Brede mais bek of juist niet

Wat zien jullie liever een bijv. 8 rijer of liever een 12 rijer waarbij er minder gedraaid word over de koppakker ik doel hiermee op vooral op percelen boven de 5 hec

Deel dit topic

Reacties

+1
Loonwerker_Erwin
12 rijer is meestal in het voordeel. Losmaaien gaat veel sneller, bochten kun je met 1x steken doorkomen en op de
Kopakker kan je in 1x draaien.

Nadelen zijn gewicht en aanschafprijs.
Henkkouters
@Loonwerker_Erwin klopt heb zelf geen ervaring met 10/12 rijer maar kan me bedenken dat brandstof verbruik ook gunstiger is ten opzichte van een 8rijer
labella
Hoe groter hoe beter
+9
Stier69
@labella Zo praat zangeres Anouk ook.
+1
DANOONTJE POWERR
@Stier69 nee, maximaal 25 cm zei ze....
+3
dx11
@DANOONTJE POWERR 21 tot 23 zegt ze. Nouja, graag of niet, maar ik ga er geen stuk afknippen heb ik gezegd

hln.be/celebrities/…
+1
DANOONTJE POWERR
@dx11 je kan toch halverwege terugtrekken? 🤷‍♂️
+1
mdoornekamp
Hangt een beetje van het vermogen af, of het zinvol is. En de kuilbaas moet het ook nog bij kunnen houden als de capaciteit toeneemt
+1
JD 6110
Met kanten los maaien kun je er gewoon naast rijden met de front blok tegen de bek bijna. En er met 2 naast rijden, pijp draaien en verder. Gewicht en prijs zijn het volgende ding.
mdoornekamp
@JD 6110 naast rijden met los hakselen is nog wel aardig krap. Dan moet je krone 14 rij hebben
RaHeados
@mdoornekamp 12 rijen van krone wil t ook wel, kon met de vrachtwagen op de bek rijden bekand, met sturen wel opletten dat de kont van de hakselaar niet tegen je komt.
+1
mdoornekamp
@RaHeados ok. Vrachtwagen is ook weer iets smaller dan een forse trekker. In de filmpjes rijden ze er met de 12 rijers nog niet vaak naast met doorsteken
mike_v
@RaHeados Is een 12 rijer van een Krone dan breder dan een Kemper of ander merk? 😆 Hoer rijden diverse 12 rijers, nog nooit heb ik ze zien aanmaaien, al rijdend naast de hakselaar ... Simpel gerekend zou je dan ongeveer 3m20 ruimte hebben. Daar moet je niet tussen willen kruipen.
+2
RaHeados
@mike_v geen idee, @mdoornekamp benoemde ook specifiek krone, misschien enige met 14 rijder 🤷‍♂️.
Rijd niet helemaal voorop, maar die ruimte is er wel, want rij al voorbij t achterwiel op de foto.

(klik om te vergroten)

Foto naast de hakselaar

(klik om te vergroten)

