Bestuurders landbouwvoertuigen op de bon.Originele beschrijving

Groningen - De politie controleerde zaterdag meerdere landbouwvoertuigen in en om Groningen.  Een van de voertuigen reed over de Friesestraatweg in Groningen. Het voertuig had aan de voorzijde een verwisselbaar gedragen uitrustingstuk, een laadschop.

Ik heb persoonlijk nog nooit zo’n intensieve controle gehad en/of gezien.
Hoe zit dat bij jullie? Zijn agenten actief met controleren?

Deel dit topic

Reacties

+2
Andre150
Ja hoor, weet er alles van. Al zoveel bonnen gehad in het verleden door deze agent.
+2
Pieter Buren
@Andre150 ik heb ook al verhalen over een agent in groningen gehoord die best wel fanatiek landbouwvoertuigen controleert. Zit op een motor dacht ik.
+1
Andre150
@Pieter Buren ja die inderdaad
J asper
@Andre150 Hij schreef er zelfs een voor afgeknotte drie hoek. Was een sticker, mocht niet moest bord wezen…. Nieuwe ladewagen gewoon zo afgeleverd😅
+1
Andre150
@J asper klopt, iets wat afgeleverd word hoeft niet te kloppen met de verkeerswet zei hij.
Fronttanks van de sleepslang teams is ie ook gek op
+2
roscho
Quote Reactie van @J asper:
afgeknotte drie hoek

Als dat na 1 januari is geweest, is de bekeuring onterecht omdat vanaf die datum de hele afgeknotte driehoek niet meer verplicht is.
Desalniettemin vind ik het wel een nuttig attribuut om aan te duiden dat je langzaam verkeer bent.
+1
nhmonteur
@roscho Dat is niet helemaal waar. Zodra je met een landbouwvoertuig op de weg komt die nog niet kentekenplichtig is (trekkers die langzamer dan 25 km/h gaan) dan moet deze zijn voorzien van een goedgekeurde afgeknotte driehoek. Dit mag een plaat of stickers zijn. Als deze maar voorzien is van een goedkeuringsmerk.
Vanaf 1 januari 2025 moet elke trekker voorzien zijn van een kentekenplaat en is een afgeknotte driehoek niet meer verplicht.
roscho
@nhmonteur Je hebt gelijk. Dit wordt op de verschillende websites verschillend vermeld. Ik had gekeken op verkeersmaatregelen.nl/Info/Verkeerswetgeving/…bouwvoertuigen%20te%20voeren. :

Geen afgeknotte driehoek

Vanaf 2021 vervalt de verplichting om de afgeknotte driehoek op (land)bouwvoertuigen te voeren. Argument voor het loslaten van deze afgeknotte driehoek is dat Europese regelgeving het niet verplicht en dat de retroreflecterende kentekenplaat straks de zichtbaarheid van het voertuig vergroot.


Echter op de site van de RDW apk-handboek.rdw.nl/landbouwvoertuigen/…
staat het vermeld zoals jij aangeeft:

Landbouw- en bosbouwtrekkers moeten voorzien zijn van:
........
k. één rode retroreflector aan de achterzijde van het voertuig, in de vorm van een afgeknotte driehoek die is voorzien van een goedkeuringsmerk waarbij het bepaalde in Aanvullende permanente eisen, artikel 123, van toepassing is, indien het voertuig niet is voorzien van een kentekenplaat
......


Aangezien die van de RDW de meest officiële website is, zullen we die maar moeten geloven.
mf 6150
Nou dat weer, nog ff en iedereen met een 6 cilinder en een frontmaaier is de sjaak. Spiegels heeft de agent gelijk in, banden mogen toch glad zijn zolang het canvas er niet uitsteekt en er geen droogte scheuren in zitten?
+1
Andre150
@mf 6150 dat ben je hier al aan de beurt, moeten spiegels op de maaier en liefst camera's. Breedteborden en verlichting. Dingen als toplampjes enz wordt ook voor bekeurd
RaHeados
@Andre150 breedte bord en reflectoren met verlichting komen toch standaard bij maaiers die t nodig hebben. Bij een oude maaier snap ik dat die wel eens verloren zijn.
Voor toplampjes bekeuren is wel een beetje onzinnig lijkt me?
+2
Pieter Buren
@RaHeados zijn ze in duitsland ook heel streng op bij vrachwagens. Oranje lampjes mogen alleen naar de zijkant schijnen. Daarom hebben Duitse vrachtwagens meestal witte lampjes in de grill ipv oranje wat in Nederland gedoogd wordt.
+1
RolandK
@Pieter Buren Witte lampjes in de grill ga je in Nederland ook nat, spreek uit ervaring.
Andre150
@RaHeados oude maaiers ga je ook mee nat. Ploegen zonder afscherming gaan hier vaak op de aanhanger mee of je calculeerde een paar bekeuringen bij in
RaHeados
@Andre150 ploegen zijn nog wel een dingetje 😅. Maar zelden een ploeg gezien met verlichting en afscherming.
Andre150
@RaHeados klopt, vaak gaat er een zeil omheen en losse verlichting erop. Als wij wat verder weg moeten gaat ie op de dieplader mee
+1
RolandK
@RaHeados Verlichting op ploegen is al heel normaal !
+3
Fast Eddy
@Andre150

