Huifkarongeluk tekent Sepps leven: ‘Ik ben 18, hoe moet ik in hemelsnaam zoveel geld bij elkaar krijgen?’

Op 21 mei 2022 klapte in Losser in Overijssel een huifkar vol feestvierende voetballers om. Gevolg: twintig gewonden van wie vier ernstig. De chauffeur van de trekker, de destijds 17-jarige Sepp Olde Heuvel uit Losser, doet voor het eerst zijn verhaal. Op eigen verzoek. Hij en zijn familie zitten nog midden in de sores. Niet alleen emotioneel, ook financieel. ,,Als er weer zo’n brief komt, dan zit ik wel weer in de put.’’

Deel dit topic

Reacties

+1
roscho
"Dit artikel is alleen voor abonnees".... 😞
RolandK
@roscho Waardeloos ...
JD3010
@roscho Dan neem je een abonnement. 👍
+5
roscho
@JD3010 De artikelen worden uit verschillende bladen bijeengeraapt. Dan moet ik zeker een abonnement op al die bladen nemen?
Ik sla het wel over, dat lijkt me veel beter.
+1
JD3010
@roscho Dat mag je zelf weten. Jij maakt er een probleem van.
+7
roscho
Quote Reactie van @JD3010:
Jij maakt er een probleem van

Ik maak inderdaad een probleem van het feit dat hier stukken geplaatst worden die niet door iedereen te lezen zijn. En dat gebeurt steeds vaker de laatste tijd.
+2
Kosk123
@roscho archive.ph/
Hier kun je de url inladen en dan zijn de artikelen wel leesbaar
+5
roscho
Quote Reactie van @Kosk123:
url inladen en dan zijn de artikelen wel leesbaar

Dank je voor de tip. Intussen had @IHCparts de volledige tekst al hierheen gekopieerd, dus ik had het al gelezen. Je tip kan mij voor een volgende keer helpen. Je hoort mij niet meer zeuren over onleesbare artikelen. 👍
+6
IHCparts
Het gebeurt in een flits. Net voor de bocht van de Havezatensingel naar de Arendshorst, in de Losserse nieuwbouwwijk De Saller, kijkt hij nog over z’n schouders. Hij ziet een huifkar vol feestende mensen. Een seconde later, in de bocht, hoort Sepp een harde knal, kijkt om en ziet de huifkar op de kop liggen. En erom heen schreeuwende, huilende en krijsende mensen.

„Ik ben uit de tractor geklommen en langs de straat gaan zitten. Ik weet niet meer wat ik zag en dacht. Een bekende die toevallig in de buurt was, heeft zich om mij bekommerd en m’n ouders gebeld. Ik was in shock.”

Oorlogsgebied
Patrick en Nicole Olde Heuvel waren vrijwel direct ter plekke. „Het telefoontje zal me altijd bijblijven”, zegt moeder Nicole terwijl de tranen opwellen. „Degene die belde kon alleen uitbrengen dat het een ongeluk was en dat we zo snel mogelijk moesten komen. Ter plaatse was het alsof we een oorlogsgebied betraden. Overal gewonde mensen, mensen die huilden, mensen in folie gewikkeld en Sepp die verslagen op de rand van de straat zat. Ik zal het nooit vergeten.”
+3
IHCparts
Al snel werd Sepp aangesproken door de politie. „Hij moest mee naar het arrestantencentrum in Borne”, zegt vader Patrick. „In de politieauto met gillende sirenes. Bij het wegrijden zagen we recht voor ons de traumahelikopter landen. Dat was heel heftig. Toen besefte ik dat het onze zoon was die er bij betrokken was. Dat beeld van die landende traumahelikopter heb ik nog steeds op het netvlies zitten.”

Tranen vloeien weer. Het ongeluk heeft nog altijd impact op het gezin Olde Heuvel, dat bestaat uit Sepp, vader Patrick, moeder Nicole, broertje Jogg en Sepps vriendin Lisanne. Sepp: „De avond van het ongeluk mocht ik weer naar huis omdat ik minderjarig was. Wel moest ik de dagen erna thuis blijven. Geen probleem zei ik. Ik wilde volledig meewerken want ik heb altijd het gevoel gehad dat ik niets verkeerd heb gedaan.”

Heel voorzichtig
En dat kwam ook uit de eerste onderzoeken. Sepp had geen alcohol gedronken (‘geen druppel dus, terwijl ze mij genoeg bier hebben aangeboden onderweg’), geen drugs gebruikt, hij heeft z’n tractorrijbewijs, ervaring met het rijden met trekkers (‘Ik reed zelfs van te voren met de lege huifkar een extra rondje om te wennen aan de trekker’) en hij reed niet te hard.

