfie
@Fast Eddy
Die kans is heel klein. De tanden zijn zo lang en beweeglijk dat alles er doorheen gaat.
Je moet wel wennen aan de rommel die bovenop blijft liggen. Het groen wordt afgesneden, niet ingewerkt.
Dat is een groot verschil met een frees.
Favorit614
Quote Reactie van @Ralfie:
Dat is een groot verschil met een frees

De bio frees werkt ook tussen de 3 en 5 cm. dus kijk je na het frezen er ook redelijk groen er op.
Maar dan heb je het in 1 werkgang klaar liggen.
In het loonwerk is de frees net ff breder inzetbaar dan een cultivator.
Hij kan dieper, maar dat gaat ten koste vd capaciteit
+1
ljdekker
@Ralfie kun je met zo'n ding ook grasland kapot krijgen?
Ralfie
@ljdekker
Dat durf ik niet te zeggen maar dat kan ik me niet voorstellen.

Hoe dan ook, met zo’n cultivator moet altijd een paar keer herhalen. Voordeel is dan wel dat je een paar keer het kiemend onkruid pakt.
+1
ares697
Wij hebben een ortolan biofrees, die bevalt best goed. Zoals hierboven ook wordt gezegd toch behoorlijk goede afsterving van de groenbemester ondanks een bui regen. Als je met een cultivator of schijveneg bewerkt heb je meer hergroei.

Wij hebben een 2.80 brede frees, omdat de meerprijs voor een 3.00m ons te gek werd. Dat gaat goed met 125pk bij +/- 6kmh op groenbemester.
Favorit614
Quote Reactie van @ares697:
ortolan biofrees

is dat een over top , of onderdoor frees?
Concept agri is over top
newholland6640
@Favorit614 overtop
+1
ares697
@Favorit614 gewoon een normale frees met dieptewielen en een hydraulische klep
Favorit614
@ares697 toerental en de stand vd messen is iets anders. Verder is het een normale frees.
angelo-nabben
@ares697 ja precies een broodje aap verhaal🤣
ares697
angelo-nabben
@ares697 vertegenwoordiger vertelde het hier een keertje. Klep omhoog wat loopwielen er onder en dan heb je ook een”bio frees”.
+1
ares697
@angelo-nabben klopt, maar daar is toch niets mis mee?
Met een gewone frees kun je nou eenmaal wat lastiger ondiep frezen en wordt onkruid/groenbemester ingewerkt waardoor het minder snel uitdroogt.
JohanvS
@ares697 flauwekul, hoe kun je nou met 5cm diep fresen groenbemester onderwerken. Gewoon normale frees ondiep met klep omhoog krijg je hetzelfde effect, grove grond bovenop.
+1
jammermaarhelaas
@angelo-nabben

De messen van een biofrees staan meer voorover, ze gaan alleen met de voorste rand door de grond. Messen van een conventionele frees slepen met de vlakke kant over de bodem en dat geeft versmering. Zo is het mij verteld.
Deze "biomessen" kunnen ook op een conventionele frees gemonteerd worden (dit ging over een Kuhn maar ik neem aan dat dit bij meerdere bio frees fabrikanten kan).
Ralfie
Het hoeft ook niet in 1 keer kort en helemaal in de grond. Er mag best het één en het ander op de grond liggen. Dat is zelfs goed.
+1
ljdekker
Het spul moet verteren en daar is zuurstof voor nodig, dat is het hele concept van onder andere ecoploegen. Het gaat er mij om dat we een graszode goed kapot kunnen krijgen en en vanggewas ook beter kunnen bewerken dan 1 keer met de smaragd erdoor. Dan heb je het vlak voor het ploegen voor mais ook al weer hoog staan. Plus het sneller kunnen rijden met zo'n frees spreekt me aan.
+1
jammermaarhelaas
@ljdekker

Verschil is dan dus dat de biofrees alles afsnijd, en een schijveneg of smaragd slechts een deel afsnijd en de rest onderdekt/omtrekt?
Na afsnijden is er geen hergroei, wat niet afgesneden wordt komt weer terug.
+2
Favorit614
@jammermaarhelaas Schijveneg werkt vaak al dieper. Waardoor je de hele plant omgooit , die met een beetje vocht weer aankan groeien.
De biofrees , snijdt het gewas door tussen wortel en plant, en vermaalt het grove spul iets. hergroei heb je nauwelijks. Ook op ongelijk (bouw)land is me het 100% meegevallen wat er na 2 weken op stond. Dat was bijna niks.
+2
Loeideutz
Ik volg dit topic al vanaf het begin. Ik heb me tot nu toe stil gehouden omdat ik de machine niet ken en dus geen oordeel kan, maar ook niet wil uitspreken. Het mechanisch bestrijden van onkruid of het vernietigen van een vanggewas vergt een wat andere methode van werken. Feitelijk, hierboven ook al genoemd, moet je de bovengrondse en ondergrondse delen van je gewas scheiden. Daarna is hergroei praktisch onmogelijk. Het verteren van je gewasresten is wat anders. Dat gaat stukken sneller wanneer deze bedekt zijn met een laagje grond.
De Smaragd, hierboven genoemd, of de schijveneg zijn hardstikke mooie machines gewasresten onder te werken, maar 100 procent vernietigen doen ze niet. In mijn ogen zijn het goede machines voor de najaarsbewerking of in het voorjaar voorafgaand aan het ploegen.

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Hebben de trefwoorden voeren , onkruid , ervaring en frees geen geheimen voor jou ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
29
DEELNEMERS
11
WEERGAVES
0