‘Roosters zijn niet berekend op gewicht van minishovel’

Het is de nachtmerrie van iedere boer: koeien die door de roosters zakken. Dat komt vaker voor dan gedacht; DLV Advies schat in dat er in de veehouderij maandelijks een incident met een kapot veerooster is.

Deel dit topic

Reacties

+3
weurding
Paar koeien van plus 700 kg die tochtig zijn of een minishovel onder 2 ton gewicht die nooit op 1 rooster staat met beide assen, wat is meer belastend?
+10
koe-boer
@weurding
Als je voor aan de shovel een vol instrooibakje heb en je hobbelt een beetje krijg je wel met pieken een gigantische aslast op de voorste as
+2
Erik1979..
@koe-boer als je er een beetje fatsoenlijke wielen erop hebt die niet te kort bij elkaar staan is dat altijd nog minder als 1 voorpoot van een zware koe die tochtig is die met volle geweld aan het Springen is midden van de rooster.
Cowboy3
@Erik1979.. Het is als met dun ijs, daar schaats je ook niet meteen naar het midden.
Instrooien doen we hier al meer 12 dan jaar met een instrooibak van 1500 liter en een shoveltje van 3,5 ton op aslast roosters van 1500kg.
Een keer met nieuwe roosters leggen zaten er 2 bij zonder betonijzer, als je daar boven de muur op tikt om ze in de specie vlak te leggen breken ze meteen in stukken.
cs-agrar
Quote Reactie van @Cowboy3:
Instrooien doen we hier al meer 12 dan jaar met een instrooibak van 1500 liter en een shoveltje van 3,5 ton op aslast roosters van 1500kg

dan ga jij over de aslast van je roosters heen
Cowboy3
@cs-agrar Je kunt beter over de buitenkant rustig over slechte roosters rijden als er in het midden goed op springen.
Jannus
@weurding Roosters zit ook verschil in want wanneer je ze koopt en je stelt dat er met een zwaardere aslast over gereden wordt dan zijn ze beter bewapend
+1
bio boer
Na 25/35 jaar zijn roosters gewoon verot moeten ze meestal vervangen worden
+3
cjw73
@bio boer ze liggen hier al sinds 1983 en mankeert nog niks aan. Ben in mijn ab tijd wel in stallen geweest waar ze gewoon in de midden gewoon door zakten, dat je dacht hoelang gaat dit nog goed.
+1
George
@cjw73 Dat dacht ik ook in de jongveestal. Tot het vorig jaar maart toch mis ging. Die roosters lagen er prachtig vlak en vast in en was zo niets aan te zien . 2 dode dieren als gevolg door 1 gebroken rooster. Daarna gehele roostervloer vervangen voor nieuwe roosters. Zoiets wil je niet meemaken.
cjw73
@George nieuwe roosters? Mag dat nog bij jullie in braboland? Ze moeten het hier nog even een kleine 2 jaar volhouden.
+5
George
@cjw73 tja ik weet niet wat er wel of niet mag. Maar er zat een gat in de vloer en dat moest dicht . En dan wel met nieuwe. Dus vrachtwagen nieuwe roosters laten komen en netjes gelegd. Gelukkig hebben we stalruimte genoeg tegenover vee in de grote koeienstal dus dat was geen probleem. Ik had geen zin om emmissiearme vloer te kopen die de rechters ook niet goed vinden. Dus gewoon de goedkoopste oplossing en alle roosters geheel vervangen. Ik was ook niet meer van plan m te investeren in de stal en hoopte het ook nog vol te houden zolang ik van de provincie nog vee mocht houden. Maar nood breekt wet. Je wil zoiets niet meemaken. Geen 6 gegooid toen.
JappieJo
@cjw73 hebben we dan hier een rooster verbod?
cjw73
@JappieJo hier niet. Maar daar moet toch alles emissie arm of wat daar voor door gaat.
bio boer
@cjw73 vervangen mag altijd kan zijn dat hij wordt gedwongen om ze weer tevervangen er waren ook emissie arme systemen die op de roosters kunnen alles staat op losse schroeven nu
Braboboer
@bio boer

Bij vervanging wordt nu vaak roosters gekozen om daar later een meadow flooor of lely sphere op te maken.

