Ervaringen met Spezima voorsnijder/vuilafscheider

Vanwege steeds verstopte kruisbalk verdeler ben ik op zoek naar een oplossing die werkelijk helpt om dit te voorkomen.

Heb op de bouwland en op de zodenbemester een kruisbalkverdeler, en op de tank een snijfilter (fijnfilter uitvoering), dit werkt mooi, alleen bij mest met veel kuilgras en stro verstopt de inlaat van de kruisbalk bij elke tank alsnog, ook wanneer ik bij elke tank het snijfilter leegmaak.

Het gaat om een 6m3 tank met vacuumpomp en 6" aansluiting.

Om de mest te ontdoen van stro/gras ed. in plaats van alleen de troep uit elkaar te trekken en een deel ervan uit te filteren, zou de Spezima vuilafscheider misschien een optie zijn?
Zijn er leden die hier ervaring mee hebben?
Reinigt deze goed en is de doorstroming acceptabel?

Deel dit topic

Reacties

walker1
Wij hebben jaren geleden zo'n ding gehad, werkte toen maar matig. Maar misschien zijn ze inmiddels verbeterd.
jammermaarhelaas
@walker1

Wat was er matig aan? Reinigen? Doorstroom?

Aan de nieuwe zitten zo te zien spanners aan de voorkant (draadeinden met moer en vermoedelijk daarachter een veer in een buis) ik vermoed dat hiermee de druk van het filter tegen de vijzel kan worden afgesteld? Had die bij jullie dat ook?
+1
walker1
@jammermaarhelaas Het is echt al wat langer geleden. pa had samen met een smid een eenvoudige sleepslangbemester gebouwd, maar die raakte snel verstopt, toen is zo'n Spezima afscheider opgekomen, maar die liep nog al eens vast, hydromotor werd ook erg warm. Uiteindelijk zijn we gestopt met zelf bemesten, deels het gedoe, deels omdat er ook verbod op sleepslangen aan zat te komen. Die afscheider is toen in een hoekje komen te liggen en jaren niet naar omgekeken, paar jaar geleden naar oud ijzer gebracht, was helemaal verroest.

Maar goed, heb even op de site van Speelziek gekeken (SPeelZIek MAchines) De afscheider ziet er al wel anders uit als die wij toen hadden, dus zal ongetwijfeld verbeterd/doorontwikkeld zijn. Hopelijk zijn er ook mensen hier die een nieuwere hebben en daar wat over kunnen vertellen.
jammermaarhelaas
@walker1

Bedankt voor de toelichting, duidelijk verhaal.
walker1
Quote Reactie van @jammermaarhelaas:
Bedankt voor de toelichting, duidelijk verhaal.

Ja, met die zelfgebouwde sleepslang en spezima bleef prutsen, we hadden een injecteur kunnen kopen, maar zwaarste trekker was toen 75 pk 2wd, dus had ook zwaardere 4wd trekker moeten komen, dus pa besloot toen het bemesten maar door de loonwerker te laten doen.
huub
@jammermaarhelaas ik weet van een Lintelose boer dat die een spezima (gehad?) hebben.
jammermaarhelaas
@huub

Goed om te weten, ik neem het mee.
jammermaarhelaas
@huub

Ik heb je een pb (mail) gestuurd.
+3
CaseCS130
Lang kuilgras is eigenlijk voor elk apparaat een probleem. Beste is zo veel mogelijk voorkomen dat het in de put komt. Beter snijden, voerhek ipv buis, koeien die gooien dat afleren. Alles wat er niet in komt hoeft er ook niet uit.
qua verdeler werkt eentje met ronde messen veel beter qua snijden als een kruisbalk. Dit is relatief eenvoudig aan te passen, hebben wij ook gedaan.
Met de vorige tank een poosje met een jako voorsnijder rond gereden, kostte veel zuigcapaciteit en de werking was maar matig.
Misschien niet het antwoord waar je naar op zoek bent want met spezima geen ervaring maar misschien heb je er toch wat aan.
jammermaarhelaas
@CaseCS130

Beginnen bij "schone" mest is uiteraard het beste. Maar er zit elk jaar wel eens een partij bij waar dit probleem zich voordoet.

