Mestgassen levensgevaarlijk voor mens en dier

Mestmixen? Het is een levensgevaarlijk klusje. Nog elk jaar verongelukken melkveehouders en dieren doordat ze bedwelmd raken door mestgassen. Of doordat het gas explodeert. 'Het kan plotseling flink misgaan.'


Archief video uit 2008

Deel dit topic

Reacties

weurding
Er zijn weinig gassen gezond , vooral als je er met de neus bovenop staat
+7
Nevergiveup
@weurding

Was hier vrouw in de buurt , had eens flink Chinees op en poosje erna moest ze nogal flink winden laten 💨💩
Maar ze rook eigenlijk niks , zij de dokter gebeld dat ze het niet helemaal normaal vond.

Dus naar de dokter , die zegt kunt U er nog één laten dan ga ik even met de 👃 vlak achter U staan om te analyseren of er iets met Uw spijs vertering is .

Zo gedaan ze laat een flinke 🥵, de dokter zegt , ik weet het al , U moet geopereerd worden , de vrouw zegt toch niet aan mijn Bips , nee zegt de dokter aan Uw neus 🥴🤢😷 😂😂😂
+1
roscho
Quote Reactie van @weurding:
weinig gassen gezond

In principe zijn ALLE gassen behalve zuurstof schadelijk voor levende wezens, omdat ze in de longen de plaats van zuurstof innemen. En zonder zuurstof steken we allemaal de benen rechtuit. Zelfs edelgassen als neon en argon nemen de plaats van zuurstof in. Langer dan een paar minuten in een omgeving waarin het lichaam geen zuurstof meer krijgt, is funest.
Daarnaast zijn er nog verschillende gassen die ook giftig zijn en bijvoorbeeld opgenomen worden in het bloed, zodat het lichaam vergiftigingsverschijnselen vertoont. Voorbeeld: koolmonoxyde reageert met de aanwezige zuurstof in het bloed, zodat er onvoldoende zuurstof naar de organen en de hersens gaat.
En dan zijn er natuurlijk nog de gassen die erg brandbaar/explosief zijn, bijv. butaan, methaan, benzinedamp. Met deze gassen moet je dus erg voorzichtig zijn met vuur en vonken (ook statische elektriciteit). Vooral als ze in de juiste verhouding met lucht (zuurstof) voorkomen, kan het kleinste vonkje een enorme explosie veroorzaken. Bekend is hier het verhaal van de veearts die een koe moest behandelen die "aan de wind" was. Hij wou aan de boer tonen dat methaangas brandbaar is en hield een aansteker achter de koe. Helaas vatte ook het stro vlam en brandde de hele schuur af.
Dus: mixen met de kop in de frisse wind, deuren open en niet schakelen met het licht (of vonkvrije schakelaars en armaturen gebruiken).
BertK
Mooi klusje voor RIVM, model maken op basis rantsoen, medicijngebruik om concentraties van soorten gas te voorspellen als je gaat mixen.....

Je kunt beter voorzichtig zijn gezien de ervaringen.
Frederika
Gewoon op een winderige dag mixen alles open zetten niets aan de hand niet moeilijker maken dan het is
Erco
@Frederika en toch gebeurd het soms evengoed.
+1
sorry
Jetty is nogal anti veehouderij....erger nog antilandbouw
+2
Leo,s vriend
@sorry Heb een paar keer een avond gehad waar zij een verhaal vertelde, nooit iets van anti veehouderij gemerkt, wel een goed verhaal gehoord.Zoals zij over het drama in Makkinga kan vertellen, lopen de rillingen over je lijf.
+1
cjw73
@Leo,s vriend helemaal met je eens. Ben ook eens bij een bijeenkomst vsn haar geweest. Zeer leerzaam en die weet wel waarover ze het heeft.
+2
Grasbaal
Quote Reactie van @cjw73:
Zeer leerzaam en die weet wel waarover ze het heeft.