Of de eco vloer zonder kleppen, dan kun je laat je op je vergunning nu roostervloer staan en kun je later nog omzetten naar ecovloer en alsnog kleppen er in zetten.

En dan zijn er nog regelingen dat wanneer je biologisch bent, of natuurinclusief met max 2gve/hectare je vrijstelling kunt aanvragen.

En als je opstalt heb je weer een strengere norm dan wanneer je weidegang toepast.

Maar het is momenteel weer uitgesteld tot 1 januari 2026 voor melkvee. Varkens- en kippen moeten al wel vanaf 1 juni 2024.
hobbyboer
@George hier heeft mn vader ook nieuwe laten leggen omdat we 2 slechte roosters zagen en de gedachte was dat dat de eerste slechte zouden zijn en de rest ook wel snel minder zou worden.
Bij het vervangen zagen we dat de rest nog verrassend goed was en waren alleen die 2 die we gezien hadden echt nodig.
George
@hobbyboer wij hadden het echt niet in de gaten. Lagen er mooi strak en vlak in. Maar bij het vervangen viel het verder eigenlijk ook nog wel mee . De linkerzijde van de stal waar het kleinere jongvee staat was nauwelijks wat aan . Rechterzijde waren toch wel balken bij waar scheuren in zaten maar niet dat ze onmiddellijk zouden breken.
+1
hobbyboer
@cjw73 idd, naar de roosters zelf kijken, niet naar de leeftijd van de roosters.
+6
deJong
@hobbyboer die roosters kunnen er van boven prachtig uitzien. Maar je moet ze van onderen bekijken. Soms breken er zo stukken tot het beton ijzer aan der onderweg. Dan zijn ze niet betrouwbaar meer.
+1
spotmelker
@deJong als je zelf mest uitrijdt kom je de brokken beton vaak wel tegen, dan weet je hoe laat het is. De oudste (jongvee) roosters van 1975 mankeren hier nog niks. Een partij uit 1980, toen de ligboxstal revolutie was bleek van krantenpapier-kwaliteit. Het ijzer zat nagenoeg aan de oppervlakte. Later alleen 7 balks roosterplaten gebruikt, die halen mijn pensioen wel 😄
+2
George
@spotmelker ja maar ik kwam geen beton tegen met mest uitrijden. Vorig jaar na het vervangen wel😅 . Ze zaten zo vast dat we ze moeilijk met kraan eruit kregen en sommige gewoon stukken afbraken bij het eruit halen.
spotmelker
@George
Quote:
Ze zaten zo vast dat we ze moeilijk met kraan eruit kregen en sommige gewoon stukken afbraken bij het eruit halen.

Als je kelderwand maar heel blijft anders heb je nog een probleem erbij. Ik denk dat het loshalen bij die 1.10 x 3.00 meter roosterplaten die ik in de stal heb een hele klus wordt als die vervangen zouden moeten worden.
+2
George
Quote Reactie van @spotmelker:
Als je kelderwand maar heel blijft anders heb je nog een probleem erbij. Ik denk dat het loshalen bij die 1.10 x 3.00 meter roosterplaten die ik in de stal heb een hele klus wordt als die vervangen zouden moeten worden.

Dat zag er nog wel goed uit dus ik denk het wel. Maar ik heb daar geen klus meer van want ik verbouw daar niks meer aan. Ik boer uit met het gene dat ik heb , als dat niet meer lukt of op te lossen met kleinigheidje is dan stop ik ermee. Roosters viel me achteraf erg mee. In de grote koeien stal hebben we ze in 1995 ook vervangen voor plaatroosters. Die liggen ook heel strak erin.
+1
bio boer
@George wij hebben keer langs de zijkant gezaagd
spotmelker
@bio boer
Quote:
wij hebben keer langs de zijkant gezaagd

