Weide 2,7ha: welke traktor of kniklader?

Hey Iedereen,

Ik verhuis binnenkort de paarden van mijn vrouw van een wei van 40are naar een wei van 2,7ha. Die wei ga ik waarschijnlijk dan ook hooien. Momenteel heb ik een Solis 26, maar om een paar redenen denk ik dat dat trekkertje van 26pk niet voldoende zal zijn:

* Er komt op die grote weide een hooiopslag. Ik moet dus balen kunnen tillen met een voorlader of kniklader, en die zit momenteel niet op de traktor. Ook voor het uitscheppen van de inloopstal en naar de kopakker voeren is een hefwerktuig wel zo handig.
* Een kniklader draait wel korter/handiger en heft meer dan een voorlader. Maar een kniklader + traktor heeft meer plaats onder het afdak nodig dan een trekker met voorlader...
* Met 26pk is de werkbreedte van een cirkelmaaier beperkt tot 1m50, waardoor je toch net iets langer aan het maaien bent.
* Ditto voor het hooien: meer pk's is meer werkbreedte
* Die Solis 26 is een traktor met de takas gekoppeld aan de wielen. Als je even achteruit wil rijden met de maaier tot in de hoek, dan moet je veel geduld hebben of je sloopt de versnellingsbak. Ook de rijsnelheid regelen is beperkt tot de ratios van de versnellingsbak: tussen H en L zit een enorm gat.
* De laatste is misschien megalomaan, maar ik heb een hekel om achter mensen (= loonwerkers) aan te zitten. Misschien dat ik ooit van miserie een rond balenpers wil kopen, maar dan moet het trekkertje dat wel kunnen trekken. De meeste balenpersen willen 70pk!, Bijvoorbeeld een Maschio Entry heeft genoeg aan 40pk, maar is dat uberhaupt iets... I know, een balenpers voor 2,7ha kopen. Waanzin. Maar gemoedsrust is ook een ding, en als ik weet dat ik een trekker koop waar ik die optie mee heb, dat zou zeker zo fijn zijn.
* Maar een grotere trekker = grotere aanbouwwerktuigen = meer plaats onder het afdak nodig.

Budget is niet de beperkende factor (anders zou ik niet eens van die balenpers durven dromen), maar plaats is dat wel: je bouwt stedenbouwkundig niet alle afdakjes die je wil. Elke machine is een rij hooi minder in de opslag. En ja, het moet het een beetje zinvol blijven, al afschrijvingstijd tot op zekere hoogte ondergeschikt aan de gemoedsrust dat je op niemand hoeft te rekenen.

Daarom:
* Hoeveel pk traktor? 40? Meer? 75pk?? Of het gewoon doen met de 26pk, en een kniklader bijkopen?
* Die balenpersjes van 40pk, is dat uberhaupt de moeite?
* Kniklader of voorlader? plaats vs draaicirkel?
(mijn hooiopslag is een stalen loods waarvan ik de kop open laat: 10m breed, 7m diep, met voor die kop een 14tal meter om te maneuvreren. De inloopstal is 6,5x10,5)

Groetjes,
Johan

Deel dit topic

Reacties

Gerron
Als je zelf wil persen heb je meer bodemvrijheid nodig want anders stroopt het hooi onder de trekker op. Voorladers op die kleine trekkers zijn onstabiel bij hoger heffen. Dus je kan met een normale 60 pk trekker met voorlader met iets zwaars in de hef veiliger werken. Maar je hebt met een voorlader wel meer ruimte nodig om te draaien en dan is die 14tal meter weinig. Probeer het eens uit met een trekker van een buurman met een baal in de voorlader. Anders misschien een achterlader?
walker1
@Gerron of misschien een hefmast om de balen te stapelen.
+1
Gerron
Quote Reactie van @walker1:


@Gerron of misschien een hefmast om de balen te stapelen.