„Dat was het verhaal na afloop. Ik zou te hard door de bocht zijn gereden. Maar dat kon helemaal niet, de trekker was begrensd tot een snelheid van 25 km/u. Bovendien ben ik heel voorzichtig. Onderweg heb ik wel scherpere bochten gereden en toen was er niets aan hand. En nu, nota bene in de een-na-laatste bocht, gaat het gruwelijk mis...”
+3
IHCparts
Tranen wellen weer op. Patrick pakt z'n mobiel en start een filmpje. „Deze beelden zijn nooit openbaar vertoond. Ze zijn gemaakt door een deurbelcamera. Je ziet de trekker rustig door de bocht gaan en dan valt de huifkar ineens, vanuit het niets om. Je kunt zelf zien dat er van hard rijden of een gevaarlijke situatie geen sprake is. Waarschijnlijk, maar dat is niet meer aan te tonen, waren er teveel personen aan een kant van de huifkar waardoor die in de bocht uit balans is geraakt en is omgevallen.”

Terwijl het filmpje speelt zet Patrick het geluid uit. „Ik wil het je niet aandoen, het gekrijs en de paniek direct na het ongeval. Ik kan het zelf nog steeds niet horen.”

Binnen drie maanden volgt de bevestiging van de bewering van Sepp dat hij juridisch niets verkeerd heeft gedaan. Justitie seponeert de zaak daarom. „Ik was op vakantie, stond op het vliegveld voor de terugvlucht toen mijn moeder belde. Ik heb letterlijk staan juichen, ik had toen echt het gevoel dat ik er mee klaar was.”
+3
IHCparts
Het optimisme van zijn zoon werd niet gedeeld door vader Patrick. „Natuurlijk is het geweldig dat justitie al na een maand of drie zegt dat Sepp geen fouten heeft gemaakt, maar tegelijkertijd speelt er natuurlijk ook de verzekering. Op de een of andere manier heb ik steeds het gevoel gehad dat we daarmee niet klaar waren.”

Dat voorgevoel bleek te kloppen. Op een dag plopte een mail in de telefoon van Sepp waarin de verzekeringsmaatschappij de tiener vraagt te betalen voor de kosten van de inzet van de hulpdiensten die bewuste zaterdag. Of hij even een slordige 50.000 euro wil aftikken.

Geen vergunning
De verzekering weigert de kosten te vergoeden, want er was geen vergunning voor het rijden van de huifkar vol mensen. Bovendien waren er te veel mensen aan boord. „Volgens de letter van de wet hebben ze misschien gelijk”, zegt Patrick.

„Maar Sepp wist niets van een vergunning. En dat er onderweg mensen zijn ingestapt, dat kon hij helemaal niet weten. Zelfs als dat wel het geval was, wat denken ze dan? Dat Sepp, toen 17 jaar, de tractor aan de kant zet en eist dat verschillende mensen aan boord uitstappen? Mensen die, op z’n minst, aangeschoten zijn? Ben je gek, dat kan toch helemaal niet.”
+4
IHCparts
Bovendien had ik vanaf mijn positie op de trekker geen zicht op de plek waar mensen in- en uitstappen”, zegt Sepp. „Ook was er een rookmachine mee waardoor ik de huifkar soms nauwelijks zag. Ik kon onmogelijk zien of er meer mensen aan boord waren dan mocht.”

En, zo vreest het gezin, met het betalen van de kosten voor de inzet van de reddingsdiensten is Sepp er nog niet. Patrick: „In een bijzin staat dat Sepp mogelijk ook voor letselschade wordt aangeslagen, de kosten dus die in het ziekenhuis zijn gemaakt bij het verzorgen van de gewonden. Als dat zo is dan zal het bedrag nog fors oplopen.”

Leven lang afbetalen
Het leidt weer tot tranen bij Sepp. „Ik ben 18 jaar, hoe moet ik hemelsnaam zoveel geld bij elkaar krijgen… Ik ga beginnen aan een nieuw schooljaar, maar ik heb daar helemaal geen zin in, de motivatie ontbreekt. Waarvoor doe ik het, als ik straks m’n leven lang moet afbetalen. Misschien zie ik het wel heel zwaar, maar zo voel ik me nu.”

„Bovendien heb ik steeds de gedachte: wat komt er nog meer? Ik kan het zo niet afsluiten. Ik spreek nog steeds mensen die zeggen dat ze blij zijn dat het voor mij goed is afgelopen. Maar dat gevoel heb ik helemaal niet meer. Ik zit nog midden in de sores en ik vrees dat dat voorlopig zo zal blijven.”

Niet akkoord
Patrick knikt. „Wij gaan in elk geval niet akkoord met de weigering van de verzekeraar om de kosten te vergoeden. Indien nodig laten we het bij de rechtbank voorkomen om zo ons standpunt duidelijk te maken. Gevolg kan inderdaad zijn dat we er nog lang niet klaar mee zijn. En eigenlijk komt dat voor mij niet eens als een verrassing. Dat justitie snel klaar was verheugde mij, maar een verzekeringsmaatschappij die op haar strepen gaat staan, ja dat zag je wel een beetje aankomen.”

