Welke minitractor best aankopen?

Voor het onderhoud van 2 weides van elk 1 ha overwegen ik als leek een minitractor aan te kopen. Dit voor het slepen van de wei, kalken, het klepelen of blotten na dat de paarden erop hebben gelopen. Wat zouden jullie als kenners aanraden? Hoeveel pk minimum bv nodig (heuvelig terrein)? Kiezen voor een tweedehands kwaliteitsmerk zoals Kuboti, iseki, Yanmar of eerder voor nieuw maar goedkoper merk? Wij zouden wel wegtoelating willen omdat de weides 5 km van elkaar afliggen. Het aanbod van tweedehands is meestal zonder wegtoelating of kan een wegtoelating aangevraagd worden mits nodige aanpassingen?

Deel dit topic

Reacties

+2
Pjotr1969
Ikzelf heb een Yanmar F155d die is 15 pk en heel handig omdat we niet zoveel ruimte hebben en ook geen grote weide. Manouevreren is er dus erg makkelijk mee.
Voor twee weiden van 1 hectare zou ik geen mini tractor nemen, dan ben je een dag aan het klepelen, en de volgende dag de andere weide.

Vermoedelijk ben je beter geholpen met een “ echte” tractor.
Goedkoper en sneller om mee te werken.
MrWires
Zijn de twee weides één lap of zijn ze nog onderverdeeld in kleinere weilandjes?

wijzelf hebben voor ons weiland van 1ha onderverdeeld in 5 stukken gekozen voor een hydrostatische minitrekker (Holder park30) vanwege de doordraaiende aftakas. zeker een voordeel als je veel moet draaien en keren. bij een minitrekker met versnellingsbak is het vaak zo dat de aftakas op de wielen draait en je dus eerst gang moet maken voordat je je maaier oid. kan laten zakken.
roscho
Voor 2x1 ha met 5 km tussenafstand zou ik liever kiezen voor een "volwassen" trekker. Die zijn in de breedte stabieler, hebben meestal wegtoelating en zijn zeker niet duurder dan een minitrekker. Kijk bijvoorbeeld eens naar een oudere Deutz, Ford, International, .... van zo'n 30-50 pk.
Verder zijn werktuigen voor een minitrekker naar verhouding duur, voor een grote trekker tref je meer gebruikte werktuigen voor redelijke prijs. Een grote trekker is voldoende stabiel om een (cyclo-)maaier naast de trekker te hebben. Bij een mini moet je altijd voor of achter werken, anders ga je op één oor.
Mocht je toch liever een minitrekker hebben, bijv omdat je geen stallingsruimte voor een grote hebt of omdat je tussen boompjes moet maaien, kies dan liever voor een oudere van een gerennommeerd merk als Kubota, Yanmar, Iseki, Holder, .... . Van zo'n nieuwe, vaak Chinese trekker zul je snel spijt krijgen.
Neem geen 2-cilinder, een 3 (of 4)-cilinder loopt veel rustiger.
Voor een mini is 4wd aan te bevelen, als het niet te gek wordt, heeft een grote aan 2wd wel genoeg.
Een trekker met aparte koppeling voor de aftakas (zgn. doordraaiende aftakas) is aan te bevelen. Dan kun je stoppen zonder dat de grasmaaier ook stopt. Of je kunt de kalkstrooier op het eind stopzetten en wel doorrijden.
Je gaf aan dat je in heuvelachtig gebied zit. Moet ik me daar de Twentse Tankenberg voorstellen of een Alpenweide? Met een regiovermelding kunnen we beter inschatten wat je nodig hebt.
griet
Bedankt alvast voor de info. We zouden zeker kiezen voor een minitractor omwille van de plaats om hem te stallen en omdat er toch heel wat gemanoeuvreed moet worden. De 2 weides zijn immers opgedeeld in elk drie stukken en op sommige stukken komt ook nog een boomgaard. Wat de hellingen betreft is het iets zoals de Twentse Tankenberg (heb ik moeten opzoeken, wij wonen in België) of Zuid-Limburg. Jammer dat er weinig 2dehandse te koop staan met wegtoelating van de wat betere A-merken (Iseki, Kuboti, yanmar). Of zijn de B-merken ook redelijk van kwaliteit zoals SOLIS / captain/ FIELDTRAC / Farmtrac /... ? Hoeveel pk zou je minstens aanraden? eerst dachten we een klepelmaaier te nemen maar een blotter blijkt beter voor de hergroei van het gras te zijn en heeft minder pk nodig.
roscho
Als je voor een mini gaat, zit je met de gerennommeerde, Japanse merken altijd goed. Ook uit Korea komen tegenwoordig goede trekkertjes, net als de auto´s die er vandaan komen. Maar ik zou geen Chinese of Indiase kiezen.
Ik denk dat je aan 25 tot 30 pk wel genoeg hebt. Hydrostatische aandrijving strekt tot aanbeveling omdat je daarmee trappeloos je rijsnelheid kunt regelen en daarbij de aftakas gewoon doordraait.
Als het landschap heuvelachtig is, maar niet bergachtig, hoef je daar niet zoveel rekening mee te houden. Ga je echt op hellingen werken, dan heb je een trekker nodig met laag zwaartepunt, bijv. een Aebi (lectura-specs.nl/nl/model/…).
Als maaier kun je natuurlijk een bloter nemen, maar als er boompjes staan, zou je ook kunnen kijken naar een boomgaardmaaier (
)
Bij deze maaier klapt het rechter element om als het tegen een obstakel (boompje) komt. Als je hem wat hoger afstelt, kun je daar ook prima een weilandje mee maaien en hij mulcht het gras prima. De maaier is vrij breed en daarom moet je daar vast een paar pk's extra voor rekenen. Ga dan uit van 30-35, of misschien 40 pk.
Over de wegtoelating in Belgie kan ik niks vertellen, ik woon in Nederland.

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Hebben de trefwoorden yanmar , slepen , onderhoud , klepelen , kopen , paarden , wei , iseki , minitractor , aankoop en nieuw geen geheimen voor jou ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
5
DEELNEMERS
4
WEERGAVES
0