Ja, en durft ook in heldere taal te zeggen waar het bij veel veehouders op veiligheidsgebied aan ontbreekt. Heeft niets met een anti-veehouderij standpunt te maken...
+1
Grasbaal
De campagne BoerVeilig zoekt melkveehouders die hun ervaringen met mestgassen willen delen. Doel is om de mestgassenproblematiek beter in kaart te brengen. Volgens BoerVeilig blijven veel (bijna) incidenten buiten beeld, waardoor slechts het topje van de ijsberg zichtbaar is. ‘De gevaren van mestgassen worden flink onderschat, met ernstige ongevallen en dodelijke slachtoffers tot gevolg.’

Dat het risico van mestgassen worden onderschat - ook door ervaren mensen – komt doordat hoge concentraties mestgassen lang niet altijd met de neus worden waargenomen. Waterstofsulfide neem je alleen in lage concentraties waar, dan ruik je de geur van rotte eieren. Bij hoge concentraties ruik je niks omdat het gas de reukzenuw verlamt. Ook hoge concentraties methaan, ammoniak, koolstofdioxide en waterstofcyanide kunnen gevaar opleveren. Dit maakt mestgassen een onzichtbare vijand, die elk jaar slachtoffers maakt.

Meer: melkvee.nl/artikel/…
jordi 1455
Quote Reactie van @Grasbaal:
Dat het risico van mestgassen worden onderschat - ook door ervaren mensen – komt doordat hoge concentraties mestgassen lang niet altijd met de neus worden waargenomen. Waterstofsulfide neem je alleen in lage concentraties waar, dan ruik je de geur van rotte eieren. Bij hoge concentraties ruik je niks omdat het gas de reukzenuw verlamt. Ook hoge concentraties methaan, ammoniak, koolstofdioxide en waterstofcyanide kunnen gevaar opleveren. Dit maakt mestgassen een onzichtbare vijand, die elk jaar slachtoffers maakt.

Goede ventilatie zou het probleem van opgehoopte mestgassen flink kunnen verminderen, het probleem is dat vele vloeren en alle mestopslagen zo zijn gebouwd om zoveel amoniak binnen te houden, maar daarmee houd het ook de mestgassen binnen, waardoor de concentratie oploopt.
BertK
@jordi 1455 er zijn ook wel eens hoekjes in een stal waar de ventilatie minder is, het kan ook alleen daar fout gaan is gebleken....
+2
bio boer
@Grasbaal ben daar toch wat huiverig voor voor het weet is weer verbod ergens op of verplichting

Zie het al voorme dat straks verboden wordt om temixen in een stal als er vee aanwezig is

Of verbod voor mestopslag onder een stal bij nieuwbouw
+3
PieterA
@bio boer Verbod bij nieuwbouw is nog tot daar aan toe. Niet meer mogen gebruiken van je bestaande opslag is erger.
+1
bio boer
@PieterA dichte vloer vind ik enorme knoeie rij zou de rooster vloer niet graag willen missen
bio boer
Er zitten wel waaghals boeren bij zie wel eens trekker voor de stal staan bij boeren dat er weinig wind staat
Vooral in voorjaar heb je vaak met mooi weer weinig wind als ze willen uitrijden
Of daar zit ik dan zelf ook wel mee ga echt niet mixen bij weinig wind of uit de verkeerde hoek
Framos
@bio boer dat is boer-eigen, we weten allemaal hoe het hoort maar soms past dat net even niet en doen we zoals het het beste past. Denk dat iedereen dat wel herkent.
Framos
@Framos daarmee bedoel ik niet alleen bij het mestmixen
bio boer
@Framos alleen hebben niet alle boeren zelfde grenzen hier zijn wij best strak op
Er zijn ook nog boeren die gaan nog dood leuk het dat op ook al is er regelmatig boer door het dak gedonderd mij niet gezien op het dak laat wel timmerman komen of huur een hoogwerker

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Hebben de trefwoorden mest , mixen , gas , dieren , drijfmest , melkveehouders , mestgassen , jetty middelkoop en mestmixen geen geheimen voor jou ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
20
DEELNEMERS
14
WEERGAVES
0