Vervangen tanden van Tulip rotoreg

De tanden van men Tulip rotoreg zijn aan vervanging toe.
Nu zitten er zo druppeltanden (standaard Tulip) op,
ben van plan om te veranderen naar platte brede tanden.
Heb ook een Kverneland waar platte brede tanden opzitten
en mijn gevoel is dat deze het mooier fijn maken dan de druppeltanden.
Wat is jullie ervaring hier van?

Deel dit topic

Reacties

+2
mdoornekamp
Ik heb ook een Lely/Tulip kopeg. Het hangt een beetje van de werkzaamheden af. Natte geploegd grond kun je een beetje snijden met platte tanden.

Ronde tanden slaan beter op droge kluiten. Ik heb ook een Rabe met mes tanden. Daar wil de grond wat slechter doorheen. Dus altijd (te) veel grond ervoor. En dat vraagt extra vermogen
+2
reinder-mf
Najaars zijn de mestanden in het voordeel maar in het voorjaar zijn de druppeltanden zeker beter als het gaat om verkruimeling
+1
jjthefrenchman
Ik denk dat het nogal uit maakt op welke grond je zit, en of het voorjaar of najaar is. Twee kopeggen als mdooornekamp is de oplossing 😀

Wel heb ik het gevoel dat een lely druppeltand flink langer meegaat als een platte (het is ook duurder......) .
+1
mdoornekamp
@jjthefrenchman @JD3010
Quote:
druppeltand

Die druppeltanden willen ook wel hard slijten bij mij. Ik heb wel het hoogste orginele toerental (wat toelaatbaar is vlgs boek). Mestanden heb ik nooit veel heil in gezien. Maar ben ook geen akkerbouwer. Wij zaaien alleen gras.
JD3010
@mdoornekamp Zo hard laat ik het ook weer niet draaien, ik heb ook geen onbeperkt vermogen ervoor.
Ik heb de tanden wel opgelast met een harde elektrode, de achterkant juist niet om de standaard tanden iets dunner te krijgen
mdoornekamp
@JD3010
Quote:
dunner

Ja dat scheelt wel. Mijn Rabe heeft opgespoten harde mes tanden. Maar die zijn haast te dik. Dat kost extra pk's
+3
JD3010
Ik heb veel liever de mestanden. In het voorjaar kun je de tanden ook sneller laten draaien om nog betere verkruimeling te krijgen.
+1
deufi
Vroeger hadden we een Lely met die bolle tanden. Tegenwoordig een Kubota en Kverneland met geharde mes tanden. Die werken aanzienlijk beter dan de Lely.
+1
JD3010
@deufi ik heb de tanden opgelast, dan blijven ze veel scherper.
+1
deufi
@JD3010 die geharde tanden zijn ook opgelast af fabriek.
+1
JD3010
@deufi De standaard tanden vd Lely zijn niet opgelast, daarom ik heb ik ze opgelast. Zelf kan ik het niet zo goed als de fabriek.
+1
deufi
@JD3010 om dat zelf te doen moet je een goede lasser zijn. De las lijkt om de tand geen te gaan. Hieronder een afbeelding van de oude en nieuwere versie.

(klik om te vergroten)

Oude type Kverneland tand.

(klik om te vergroten)

Nieuw type Kverneland tand.
JD3010
@deufi Ik denk dan maar dat het om de functionaliteit gaat en niet om de mooiheid. Ik kan het niet zo netjes met de hand al bij jou machinaal
deufi
@JD3010 volgens de dealer zou zo het zijvlak van de tand vooraan minder slijten en slijt hij van achteren naar voren steeds smaller. Oog ziende lijkt dat wel te kloppen.
+2
JD3010
@deufi Dat zie ik ook wel bij mijn rijenfrees. Het widia plaatje slijt nauwelijks, alleen wordt de tand erachter wel dunner.
+2
RaHeados
@JD3010 een ding scheelt, als ze bijna afgesleten zijn kan je weer blijven oefenen 😜
+1
JD3010
@RaHeados ....en niemand ziet het. 😂
+2
Dennis_dB
@deufi om te leren lassen moest ik eerst maar oplassen daar kon je goed mee oefenen werd er gezegd.
+3
PieterA
Ik koop ook elk jaar wel een paar doosjes oplaselectroden (2 euro per electrode). Dat oplassen laat ik dan door scholieren doen. Een man van 15 euro of meer per uur is te duur om op te lassen; dan kun je beter gewoon nieuwe opgelaste slijtdelen nemen.

Het oplassen helpt wel. De eerste punten van de woeler die ik niet oplasste gingen 2 jaar mee. De volgende zitten er straks 8 jaar en ( en dan kunnen ze in het oud ijzer).

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Hebben de trefwoorden kverneland , ervaring en vervangen geen geheimen voor jou ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
19
DEELNEMERS
8
WEERGAVES
0