Voor- en nadelen bovengronds mest aanwenden moeilijk te duiden

Een vergelijking van het emissiearm aanwenden van mest versus het bovengronds aanwenden van mest leidt niet tot de conclusie dat de ene methode beter is dan de andere. CLM Onderzoek en Advies zette, in opdracht van ZuivelNL, de argumenten voor en tegen op een rij.

Emissiearm aanwenden scoort niet per definitie beter dan bovengronds aanwenden en vice versa. Zo is de ammoniakemissie bij emissiearm aanwenden lager, maar de broeikasgasemissie daarentegen weer hoger. Bij het bovengronds aanwenden van mest neemt de nitraatuitspoeling af, maar de nitraatafspoeling toe. Voor- en nadelen wisselen elkaar af.

Deel dit topic

Reacties

+8
Frederika
Gewoon bovengronds zoals het hoort
+1
marcsterreborn
@Frederika
Hoe heurt het eigenlijk?
+8
Frederika
@marcsterreborn als er een dier schijt komt het op de grond en niet eronder
+1
ted9
@Frederika Dat is wel zo een kul argument. Koe eet ook geen soja of mais zo van de plant of graan. Of voer jij geen krachtvoer?
+2
valtraaa
@ted9 maar het is wel zo als het beter was had de koe het ook wel onder de zode gelegd. Bovendien breekt de zon ongewenste virussen en bacteriën af.
+3
cyrus-van-gelder
@valtraaa zo'n licht breekt inderdaad ongewenste virussen en amoebes af. Dat heb ik ook gelezen. Volgens dat zelfde artikel word door injecteren juist veel nuttig bodem leven vernietigd.
Bovendien heb je voor injecteren veel vermogen nodig, de ouderwetse giertank met ketsplaat vraagd minder vermogen, scheelt ook brandstof.
Volgens hetzelfde artikel is het systeem om mest te injecteren in Scandinavië al 25 jaar geleden achterhaald.
+1
Frederika
@ted9 we hebben het over de achterkant niet over de voorkant stront is stront
marcsterreborn
@Frederika als een koe gemaakt zou zijn om mais en graan te vreten, had ze wel een graanpletter in de bek....
bio boer
@marcsterreborn in canada was is bij bedrijven met oud grup stal die voerde het zo aan de koeien zonder pletter mijn engels was te slecht om daar goed op door tevragen de boer zij dat het zo ook wel kon mengsel van mais erwten en graan
marcsterreborn
@bio boer misschien hadden ze daar inderdaad van die aangepaste koeien...
grös
@bio boer
T is toch gewoon een dialect van het Fries, butter, bread and green cheese, moet toch niet zo moeilijk wezen ?
bio boer
@grös klopt zit over lap in verder kwam mijn engels ook bijna niet toen der tijd
+1
pieta
@marcsterreborn Steek je vingers maar eens tussen de kaken. Dan kom je er achter dat ze heus wel graan kunnen pletten. 😁
ted9
@pieta Loonwerker zet bij jou vast korrelkneuzer uit.
+2
ookeenmelkveehouder
Ik moet meteen denken aan het filmpje van meindert nieuweboer. Dit is niks meer dan een samenvatting van onderzoeken waar twijfels bij getrokken kunnen worden. Zoals Paul Blokker ook al aangaf uitspoeling is riant toegenomen na mestinjectie. Ammoniak concentratie in de lucht is niet afgenomen. Erisman deed in 1990 onderzoek en kwam tot de conclusie dat bij afgesloten veldproeven de ammoniak uitstoot van zowel injectie, bovengronds als geen bemesting hetzelfde was bij de juiste weersomstandigheden. Dit was toen der tijd te lezen in de krant. Ik heb het idee dat de meetduur erg van belang is om de emissie te bepalen. mijn hypothese is dat mestinjectie vergelijkbaar is met de emissiearmevloer. Nog los van de nadelige effecten van injectie op de fauna.
+1
sorry
Quote Reactie van @ookeenmelkveehouder:
Nog los van de nadelige effecten van injectie op de fauna.

en de zware machine met bijbehorende trekker
+1
ted9
@ookeenmelkveehouder Uitspoeling zou kunnen komen door een verdubbeling van de gift met injectie. Bovengronds 35 kub geven was er niet bij.
komelker 2
@ted9 Inderdaad , snij liever 2 keer in het jaar in de grond dan 4 keer.
bio boer
@ted9 dan help einde derogatie gift groter dan 25 m3 kun je niet geven die mest is er simpelweg niet of je moet alle drijfmest opsparen voor in maart maar zo veel opslag heb ik niet
jammermaarhelaas
Quote Reactie van @ookeenmelkveehouder:
Erisman deed in 1990 onderzoek en kwam tot de conclusie dat bij afgesloten veldproeven de ammoniak uitstoot van zowel injectie, bovengronds als geen bemesting hetzelfde was bij de juiste weersomstandigheden