Maar mest stapelen gaat niet zo lekker met een hefmast.
En met een hefmast kan je niet de balen aan de andere kant van de wagen pakken.
Johan82
Hey Gerron,

Bedankt voor je reply.

Dju, dat had ik nu niet verwacht dat 14m maneuvreerruimte als weinig wordt ervaren met een voorlader.... Hoeveel zou je minimaal aanraden?

Tja, en de instabiliteit, dat ga ik ook hebben met een kleine kniklader, genre Avant of Norcar.

Achterlader ga ik zeker eens bekijken. Lijkt me wel dat mijne nek gaat pijn doen als de boer net hooi heeft geleverd...

Groetjes,
Johan
Gerron
@Johan82 Een kniklader is stabieler omdat de as vast is i.p.v. de pendelas op dat trekkertje. Je moet alleen wel kalm aan doen in de bocht en dan de last laag houden. Is het trouwens een verharde vlakke vloer of is het hobbelig en modderig?
Wat betreft de ruimte hangt van de situatie af. Als de vrachtwagen recht tegenover de loods staat en je dus elke keer 180 graden moet draaien heb je de meeste ruimte nodig.
Johan82
@Gerron kijk, daar had ik nog niet eens aan gedacht. Dat je bij een kniklader in de bocht de last laag moet houden was me duidelijk. Pendelas had ik nog niet bij stilgestaan…

De bocht die ik moet maken is 90 graden. Het is overigens een paar keer op en af rijden van camion naar opslag (ca 30m). De opslag zelf zal verhard zijn(gepolierde beton), maar de maneuvreerruimte is niet verhard vanwege beperkingen in de stedenbouwkundige regels: gras, kaalgefreten modder, of ik kan er misschien nog klandestien een grasdalletje in gooien, of rijplaten leggen. Maar beton is een rode lap op de stedenbouwkundig ambtenaar… een grasdalletje mag in principe zelfs niet… Ik was overigens wel van plan dat stuk te vrijwaren van de paarden, hoe meer gras er op staat, hoe minder zompig, en het is een van de droogste hoeken van mijn perceel, al verandert dat snel als je er de hele tijd met de traktor door crosst.
Johan82
@Gerron
Zeg, en om de denkpiste eens over een totaal andere boeg te gooien: Ik kan uiteraard ook een knikladertje kopen, daar een maakdek van 1m80 breed voor hangen, en we zetten verder genoeg beesten op die wei dat ik me van dat hooien niks moet aantrekken. Dan heb ik een fatsoenlijk hefwerktuig voor hooi en mest, al maak ik me wel zorgen over de richtingstabiliteit wanneer je met die kniklader 100m op en af rijdt.

Ook dit is weer een compromis, want een kniklader heeft nu eenmaal geen takas, stel dat je toch wil gaan schudden… wat is dan het minst erge: heffen met een voorlader of maaien met een kniklader? 😉
J asper
@Johan82 Maaien met een shovel gaat nog mooier dan met een trekkertje mits je voldoende kracht op de shovel daar voor hebt.
Gerron
@Johan82 Die balen rijden met een kniklader is geen probleem. Dat is ook geen probleem voor een 75 pk trekker met voorlader met 1000 kilo in de hef. Maar een voorlader op zo'n Solis is vragen om problemen bij hoog heffen.
Bij maaien met de kniklader wil de olie nog wel eens warm worden.
Johan82
@Gerron
Klopt van die olie. De boer waar ik mijn hooi haal heeft een grote kniklader, als ie daar een halfuur mee rijdt op volle toeren, spuit de olie er uit. Nochtans verkopen ze die kleine norcars met oliekoeler. Geen idee wat het waard is.

Ik hoor je wat je zegt met een 26pk trekker met voorlader. Een 40pk met voorlader (iets waar de meeste mensen op bokt.nl precies wel voor settelen). Stabiel genoeg?
+1
Gerron
Quote Reactie van @Johan82:
Ik hoor je wat je zegt met een 26pk trekker met voorlader. Een 40pk met voorlader (iets waar de meeste mensen op bokt.nl precies wel voor settelen). Stabiel genoeg?

