Een cultuurgeschiedenis van melk laat zien hoe vanuit kapitalistisch oogpunt een behoefte werd gecreëerd



Originele beschrijving

Cultuurgeschiedenis: Een geschiedenis van melk laat onder meer zien hoe een westers voedselregime werd opgedrongen aan talloze consumenten die er genetisch slecht tegen bestand waren.

Deel dit topic

Reacties

+5
B - W
Hou dit gebrabbel lekker in je eigen omgeving joh mafkees. Val ons er niet mee lastig
+2
walker1
@B - W Blijkbaar ben jij wel geabonneerd op NRC en heb je het hele artikel gelezen? Ik kan het namelijk niet lezen, laat staan er een menig over vormen.
+7
Fendt926Driver
@walker1 als je de kop al leest weet je toch al dat het uit het linkse oogpunt geschreven is.
En onze d66 deerefan zal ook niets ten positieve van boeren vermelden. Dat hebben we nu de afgelopen tijd toch al wel een keer gezien
+2
walker1
Quote Reactie van @Fendt926Driver:
als je de kop al leest weet je toch al dat het uit het linkse oogpunt geschreven is.

Ik denk dat je bedoeld dat het is geschreven uit een oogpunt dat melkveehouders niet aanstaat.
Er zijn genoeg mensen met een lactose intolerantie of zelfs allergie.
In hoeverre het melk drinken opgedrongen werd en vanuit kapitalistisch oogpunt een behoefte werk gecreëerd is natuurlijk wel onzin. Als er dan toch vanuit kapitalistisch oogpunt behoeften worden gecreëerd dan kunnen we het beter eerst over veel andere producten dan melk gaan hebben.

Of Deerfan van D66 is weet ik niet, ik heb niet bij hem in het stemhokje gestaan.
+1
deerefan
@walker1 die schoolmelk werd ons wel door de strot geduwd, en ik heb geen D66 gestemd, ik ben ook geen anti-boer maar zie wel dat het anders/minder moet.
+3
Fordje4600
Als je het aan klikt en net op tijd je internet uit zet kan je het artikel zonder abonnement bekijken, hier 1/3 deel van het artikel.
Lees van onder naar boven

(klik om te vergroten)

(klik om te vergroten)

(klik om te vergroten)

(klik om te vergroten)

+1
MaxxuM4ever
Jemig hoe krijg je een koeienboer op de kast zeg. Neem een voorbeeld aan @walker1 voor een iets genuanceerder standpunt.
+2
Reinard
Ik vind het een raar verhaal. Er worden al millennia koeien, geiten, kamelen en ander vee gehouden niet in het minst voor de melkproductie, dus hoezo is het 'opgedrongen' uit winstbejag? Helaas kom je veel artikelen tegen als deze, subtiel of minder subtiel met de boodschap om maar minder of helemaal geen vlees, vis of zuivel te eten. Dus kan wat mij betreft het sprookjesboek in, dit is niet hoe het gegaan is, we gebruiken al millennia zuivelproducten en houden al net zolang vee.
+1
Ik vind het persoonlijk een beetje vreemde claims te stellen of melk echt wel zo gezond is. Het Voedingscentrum neemt niet voor niets zuivel op in de schijf van 5. Ook zoals hier al vermeld is wordt er al millennia lang melk gedronken, omdat het rund ongeveer 12000 jaar is gedomesticeerd. Of we (te) veel melk drinken is niet over te oordelen. Ons voedingspatroon is aan sterke verandering onderhevig en verschilt sterk met wat vroeger werd gegeten. Dat er hedendaags wellicht meer zuivel en vlees wordt gegeten is het resultaat van de welvaart waarin wij nu leven. In de middeleeuwen at de “gewone” mens nu eenmaal weinig vlees en zuivel, omdat het nu voorbehouden was voor de elite. Ik vind het artikel ongenuanceerd en beetje vreemd want ik geloof niet dat er een “westers voedselregime” is opgedrongen aan mensen. Ons consumptiepatroon word onder andere beïnvloed door welvaart. Sinds de 19e eeuw is de welvaart sterk toegenomen, dus ja het patroon is veranderd.
+3
langeslagdiesel
Ga eens in bijvoorbeeld het openluchtmuseum kijken. Of laat je informeren over een stuk Nederlandse geschiedenis op een scheepswerf waar de vloot gebouwd werd voor de handelsreizen. Dan wordt je duidelijk gemaakt wat de werkelijke Nederlandse geschiedenis is. En welke producten voor welke mensen beschikbaar warenin die tijd voor eten en drinken. Als men dan als redelijk alternatief voor melk het product bier of pilsener neemt , en kijkt waar dat voor ontwikkeld is. Krijg je een hele andere kijk op de werkelijkheid. En Nederlands bier gaat de hele wereld over. Dat is met melk en talloze andere producten niet anders. Dat Nederlanders een handelsvolk van oorsprong is, daar kunnen wij de hedendaagse bewoners / bewerkers / bewaarders niks aan doen. Feit blijft dat Nederland in het nog niet zo oude verleden een armoede gekend heeft, maar ook een handelsgeest om daar uit te komen. Maar hoe arm men het ook had. Een borreltje een rokertje en in mindere mate zuivel werd bereikbaar gemaakt voor vele. Ik vind niet dat je dat onze voor ouders kwalijk kan nemen. Sterker nog, zij hebben gezorgd dat armoede door snoeihard werken zo goed als uitgeroeid was in Nederland. Nu zijn er groeperingen die armoede weer op willen bouwen. Want armoede is controle. Dus om een lang verhaal kort te maken : ik ben het verre van eens met het geschreven artikel. Een flinke trap na is het voor de mensen die mede hebben gezorgd voor onze welvaart.

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Op TractorFan komen elke dag duizenden mensen bij elkaar om te praten over tractoren, grote machines en alles wat daar bij hoort. Jouw hulp kunnen we daar goed bij gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
10
DEELNEMERS
9
WEERGAVES
0
TREFWOORDEN