Bietenoogst lijkt op militaire operatie: 'Met rupsvoertuig door de modder'

De akkers van boer Willem de Bruin in Milheeze zijn veranderd in een grote modderpoel. Door de enorme regenval in de afgelopen weken, is het nauwelijks nog mogelijk om de suikerbieten van het land van te halen. Daarom is boer Willem nu met een rupsvoertuig aan de slag in een poging tóch zijn bieten te oogsten.

Een grote modderpoel met waterplassen. Zo zien de akkers van Willem de Bruin er na weken van regen uit. De jonge akkerbouwer heeft het nog nooit eerder zo nat gezien: "Ik hoor dat het in 1998 ook zo slecht was, maar dat is van voor mijn tijd." Omdat het veel te nat is, heeft hij drie weken met het oogsten van de bieten gewacht. Maar droger werd het niet, en het oogsten kon niet langer wachten. "Normaal gesproken zijn we voor de kerst wel klaar, maar nu zijn we hier met alle jongens tijdens de feestdagen aan het oogsten. En ik denk dat we ook heel januari nog wel bezig zullen zijn." Stevig prijskaartje

Over de drijfnatte akkers rijdt daarom nu een rupsvoertuig dat, net als een tank, geen moeite heeft om zich door de modderpoel te verplaatsen. De bieten worden in een laadbak bovenop het rupsvoertuig gekieperd. Willem is blij dat de bieten eindelijk van het land komen, maar er zit wel een stevig prijskaartje aan: niet alleen het rupsvoertuig moet worden gehuurd, ook extra mensen zijn aan het werk. Het oogsten gaat meestal met twee man, nu zijn er vijf nodig. En het duurt flink langer: "Normaal gesproken oogsten we een hectare per uur. Nu ben ik blij als in die tijd een halve hectare lukt."

Gelukkig heeft hij over de kwaliteit van de bieten heeft de akkerbouwer ondanks de nattigheid niet te klagen, die is gewoon goed. En dankzij de inzet van zwaar materieel schat hij dat toch nog 95 procent van de bieten geoogst worden. Die gaan naar Dinteloord, naar de suikerfabriek. Laat oogsten is laat zaaien

Boer Willem verwacht dat de problemen volgend jaar er weer opnieuw zullen zijn. Want door het slechte weer en het late oogsten nu, kan er volgend voorjaar pas laat gezaaid worden. "De grond moet eerst herstellen, tot rust komen en weer opdrogen." Pas dan kan hij weer zaaien. En al zou hij het graag willen: de bieten groeien niet sneller. "Die hebben gewoon hun tijd nodig. De natuur laat zich niet dwingen." Dat zijn problemen voor volgend jaar. Na de suikerbieten, heeft boer Willem eerst ook nog aardappelen om uit de grond te krijgen. "Dat gaat op dezelfde manier als hier: veel meer mensen en machines hebben we daarvoor nodig." In tegenstelling tot de suikerbieten, hebben aardappels wel te lijden onder het slechte weer. Maar daar lijkt Willem zich al bij neer te hebben gelegd. "We wachten eerst op een beter moment. En kijken dan wel wat we nog kunnen oogsten."

Deel dit topic

Reacties

+8
MaxxuM4ever
Ja nou wil ik ook wel een filmpje van die bieten oogst zien! Die aardappeloogst met bulldozers heb ik al gezien.
+1
2850Johndeere6R
@MaxxuM4ever ik sluit me bij je aan!
+2
Pieter Buren
@MaxxuM4ever

Het is niet bij boer willem, maar wel met een rupsdumper😉
MaxxuM4ever
@Pieter Buren gaat eigenlijk best mooi, die bietenrooier met zijn kleine achterwielen maakt nog de meeste sporen.
Klein Rot
Zijn die aardappelen nog bruikbaar? Zijn het consumptie of fabrieksaardappelen?
JohanvS
@Klein Rot heel veel aardappelen die in de peel staan gaan naar Kroef Odiliapeel.
Zetmeelpiepers staan er niet.

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Hebben de trefwoorden aardappels , oogsten , suikerbieten , voorjaar , aardappelen , machines , rupsvoertuig , bietenoogst , akkerbouwer en hectare geen geheimen voor jou ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
6
DEELNEMERS
5
WEERGAVES
0