Wat zijn jullie ervaringen en tips met een kuilverdichtingswals aan de trekker?

Hallo mede Tf ers, ik ben me wat aan het verdiepen in de wereld van kuilverdichtingswalsen voor wat extra capaciteit op de kuil.
Nu is mijn vraag: wat zijn jullie ervaringen daarmee, welk merk moet je wel of juist niet hebben?

Gr. Marinus

Deel dit topic

Reacties

+3
2850Johndeere6R
Bij ons komt de loonwerker met een Holaras wals. Gevuld met water en voorzien van 2 blokken gewicht (ook verkrijgbaar bij Holaras) en sideshift. Hier bevalt het heel goed kuilen zitten mooi vast en het draagt tevens bij met geheven toestand aan het aanrij gewicht van 17ton van de trekker. Verder heb ik zelf weleens met een Ceres gereden maar die doet in mij ogen weinig onder voor de Holaras.
Succes met de zoektocht.
+10
rubencasecs
Heb wel eens een test gelezen van het duitse Profi, daar stond in dat een kuilwals het meeste effect gaf met de hef omhoog, dus als extra gewicht. Dan is het wel een duur gewicht.. Denk dat het vooral kan helpen bij een smalle kuil waar je in het midden niet goed kan aanrijden.
+1
bluepower12
@rubencasecs denk ik ook. Als je niet kunt versporen is het wel ideaal. Smallere banden met flink gewicht is beter
+2
Ruben-Wind
Onze loonwerker heeft 1 icm kanten verdichter. Bevalt ons super, geen kantjes plukken., in het midden ook goed vast en ze rijden veel meer over de buiten kanten van de bulten.
+3
ArjenB
Wij hebben hier een zelfbouw betonblok achterin hangen omdat ik niet het gevoel dat er iets gebeurt als je de wals aan de grond hebt. Zoals @rubencasecs al zegt

(klik om te vergroten)

(klik om te vergroten)

+5
deutz dx 610
.

(klik om te vergroten)

Hier ook een gewicht gemaakt, 3000 kg en low budget
+1
casejxu
Je zou eens uit moeten rekenen wat druk/cm2 is op de stalen ringen met de hef naar beneden tegenover druk/cm2 op de nokken met je trekker max verzwaard/banden op 2,5bar
+2
RickHensbergen
Bevalt ons zeer goed, willen eigenlijk niet meer zonder. Vanaf het eerste moment konden wij in ieder geval direct het verschil merken, mits je vanaf de eerste vracht al gebruik er van maakt. Als je al een laag hebt zitten die niet is aangedrukt met een wals heeft het minder effect.

Manier van testen; we drukken de wagen makkelijker de bult op en zakt er zichtbaar minder ver in weg. Wij hebben voor gras alleen rij-kuilen die variëren van 6m tot 9m breed, vooral op de smalle platen moet je haast wel met een wals werken anders krijg je het midden niet goed aangedrukt. Bijkomend voordeel is ook dat je met de wals aan de grond, gewoon met de wang van je band op of over de kant kunt rijden door het grote loopvlak.

Het merk maakt mijn inziens eigenlijk niet zo heel veel uit. Wij hebben een zelfbouw wals van 2.500kg gemaakt met gekartelde ringen zodat hij ook in (vochtige) maïs goed blijft rollen en niet gaat glijden.
+1
Fendt926Driver
Ga je de wals achterin doen en verdeler voorop?
Of wals voorop en verdeler achterop?
Heb je een apparte verdeel trekker en een andere trekker met wals op de kuil.
Wat weegt de aanrij combi nu?
Hoeveel aanvoer van gras krijg je per uur
Rijkuil of sleufsilo
Dat zijn nog wel vragen wat mij onduidelijk is en die wel mee wegen in een mogelijk advies

Rij hier met bijna 12 ton de kuil vast.
1800 frontblok
9 ton trekker
Holaras jumbo verdeler achter
Smalle dubbellucht achter.
1m breed band totaal achter
60cm band voor
Bij nattere kuilen hou ik mijn voorwielen niet op de kuil maar zakken ze erin.
Kan dan met de fronthef snel gewicht voorop lossen.
Rijkuilen rij ik nogal snel uit elkaar door het gewicht.
Sleufsilos tot 40cm boven dd rand gaat prima
+2
trekkerdockter
@Fendt926Driver De loonwerker rijdt hier met de Alhmann op de kuil en ik help hem met aanrijden met mijn JD 6620 met 900 kg gewicht achterop, gaat opzich mooi, in mijn ogen wordt de capaciteit van de hakselaar niet optimaal benut (land ligt acht de boerderij).
De shovelmachinist bepaalt het tempo en de wagens moeten achteruit de silo in en later op..
Wil hem zo vast mogelijk rijden in de korte periode dat er geen wagen aan het lossen is, en hoop dat dat sneller gaat met zo’n wals, vandaar.
+1
trekkerdockter

