Touw of kabel voor bomen vellen

Ik ben nog wel is bezig met het vellen van bomen.. als het maar even kan laten we de vallen. Maar als het nodig is dan trekken we er met de trekker aan om hem de goede kant op te sturen . Nu doen we altijd 3 spanbanden aan elkaar, maar daar ben ik toch geen groot fan van.

Ik zou eigenlijk iets willen hebben van een meter of 50 lang uit 1 stuk.. iemand tips?
En ik kan een touw kopen met een breeksterkte van 60 ton.. is dat ook sterk genoeg?

Deel dit topic

Reacties

cyclonedriver
60 ton is toch helemaal niet nodig. Ik gebruik een kinetische koord in combinatie met meerdere sleeplinten. Te koop in 4x4 shops.
+1
KlaasM
@cyclonedriver hoelang heb je die dan? en wat voor dikte? Trek je hem dan al van te voren strak of hoe werkt dan. Zoveel tijd heb je niet als die begint te vallen.
+2
cyclonedriver
@KlaasM Een sleeplint is niet “dik”, maar plat en breed. Linten van 5 ton en totaal lengte 30 m. Ik trek die strak, zaag totdat bijna valt en dan trek ik hem omver.
+1
cyrus-van-gelder
@KlaasM het is en blijft altijd wel uitkijken met bomen om zagen. Heb zelf in de bosbouw gewerkt, en ook wel eens te maken gehad met losschietende lierkabels.
Ook wel dat mensen zelf iets proberen met een trekker en een stuk touw....
Mooi wel dat zo,n dikke populier dwars door het dak van een woonhuis donderd!!!
Ben het dus met je eens dat je goede/ betrouwbare spullen moet hebben.
En ook weten waar je mee bezig bent, zie soms mensen bezig die niet eens weten hoe ze een valkerf moeten maken
 • 🫣🫣🫣🫣🫣.
  Niet dat ik van jou denk dat je ook zo,n " stuntman" bent hoor😉😉.
  Zo bedoel ik het dus niet.

+2
valmet 605
Ik heb 30 meter scheepstros. Enorm veel rek dus je kan voorspanning opbouwen. Een goede lijn uit de boomverzorging kan ook heel goed. Niet beginnen met kabels(staal). Dat werkt niet prettig en is gevaarlijk. Tenzij je een lier hebt.
KlaasM
@valmet 605 Nee vroeger wel met staalkabel gewerkt. Dat was toen een mooi goedkope oplossing. Maar ik heb er al n paar keer 1 zien knappen en daar wordt je niet vrolijk van.
Hoe dik is het scheepstouw dan je hebt?
valmet 605
@KlaasM heel dik. Zo dik als van die sleeptrossen in de mais. 5/7 cm dik ofzo. Maar ik gebruik ook 13mm lijnen die in de klimsport worden gebruikt
KlaasM
@valmet 605 oké, zoiets zou me ook wel passen. Maar is dat nog een beetje te hanteren?
+1
valmet 605
@KlaasM hij is er mannen. Wel zwaar. Strop om de boom doen op hoogte en dan het touw er met een D sluiting er aan maken
KlaasM
@valmet 605 Zoiets zat ik ook aan te denken. Een hijsband aan de boom en daar het touw aan bevestigen.
+1
cyrus-van-gelder
@valmet 605 staal kabels zijn inderdaad behoorlijk link als ze losschieten of breken.
Ook zijn ze zwaar en onhandig.
Met een lier is het weer wat anders idd😉😉
+1
Husqvarna
@cyrus-van-gelder
Ik heb alleen een staalkabel op de Tirfor lier, de rest doe ik met hijsbanden van ca 3 ton, en soms een paar staalkabel stroppen voor om de boom.
Maar met een Tirfor heb je sowieso al meer gevoel hoeveel kracht je er op zet, als de boom niet wil, dan zaag ik hem even wat verder in.
Een lier is natuurlijk wel mooi, maar daar blijf ik ook graag bij uit de buurt, er zit niet voor niets meestal een heel scherm op om los schietende kabels te vangen.
+1
jim353
Ik heb een hydraulische lier. Met staalkabel. Als je de juiste kabel hebt gaat dat prima. Als ik jou was, zou ik ook naar een lier kijken. Trekker op de rem. Spanning op de kabel. Als de zager het zover heeft dat de boom komen mag, kan hij rustig een veilige plek opzoeken. En dan lier je hem over. Zonder te stunten met "nukken" en op de wielen proberen te trekken.
+1
cyrus-van-gelder
@jim353 op de wielen trekken wil wel flink mis gaan. Vooral als de trekker van achter wat opgetild word. Wel eens bij een ander gezien dat de boom dan de verkeerde kant op viel( op het huis inderdaad). De trekker werd gewoon mee gesleept door de vallende boom.