Pieken en dalen
Het gaat nu redelijk met Sepp. „Met pieken en dalen. Ik heb dagen dat het goed gaat en er weinig aan denk. Maar als er dan weer zo’n brief komt, dan zit ik wel weer in de put ja. Van het ongeluk zelf heb ik niet meer zoveel last. Ik heb wel weer trekker gereden en ook de plek van het ongeval doet me niet zoveel. Alleen als ik een helikopter zie, ja dan gaan m’n gedachten direct weer uit naar die zaterdag. Ik besef dat ik nooit helemaal afkom van wat er is gebeurd.”

Veel steun
„Googel maar eens op ‘huifkar en ongeluk’ en de verhalen komen tevoorschijn. En laatst toen er ook een ongeluk was gebeurd met een platte wagen, stond onze foto er weer bij. Daar zal ik mee moeten leren leven, het is niet anders. Gelukkig heb ik vanaf het begin veel steun ondervonden van de jongens in de huifkar. Niemand heeft mij ooit een verwijt gemaakt. Ook KVV Losser staat achter mij. En ze hebben allemaal gezegd dat als het op betalen aan mocht komen, ze mij zullen steunen. In het meest ongunstigste geval houd ik ze daar maar aan, maar ik hoop echt dat het niet zover hoeft te komen…”
+10
IHCparts
Ik heb het hele verhaal er maar even in geplakt. Vele van ons zullen ooit gevraagd zijn een huifkar, carnavalswagen, veekar, enz met mensen erop te trekken. Meestal gaat het goed, maar als er wat gebeurd ben je als bestuurder verantwoordelijk en aansprakelijk. Per definitie en altijd, ook al heb je geen schuld. Wees je bewust van de consequenties..
+6
Bert353
@IHCparts Precies, Leve de verzekeringen! als je doet wat hun van je verlangen, kun je beter nu al achter de geraniums gaan zitten en heel zachtjes ademen, zodat er vooral niets gebeurt! Hun vangen iedere maand van vele miljoenen mensen de premie, en als er iets gebeurt wat verzekerd is, zijn ze niet thuis als het op uitbetalen aankomt! .......
+7
roscho
@IHCparts Heel fijn dat je dit voor mij ook leesbaar maakt.
Uit dit verhaal blijkt maar weer dat verzekeringen aan de ene kant alles doen om hun geld op tijd binnen te krijgen en aan de andere kant alles doen om schades niet uit te betalen.
Lees maar eens de kleine lettertjes van de polis, grote kans dat je nog voorwaarden tegenkomt waarbij de verzekering niet hoeft te betalen.
+2
IHCparts
@roscho Ik vind het heel vervelend voor deze jongen, maar in dit geval moet ik het ook een beetje opnemen voor de verzekeraar. Deze jongen overtrad de wet, hij voldeed niet aan de regels die gelden voor vervoer van personen in een huifkar en daarbij was hij niet verzekerd. Op de site van Boerderij staat trouwens een aardig stukje hierover: boerderij.nl/met-een-trekker-mensen-vervoeren-dit-…
Bert353
@IHCparts Ik heb het idee dat ie toch niet aan alles iets kon doen?
rookmachine kon ie niets zien... wie neemt er dan ook een rookmachine mee op zon kar? Ik denk niet dat dat de chauffeur was?

meerdere mensen die naderhand nog opstappen, kon de chauffeur dat wel zien /controleren?

Ik weet niet hoe de inrichting op die huifkar was, maar dat artikeltje van de boerderij staat ook, vaste zitinrichting, en dan toch met z'n allen aan "de wandel" zodat de kar omslaat door alle gewicht aan één kant? moeilijk te controleren vanaf de chauffeursplaats....

feestje, alcohol??? losbolligheid??? zijn wel allemaal dingen die als "normaal" gezien worden, en dan ook nog gezellig met z'n allen op zo'n kar, Tuurlijk.

En dan zoals de verzekering het graag wil, met z'n allen vastgesnoerd, nuchter en stilzitten, Anders betalen we niet hoor!!!!
liever eigenlijk; helemaal niet in zo'n kar achter een trekker!

