Welke mogelijkheden zijn er voor Mestafzet

Zijn er nog mogelijkheden voor het afvoeren van mest? En wat zijn de prijzen?
Hier in de buurt (Twente) valt het tegen, moeten nog ca. 900 afvoeren dit jaar, hebben nu gelukkig een opslag kunnen huren, om het van het voorjaar alsnog af te kunnen voeren.

Deel dit topic

Bijlages

(klik om te vergroten)

Reacties

+3
MaxxuM4ever
Land hier is drijfnat, oogst laat en prijzen sky high voor mest. Met al die bufferstroken heeft de overheid weer eigenhandig een mest probleem gecreëerd volgens mij en een flinke bom onder het verdien vermogen van een veehouder.
RaHeados
@MaxxuM4ever voor de akkerbouw weer leuke inkomsten bron en goedkope mest stof
+2
MaxxuM4ever
@RaHeados ja aan de ene kant wel maar de collega veehouders moeten ook heel hard werken voor een boterham, zulke prijzen wens ik ze dan ook weer niet toe. Daar is als veehouderij sector toch ook niet tegen aan te passen zo snel als omstandigheden veranderen in Nederland
+7
dx11
Quote Reactie van @MaxxuM4ever:
Daar is als veehouderij sector toch ook niet tegen aan te passen zo snel

Wordt toch al minstens 15jaar geroepen dat we meer grond onder het bedrijf moeten als veehouders zijnde?
+2
casejxu
Quote Reactie van @dx11:
Wordt toch al minstens 15jaar geroepen dat we meer grond onder het bedrijf moeten als veehouders zijnde?

Laatste jaren vind ik dat redelijk stilletjes geworden... een intensieve veehouder is ook beter voor het klimaat!🫣
BEboer
@dx11 Ik ben ook van dat idee dat er "wat" grond moet onderzitten maar wij hebben vorig jaar in één keer geen derogatie meer gekregen en dan word de grond ook minder waard vind ik... Plots bvb 50 ha 17m3 minder per ha is 850 m3...
CaseCS130
@BEboer Hoe zijn jullie daar in België mee om gegaan? Kon je het teveel aan mest wel kwijt?
BEboer
@CaseCS130 Hier zijn die derogatie hectaren een 10e van in nederland denk ik, dus impact is minder groot maar toch verschrikkelijk vervelend... Hier zijn al veel mestverwerkingen en in onze regio gaat veel mest naar zeeuws vlaanderen of naar akkerbouwstreken, veel boeren hebben ook veel mest in stock (al dan niet enkel op papier...)
BEboer
@BEboer 90000ha van de 650/700000 ha landbouwgrond was derogatie volgens mij
CaseCS130
@BEboer Oh ja, dat is in verhouding niet veel. Ik moest even wat getallen zoeken voor NL, maar hier was het in 2021 770.000ha op 1,8 miljoen totale land en tuinbouwgrond.
+1
valmet6400power
Quote Reactie van @RaHeados:
goedkope

Dat moet geen reden zijn om mest wel/niet aan te voeren. Wij voeren zelf alleen vaste mest aan die geld kost, omdat we daar meer in zien dan geld toe en (drijf)mest te krijgen. We hebben ook geen land bij een veehouder dus ook niet verplicht om het af te nemen gelukkig.
RaHeados
@valmet6400power kan wel mooi mee genomen zijn als het je past 🤷‍♂️
valmet6400power
@RaHeados
Dat is zeker zo!
+2
PieterA
@RaHeados Vind ik ook. Hier kreeg je altijd 0 geld bij de koeienmest. Vorig jaar moest ik het bij een ander kopen, omdat dat de veehouder financieel beter pastte. Dan wil ik nu die paar euro uitgereden op het land ook wel vangen.
claasfendt
Dat zal de eerste paar jaar nog wel een probleem blijven door het afschaffen van de derogatie en de bufferzones ik ben het meeste wel kwijt geworden maar wel voor heel andere prijzen dan we de laatste jaren kenden maar als ik links en rechts hoor hoe veel boeren er gaan stoppen de komende jaren zal het ook nog wel weer beter worden
fendtlars
@claasfendt ja hier ook wel veel stoppers, maar moeten deze jaren wel door zien te komen, laatste mest die afgevoerd kon worden was €25, zal nu wel tegen de €30 zitten als het nog mogelijk is.
+3
PieterA
@fendtlars Dat is niet meer dan 25 jaar geleden rond deze tijd. In november 1998 kregen we onde zulke natte omstandigheden ook al veel toe om jet voor 1 januari af te nemen.