Lading afdekken is hij iets makkelijker in geworden. Dat doet hij zelf ook niet als hij met aardappels rijd bij een boer in zijn dorp.
+1
Raben
@Fast Eddy B junior of senior , senior is ook niet zo fris , is dacht ik al eens geschorst geweest , junior is nog gekker heb ik al eens gehoord , ze kennen de wet door en door , die pak je niet op een misser , menselijk zijn ze niet
+1
Fast Eddy
@Raben

Senior woont hier niet ver vandaan in een klein dorpje. Hij moet zich van zijn vrouw gedeisd houden want ze wil er graag met plezier wonen. Hij rijdt dus ook wel aardappels bij zijn dorpsgenoten.
leonardvdm
@RaHeados toplampjes horen gwn te mogen alleen of ze aan mogen weet ik niet mij lijkt verhogen van de zichtbaarheid van het voertuig maarja mannetje met gestreepte scooter niet
+1
Pieter Buren
@mf 6150 motoragent heeft wel gelijk maar met een camera of spiegels op de frontmaaier die naar links en rechts kijken mag het wel.
google.com/url/…

Dat van die banden heb ik ook zo geleerd tijdens rijles dat ze geen profiel hoeven te hebben, maar op de website van rdw staat dat trekkers/zelfrijders minimaal 1.6mm profiel moeten hebben. Aanhangers kan ik niks over vinden.
+2
RaHeados
@Pieter Buren trekker moet idd 1,6mm hebben, werktuigen en karren hoeft het niet. Zo was t 3 jaar geleden bij mijn theorie
+1
Pieter Buren
@RaHeados dan heeft de agent dus bij alles gelijk, want die shovel is geen aanhanger. Om dan direct voor alles een bekeuring voor te geven is dan weer wat overdreven. Geef dan maximaal 1 boete en 4 weken de tijd om de boel in orde te maken en te laten zien op het bureau. Je ziet nu al dat niet iedereen op de hoogte is.
varken
@mf 6150 die 3,5 meter staat al jaren in de wet… maar niemand handhaaft…..
Banden idem 1,6 mm aanhangers ook 1,6 mm
T mag niet,
Maar vind t wel zoeken van de agent
+1
Andre150
@varken deze punten handhaven ze al jaren op hier.
+1
Andre150
@varken en 3.5 meter mag maar alleen met ontheffing en die moeten per gemeente aangevraagd worden. En dan de provinciale wege apart daarvan
+3
varken
@Andre150
Gelukkig zijn ze hier nog niet zo fanatiek 😎😉
cyrus-van-gelder
@varken kan nog wel komen he? De schatkist moet wel vol blijven natuurlijk.
Met belasting en accijns harken ze ook heel wat binnen, maar schijnbaar is het nog niet genoeg.
roscho
@Andre150 Voor veel wegen (dus ook gemeentes) kun je ontheffing aanvragen bij de RDW voor voertuigen tot 3,5 m. Zie rdw.nl/zakelijk/branches/….
+1
Andre150
@roscho ja dat doen we al jaren ivm dubbellucht en de kilverbak. Ook toen we nog een rupskraan hadden.
+1
walker1
Quote Reactie van @varken:
die 3,5 meter staat al jaren in de wet… maar niemand handhaaft