Foto naast de hakselaar
mike_v
Ik zeg nergens dat het niet kan @RaHeados, maar praktisch is het niet. Eén natte plek waar een van de twee een beetje wegschuift en je zit tegen elkaar aan ...
+3
Moonshine
Ligt er maar net aan wat je aan vermogen hebt, brede bek is wel leuk met losmaaien maar op apenland een beetje gang kunnen houden is ook wel lekker.
+1
deJong
@Moonshine ook hoe nat het is😅 hier in de buurt ga je tot de ballen erin met een 12 rijer
+1
thmtrader
Ik heb nu mijn 2e seizoen gemaaid met een 10 rijer, vindt het perfect.
Henkkouters
@thmtrader Oké vanwege de ruimte met aannaaien ? Of wat vind je voordel ten opzichte van een 8 Of zou je nog breder willen gaan ?
thmtrader
@Henkkouters ja, het losmaaien is erg makelijk met een 10 rijer. Maar ook het gewone maaiwerk is veel rustiger en ik heb het idee dat de hakselkwaliteit ook nog beter is.
Je hebt ook wat minder leegloop wat ook een voordeel is.
+4
willemk
Wij hebben een oude Claas 840 met een 6 rij kemper. Ik wil niks groters, alleen voor eigen gebruikt, en hij is betaald. (Met deze rentę en melkprijs ook heel belangrijk). Bek nóg redelijk eenvoudig en onderdelen goed te verkrijgen (originele en imitator). Dat ene rondle achter de hakselaar rijden is toch ook Geen probleem?
+1
catfan55
Breder = altijd meer capaciteit. Langzamer rijden is ook genot voor de hakselaar chauffeur en de trekker er naast.
thmtrader
@catfan55 klopt. Maar als je bijvoorbeeld wat kromme mais hebt of gekruiste rijen pak je een rij minder mee, heb je minder missers en draai je toch met een mooie capaciteit.
Na de eerste keer rond maai je dan 3x rond met 9 rijen en daarna weer op 10 rijen. Bij zware mais pak je dan 9.
Henkkouters
@thmtrader hoeveel vermogen heeft jullie Hakselaar dan ongeveer? En hoe hard kun je dan ongeveer rijden met 10 rijen bin volle mais
thmtrader
@Henkkouters volgens mij iets van 540pk, wij hakselen standaard op 6mm, en de korrel word gebroken is minimaal 4 a 5 stukjes. We rijden dan tussen de 4 en 5 kmh.
+4
TeunFendt
Ik denk dat de gemiddelde grote van de kuil bij de boer moet bepalen hoe groot de maïsbek moet zijn. Het kan op het veld nog zo vlot gaan, als ze bij de kuil staan te wachten heb je en een dure maisbek en nog steeds dezelfde capaciteit.
+1
967BJW
Een 12 rijer heeft zeker veel voordelen. Men hoeft niet zozeer een hakselaar met méér vermogen aanschaffen, een breder voorzetstuk wel. Beter 4 a 5km per u met een 12rijer dan 7 a 8km per u met een 8rijer. Een goeie 600pk kan al prima overweg met een 12.
+1
mdoornekamp
@967BJW
Quote:
600 pk

Maar dat ie eigenlijk al te zwaar voor onze boeren erfjes. Wij hakselen bij collega met jaguar 850. Maar als het mooi loopt, heb je bij de bult al aardig werk.
+2
hermanjohndeere
@mdoornekamp en op die capaciteit moeten boeren ook berekend zijn. Dat is lang niet overal zo. Voor een 12 rijer ben je of 2 silo’s nodig met 2 aanrij combi’s of hele grote platen met ruimte voor 2 aanrij combi’s.
+1
mdoornekamp
@hermanjohndeere zijn niet veel bedrijven waar je met 2 silos tegelijk kan inkuilen
+2
trean
@mdoornekamp wij vullen 2 silo tegelijkertijd met de maïs, en ze komen met een 8 rijer, dan is het al aanpoten met een shovel en een trekker om aan te rijden, ik moet er niet aan denken dat de aanvoer dan 150% hiervan wordt
+1
hermanjohndeere
@mdoornekamp nee bij ons ook niet. Dan is een 10 of 12 rijer allemaal wel leuk en aardig maar heeft het geen meerwaarde voor de capaciteit.
967BJW
@mdoornekamp Bij ons zijn de percelen ook niet overdreven groot, we moeten ook vaak wisselen van perceel waardoor de shovel ook weer even op adem kan komen. Soms hebben wij 2 of zelfs 3 silos te vullen. Ook werken wij met 50kub silagewagens waardoor er ook meer rust is bij het aanvoeren naar de silo.
mdoornekamp
@967BJW ja wisselen van perceel kost altijd veel tijd. Dat merk je direct in de aanvoer
thmtrader
@967BJW klopt helemaal.

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Hebben de trefwoorden Mais , 12 rijer en 8 rijer geen geheimen voor jou ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
35
DEELNEMERS
19
WEERGAVES
2.395
TREFWOORDEN