Het is niet alleen de pk's maar ook het eigen gewicht,de spoorbreedte en de gewichtsverdeling. Daarom dus die 1000 kilo in de hef. Dus 40 pk met een normale trekker is te doen maar liever een wat sterkere en dus ook zwaardere trekker op hobbelig terrein.
+1
Gerron
Quote Reactie van @Johan82:
Een 40pk met voorlader

Niet alle trekkers van 40 pk hebben stuurbekrachtiging. Is wel prettig...
+6
lukasbelarus
Een shoveltje kun je niet zomaar op onder een afdak zetten, dan staat hij binnen een week in oost europa
Johan82
Feit, maar dat kan uiteindelijk ook niet met een traktor denk ik dan? Beide zijn eenvoudig te jumpstarten...

Laat ons zeggen dat er een dikke haag meidoorn rond die wei, en een paar cameras onder dat afdak komen, en dat ik naast dat afdak ga wonen... Als ik een poort maak aan mijn schuur wordt draaicirkel ook weer een groter thema. Compromissen...
+1
walker1
Ik snap best dat je er hobby in hebt om zo'n wei te hooien, maar een pers kopen voor 2,7 ha.? Een simpele cyclomaaier, schudder en hark kan je prima aan met een trekker van zeg maar 50 pk, maar een beetje serieuze pers vraagt wel wat meer vermogen. Houd er ook rekening mee dat een pers een veel complexere machine is dan een schudder of hark waar je met beperkte technische kennis nog wel aan kan sleutelen. Pers vraagt ook veel meer onderhoud. Ik denk dat je toch beter op zoek kan naar een betrouwbare loonwerker.
J asper
@walker1 Of balen kopen.
+1
walker1
@J asper Kan ook, en ook wat meer paarden kopen, dan hoeft die wei ook niet gemaaid te worden 😄
Johan82
@walker1 zeker, dat wordt waanzinnig 😉 Je kan je overigens afvragen of hooien loont: ben ik bij mooi weer de hele week aan het schudden: wat diertjes extra op de wei en hooi kopen bij de boer kan ook gewoon, en is minder tijdsdruk en dus minder stress. Voor die paar euro die je per baal uitspaart…

Maar ik ben nu aan het kijken om de trekker te upgraden (of kniklader, of beide. soit): daarom stel ik de vraag luidop. Als ik de vraag niet stel, en binnen 5 jaar denk, “godver, had ik toch maar dat modelletje van 75 pk gekocht, dan kon ik die 2dehands pers die me hier ineens aangeboden wordt trekken”, dat zou ook stom zijn 😉
walker1
@Johan82 voor die 2,7 ha. kan je het ook niet recht rekenen om daar trekker, maaier, etc voor te kopen, maar goed, een hobby mag geld kosten. Maar ik wil vooral zeggen dat een pers toch wat complexere techniek is dan een schudder en ook wat meer kennis vraagt mbt tot het goed afstellen.
Gerron
Quote Reactie van @Johan82:
godver, had ik toch maar dat modelletje van 75 pk gekocht,