(klik om te vergroten)

(klik om te vergroten)

(klik om te vergroten)

(klik om te vergroten)

+2
johndeere6230
@trekkerdockter

Met alle respect, maar dan is een Ahlmann gewoon ondermaats. Krijgt lang niet verzet wat een knikshovel weg krijgt geduwd.
Hier stond een Volvo l60H op de kuil met beco bak en die had de handen al meer dan vol met het bouwland op 300m van de kuil. Hadden de ruimte niet om mee aan te rijden, anders had dat nog wel gescheeld.

Edit: lees nu dat het om gras gaat, daar is het capaciteitsverschil nog groter (knikshovel heeft meer kracht op de bakcilinder)

Ahlmann is heel leuk om bij 1 of 2 opraapwagens te zetten, maar bij een hakselploeg waar je de maximale capaciteit uit wil halen is het te krap.
+2
trekkerdockter
@johndeere6230 Ik weet het, hier moeten we het mee doen, en ja de silo is ook niet ideaal zo, dat is net zo.
+2
casejxu
@trekkerdockter ik denk dat je beter kan zorgen voor veel meer gewicht.. aller eerst ivm de prijs en gezien deze silo+de locatie gaat t nooit perfect worden. Deze loonwerker moet sowieso goed gaan kijken naar het inkuilproces. Hadden van t voorjaar een minder ervaren machinist dan de oude garde en zijn werkgever had de capaciteit van de taarup wel wat onderschat geloof ik. Je broertje had t voor t mooie even te druk. Mogen van geluk spreken dat we het gelukkig niet terug zien in de kuil!
+1
trekkerdockter
@casejxu Jan is in ieder geval erg blij met de extra hulp, hij vraagt er zelfs om 😁
Mooie optie dat zo’n ding gaan verhuren waar ze komen te grassen of zoiets.
Praat jij ze ff bij😉
casejxu
@trekkerdockter snap ik ook wel. Lijkt ook wel steeds sneller gaan allemaal. En bijna geen kuilplaat is mee gegroeid. Bij je broertje net zo eigenlijk
+2
J asper
@trekkerdockter Volgensmij kun je beter in een silo(of silo uitbreiding) investeren dan een kuil wals.
+2
trekkerdockter
@J asper vertel mij wat ja, dit is bij een familie lid van mij, voor de bouw probeerde ik ze al op andere gedachten te brengen maar helaas..
casejxu
@trekkerdockter heeft al geluk gehad dat ie niet gedwongen is door de gemeente paar jaar terug😅
+2
2850Johndeere6R
@trekkerdockter anders moet je even bij Aldert Dekker gaan kijken daar rijd ook een wals op de kuil. Misschien kan je van het voor jaar Jan Klaver bellen die schijnt de wals wel eens te verhuren (als hij hem nog heeft).
Fast Eddy
@johndeere6230

Quote:
Edit: lees nu dat het om gras gaat, daar is het capaciteitsverschil nog groter (knikshovel heeft meer kracht op de bakcilinder)

Gras moet je niet vorken. Dat moet je schuiven.
johndeere6230
@Fast Eddy

Onder bepaalde omstandigheden zou dat kunnen, droog grof gras. Dan klapper je anders ook een stuk minder. Maar met normaal kuil gras is dat in Nederland niet te doen, of je kunt in ieder geval geen werk maken. Met de 1e snede dit jaar was het helemaal drama was niet uit elkaar te krijgen dat taaie gras.
Fast Eddy
@johndeere6230

Een boer en een loonwerker schuiven alles. Altijd super vaste bulten. Ik dacht zelfs dat iedereen dat zo deed totdat ik loonwerkers zag klapperen.
johndeere6230
@Fast Eddy

Oke, had ik nog nooit van gehoord eigenlijk in Nederland. Hier deed pa het eerder met de afschuifvork ook door te schuiven. Maar dat loonwerkers dat ook deden wist ik niet.
+1
Fast Eddy
@johndeere6230

Apart volk rondom Assen. 😉
Het grootste gedeelte van de kuilbulten moet je hier ook achteruit op. Na 2 keer schuiven zag je niet meer waar je gelost had.
+2
johndeere6230
@Fast Eddy

Haha, hier ook achteruit erop. Maar als wij er ook 2x overheen zijn geweest is er ook niks meer te zien. Werken ze ook gewoon met een schuif aan de trekker dan? Of gewoon met de bak?

