Beregeningshaspel kanon uittrekken met 85pk

Hey, wij zijn aan het kijken naar een nieuwe beregeningshaspel en momenteel zijn we aan het twijfel over een haspel van 110mm en 400m alleen is nu mijn vraag of dit lukt om met een traktor van 85pk en 3,5 ton 4 wiel aangedreven uit te trekken? Heeft hier iemand ervaring mee?

Rick

Deel dit topic

Reacties

+1
spotmelker
Dat lukt wel, zeker als er een leegloop voorziening op zit.
+1
arjanvw
Dat moet wel willen als je een haspel koopt met een compressor erop. Dan kan je de slang eerst leegblazen voor het verzetten, dan wil dat wel. En zou mooi zijn als je de trekker eventueel wat kan verzwaren met bv frontgewichten.
+1
PieterA
Wij hebben een Fiat 880. Die is 85 pk en 3600 kg. Met de vierwielaandrijving aan op grasland kunnen wij onze Ocmis 110/450 ongeveer 300 m uitslepen.
RaHeados
Zorg ook voor voldoende profiel. Onze iets lichtere trekker met goede banden kon in het gras verder komen zonder extra gewicht dan onze trekker van een ton zwaarder en voorbanden die bijna op waren. Hingen we er een front gewicht op ging het echter weer wel.
In de mais of bieten bijvoorbeeld gaat het nog makkelijker als bij grasland.
MaartenMandemaker
Wij trokken onze vorige 110/300 vaak uit met een trekker van 80 pk en 3 ton eigengewicht. Dat lukte wel. De huidige 120/620 trekken we uit met een trekker van 5 ton en 115 pk, op cultuurwielen. Op bouwland gaat dat prima. Grasland trekt vaak zwaarder
NH-Ford
In kort gras redde ik hier een 90/350 met 35pk, lang gras niet.
JohanvS
125/400 kan ook wel, zorg ervoor dat de slang goed leeg kan lopen tijdens het afrollen.
manus
Mijn buurman doet het met Ford 5000 2wd in de aardappelen
+1
Rick92
Dank jullie allemaal voor de reactie maar dan zal het inderdaad wel lukken het gaat vooral om landbouw grond en niet om grasland
valmet6400power
Als het in de aardappels nat is dan kom ik met een trekker van 4400 kg op (nieuwe) cultuur wielen niet helemaal tot het eind met een kanon op wielen, slang diameter 100 en 340 potentiele meter slang op de haspel.
Op een droge kopakker red een trekker van 3500 kg op 13.6 inch brede banden het wel qua beeldvorming.
+2
RaHeados
@valmet6400power is het dan nodig om te beregenen als het nat is?
+1
valmet6400power
@RaHeados
Je kunt beter elke week terug komen met 20 mm dan om de twee weken 30 mm. Zodat je het vochtig houdt. Dus in dat geval is het dan wel nat als je weer moet haspelen. Overigens was dat dit jaar niet van toepassing maar ter illustratie. 3 jaar terug bijvoorbeeld hadden we dat wel.
RaHeados
@valmet6400power oke, de aardappels hebben wel veel vocht nodig dus. Als vee boer merken we dat niet zo, grasland beginnen we gewoon opnieuw als we rond zijn en t weer niet naar regen staat haha.
+1
PieterA
@RaHeados Als het van de vorige keer beregenen nog te nat is om het kanon uit te slepen, dan kun je ook nog wel een paar dagen wachten in de aardappelen.
valmet6400power
@PieterA
Niet als het 30 graden is een week lang..
+1
PieterA
@valmet6400power Als het 30 graden is is het na 4 dagen niet meer nat op het land. Hier ook dit jaar diverse percelen om de 4 dagen beregend, maar nooit door de blubber uit hoeven slepen.
valmet6400power
@PieterA
Maar jullie zitten ook op wat ik zand noem qua grondsoort dat scheelt ook..
PieterA
@valmet6400power veel lichte grond. De zwaarste hier is 55%
+1
valmet6400power
@RaHeados
Nouja veel water, je moet ze in het begin ook niet teveel verwennen want dan gaan ze minder moeite steken in het maken van een wortel gestel. Dan raken ze verslaafd aan water waar ze zelf weinig voor hoeven te doen. Maar ja als je pech hebt en ze krijgen tekort vocht dan gaan ze knollen afstoten.
+1
Ford revisiemotor
@valmet6400power
Als het nat is in de aardappelen, wat ga je dan een haspel uit trekken?
+1
valmet6400power
@Ford revisiemotor
Zoals ik al aangaf, je kunt beter met korte intervallen terugkomen dan proberen om 30-40 mm in 1x erop te gooien. Als je dan in die week afwezigheid 10 mm regen krijgt is dat ook geen reden het haspelen uit te stellen. Op zand grond heb je uiteraard geen problemen met hetgeen ik schets.
Wij slepen hier een 100/350 haspel uit op grasland met een 3000 kg 80 pk trekker. Zonder 4wd, gaat prima zolang je maar grip hebt
+1
mrpieter
Als het alleen voor grasland is dan is er speciaal gepolijste 'gras'slang.
Heb enkele jaren bij graszodenkweker gewerkt en daar hadden toen de twee nieuwste (bauer e51 125/500) van de zes haspels zo'n speciale slang. Die trokken stuk lichter met uittrekken. De andere haspels konden we ooit niet tot eind uitgetrokken krijgen. Dan moest het over de dauw of eerst met watertank vooruit rijden.
robbin lamers
Wij slepen met de hanomag robust 900 de haspel uit, 92pk 6 cil, met een gewicht van rond de 4300 kg, 2 wiel aangedreven. hebben een haspel van 110-400. gaat allemaal net, vooral het laatste stuk. gaat dan om akkerbouw, tussen de uien door, slepen hem uit met een a-symetrische sproeikar, en dan door middel van een bokje, dit gaat wel zwaarder dan de slang midden achter.
Maarten_
Gaat prima, doet dat al jaren met n 2wd zetortje van 70 pk..gras en maïs geen probleem.
+1
Ford revisiemotor
Als je pk's te kort komt om de haspel af te rollen in gras, kun je het anders aanpakken.
je rijd met trekker en haspel naar het punt waar de sproeier komt te staan, je zet de sproeierwagen op de grond,
en rijd de trekker met haspel naar het punt waar je de haspel op de slang, leiding aan koppelt.
+1
Maarten_
@Ford revisiemotor is een optie, maar lekker met dat zware ding heel het land door banjeren.... liever niet
Stijnfendtfarmer
Wij trekken onze 110-450 uit met de Fendt 308 4wd. Krijgen hem eigenlijk altijd helemaal uit, maar bij dauw gaat het laatste stukje meestal maar net
Rick92
Wij zitte hier op de zandgrond dus zover ik lees zal dit geen probleem zijn dank voor de vele reacties

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Hebben de trefwoorden traktor , ervaring en haspel geen geheimen voor jou ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
29
DEELNEMERS
16
WEERGAVES
0
TREFWOORDEN