Nou dan koop je gewoon een trekker van 75 pk met voorlader en ruil je die Solis in.
+2
roscho
@Johan82 Als je gras over hebt, kun je het natuurlijk ook op stam verkopen, dan is het maaien, schudden, persen en ophalen voor de koper. Desnoods kun je met je Solis nog aanbieden om het te maaien en te schudden, daarvoor kun je natuurlijk ook weer geld voor vragen. Eventueel kan dat ook met een leuke oldtimer van 40 pk, waarop je de Solis inruilt. Als die dan ook nog een voorlader heeft, ben je meteen van je mestafvoerprobleem af.
In ieder geval raad ik je af om zelf aan hooi persen te beginnen. De een wil kleine pakjes, de andere grote, vierkante of ronde, (on-)gewikkeld. En altijd net wat je zelf niet kunt bieden. Daarom zou ik de koper dat mooi zelf laten regelen.
Mocht je het in de toekomst anders willen doen, dan kun je dat altijd nog beslissen, de aanschaf van een leuke oude Deutz of International kost je de kop niet en die kun je later ook nog voor redelijk geld weer kwijt. Bovendien is zo'n oud trekkertje minder diefstalgevoelig dan een shoveltje.
Ik raad je trouwens aan om je paard(en) niet in het hele stuk te laten lopen. Ze vertrappen dan meer dan ze opeten en de mest ligt overal. Deel je stuk bijv. op in 3 delen, in 1 lopen de paarden, de 2 andere gebruik je voor grasoogst. En dat kun je periodiek wisselen.
trevor-z
@Johan82 vloekwoorden hoeven niet op dit kanaal,kleine moeite,hooi schudden is maar een of twee uurtjes in de middag,ikzelf zou zeggen een leuk Europees trekkerje uit de jaren 60 70 of 80.
+2
case 745 xl
Sorry hoor ieder in zijn waarde maar als je niet weet wat voor trekker je zou moeten kopen voor 2.7 ha lijkt me een pers helemaal een stap te ver. Een pers is best een complexe machine waar enige technische kennis wel noodzakelijk is.
+3
labella
Quote Reactie van @case 745 xl:
Een pers is best een complexe machine waar enige technische kennis wel noodzakelijk

Inderdaad en voor 2,7 ha moet je zo'n ding gewoon niet willen hebben maar als je wilt leren vloeken moet je een pers kopen. 😂
+1
Mauritsdb
marktplaats.nl/v/zakelijke-goederen/…
Misschien is zoiets wat voor je. Ik ken er die hier een kleine vierkante balenpers achter hangen. Gaat fenomenaal! Met de hydrostaat kun je rijsnelheid onafhankelijk van toerental regelen en hij regelt ook zelf terug als de motor het te zwaar krijgt. Ronde balen stapelen word wel een uitdaging denk ik met deze voorlader.
jammermaarhelaas
Uit topictekst:
Quote:
gemoedsrust dat je op niemand hoeft te rekenen

Quote:
Daarom:
* Hoeveel pk traktor? 40? Meer? 75pk?? Of het gewoon doen met de 26pk, en een kniklader bijkopen?
* Die balenpersjes van 40pk, is dat uberhaupt de moeite?
* Kniklader of voorlader? plaats vs draaicirkel?
(mijn hooiopslag is een stalen loods waarvan ik de kop open laat: 10m breed, 7m diep, met voor die kop een 14tal meter om te maneuvreren. De inloopstal is 6,5x10,5)

Ik vraag me af waarom je een voorlader of zelf kniklader zou willen? En waarom meteen een rondbalen-pers?

Waarom niet gewoon een traditionele balenpers (kleine pakjes) die gewoon met een gavel of met de hand te verwerken zijn? Met zo'n pers rijd je langs de wiers, niet er over.

En wat betreft de mest, voldoet daar geen greep/riek en kruiwagen, en zo nodig oprijplaat? Die hebben veel lagere kosten en je hoeft niet meer naar de sportschool, ook die kleine hooibalen helpen daarbij. Je bent dan lekker bezig en geen last van wie dan ook, dus gemoedsrust.

En dan wat betreft de Solis. Inruilen op een 2wd oldtimer van 40 pk met doordraaiende pto en je kunt maaien met je huidige maaier, en er past ook een heel normale schudder en hark achter. Misschien is een PZ strela of gelijkwaardig wel wat. Daar kun je mee schudden en harken.
Als budget geen probleem is kun je ook de dingen kopen natuurlijk, maar dat vind ik persoonlijk een giga uitgave voor een dergelijke oppervlakte, maar je hebt natuurlijk wel nieuw spul.
Johan82
@jammermaarhelaas
Gho, de boer trekt niet aan kleine pakjes: kan ie zelf ook niet met de kniklader pakken. Als ik kleine pakjes wil mag ik ze zelf van het veld komen opladen zegt ie 😉 en er weer af in de opslag. Zou verder een hoop machinerie schelen, maar je bent je wel suf aan het tillen.