(klik om te vergroten)

Zat hier voor het eerst bij de hakselaar op de kuil, links nog niet helemaal tevreden over de kant. Met de beco bak scheelde een hoop, verdeelde veel makkelijker tov de zelfbouw die er van het voorjaar aan hing toen de beco aan de nieuwe shovel hing.
langeslagdiesel
@johndeere6230 wat mij opvalt is hoeveel smalle kuilplaten en sleufsilo’s er zijn. De smalste waar ik op gewerkt heb is 10 meter breed. Tot 14 breed. 16 meter plastic was soms krap zat. Een sleufsilo van 12 breed werkt super! Met twee wagens tegelijk lossen en evengoed aanrijden is dan goed mogelijk. Dan gaat alles door. Zelfs op een kuil met een dichte achterkant. Niks kost meer tijd dan de aanrij kombi aan de kant omdat er een kar moet lossen. Zonde van de aanrijtijd. Overijkuilen was het meestal : de klep dicht van de wagen en de verdeler heeft de eerste gang gehad. Terug naar voren.
+1
johndeere6230
@langeslagdiesel

Klopt zeker, dat kost tijd en capaciteit. Hier de grassilo 9,5 m breed thuis, kan de shovel tussen de muren blijven rijden met lossen, als die er (iets) boven uit begint te komen dan moet die er gelijk ook af. Mais proberen we vaak over 2 silo’s te verdelen, kunnen we zelf ook mee aanrijden. Maar dat kwam dit jaar helaas niet uit…

Neemt niet weg dat een boer van 60 koeien een silo van 14m niet koud kan houden… of je moet echt een pannenkoek maken, laag, breed en lang. Maar daar is de ruimte hier in nl vaak niet voor
+1
dx11
Quote Reactie van @johndeere6230:
Neemt niet weg dat een boer van 60 koeien een silo van 14m niet koud kan houden…

Valt mee, zon bult krijg je veel vaster. Als je netjes werkt gaat er heel veel goed. Ik zou niet anders meer willen

(klik om te vergroten)

+3
johndeere6230
@dx11

Hoezo zo een bult van 14 m vaster zitten dan 1 van 8 m? Als de shovel er altijd af moet kan ik het ergens nog begrijpen. Maar we houden hier onze silo van 9 m breed maar slecht koud terwijl alles er van vreet…
sjonnies
@johndeere6230 jullie hebben iets meer koeien als.ons wij hebben kuil 9 meter.en mais 8 meter gaat prima. Hoogte is wel bepalend voor broei kuilen. Hier iets boven de wanden en stoppen
casejxu
@sjonnies wij melken 55koei met silo van 9,5m breed en zeker 2m hoog. Gaat prima. Af en toe bovenste hapje naar jongvee
johndeere6230
@sjonnies

Hoogte bepaald zeker. Gaan hier normaliter niet verder dan cm of 30 boven de wand. Maar is elk jaar weer moeizaam om broei tegen te gaan. Bovenste laag knijpen we altijd al naar het jongvee. Wanden zijn hier 1.50 hoog. Hoe hoog hebben jullie ze?
+1
sjonnies
@johndeere6230de wanden 1.4m van de 8 meter plaat en de wanden van de 9 meter kuil zij. 1.25 meter hoog. Mais zitten we op 1.5 x snijden in de week. En graskuil 2x d'r voor lang ruim 1.5 meter in de week en da is alleen melkvee jongvee krijgt balen en buitenste 20 vd graskuil.
bluepower12
@johndeere6230 dan moet je m nog minder hoog maken en meer in de baal doen. Zit de broei in de bovenste laag of in het snijvlak?
Ruben-Wind
@bluepower12 hier wel wat in de bovenste laag bij de gras kuil in de hoeken nu. Hebben geen sleuf silo of zand op de kuil. 12 m breed 3,5 hoog vreten 125 koeien van. Wordt elk jaar beter, maar verlies blijven we houden denk ik
bluepower12
@Ruben-Wind ja bij rijkuil blijft het lastig. Goed inrijden en veel gewicht erop
johndeere6230
@bluepower12