Hoe moet dit worden geduidt?
+4
ZetorTwente
cyrus-van-gelder
@ZetorTwente bedankt voor het Filmpje!!.
Eigenlijk is dit al heel lang bekend, heb ooit ergens in de 90er jaren er iets over gelezen in de Boerderij.
bio boer
Zie vooral voordeel in het netjes werken met een bemester is voor mij al reden om niet met de ketsplaat te willen bemesten dan hoeft van mij niet perse in de grond
Vooral als gras al ietsje langer is
+1
RaHeados
@bio boer zon sleepvoet is dan wel mooi oplossing, weegt minder en legt het wel tussen de plant weg.
+1
Cowboy3
@RaHeados Kun je netjes mee werken en of je nu een week of na 14 dagen na het maaien is, nadeel is dat men wat gras mee kan nemen wat is blijven liggen.
Meer als 25 jaar gedaan en dan valt injectie toch tegen in het begin.
pieta
@Cowboy3 Niet alleen in het begin. 😁 En dat begint al met de veel te zware machines. Met sleepslangen hetzelfde. Jammer dat ze met zo'n uitgebreide machine aan het werk moeten. Doe mij maar een lichte machine.
Wij hadden vroeger zelf ook een sleepvoet van 6 meter, ton van 8 kuub met flinke banden en 70 pk ervoor zonder vierwielaandrijving.
Cowboy3
@pieta Als je hem mist, we hebben er nog eentje achter in de schuur staan, een 10 jaar oud en 2 jaar niet gebruikt.

(klik om te vergroten)

+1
pieta
@Cowboy3 Oké mooi bewaren. Ding vreet geen brood. Wij hebben er 18 jaar mee gereden met weinig kosten.
Thomas2000
@bio boer Klopt, tussen het gras leggen is het mooist. Bek van de bodem zit aan de bovenkant. In de grond proppen is het zelfde als eten via je achterste. En dan ook nog verwachten dat je productief bent.
newholland6640
@bio boer

Emotie
+1
bio boer
@newholland6640 dat denk ik over de stelling dat met injecteren je bodem doodgaat
Heb jaren een tobroco gehad om mijn broer dat goed idee vond wat ben ik nu blij met slootsmid bemest nooit meer korsten in de kuil
+1
newholland6640
@bio boer

Dat is precies het verschil. Met bovengrond heb je geen kosten omdat het veel beter verdeelt en wordt opgenomen
Leo,s vriend
@newholland6640 Ja, mits het afregent, doet het dat niet ,kuil je de hele bubs weer in.
newholland6640
@Leo,s vriend in kort gras mesten
+2
Frans1
@Leo,s vriend die korsten zoals bij een slechte bemester heb je niet met de ketsplaat. Je moet natuurlijk niet ketsen op wat langer gras, op kort gras, zie je n'a een week niks meer van
Leo,s vriend
@Frans1 mijn buurman rijdt ook bovengronds uit, zie daar juist wel de korsten op het gras, het regent bij hem altijd te kort om het weg te spoelen. Bij netjes bemesten met zodebemester(hier Slootsmid) eigenlijk nooit.
En rood verbrande percelen kom ik ook nog wel eens tegen bij hem.
bio boer
@Leo,s vriend soms is er gewoon geen regen dacht je dat het zou regenen trekt de bui bij je langs of dooft uit
+1
bio boer
@bio boer het is aan idereen vrij om te kiezen wat zij het beste vinden werken natuurlijk
Leo,s vriend
@bio boer Klopt, en dat is net de makke van bovengronds, geen regen, te kort regen, te veel regen, te veel oppervlakte om tegelijk te bemesten.
+1
Frans1
@Leo,s vriend misschien heeft hij de mest dikker, of rijdt meer m3's per ha. Zomers is bemesten mooier als het mooi weer is, maar vroeg voorjaar en verder met regenachtig weer vibd ik het spuitkopje van 100 euro aardig beter dan een bemester van 50 ruggen met onderhoud en slijtage, die ook nog eens 50 pk extra trekkracht vraagt
Leo,s vriend
@Frans1 Ja, (sorry dat ik het zeg) typische bio boer, beetje tegendraads, mixen is te veel werk, voorjaar alleen dunne uit de put zuigen, in de zomer veel te dikke mest, in augustus krijgt hij het laatste niet uit de put, dagen bezig met tankjes water en roostermixer, veel gevloek en getier, dan uiteindelijk moet de loonwerker komen met mestpomp, beregeningspomp er bij om nog meer water in de put te krijgen, en aan eind van liedje heeft hij nog 1 week om de mest uit te rijden, en dan regent het niet.......... roodverbrande weides als gevolg, en koeien staan aan draad te schreeuwen.
+1
bio boer
@Leo,s vriend nou ja ik ben zwaar beledigd 🤣
Mest van koeien die bijna geen krachtvoer krijgen ontmengt ook meer in de put beetje zo als bij drogekoeien en pinken