Mest is gelijkaardig: mestdecreet in belgie zegt dat de mesthoop op de kopakker 100m van de huizen moet liggen. Ik kan dus wel een kleine betonnen vaalt tegen de stal bouwen, maar als die vol is moet ik ofwel alle verse mest 100m naar achter kruien, ofwel de vaalt naar achter kruien, of gelijk regelen dat de loonwerker de mest verspreid op het land, maar voor dat laatste moet het wel de tijd van het jaar zijn…
jammermaarhelaas
@Johan82

Een voorlader of kniklader kun je gebruiken bij stal uitmesten en de mest dan naar de kopakker brengen. En er tzt ook een mestverspreider (mestwagen) mee laden. Daar kan dan die trekker van 40 pk ook weer voor. In kleine ruimtes en op een kleiner stuk land is een grote trekker vaak lastiger dan een kleine.

Wat betreft die balen, ook dat is jou keus, en als je graag zelf je zaken wilt kunnen doen, en ronde balen persen wilt, dan kost dat denk ik heel wat meer dan een kleine balen pers, en kleine baaltjes kun je ook laden op de mestverspreider (die je schoonspuiten kunt met een hogedrukspuit en waar de wals achterheen is zodat de lading er met de bodemketting af gedraaid kan worden) en deze lossen in de schuur of van de wagen lossen als de bult hoger wordt. Ik zou ze dan wel in verband opstapelen, dat doe ik zelf tenminste, scheelt ruimte en je houd het bij elkaar. Maar ook hier geld, wat jij wilt, het is maar een suggestie.
Als je zelf perst kun je ook kleinere balen maken dan wat een loonwerker doet, bijvoorbeeld van 8 kg, die zijn goed te laden.
Ook in de tijd dat je hooi wilt voeren kun je dan makkelijk even een baal pakken in plaats van steeds weer met de machines in de weer te moeten.

Mocht het toch een shovel worden, dan zou ik, als ik geen kleine balen wilde, de loonwerker even laten persen, maar goed, ook dit is aan jou.

En zoals al gezegd, een hefmast met klem gaat ook, maar daar moet wel een behoorlijke trekker voor ivm stabiliteit/veiligheid, en je bent steeds aan het omkijken.
dennisbouter
Ik zou zeggen een kleine shovel zoals een giant of shaffer en een fendt 280s ofzo
frammi
Ik doe dit al jaren met een tractor van 35 pk .Kan hier makkelijk alle werk mee doen. Persen laat ik doen, want voor enkel hectaren een pers kopen loont niet. Daarbij zijn die kleine ronde balen persen vaak niet top omdat ze meestal de balen niet strak genoeg rollen.
case 745 xl
@frammi ik wil even je baken komen oprollen
spotmelker
Als je veel binnen werkt/manoeuvreert zou ik altijd voor de kniklader gaan. Maar let goed op hefhoogte anders laat je (veel) schuur ruimte onbenut. Verder kun je heel veel erf/tuinklussen mee doen maar die 2,7 ha maaien zou ik gewoon met trekker doen. Goedkope trekker erbij voor landklussen. Ik heb zelf 2 Renault 551's. 60 pk 3 cilinder. Hebben hydraulische besturing, schakelen fijn en lekken/verbruiken geen olie. Tussen 3 en 4K€ heb je ze wel.

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Hebben de trefwoorden voorlader , trekker , versnellingsbak , cirkelmaaier , traktor , balenpers , paarden , Aan het maaien , Balenpersen en Kniklader geen geheimen voor jou ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
32
DEELNEMERS
14
WEERGAVES
1.325