 • 🫣🫣🫣🫣🫣
+2
Fendt926Driver
Quote Reactie van @jim353:
Als ik jou was, zou ik ook naar een lier kijken.

tractors-and-machinery.nl/media/user/…

Gevonden...

tractors-and-machinery.nl/item/716521/…
KlaasM
@Fendt926Driver geen raar ding..
KlaasM
@jim353 oké, maar ik heb d’r geen hele goede ervaring mee om ze echt om te trekken.
We zagen er altijd flinke wig uit. Zo netjes mogelijk.. en zagen hem dan van de andere kant zover in tot de zager het idee krijgt dat die bijna gaat en trekken hem dan met de trekker in 1 x plat. Ik schakel meestal redelijk hoog zodat je int begin val de val nog even meetrekt. Met een lier ben je hem sneller kwijt heb ik het idee? Maar misschien heb jij betere ervaring
jim353
@KlaasM Als je netjes zaagt en de boom fatsoenlijk vast laat zitten (breuklijst) kun je hem gewoon kalm aan trekken. Totdat hij over zijn zwaartepunt heen is. De rest is aan de boom.
+3
5000 fan
@KlaasM door een veel te grote wig en het te ver doorzagen van de breuklijst gaat het juist vaak mis. Met een wig in exact de goede valrichting kun je de boom perfect sturen. Door voldoende breuklijst te behouden kan de boom gecontroleerd omgetrokken worden en zeker niet onbelangrijk, de zager kan rustig aan de kant voor de val
cyrus-van-gelder
@5000 fan geheel en al juist wat je zegt!!!!
Heel vaak gaat het daar ook mis inderdaad, omdat er door de breuklijst heen gezaagd word, dan heb je geen enkele controle meer.
Als een boom scheef hangt ( naar links of rechts van de bedoelde velrichting) dan kun je de breuklijst aan die kant wat smaller houden, dan " trekt " de boom toch nog richting de bedoelde velrichting
 • 🙂🙂🙂
.
Heb zelf aan heel wat bomen geveld, en doe het soms nog wel
+1
Husqvarna
@cyrus-van-gelder
Heb 1 keer zaagcursus gedaan, vond dat daarvoor onzin, maar de techniek en materiaalkennis is best wel noodzakelijk. Had daarvoor nog nooit van spintsnede gehoord, maar wel eens een populier zien splitsen vlak voor m'n neus!
Valkerf is sindsdien ook een stuk kleiner geworden 😅
+2
T60401
@Husqvarna Zijn hier wat hobby zangeres bezig. zijn oude populieren aan het zagen. zijn er bij die al hol zijn. Die mannen trekken er eerst een spanband een keer of drie rond. Doe ze ook tegen het splijten.
cyrus-van-gelder
@T60401 hobby zangeres??? 😜😜😜😜😜. Klinkt wel geweldig grappig.
Maar inderdaad, rotte bomen zijn best link om te zagen hoor. Dan denk je dat je nog wel een goede breuklijst hebt, maar het hout is weggerot. Kan de boom dus makkelijk de verkeerde kant opvallen.
Storm hout zit ook altijd vol verrassingen!!
Zit een hoop spanning in die ( half) omgevallen bomen. Vaak hangen ze ook nog vast in een andere boom, is dus zeker weten extra opletten.
cyrus-van-gelder
@Husqvarna ik ben altijd blij dat mensen tot die conclusie komen!! Zo,n zaagcursus is echt geen flauwekul, en inderdaad met veel nuttige informatie 👍🏻👍🏻.
Die spintsnede is inderdaad om de kans opscheuren te verkleinen.
En een juiste valkerf is zeer belangrijk!!
Met een zwager van me heb ik ook altijd strijd over de zgn velsnede. Ik blijf altijd zeggen dat je de velsnede zo horizontaal mogelijk moet houden, anders krijg je er van je levensdagen die velwig/ velhevel( kantel haak combinatie) NIET in de ontstane zaagsnede.
Maar nee hoor, hij blijft ongeveer onder een hoek van 45 graden die velsnede maken.
  .
  Nou dat ging een keer goed mis toen z,n zaag klem kwam te zitten. Hoe nu een wig erin?🤔🤔🤔🤔.
  In ieder geval viel de boom uiteindelijk de verkeerde kant op, boven op z,n zaag🥴🥴🥴🥴. Maar luisteren naar advies van ervaren mensen doet ie nog steeds niet hoor.
  Ik zaag nu samen met iemand anders, scheelt een hoop gezeik, gevloek en getier.
+1
jesperb
@cyrus-van-gelder heel verstandig!! Ik heb geen zaag cursus gehad, ik tank en vijl de boel wel eens maar zagen doe ik niet!! Wij hebben een aantal mensen die zagen maar vorig jaar moesten een paar rare bomen gezaagd worden, daarvoor hebben we toch ff een zager ingehuurd.. die hebben toch veel meer ervaring! Ik kan dan mooi ook het hout weg laden en wegbrengen!!
cyrus-van-gelder
@jesperb Dat hout neem ik ook altijd mee hoor😉.
De meeste boomsoorten zijn prima brandhout( fruitbomen ook)
Populier, kastanje en flier zijn minder geschikt helaas.
Maar al het andere gaat mee voor de kachel.
Afval hout van m,n werk lust de kachel ook.
  🙂🙂🙂🙂
+1
jesperb
Wij gebruiken een klim lijn, ff strak trekken met de knikmops en zagen… zit wel stukje rek in waardoor er mooi spanning ontstaat, werkt bij ons naar tevredenheid

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Hebben de trefwoorden trekker , sturen , kopen , bomen , touw , bomen vellen en trekken geen geheimen voor jou ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
27
DEELNEMERS
10
WEERGAVES
2.294