Nu voer ik nog best wel wat kracht voer maar schuim nog nooit op de mest gehad rantsoen heeft best invloed op de mest
Leo,s vriend
@bio boer Had ook moeten schrijven: typische ouderwetse bioboer. , zie hier in de streek gelukkig zeer realistische bioboeren met prachtige bedrijven.
Buurman heeft ook geen schuim, wel enorm slecht verteerd rantsoen, dus veel vezel op het gras.
+5
Nevergiveup
Vind zelf nog steeds water verdund supper , ruik niks , word heel snel door de plant benut , geen zode beschadiging en verstikking op die plaats.

Begrijp best dat niet iedereen het leuk vind om met 1/3 water rond te rijden , maar het werkt supper en eenvoudig !
+1
jvt
Hier kan en mag nog met de ketsplaat. Ervaringen: in voorjaar met donker weer rustig met de ketsplaat rijden. In zomer met regenweer ook prima. Verbranding is eerder, vergeet iedereen even voor het gemak, grotere giften zijn met sleufkouter ook beter mogelijk dan met ketsplaat als het geen regenweer is. En last but not least, buren zijn stuk vriendelijker als je met mooi weer kiest voor sleufkouter dan alles met ketsplaat te doen. Was aantal jaren terug meer van het sleufkouteren, altijd en elke keer, maar kom hier langszaam aan op terug. Indien mogelijk ketsen, naast goedkoper ook minder onkruiddruk.
+1
-Jan-
@jvt zitten nogal wat voorwaarden aan boven gronds
+1
jvt
@-Jan- hier in wallonie niet
+1
-Jan-
@jvt oke,touche
+4
spotmelker
Quote Reactie van @jvt:
Verbranding is eerder, vergeet iedereen even voor het gemak