TJA, dan word het allemaal wel erg saai toch?
+5
roscho
@Bert353 De verzekeringmaatschappijen hebben het liefst dat je netjes op tijd je premie betaalt en verder niet op de weg komt. Zo behalen zij de grootste winst, waarmee vervolgens de aandeelhouders gespekt worden.
+1
roscho
Quote Reactie van @IHCparts:
in dit geval moet ik het ook een beetje opnemen voor de verzekeraar. Deze jongen overtrad de wet,

Ik begrijp je standpunt en het is goed dat verzekeringen niet zomaar alles uitbetalen. In dit geval geloof ik dat de bestuurder niet heel veel te verwijten is, behalve dan dat hij voor de rit geen toestemming had gevraagd aan de verzekering.
Hoe dan ook: verschrikkelijk dat zoiets gebeurt. Hopelijk zal de vereniging of in ieder geval de feestvierende meute financieel wat bijspringen.
+6
casejxu
@IHCparts wij maken met de carnaval altijd kleine optocht voor de kindertjes in het dorp. Dit word altijd gemeld en goedgekeurd door de verzekering(unive). Hier bij stellen ze wel enkele eisen waar wij dan ook aan moeten voldoen maar dat is nog redelijk te overzien allemaal. Ze kunnen nog zoveel eisen stellen..... t is te hopen dat t je nooit overkomt
+2
cyrus-van-gelder
@IHCparts Dankjewel voor het verhaal erin te plaatsen. Nu weten we waar het over gaat, wat een afschuwelijk iets is dit zeg.
En dan te bedenken dat ze hier op het dorp ook wel zulke feestwagens hebben. Dit jaar deed ik ook mee.....
Wat kan het akelig misgaan zeg!!!!
+2
roscho
Quote Reactie van @cyrus-van-gelder:
Wat kan het akelig misgaan zeg

Rij je niet mee, dan ben je een spelbreker. Rij je wel mee, dan loop je een enorm risico.
+2
cyrus-van-gelder
@roscho precies zoals je zegt!!!
Daarom leen ik de trekker NOOIT uit. De kar en ander materiaal ook niet.
Dat doe ik omdat ik geen zin heb om voor schade/ andere ellende op te draaien.
japie82
@cyrus-van-gelder ook als je zelf rijdt is de kans groot dat je trekker niet verzekerd is voor dit soort ritjes!
Binnenkort gaan ze mijn trekker en wagen ook gebruiken, ik heb als eis gesteld dat er een verzekering voor afgesloten werd, dit bleek ook een eis vd organisatie te zijn. Nu is alleen die trekker voor die ene dag verzekerd om met een wagen met mensen rond te mogen rijden.
+1
Fendt926Driver
Quote Reactie van @japie82:
Nu is alleen die trekker voor die ene dag verzekerd om met een wagen met mensen rond te mogen rijden.

Bij ons heeft alleen de 612 een jaar rond verzekering om een huifkar te mogen trekken met mij als chauffeur en max 15kmh en nog wat voorwaarden.
En ik had een vergunning van de gemeente en een toestemming van de politie.
cyrus-van-gelder
@Fendt926Driver Dan heb je jezelf zo goed mogelijk ingedekt
  • 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻er hoeft maar wat te wezen he?
    Dat zie je nou wel in het artikel over het huifkar ongeluk. Ben je mooi klaar mee !!!

+1
japie82
@Fendt926Driver wij hebben ook wel de nodige voorwaarden gekregen, wagen moet een reling hebben en max aantal mensen erop. Over de chauffeur staat er alleen die een geldig T Rijbewijs moet hebben. Vergunningen zijn door de organisatie geregeld.
cyrus-van-gelder
@japie82 in ieder geval ben je wel zo verstandig geweest om alles eerst goed na te gaan
  • 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻Dat is altijd beter dan dat je achteraf een hoop problemen hebt.
    Je hebt zomaar wat, daar was ik ook al achter. Buiten je schuld om, maar dat maakt dan niet uit..

+2
japie82
@cyrus-van-gelder ja precies!
Ik wist dat mijn trekkers alleen verzekerd zijn voor agrarisch werk op eigen bedrijf, daarom ook gelijk maar tegen die mensen gezegd, die wouden het zelf ook goed geregeld hebben, dus dat verder geen probleem.
Hopelijk hebben we dit voor niks geregeld, Zo'n ongeval als dit wil je gewoon nooit meemaken, verzekerd of niet!!
+1
cyrus-van-gelder
@japie82 daar heb je wel een punt waar ik het helemaal met je eens ben!! Verzekerd of niet, een ongeluk wil je niet meemaken!!!
En dan hebben we het niet over wat lullige dingetjes, maar over lichamelijk letsel of erger.
+3
peter-witvliet
@IHCparts bedankt, voor het plaatsen.
+8
DB780
Triest, wens hem zijn familie en slachtoffers sterkte toe. Het geeft aan hoe kwetsbaar je als bestuurder bent.
+1
cyrus-van-gelder
@DB780 ja echt wel. Dan ben je dus akelig de L×L.
  • 😖 de verzekering doet dus ook niks voor je.

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Hebben de trefwoorden trekker , familie , overijssel , put , huifkar en geld geen geheimen voor jou ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
34
DEELNEMERS
12
WEERGAVES
0