Hebben jullie de kruisbalk vervangen voor een rotor met messen, en de rest zo gelaten?
CaseCS130
@jammermaarhelaas Ja, wel een nieuwe slijtplaat ook op de bodem gemaakt. Belangrijk is dat die gaten niet te groot zijn en een vlakke kant hebben. Foto van het project staat hier: tractorfan.nl/picture/1209273/…
dx11
@CaseCS130 wat is het idee van de vlakke kant aan de gaten?
CaseCS130
@dx11 Dat moet het snijden beter laten gaan en ervoor zorgen dat de gaten niet te snel dicht gaan zitten. Tenminste zo is het mij uitgelegd. Bouwe heeft dit toen gemaakt voor ons.
Herbert
Ik had ook altijd een kruisverdeler. Structureel drama, alles wat een verstopping kon geven gaf ook een verstopping. Nu een andere bemester met snijverdeler. Plaat met ronde messen. Sindsdien nooit weer een verstopping gehad.
jammermaarhelaas
@CaseCS130

Beginnen bij "schone" mest is uiteraard het beste. Maar er zit elk jaar wel eens een partij bij waar dit probleem zich voordoet.

Hebben jullie de kruisbalk vervangen voor een rotor met messen, en de rest zo gelaten?
GerbertXL
@jammermaarhelaas slootsmid bied 3 verdelers aan, de kruisbalk, een excentrische plaat en de snijverdeler. Ze hebben alle documentatie op de website staan.
jammermaarhelaas
@GerbertXL

Heb de onderdelen al vergeleken, kan zo te zien van de kruisbalkverdeler een snijdende maken puur door wisselen van onderdelen. Vrees alleen dat dit even veel kost als een nieuw verdeler. Kan het eventueel volgende week eens navragen.
+1
deJong
@GerbertXL ik had op onze slootsmid bemester de snijverdeler. In combinatie met de kaweco voorsnijfilter/ stenenvanger een monsterachtige set die alles erdoor kreeg👍
deJong
+1
dx11
Mest goed mixen, een paar tanken water er door dat de mest goed dun is, dat scheelt al enorm. Klinkt raar, want er zit nog steeds even veel gras in, maar het werkt echt. Hier rij ik zonder voorsnijder of zeef, wel met een verdeler met losse ronde mesjes (een kaweco of Jako volgensmij) en ik heb zelden problemen nu voer ik de laatste jaren wel met de mengwagen, dus het voer komt kort voor de koeien en kan dus ook niet lang in de put komen
+1
Derkmax
Tja, voorsnijder, hier ooit ook geprobeerd. Kost heel veel zuigcapaciteit. Met een goede snijverdeler op de bemester zou je geen problemen meer moeten hebben en anders heb je echt te veel troep in de put en moet je de oplossing daar zoeken..
+1
jammermaarhelaas
jammermaarhelaas
@jammermaarhelaas

Hier een Spezima snijder/afscheider
dx11
@jammermaarhelaas ik heb er nog 2 liggen. Zelf nog nooit gebruikt
jammermaarhelaas
@dx11

Waarom nog niet gebruikt?
+1
dx11
@jammermaarhelaas toen gingen we weer met de ketsplaat rijden. Toen dat weer stopte is er een verdeler met losse messen op de vredo gekomen, en dat geeft heel weinig problemen
jammermaarhelaas
@dx11

Ben je genegen er een te verkopen?
dx11
@jammermaarhelaas sorry, ik heb je pb ontvangen, ik zou ze even opzoeken maar er kwam vanalles tussendoor. Maar ja, ze mogen weg
jammermaarhelaas
@dx11

Maakt niet uit, herkenbaar 😃
Heb een pb gestuurd.
Welgerap52
Ik heb al een paar verdeelmolens omgebouwd van koker naar plaat met kaweco messen ,redelijk goed te doen, je hebt een plaat van 10 mm nodig en een naafje en inlas pennen en mesjes , vaak kan je de slijtplaat in de molen nog omdraaien , wel een paar strippen op zijn kant op de plaat lassen voor stevigheid en betere verdeling van de mest , (het maakt mest rijden plezieriger )
+1
jammermaarhelaas
Quote Reactie van @Welgerap52:
inlas pennen

