Ministerie staakt plannen met sector voor verdund aanwenden van mest op zandgronden

Demissionair Landbouwminister Piet Adema zet afspraken over mest aanwenden met water voor grasland op zandgronden niet door. Uit onderzoek is gebleken dat het mengen van drijfmest met water voor gras op zandgronden geen effect heeft op de ammoniakemissie.

Deel dit topic

Reacties

hans1980
Gelukkig moet er niet aan denken al die extra kuubs water te verslepen
+4
Kars
@hans1980 mest rijden als het gaat regenen. Werkt veel beter en goedkoper.
+7
cjw73
@Kars dan moet het nu 🌧🌧🌧
+1
valtraaa
@Kars in combinatie met sproeien/ketsplaat helemaal
dijkstra uit w
@Kars of de haspel er bij. werkt ook super. direct 20 mm water over de mest sproeien.
+2
labella
@hans1980 ik doe het zomers nu al een aantal jaren en zou niet meer anders willen. Heb toch echt het idee dat de mest beter en sneller werkt.
+3
cjw73
@labella en bij droogte is het veel sneller weg, anders zit het in de volgende snede gras.
+3
Erco
@labella ik doe het voor elke snede, zeker bij droogte extra water werkt super idd en geen mest mee de graskuil in
de Tank
@hans1980 Hier gaat vanaf 1 jan-1 september regenwater van 2000m2 dak bij de mestput is, gemeten heb ik het niet of het wat uitmaakt, makkelijk mixen/uitrijden, niet altijd op die bui regen hoven wachten en het gevoel dat het een betere benutting geeft blijf ik er maar mee doorgaan. Extra uitrijden(25 uur bij extra 1000 m2)neem ik voor lief.
koe-boer
@de Tank
Zo'n systeem zou mij ook ideaal lijken, mooi simpel. Komt alleen met mest afvoeren in de knel
de Tank
@koe-boer Ik kan alles met boer-boer regelen, rij er bij de buurman meer m3 op dan op papier zodat hij wel +/- aan de hoeveelheid N en Fosfaat komt. Inderdaad mooi simpel, hele jaar dunne mest. Ik heb een aparte mestput waar 1200 m3 in kan die ik gebruik om mest te scheiden voor box strooisel, daar komt geen water in. Voor dat ik water in andere mestput laat lopen pomp ik die 1200 m3 put helemaal vol zodat ik voldoende mest zonder water heb om te scheiden.
walker1
Lijkt mij ook vooral alleen maar extra werk. Er zit een X hoeveelheid ammoniak in de mest, met water verdun je dat misschien, maar de absolute hoeveelheid blijft hetzelfde?
Als ik 100 liter bier heb met 5% alcohol, dan zit er dus 5 liter alcohol in die 100 liter bier, dan kan ik er 100 liter water bijgooien (zonde van het bier) het alcoholpercentage is dan niet 5 maar 2,5%, maar het is nog steeds 5 liter.
Marco69
@walker1 Maar je bent wel eerder verzadigd.
Zou andersom wel mogen water uit mest halen en super geconcentreerd uit rijden?
+3
cjw73
@Marco69 dat wil je met warm weer wel laten. Vroeger met echte gier uit de kolk vandaan, iets teveel erop en het leek wel of je roundup had gespoten.
richard-de-wolff
@walker1 als de benutting beter word hou je netto meer over
+1
De zetb
Jammer dit jaren goede resultaten mee behaald.dit klopt weer van geen kant.
+3
Marco69
Ik denk dat meer vast zit op controleerbaarheid van de hoeveelheid water die de mest moet bevatten. Want oh oh oh mest , staat volgens LNV op gelijke voet als chemisch nucleair afval.
Terwijl ieder wel weet dat uitrijden in de regen beste werking geeft.
+1
leonievdh971
@Marco69 Ja, theorie wint weer van de praktijk
leonievdh971
Het woordgebruik zegt genoeg.

Voor de ammoniakemissie zijn geen duidelijke aanwijzingen gevonden voor een effect van verdunnen wanneer mest wordt toegediend met een zodenbemester (zandgrond). Over de acht uitgevoerde experimenten kon geen robuuste emissiereductie waargenomen worden', schrijven de onderzoekers in het rapport.
arie.j
Hier werkt in de buurt werkt men al sinds jaar en dag in het voorjaar met sleepslang, water ging altijd al wat bij voor de vloeibaarheid
En nu wat extra , dat is niet zo'n punt
De rest van het jaar geeft meer puzzelwerk

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Hebben de trefwoorden mest , water , gras , piet , grasland , ammoniakemissie , drijfmest , mengen en piet adema geen geheimen voor jou ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
20
DEELNEMERS
15
WEERGAVES
3.317