Loonbedrijven stoppen of gooien het roer om - deel 2

​Er is een verandering gaande: loonbedrijven stoppen met de gras- en maisoogst of met al het agrarisch loonwerk. Of ze gooien het roer om.

Deel 1 teruglezen: tractorfan.nl/topic/320616/

Deel dit topic

Reacties

T60401
@ntd79 dan zul je nieuw uit de doos van 75 weinig terug zien. Dan sla ik ook over. Op basis van huidig jaartarief en vijf snedes, kan ik daar 11 jaar voor laten harken, en dan heb ik de trekkeruren, diesel, verzekering, onderhoud, rente en eigen uren nog niet gerekend



47K nieuw alleen geen ervaring met het merk.

traktorpool.nl/details/Cirkelharken/…
koe-boer
@T60401
Voor een kleine meerprijs heb je hem in het fendt-groen, toch wat meer status🤣🤣

martienvisser.nl/occasions/…
+1
T60401
@koe-boer 2 jaar ouder en dan 5K meer omdat hij groen is. Nou nie dan nie en nooit nie.
Deutz10
@T60401 vergeleken bij Krone en Kuhn is Fella een stuk goedkoper. Als je zuinig op je machines bent en het binnen staat, valt de afschrijving vaak nog wel mee.
+1
Noorderling
@Deutz10
Kans is wel groot dat je elementen niet apart kunt heffen.
Dan is zon hark weggegooid geld, kun je er enkel chaos mee maken en is het resultaat niet beter dan een zijafleg.
Vdejong
@Noorderling 12 jaar met een fella 4 rotor hark gewerkt, nooit problemen mee gehad
Noorderling
@Vdejong
Hakselpiloot ook niet?

Met gerende kopakkers en percelen kun je niks met die budget 4 element harken van vicon en fella.

Alleen al met hoeken uitharken, als je je binnenste element niet heeft gaat die achteruit, dan breken je wielen af of de hark duikt de grond in.
Als je dan nog een keer de wiers mooi rond legt en de binnenbocht meeharkt heb je veel minder bulten door enkel naar binnen te draaien ipv 2x overpakken.

Je kunt dat ook wel in 1x doen, alleen dan is het al gauw draaien en steken. Kun je goedkoper draaien met een hark dan de hakselaar a 8,5 euro per minuut.
+1
Vdejong
@Noorderling kopakkers harkte ik altijd de eerste keer op halve afstand van de draad en de tweede keer de wiers en de rest in één wiers. Daardoor kwam de wiers dichter bij de draad te liggen en had je bij de rest van de lengte wiersen genoeg ruimte om de hark te heffen en te laten zakken zonder iets van de wiers op de kopakker mee te pakken of er zelfs over heen te rijden.
+1
Koeien boertje
@T60401 als een dubbele dik 8 meter harkt en een 4 element 12,5 meter klopt er iets niet eb bungelt er een voor niks bij aan
RaHeados
@Koeien boertje beter bodemvolgend met kleinere elementen
+1
labella
@Koeien boertje en dan moet je met een 4 elements ook nog eens langzamer rijden om te zorgen dat de achterste elementen schoon harken, per saldo heb je weinig extra capaciteit voor veel extra geld ten opzichte van een 10 meter middenafleg.
Noorderling
@labella
Scheelt wel 8 kilometer wiers en sporen op 50ha gras. Van 8 naar 12 ruim 20 kilometer. Met brede banden toch zo 2,5ha wat je aanrijdt, met hakselen het dubbele.
labella
@Noorderling ik zie het voordeel van de flink duurdere 4 elementhark niet. Een brede 2 element middenafleg legt het gras gewoon het egaalste neer.
Noorderling
@labella
Op 4 element die netjes werkt wat de meesten doen, vooral Claas is favoriet wat ik hoor van de loonwerker, durven ze ook op volle belasting te rijden. Zeker met wat klaverstengels erdoor is het net als met mais doordrukken.

Soms met lichter droger gras missen ze ook nog wel eens massa om alles schoon te houden.
Overal is wel eens wat bij.

Ziet ook steeds meer op half zwad maaien in de zomer. Maak je met 4 element 18meter wiers. Ruimen ze 20ha per uur op ipv dom rondjes racen.
weurding
@Koeien boertje elementen zijn kleiner en je hebt overlap
JohnDeere7serie
Deze had je wel gepast voor 26k troostwijkauctions.com/l/…
+7
marco955
. Hier is een duidelijke boodschap van troostwijk.
weurding
@marco955 in het verleden staken loonwerkers ook wel de koppen bij elkaar, om (minimum) prijzen vast te leggen, maar eenmaal van tafel.......
Gavrie Willemsen
@marco955 ik heb het helemaal beluisterd. Wel een heel nuchter man….
case 745 xl
@Gavrie Willemsen zit hier in het dorp deed wel eens wat voor ze en andersom erg aardige kerel. Jammer dat ze stoppen
de jonge
@marco955 ook stef hooijman is duidelijk
+1
2850Johndeere6R
@de jonge ik snap het verhaal van deze man maar dit is wel erg makkelijk zo natuurlijk om te zeggen wees zuinig op je lokale loonwerker. Maar deze man realiseert niet dat als bij de loonwerker de prijzen verder stijgen de klant dat moet betalen en die ook geen eindeloos budget hebben zolang hun producten niet meer opleveren. Als de winkels hun producten in prijs gelijk houden de boer meer betaalt en hun dus minder zakkenvullen blijft de klant komen en is agrarisch Nederland een stuk zekerder van hun inkomen
+3
CaseCS130
@2850Johndeere6R erg eenzijdig verhaal idd, heb me er aan geërgerd. Maar meneer Mooijman pakt zelf overal 19% op en heeft waarschijnlijk al een geldpakhuis moeten bouwen. Dan is het makkelijk praten tegen anderen dat ze niet zo zuinig moeten zijn.
+2
Caseih856
@CaseCS130
Wat betreft tarieven ben ik het met je eens. Maar dat je regelmatig hoort dat boeren prijsafspraken met loonwerkers hebben om de kosten te spreiden vind ik dan wel weer bijzonder. Of pas betalen na een half jaar/jaar.