Ja dat was volgens mij al zo toen ik het trekker certificaat haalde in 1992... Wordt inderdaad nauwelijks op gehandhaafd, volgens mij wordt er sowieso niet zo heel veel op landbouwverkeer gehandhaafd, maar dat kan natuurlijk per politieregio verschillen. Maar soms is er wel eens een dag dat ze zich specifiek op landbouw verkeer richten. Net ze ook bijna elk jaar wel in de herfst de schoolgaande jeugd controleren of de fietsverlichting wel werkt, of geregeld alcohol controles doen.
nhmonteur
@mf 6150 Banden moeten minimaal 1,6 mm profiel hebben. Droogtescheuren mogen erin zitten zolang er maar geen canvas te zien is.
+2
marco955
Die knakker is ook fanatiek op mesttransport auto's. Ik had meestal wel een weegbon met mijn leeggewicht bij me en een foto van de tank en ad blau meter met weegbon . Dat heeft mij een rit naar de weegbrug bespaart
+2
caseboy
@marco955 die kerel heeft een hekel aan boeren?
+2
Andre150
@caseboy nee, het is z'n werk zegt ie
+2
caseboy
@Andre150 ja maar als je alle boeren gaat aanhouden en gelijk bekeuren dan heb je het er wel op gemund. Vind ik t zelfde als agent op zaterdagavond bij cafe's iedereen die daar op straat loopt en fietst aan gaan houden op openbare dronkenschap
Andre150
@caseboy dat is precies zoals je het zegt. Hij rijd er om de landbouw te controleren.
Fast Eddy
@caseboy

Senior hebben ze al eens klappen gegeven en zijn eens met een dumper over zijn motor heen gereden.
Junior heb ik nog niet veel over gehoord.
+2
peter-witvliet
@Fast Eddy ik had het er vandaag over met een vrachtwagen chaffeur, en die zei precies het zelfde.
+2
Fast Eddy
@caseboy

Hij leeft de wet na. Hij wil ook wel uitleg geven op het bedrijf. Alleen als hij geweest is krijg je geen waarschuwing meer maar gelijk een boete.
+9
zettelmeyer
@Fast Eddy ik noem zo iemand een NSBer....
+1
cyrus-van-gelder
@zettelmeyer Dat kan je ook nog eens een flinke bekeuring opleveren Marc.
Dat valt dan onder beledigen van een ambtenaar in functie.
Is eventjes een vriendelijke tip/ waarschuwing hoor
  • 😉😉😊😊

+7
casejxu
@cyrus-van-gelder als Marc dat vind is het een mening en je mag je mening uiten... ik vind jou... mag maar zeggen jij bent een.... niet 🤪
cyrus-van-gelder
@casejxu klopt helemaal wat je zegt!!! Een kennis van me werkt bij de politie. Als je zegt : ik VIND......dan kunnen ze je niks maken.
Of als je zegt: stel je voor dat ik zou zeggen dat.....dan kunnen ze je ook niks maken.
Maar als je zo,n agent daadwerkelijk NSBer noemt, nou dan ben je dus een week voor niks aan het werk geweest. Bekeuring dus.
Altijd opletten wat en hoe je iets zegt .
  • 😉😉😉😉
+1
cyrus-van-gelder
@casejxu Marc zei ook in z,n reactie: zo iemand NOEM ik een NSBer. En daar waarschuwde ik voor. Als je zo iemand daadwerkelijk zo noemt, hang je dus wel.

  • 😉😉😉😉
+1
Ford revisiemotor
@cyrus-van-gelder
Het licht er maar aan waar je dit doet,
in de openbare ruimte of op je eigen erf, makt een verschil.
cyrus-van-gelder
@Ford revisiemotor als het dan zijn woord tegen jou woord is, maak je misschien wel kans ja. Heb van dichtbij ook wel eens een situatie meegemaakt dat een rechter aangaf niet aan een ambtenaar te twijfelen.
+1
roscho
Quote Reactie van @cyrus-van-gelder:
als het dan zijn woord tegen jou woord is, maak je misschien wel kans ja