Dan moet je al ver terug in de tijd, denk dat veel jonge boeren het niet weten. Maar waarom kijkt niemand naar de (extra) NOx uitstoot/brandstof en olieverbruik van injecteren? De netto-milieubelasting kon wel eens toegenomen zijn.
+2
bio boer
@spotmelker vroeger werd ook bijna 50% van de mest uitgereden in een periode dat nu niet meer mag september tot 15 feb
Nu was dat ook niet zo gunstig de droge percelen kregen royaal mest
+1
Nevergiveup
@spotmelker mechanisatie bedrijf hier zegt dat hij veel meer hydrauliek olie is gaan verkopen sinds injectie , zal wel vaak ververst worden dan .....
+1
jvt
@spotmelker juist, veel jongere boeren weten dat niet. Ik ken het hier dus wel, en vroeger weet ik ook nog wel als manneke van jaar, gauw gauw rijden voordat onweer of regen kwam, kwam die niet of onweer met alleen lichtshow, en wei mooi verbrand
+1
bio boer
@jvt moest je nog keer dan met water 😜
+1
pieta
@spotmelker En de kosten mogen ook wel meegenomen worden.
+2
spotmelker
@pieta dat gaat hand in hand maar het is een milieumaatregel met bovenliggende neveneffecten.
+2
j h p
@spotmelker Dat is het Nederlandse één-dimensionale denken.
+1
Frans1
@jvt op korte stoppel niet te vergeten. Als het gras wat langer is, is ketsen niet wat(behalve als het 2 kontjes hoog is dan😜)
+1
bio boer
@Frans1 dat red ik al niet met 150 ha 😁 moet het vee ook nog verzorgen dan gaat het goed als ik 6 uurtjes mest rij op een dag
+1
Frans1
@bio boer rij jij altijd 150 ha in 1 keer dan?en doe jij alles alleen?
+1
bio boer
@Frans1 na de eerste snede moet alles wel weer wat hebben er valt wel 50 ha af door weidevogel land en weide percelen blijft er 100 ha over maar tijdgebrek om al die grond tebewereken wordt wel steets meer struikel blok ik die al het veld werk thuis loonwerker komt harken en balenpersen ook wordt steets vaker de sleepslang besteld door tijd gebrek vind het flinke facturen heb zomaar 7000 euro per keer sleepslangen als ik het zelf doe kost paar honderd euro diesel om ik heb de machines al
Hele eerste snee is toch gou een week werk met inkuilen het maaien en balen opruimen
+1
bio boer
@bio boer met eerste snede doe ik meestal 4 blokken van 25 ha 4 dagen achterelkaar als het vast weer is komt loonwerker 4 dagen persen ruim ik tussendoor balen op en de dagen er na vaak ben ik er dan 7 dagen verder
+1
pieta
@bio boer Is er geen knechtje te vinden?
+1
bio boer
@pieta oow vast wel
+5
Framos
@Frans1 ik heb eigenlijk nooit het idee dat bioboer tijd te kort komt 🙃
RaHeados
@Framos gps en lange baan, kan je mooi telefoon kijken met de gps aan
+2
labella
Ik ben ook liefhebber van het injecteren, oppervlakkig spuiten geeft minder resultaat..
+2
bio boer
@labella het het stuk zeggen ze ook dat de n verliezen groter zijn bij bovengronds
Ik met mijn beetje mest moet het goed benutten
+2
ted9
@labella op kaal land?
+1
-Jan-
@labella bovengronds wil wel zonder veel verlies als je maar dicht bij de grond verdeeld en niet als een waaier van 5 mtr hoog
labella
@-Jan- Dan heb ik het vroeger altijd verkeerd gedaan, had altijd het idee dat de spuitkoppen die naar beneden spoten het gras ook tegen de grond spoten en dat dan de boel verstikte.
+1
grös
@labella
Tuurlijk, ik denk dat Jan met windkracht 4 5 6 7 bedoelt, dan zal het wat sneller wegwaaien. Probleem met injecteren is dat alles op 1 hoop ligt en dan meer uitspoelt, de microben op die plek kunnen dat niet zo snel verwerken, ze verstikken er ook door.
bio boer
@grös de koe plempt nog meer op klein stukje 😁 heb wel bemester gekozen met kleine rij afstanden daar zit ook best verschil tussen merken
grös
@bio boer
Klopt, maar dat ligt op de grond, en het is mest, geen mengmest. Kijk maar eens wat daar aan insecten op af komt. Gaan die ook in die sleuven met mengmest ?
+1
bio boer
@grös spreeuwen peuteren er wel eens in om dus zal er wel wat in of onder zitten
Veschil is wel dan uitgetreden mest in 2 dagen is uitgedroog mest vlat niet
cyrus-van-gelder
@labella wij reden ook altijd met zo,n boog hoor. En we hebben er ook wel eens nertsen stront zo uitgereden. Nou het hele dorp wist het meteen he?
Misschien had de meur iets meegevallen als het geïnjecteerd was.🤔🤔🤔😖😖😖😖
+1
jvt
@cyrus-van-gelder nou kan je vertellen ook met injecteren stinkt dat nertsenspulletje barre
cyrus-van-gelder
@jvt toch wel he?. Ze waren er op het dorp gigantisch blij mee hoor!!
  • 😨😨😨😨niet dus. Injecteren helpt niet tegen de meur heb ik in gaten.
+1
Cowboy3
@jvt Mar de slangen van injecteur en de ton werd er mooi schoon van, van dat dunne spulleke. 😁
+1
jvt
@Cowboy3 je bedoeld halve kuub grit wat in de tank blijft liggen...Maar in verleden veel mee gewerkt, volgens gemeente kon er museum in stankcirkel gebouwd worden want eea was toch niet stankgevoelig. Bij officiele opening , mooie dag in augustus met 30 graden, dus in naastgelegen wei van 2 ha maar ff 75 kuub nertsenstront gereden. Was niet stankgevoelig maar alle genodigden toch snel naar huis. Achteraf misschien niet meest slimme actie maar toen deed het toch deugd.
+1
hans-hans
+1
sjuu
Gewoon de injecteur in kettingen hangen, ligt de mest mooi tussen het gras. Ff 40 ha sproeien met een bui valt meestal niet mee.
+1
bio boer
@sjuu gaan de afsluiters niet open 😜
+1
sjuu
@bio boer daarom voor hydraulische afsluiters gekozen. Is een dure oplossing, wel blij mee.

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Hebben de trefwoorden mest , advies , ammoniakemissie , emissiearm , clm , zuivelnl en bovengronds geen geheimen voor jou ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
84
DEELNEMERS
28
WEERGAVES
5.463