Moeten deze in de plaat gelast worden, en later hier het ronde mes onder? Dat mes kan dan dus om die pen draaien?
+3
casejxu

(klik om te vergroten)

In de gaten deed ik inbusbout m12 12.9 lassen en afslijpen. Links koste me 150 euro
Origineel was toen 800😅
+1
dx11
Quote Reactie van @casejxu:
inbusbout m12

Rvs boutjes m12 gebruik ik er voor. Of boutjes, vrij lange bouten waar ik het stuk met het schroefdraad af slijp, zodat er alleen een stompje over blijft
casejxu
@dx11 rvs kan ook idd. En ja het mes moet om de borst draaien. Dacht dat je sowieso m12x70 nodig heb
+3
jammermaarhelaas
Iedereen bedankt voor de reacties.

Als er nieuws te melden is laat ik het weten.
jammermaarhelaas
@jammermaarhelaas
@dx11 @huub

Heb in de buurt een gebruikte Spezima kunnen kopen, goede connecties bewijzen hun waarde maar weer eens. 😉

Ga hem eerst even nakijken, met name hydromotor op eventuele lekkage, en dan maar eens zien wat ie doet.
dx11
@jammermaarhelaas ik ben benieuwd wat hij doet. Jij hebt een nastelbare? Dat zijn die van mij volgensmij niet, zitten wel gaten in waar zon systeem mogelijk op zou passen, maar daar zit niets op of achter wat ik zo snel zag. Als je daar nog eens fotos van kunt maken ben ik wel benieuwd
jammermaarhelaas
@dx11

Ga er volgende week mee aan het nakijken, zal dan meteen wat foto's maken van het spanwerk.
+3
marco955
@dx11 zitten volgens mij 2 rvs staaldraden achter om de strippen om ze tegen de vijzel aan te stellen als ik me goed herinner ( is al weer 25 jaar geleden dat ik er een op de tank had )
Werkte super zelfs zeugen mest uit de kraamstal draaide hij er veel zaagsel uit . En met koemest een kruiwagen per tank . Vol zuigen duurt wat langer. Maar elke tank onder de stront zitten verveelt ook snel 🤣🤣
+1
jammermaarhelaas
@marco955

Vertelde de oude eigenaar van mijn Spezima ook, grote kruiwagen vol stapelbare mest bij 1 volle tank van 7 m3.
marco955
@jammermaarhelaas klopt kan je zo de moestuin in kruien 🤣🤣🤣
+3
huub
Quote Reactie van @marco955:
klopt kan je zo de moestuin in kruien

Of in het pompgat kiepen. Heb je de kruiwagen weer leeg 😉
+2
marco955
@jammermaarhelaas je moet alleen opletten dat er een prop in zit met zuigen, anders zuigt hij lucht. En even een keer terug pompen kan niet via de specima. Dan zit alles onder de stront 🤣🤣🤣
guus hiddink
Deze reinigt zeer goed,alleen in zuigcapaciteit ga je wel flink terug.
Ik had al eens bij een boer 2 hele grote kruiwagens vol op 1 tank. Geen verstoppingen achter eb de filterkast was brandschoon!
CaseCS130
@guus hiddink maar als je 2 kruiwagens per tank weg moet brengen doe je ook niet veel tankjes per uur meer lijkt me 😲
Maar goed, elke tank de boel verstopt kost ook veel tijd
+3
casejxu
Quote Reactie van @CaseCS130:
maar als je 2 kruiwagens per tank weg moet brengen