Die loonwerker moet net zo goed z’n gasolie boer betalen. En als boer een kleine buffer aanhouden om de loonwerker direct af te tikken is toch ook niet zo moeilijk. Je weet dat die kosten komen jaarlijks….
Vdejong
@Caseih856
Quote:
Maar dat je regelmatig hoort dat boeren prijsafspraken met loonwerkers hebben om de kosten te spreiden vind ik dan wel weer bijzonder.
waarom? Wij hadden met de loonwerker in Nederland de afspraak gemaakt om een vast maandbedrag te betalen gebaseerd op het totale bedrag van het voorgaande jaar.
Fendt612und104
Quote Reactie van @CaseCS130:
Maar meneer Mooijman pakt zelf overal 19% op en heeft waarschijnlijk al een geldpakhuis moeten bouwen.

Jij dacht dat Troostwijk dat allemaal gratis doet, die veilingen organiseren?
+6
labella
@2850Johndeere6R Feit blijft wel dat een loonwerker veel te goedkoop is als je kijkt met wat voor materieel hij komt!
Noorderling
@labella
Als er dikke marge op het werk zit bellen mensen de loonwerker niet maar doen het zelf.
Die balans blijf je tegen vechten als loonwerker.
Weet je van te voren.

Dan kun je het enkel winnen met goed personeel, als personeel vinden genoemd wordt als probleem is het eerst kijken naar personeel houden belangrijker denk ik.

Een ander het verlies nog niet gunnen speelt ook mee. Totaalpakket aan willen bieden om een klant geen ingang te gunnen bij een ander, service etc.
Dat kan blijkbaar ook niet.
labella
Gaat niet gebeuren, de meeste boeren hebben daar helemaal geen tijd en personeel voor!@Noorderling
Noorderling
@labella
Omdat het niet rendeert voorlopig.
Waarom hebben akkerbouwers wel personeel en zou dat bij koeien spannend zijn?
Die gene bij loonwerker kan bij mij ook wel op een trekker zitten.
+2
Vdejong
@Noorderling
Quote:
Waarom hebben akkerbouwers wel personeel en zou dat bij koeien spannend zijn?
kan ik me wel iets bij voorstellen
Noorderling
@Vdejong
Die hebben zeker enkel mooi trekkerwerk, houdt met 50% ook wel op.
+1
labella
@Noorderling voor die paar uurtjes op de trekker bij jouw gaat ie niet komen!
+1
Noorderling
@labella
Aardappelopslag aanstippen, selecteren in weer en wind, greppels graven na een stortbui, ventilatiekanalen reinigen, opzakken en sorteren, dat is wel allemaal geweldig?

Overal is wat bij. Je kunt best wat bieden, net wat je er zelf van maakt.
PieterA
@Noorderling Bij koeienboeren zit veel meer personeel dan je denkt. Vaak zijn er mensen uit 2 generaties tegelijk in het bedrijf. Op een veebedrijf is er elke dag werk. Met 80 hectare en 150 koeien kun je makkelijk elke week 95 uur werk vinden.
+2
weurding
@Noorderling ongemerkt heb je als veehouder meer "in dienst" dan je bij stil staat, inseminator, klauwbekapper
+2
2850Johndeere6R
@labella Ik zeg ook ik snap Ijn verhaal maar het is allemaal wel erg kortzichtig. Als mijn loonwerker de aankomende 3 jaar ook ieder jaar 20% bij de prijs op doet en mijn melkprijs stijgt niet dan heb ik 2 keuzes ik koop een leuke 2de hand kar en ga zelf aan het hobbien of ik laat hem komen en met 2 jaar ben ik blut en kan de toko verkopen. Als we allemaal voor optie 2 kiezen zijn alle klanten failliet en hij ook werkeloos en heeft dat dure materieel dus ook voor niks meer in de schuur staan
+4
labella
@2850Johndeere6R Dan moet je snel lekker gaan hobbyen met een oud wagentje des te eerder ben je het schijtzat en smeek je die loonwerker op je knieën of ie alsjeblieft weer terug wil komen.
Grasbaal
Hier vertelt Peter uitgebreid waarom hij stopt met agrarisch loonwerk, hoe de sector is veranderd en kijkt hij vooruit naar een nieuwe toekomst:

trekkeronline.nl/2024/01/…
groeier
Je ziet steeds meer kleine bedrijfjes, specialisatie....
Dus, per saldo minder loonwerk-ers is maar de vraag?
Of, bv zzp achtige ondernemers.
George
In meeste gevallen is toch het vinden van goed personeel een probleem.
Kars
@George zit nu me tijd te vullen bij boomkweker. Vier jaar terug geweest op gesprek. Mja toen wilde ie vast personeel.
Nu belde ie na 4 jaar op, alles was goed.
Ken andere collega die zit bij boomkweker op mobiele kraan, vrachtwagens laden.
groeier
@George In meeste gevallen is toch het vinden van goed personeel een probleem.

Daar hebben ze toch zo'n Engelse uitspraak voor, ging dat niet over zoiets met het woord Big crisis....

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Hebben de trefwoorden loonbedrijven , loonwerk , maisoogst en Agrarisch geen geheimen voor jou ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
43
DEELNEMERS
23
WEERGAVES
0