Nee, een ambtenaar in functie telt voor 2. Hij is dus met z'n tweeën.
+1
cyrus-van-gelder
@roscho ik heb zelf wel gedonder met de gemeente gehad, dus ik snap wat je bedoeld.
Heb wel m,n gelijk gekregen bij de rechtbank.
Er was zoveel bewijs dat de gemeente fout zat..... maar anders is het echt heel moeilijk om je recht te krijgen..
Van-Epscheuten
Redrock meneer kon misschien de bak wel helemaal omhoog gooien, dan bleef hij wellicht binnen de 3,5m
Kosk123
@Van-Epscheuten dan vallen de scherpe delen ook buiten de verplichting. Want dat is tot 2 of 2,5 m hoogte.
Alleen voor je zichthoek krijg je dan alsnog een bon
Van-Epscheuten
@Kosk123 ohw, daar had ik dan weer niet aan gedacht.
+1
Cvx130
Zit in Rotterdam heb fourage bedrijf politie kijkt hier of het gebonden is en naar de verlichting voor de rest nooit problemen
walker1
@Cvx130 Ik woon in regio Nijmegen, Maas en Waal. In al die jaren dat ik trekker rijd, ruim 30 jaar inmiddels, ben ik 2 x staande gehouden en met een waarschuwing weggekomen. Pa heeft 1 x bekeuring gehad voor niet afgedekte lading, had de voorlader bak vol met oud ijzer en was zo onderweg naar de oud ijzerhandel in Nijmegen. Maar verder ook nooit bekeuring gehad. Al met al is de pakkans niet zo groot, of landbouwverkeer heeft hier bij de politie niet of nauwelijks prioriteit. Heb paar kameraden die agent zijn, maar die hoor ik er ook nooit over, als ze al een keer een trekker aanhouden, dan is het gewoon tijdens het reguliere werk en dat ze dus onderweg iets zien wat niet klopt.
tone29
Hier worden ze er ook al fanatieker aan...

(klik om te vergroten)

Tjah tjah...
+3
2850Johndeere6R
@tone29 oei oei wat had je uitgespookt? Toch niet aan zijn dochter gezeten hé?🤫🤭🤪😜
tone29
@2850Johndeere6R hahahha neee dat was niet de reden voor staande houding.

Reed schijnbaar op de auto teller bijna 60🤣
Had 1 verlichtingskapje stuk
had geen kenteken
Had schijnbaar de boel niet goed vast gezet volgens hen....

Dusjaaa
walker1
@tone29 Ben je nog beetje goed weggekomen of heb je nu bijna 1000 euro aan boetes?
+3
tone29
@walker1 viel gelukkig mee.
Ik had ze ff wijs gemaakt dat een kenteken voeren nog niet verplicht was.... maar dat is het schijnbaar al wel.

Voor de normale verlichting had ik er voor nood een rood ledje in gedraaid. Dus daar kwam ik gelukkig goed mee weg.

Ook voor de snelheid en de boel goed vast zetten kreeg ik een waarschuwing gelukkig
Fendt926Driver
Quote Reactie van @tone29:
Ik had ze ff wijs gemaakt dat een kenteken voeren nog niet verplicht was..

Volgens sommigen is er ook een registratie plicht en geen kenteken plicht...
tone29
@Fendt926Driver dat is veranderd... dat was eerst ook aan de orde
+1
T60401
@tone29 Is misschien maar goed dat er geen kentekenplaat op zat. Ik weet niet hoe je hem geresisteerd hebt? maar als hij op 40 bij de rwd staat en je rijd bijna 60 kun je wel een opnieuw langst de rwd moeten.
tone29
@T60401 staat als 50 op papier. Dat is met de auto teller al snel 55...
+1
Fendt926Driver
@tone29 ze willen graag op de foto met zo n pracht trekker...
tone29
@Fendt926Driver ohh dat mag
dennisbouter
Hoe zit dat met dubbellucht als je naar trekkertrek gaat?
Pieter Buren
@dennisbouter bij meer dan 3 meter breed heb je een ontheffing nodig.
dennisbouter
@Pieter Buren en verlichting tot 3 meter?
Fast Eddy
@dennisbouter

Markeringslichten en breedteborden. Zo wil die motoragent het zien.
+1
dennisbouter
@Fast Eddy ik woon niet in groningen, ik ziet het zaterdag wel
+1
Fast Eddy
@dennisbouter

Vaak gaat het goed. Vroeger veel met Alasco dumpers van 3,5 m breed op pad geweest. Dat paste niet altijd maar nooit aangehouden.
dennisbouter
@Fast Eddy het scheelt misschien met een losse trekker
Fast Eddy
@dennisbouter

Dan val je wel meer op.

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Hebben de trefwoorden controle , groningen , politie , gedragen en landbouwvoertuigen geen geheimen voor jou ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
74
DEELNEMERS
28
WEERGAVES
4.106