Waarom heb je nu überhaupt nog mest in aanbod? Akkerbouwers hebben de meeste mest in maart-april nodig. Als je het dan op 1 mei nog niet kwijt bent ga je er toch een beetje harder tegenaan zodat het toch uiterlijk 10 augustus weg is?
+1
claasfendt
@PieterA hier in Twente kreeg je in het voorjaar en zomer te horen van de transporteurs druk het zelf maar in de grond want wij komen het niet ophalen ook als je al jaren klant/ leverancier was
+2
PieterA
@claasfendtDat ligt er wel aan wat je toen toe wilde geven. De mestmarkt is ook een markt. Goed letten op vraag en aanbod. Als je nu een mestsilo gebouwt hebt kun je hem al half terugverdiend hebben.
claasfendt
@PieterA ik kan de mest gelukkig lokaal kwijt bij vaste afnemers maar de prijs gaat natuurlijk met de markt mee dus een flinke kostenpost maar heb van verschillende collega’s gehoord dat ze gewoon niet kwamen ophalen ook niet voor veel geld omdat er door het natte voorjaar te weinig is uit gereden
BEboer
@PieterA tractorfan.nl/picture/1537543/… Hier ook daarom geinvesteerd, meestal is het tussen eind maart en begin mei tussen de 8 en 15 euro per m3 zomer is altijd duurder en winter is onbetaalbaar. Ben benieuwd wat de afzetprijzen gaan doen, hier gaat 2024 2e jaar zonder derogatie worden maar al veel varkensboeren gestopt...
Baltus_steyr
@PieterA al het mest wat je op papier te veel hebt en mee neemt naar volgend jaar word haast een dubbele kost om het af te voeren. Dan valt het vies tegen om alle mest goed en voor schappelijk geld af te voeren. Heb hier voor paar weken terug ook nog wat mest voor 26 euro de kuub af laten voeren. Eigenlijk veelste hoog , maar ik ben het kwijt. Beter dan mest hebben en het in het voorjaar niet kwijt kunnen.
Deutz10
@PieterA hier in de omgeving werken de meeste boeren met vaste transporteurs. Je geeft aan hoeveel kuub er weg moet, en normaal komt dat wel weg. Bij een andere transporteur gaan vragen heeft meestal weinig zin, vaste klanten gaan voor. Nu is er door het natte voorjaar minder uitgereden. Ook de afbouw van derogatie en bufferstroken tikken door. Bijvoorbeeld een bedrijf van 50 hectare; gaat van 230 naar 220 kg stikstof en verliest 2 hectare aan bufferstroken. Is ongeveer 230 m3 kuub mest wat extra weg moet.
reinder-mf
Vergeet niet dat vanaf 2024 de akkerbouw na 1 augustus praktisch geen drijfmest meer aan mag voeren vanwege het 7e APN. Hier gaan we volledig over op vaste mest na jaren een combi van vaste mest en drijfmest aangevoerd te hebben op de stoppel
PieterA
@reinder-mf Zou dat nog veel zijn? Drijfmest op de stoppel? Als je een normaal droog voorjaar hebt is hier bijna alle drijfmest voor 10 mei wel uitgereden.
MaxxuM4ever
@PieterA na tulpen geeft drijfmest een lekkere vlotte start voor de groenbemester dacht ik altijd. Dacht dat bij ons dan het enige moment is dat er drijfmest wordt aangewend. Voor pootgoed planten zie ik het hier eigenlijk niet. Wellicht wat meer voor de consumptie uit met deze prijzen?
PieterA
@MaxxuM4ever Wat zijn de prijzen dan? Ik hoor hier 30 ct voor export.
MaxxuM4ever
@PieterA dacht 25,- per kuub. Maatje had offerte voor een silo zoals hierboven geschetst en die was dan bij 1xvullen al voor de helft betaald.
PieterA
@MaxxuM4ever O; ik dachtd dat je aardappelprijzen bedoelde😂
PieterA
@MaxxuM4everWij doen koeiendrijfmest voor de tulpen. Dat is dan op graszaadstoppel in augustus.
MaxxuM4ever
@PieterA ja dat doet mijn oude bollenbaas ook de laatste jaren dacht ik op de harde stoppel alvast en basis gift laten sleepslangen.
2850Johndeere6R
@PieterA hier is afgelopen najaar 720m³ pas na 25 augustus weggegaan. Ik was al bang dat het zou blijven zitten en dan zijn het voorjaars extra dure kuubs. Prijs was het dubbele van afgelopen jaar en het 3 voudige van de 3 jaar daarvoor. We gaan zien wat er aankomende jaren gaat gebeuren op de mest markt.
+1
PieterA
@2850Johndeere6R Transport is tegenwoordig ook wel een dure hobby geworden. Ik schat dat een vrachtje mest uit oost-Brabant naar Tholen 12 euro per kuub is. Bewaren in Silo 8 euro. Met vrachtauto naar perceel 4 euro, Uitrijden 4 euro, mest mixen 3 euro. Voor 5 euro toe geïnjecteerd bij de akkerbouwer zit je dan al op 36 euro per kuub afzetkosten.
2850Johndeere6R
@PieterA Ben ik met je eens 4 jaar terug voerde we hier af naar de Wieringermeer daar ben je zo toen was het €4 de m³ vorig jaar werd het rechtstreeks transport al €9 alles word heel rap duurder
reinder-mf
@PieterA hier wordt wel eens een drupje mest gebruikt in het voorjaar op de granen maar hoofdzakelijk op de stoppels uitgereden.
PieterA
@reinder-mf Bij jullie thuis of in de hele streek?
reinder-mf
@PieterA hele gebied. Voor pootgoed aan wordt nooit mest uitgereden. Kan ook niet ivm bruinrot in het oppervlaktewater en veel te veel stikstof wat de poters niet nodig zijn
PieterA

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Hebben de trefwoorden voeren , voorjaar , opslag , mestafzet en twente geen geheimen voor jou ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
38
DEELNEMERS
14
WEERGAVES
0