Zit bovenin, daarom knippen we dat eraf. Is het voor de melkkoeien altijd koud. Dit jaar is het gedeeltelijk door een vader zoon discussie, pa wilde schudden, ik niet, resultaat 52% ds gras bovenop zitten. Helpt niet mee natuurlijk. Zal de kuil vooral ronder willen hebben, hij mag van mij bij de kanten wel muurhoogte zijn en alleen middenin een bultje. Maar pa wil er vaak zo veel mogelijk op hebben van wat we los hebben liggen, dus zetten ze de kanten iets op. Maar heel veel lager kunnen we niet, dan zitten we onder de muur.
rommert14
Quote Reactie van @johndeere6230:
52% ds gras bovenop zitten.

Poehe wat droog 😅
johndeere6230
@rommert14

In de kuil is het droog zat ja… we hebben hetzelfde gras ook geperst, maar dat is heel anders hoe dat uit de baal komt. Als het zo droog is is persen een betere oplossing.
+1
dx11
@johndeere6230 ruimte en rust met aanrijden, ruimte om 2 shovels op de bult te hebben en tegelijk 2 wagens te lossen. Genoeg ruimte om geen consessies te hoeven doen
+2
claasfendt
@dx11 je kan ook mooi door de silo heen rijden laagjes lossen verdelen met een verdeler en dun laagje aanrijden, als je het mij vraagt de enigste manier om kuilen echt vast te krijgen
+2
langeslagdiesel
@johndeere6230 pannenkoek is niet nodig hoor. Grond op de kuil wel. Dan gaat het prima. Kuilen zat gemaakt van 1 blok hoog. Een brede kuil rijd in het midden veel beter aan. Maar ook de kanten. Verdeler kan in twee banen zijn gras veel beter kwijt. Kuil blijft in de breedte ook vlak. Werkt gewoon veel sneller met behoud van kwaliteit.
+1
Fast Eddy
@johndeere6230

Puinbak met pennen aan een WG 18. De man die altijd de bult zette is naar een andere loonwerker gegaan. Dus om zijn capaciteit te kunnen halen hebben ze nu een verdeelwals voor de shovel. Inmiddels is die man weer terug maar zet de graskuil nu ook met de verdeelwals. Inmiddels heeft de veehouder die ook gras naar boven schoof een ander bedrijf en nu ook een verdeelwals.
+9
arjanvw
@Fendt926Driver

Waar heb jij het doorzichtige gewicht gekocht van 1800kg? 😋
+7
T60401
@arjanvw Waarschijnlijk op het zelfde adres waar hij zijn beschermkappen koopt. Mooi filmpje voor school turf de onveilige acties.
+1
Fendt926Driver
Quote Reactie van @arjanvw:
Waar heb jij het doorzichtige gewicht gekocht van 1800kg

Bij 0.25 zie je de 1800kg toch gewoon staan voor de 305 tegen de stal aan.
Heb toch geschreven dat ik bij nat gras de voorwielen niet op de kuil maar in de kuil heb met 1800kg voorin
arjanvw
@Fendt926Driver was dit nat gras dan?? Verder mooi filmpje hoor!
Fendt926Driver
Quote Reactie van @arjanvw:
was dit nat gras dan??

Wel te nat voor 1800kg voorin
+2
Fast Eddy
@arjanvw

Quote:
Waar heb jij het doorzichtige gewicht gekocht van 1800kg?