Dan zou ik de oplossing ergens anders gaan zoeken😅
+2
2850Johndeere6R
@casejxu Tja sommige denken dat ze met de mesttank ook de vaste mest bult weg kunnen rijden🤪
+1
@2850Johndeere6R dat doen de meesten toch?
+1
2850Johndeere6R
@ronald-deutz-fahr sorry verkeerde tekst ingevuld 😬😅
+1
@2850Johndeere6R zoiets vermoedde ik al 😅
Herbert
@2850Johndeere6R ipv het strohok op eigen bloeddruk leeg te martelen jaag ik er tegenwoordig gewoon ff een dekstier in voor een tijdje, mag de snijverdeelmolen zich er daarna mooi mee redden🤣

(klik om te vergroten)

Baltus_steyr
@Herbert stro verteerd nog wel een keer in de drijfmest. Goede lijsten onder deze ( jongere) stier? Mag ook wel een pb doen.
+1
Herbert
@Baltus_steyr ja moeders is wel 1 van de betere in de stal. Dek zelf momenteel ook wel met deze. 1 die ik al een aantal keren geinsemineerd heb of 1 waarvan ik al wel weet dat het vaak wat moeilijker gaat mag hij zich op uitleven.

(klik om te vergroten)

T60401
@Herbert Doe de stal maar goed op slot anders is hij morgen weg. 👍 👍 Alleen het onderste getalletje is een beetje schadelijk.
+2
Herbert
@T60401 ja niet ideaal, maar zolang de uitschieters onder de 30 blijven ga ik er niet het voerschema voor over de kop gooien. Stal zit gemiddeld ook wel rond de 20.

Haha succes met ongemerkt stelen🤣
Dit beestje kan mij redelijk verdragen, maar tegen elke andere stalbetreder ontploft die echt. Tis een mengelmoesje van hf fleckvieh en brownswiss, maar dat doe ik ook niet weer voor eigen gebruik. Voor het eerst dat ik een stier vroegtijdig het land weer heb uitgehaald bij de pinken omdat ik hem echt niet vertrouwde achter alleen een stroomdraadje. Zo achter de hekken is er met verstand wel weer mee te werken.
T60401
@Herbert Paar tochtige koeien mee. 😁
casejxu
Quote Reactie van @T60401:
Alleen het onderste getalletje is een beetje schadelijk.

Hier al weer paar maanden 24 a 26🤷‍♂️
+2
guus hiddink
@CaseCS130 klopt schoot niet op ,er was ook een speciale prijs voor want je brengt beduidend minder weg ,maar het wou er wel door ,een loonwerker in de buurt was er met een verveat geweest hij pochte dat het met die machine wel ging maar na een paar tanks had hij ook alles dichtzitten.
Ik denk dat de boer eens investeerde in een fatsoenlijk voerhek en een paar xtra messen in de opraapwagen het leed een stuk minder was
+3
CaseCS130
@guus hiddink Ja voorkomen is beter dan genezen zeggen ze dan. Weet ze hier ook wel waar het zo gaat. Ooit eens door de loonwerker gevraagd of ik een dag bij de mestpomp van de sleepslang wilde staan. Eerst maar gevraagd waar we dan naar toe moesten, toen hij de naam noemde vriendelijk bedankt. Wij proberen er zelf het hele jaar om te denken zodat je met mestrijden geen gedoe hebt en dan bij een ander de hele dag in de stront om moeten pulken, nee dankje.
+3
Baltus_steyr
@CaseCS130 wel fijn dat ze dan op dat moment aan jouw denken 🤦‍♂️😫😵
jmos
@CaseCS130 zou zoiets ook werken met overpompen met een blokkenpomp? Als alternatief voor mestscheiden.
CaseCS130
@jmos geen idee, zelf niet specifiek met een spezima ervaring
casejxu
@jmos wat is je idee achter het scheiden?
+1
jmos
@casejxu niet perse scheiden maar overpompen moet toch, als het door zo’n ding ertussen te zetten beter wil uitrijden is dat mooi meegenomen toch.
casejxu
@jmos ah zo ja zou moeten werken. Zal vast wel 1m3 per minuut door heen kunnen lijkt mij?

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Hebben de trefwoorden mest , stro , Bouwland , tank , kuilgras , ervaring , zodenbemester , ervaringen , inlaat en aansluiting geen geheimen voor jou ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
65
DEELNEMERS
18
WEERGAVES
0