Kruisstuk aftakas vervangen helpt niet

Ik heb een kruisstuk vervangen van een aftakas. De oude smeerde niet goed, werd heet en aan een kant was het lagertje kapot.

Nu heb ik er een nieuw kruisstuk ingezet, dat ging vrij soepel.
Alleen deze gaat naar een kant mooi soepel, de andere kant op moet ik best wat kracht zetten deze te zwenken. Wat kan daar de oorzaak van zijn? Of heb ik wat niet goed gedaan?

Deel dit topic

Reacties

DANOONTJE POWERR
Heb je er ook vet in gedaan voor het monteren?
Het kan zijn dat de gaffel toch wat beschadigd is en dat de boel daardoor wat op spanning staat.
Ik zou de aftakas gewoon een uurtje gaan gebruiken en kijken of het soepeler wordt.
+1
J asper
Hier ook een aftakas, maar draait al paar jaar prima en nog steeds stroef volgensmij
+9
Fendttrisixfan
Als kruis gemonteerd is, sla ik altijd nog eens met een hamer op de gaffel, zo gaat de spanning eruit en draait het kruis meestal wat vlotter
+1
fordt5110
@Fendttrisixfan precies, van alle kanten een klap, en als hij dan nog zwaar draait, is er iets krom meestal
Fendttrisixfan
Maarten_
@fordt5110 dan zou de gaffel wat krom zijn? Kruis is nieuw. Maar inzetten ging mooi soepel..
+4
RobVolvo
@Maarten_ Door het inpersen van de lagercups om de seegerringen ervoor te kunnen krijgen druk je toch een lichte spanning/vervorming in de gaffel waardoor het kruis wat stroef in de lagercups kan draaien. Door dan even de afgemonteerde gaffel even in je ene hand te nemen en met een hamer van alle kanten even een tik op de gaffel te geven, ''zet'' het materiaal zich even goed en verdwijnt de spanning, hierdoor zul je merken dat het kruisje veel soepeler gaat bewegen. 😉
Maarten_
@RobVolvo dat heb ik gedaan.... geen effect
+2
RobVolvo
@Maarten_ Mag gerust een redelijke tik zijn met een zwaardere bankhamer, 't is je moeder niet! 😆 😅 Mocht dat toch geen resultaat opleveren dan zal er toch vervorming in je gaffel zitten, maar dan wil het kruis monteren vaak al niet... Zeker dat de naaldjes er goed in zitten en ook allemaal? Mochten er te weinig in zitten kunnen ze gaan kantelen, waardoor ze niet soepel meer draaien.

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Hebben de trefwoorden kapot , aftakas , vervangen , heet en nieuw geen geheimen voor jou ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
9
DEELNEMERS
6
WEERGAVES
851