Bluetooth gewicht.😂🤣
+1
arjanvw
@Fast Eddy 🤣🤣
+1
stryder
Wij hebben een mammut wals achter de trekker en voldoet bij ons zeer goed. Een keer heen en weer met de verdeler en dan walsen maar, de bult word er zeker hard van, de trekker en wagens komen zonder problemen boven. Maar het is en blijft een duur stuk ijzer
+2
RickHensbergen
@stryder Tja wat is duur.. Broei in de kuil of schimmel aan de kanten is dan ook weer niet in geld uit te drukken. Investeren in inkuilkwaliteit is volgens mij de basis voor een goede melkproductie en dus nooit weg gegooid geld. Zo'n wals heeft ook een levensduur van een boven gemiddeld paard en gaat hij langer mee als al het andere materiaal, als je het zo bekijkt is het best een goedkoop ding
+1
langeslagdiesel
Ik heb er mee gewerkt in de front. Was een kemp met onderbroken ringen. Soort klompenwals dus. Vooral in droog tot zeer droog gras heeft het zijn meerwaarde. Maar om nou te zegen dat het VEEL beter vastrijd. Nee. Het extra gewicht heeft de grootste meerwaarde. Zorgen dat de trekker op hoge nok banden staat geeft dan de hoogste punt belasting, bij geheven rol. In het snijvlak is vaak goed terug te zien wat je met inkuilen hebt gedaan. Daar kan je dus leering uit trekken.
+3
janc
Hier een ceres van 3.5 breed aangeschaft bevalt zeer goed bulten zitten meer in elkaar dan zonder dat we hem hadden

Deze weegt zowat 4500 kg
En tuurlijk lijkt t wel zo als je de hef optilt dat ie beter aandrukt
maar verkijk je niet op wat die ringen aandrukken in de kuil

Ook heb ik t idee dat de bult vlakker blijft

Zo heeft een ieder z'n eigen ervaring
ArjenB
@janc ik heb met een wals altijd het idee dat hij niks meer doet waar een trekker gereden heeft, omdat de wals dan niet diep genog komt. Als je met een trekker met veel gewicht spoor aan spoor rijd zonder dubbellucht gebeurt er meer denk ik.
+1
janc
@ArjenB Ja zulke dingen blijven altyd lastig we rijden ook wel zonder dubbellucht maar je ziet toch altyd wel dat de ringen door drukken
Eigenlijk moet je t in de kuil analyse terug kunnen zien aan de dichtheid van de kuil
+4
RickHensbergen
@janc Je kunt op de analyse inderdaad een indicatie krijgen van de dichtheid. Onze monsterprikker gaf het zelf al aan, eerste gedeelte van de snede was zonder wals en de andere bult was met wals. Hij zei zelf 'hé deze kuil zit knap vaster dan de vorige' zonder dat hij wist dat we een wals aangeschaft hadden. Nu is dit natuurlijk iemand zijn mening en gevoel maar het was wel grappig om te horen.
+2
stryder
@ArjenB wij hebben daarom ook bewust voor een Mammut wals gekozen, deze heeft aanzienlijk hogere ringen dan een Ceres bijvoorbeeld. Hierdoor drukken de ringen dieper in de kuil.
Derkmax
@janc
Ik heb het idee dat de kanten minder uitrijden.. heb jij dat ook ?
janc
@Derkmax Ja dat idee heb ik ook wel een beetje en die aandrukrol van ons is ook 3.5 mtr breed even breed dan de trekker met dubbellucht
+1
janc
Wij hebben bewust ook niet voor sideshift gekozen is weer extra slijtagedelen daarom een bredere
+4
Derkmax
Hier een Ceres van 3 meter, juist wel met side shift. Wals loopt mooi tot over de rand van de bult. Ceres heeft een grote diameter, dat rolt makkelijk. In combinatie met een Mammut kuilverdeler voorop werkt het magnifiek.
Bulten van 3 meter hoog tuft de trekker met wagen zo omhoog. Kun je met een relatief lichte trekker toch een vaste kuil maken.
+1
Baltus_steyr
Gebruik hier nu een jaar of 2 een vorenpakker in de fronthef. Ik druk dan de trekker omhoog dat al het gewicht op de vorenpakker komt. ( rond de 1,5 ton ofzo?)
Als ik kijk naar het uitgekuilde product lijkt het wel of je het gras in kartelfiguur inmekaar gedrukt is door de vorenpakker, waardoor (lijkt mij) het gras dichter inmekaar zit en je hierdoor meer lucht kwijt raakt. Ik heb wel het idee dat het meer doet dan enkel aanrijden.

@RickHensbergen In jouw geval zou ik een goede en zeker zware kuilwals kopen zodat je in een korte tijd goed aan kunt rijden wat zeker ten goede zal komen aan het ingekuilde product!!

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Hebben de trefwoorden kuil , merk en ervaringen geen geheimen voor jou ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
64
DEELNEMERS
24
WEERGAVES
0
TREFWOORDEN