Hoe bedoel je, de kopeinden van de roosters er af gezaagd of er onder door?
JappieJo
@bio boer hier ook gedaan lag vaster aan het boxdek dan aan de kelder muur
+1
IHpower
@deJong als je ze schoon spuit en van de zijkant in de sleuven bekijkt dan kun je vaak al goed beoordelen of er scheuren in zitten. Probleem is dat er altijd stront op zit waardoor je dergelijke gebreken vaak (te) laat ziet.
George
@hobbyboer
Je ziet het van boven gewoon niet.
+3
bio boer
@cjw73 aan de bovenkant zie je niks van onderen beginnen ze
Somigen gaan eerder dan anderen rooster van 3 meter is kwetsbaarder dan 1 van 1,20
De 3 meter roosters zijn nu vervangen waren nog 2 ling balken denk van 1988 ergens

Velen zagen er nog goed uit ook paar waar de hele onderkant van miste een maal een scheurtje en het ijzer gaat roesten dan breekt de onderkant er uit
weurding
@bio boer hebben hier sterbetonroosters, 1982, 1e die een box breed (110cm ) waren, echter met korte sleufjes, zijn bizar sterk, rijdt er elke zomer nog met hooipakjes op pallet met shovel over, weidemann 1240
cjw73
@bio boer die tweeling balkjes hebben wij nooit gehad, zijn hier gewoon 6 balks roosters van 2.7 bij 1 meter.
bio boer
@cjw73 met die 2ling balken heb je tenminste niet meteen koe in de put 1 is doorgezakt de koeien kwamen er zelf weer uit het gat toen ijzerplaat er over en nieuwe roosters besteld
+1
George
@bio boer Hier 1 tweelingbalk kapot , 2 vaarzen in de put en 2 hingen in het gat en waren dood. In de put mankeerden gelukkig niks. Kelder was gelukkig vrij leeg. Je schrikt je rot als je daar bij uit komt.
bio boer
@George die zijn wat kleiner dan dikke droge fleckvieh koe
George
@bio boer Dit waren toch al behoorlijke vaarzen.
+1
Cowboy3
@bio boer In 1988 nog tweeling balken, welke hobbyist maakte die toen nog voor een hele stal, was zeker een koopje.
bio boer
@Cowboy3 moest met de hand gelecht worden mijn vader heeft kelders gemaakt in dichte vloer stal
Cowboy3
@bio boer Dan heeft hij er toen mooi werk mee gehad, in de een bestaande stal put maken en ook nog een hoge grondwaterstand.
Hebben hier een keer plaatroosters vervangen met de kraan van uit de voergang een 45 meter in een paar uur.
hans1980
@bio boer de eerste emissie arme vloeren worden al vervangen
+1
Cowboy3
@hans1980 Weet er die rond 1994 al een emissie arme berg en dal vloer gelegde omdat het moest en na een goed jaar er maar weer roosters hebben opgelegd omdat het teveel koeien koste met uitglijden.
bio boer
@Cowboy3 heb stage gelopen bij boer met gleufen vloer van rond 1995 met urine gaten was ook spel glad de zijwanden moesten dicht blijven de vloer mocht niet opdrogen
Cowboy3
@bio boer Bij zo'n sleuven vloer met gaten voor urine komt/duw je alleen de dikke achter in de put, als het dat wat vriest dan zit put meteen vol.
+1
walker1
Quote Reactie van @bio boer:
Na 25/35 jaar zijn roosters gewoon verot moeten ze meestal vervangen worden

Hier jaren geleden ook de rooster vervangen in een stal die toen ruim 30 jaar oud was. Roosters dus ook ruim 30 jaar oud. Koeien stonden hier alleen de wintermaanden op stal. Altijd goed gegaan tot er een keer rooster doormidden ging, gelukkig geen koe in de put of gewond. Ander rooster er in, maar de winter erna gebeurde het al 3 x. Gelukkig ook allemaal goed afgelopen, maar toen de koeien in de lente weer buiten in de uiterwaarden liepen, hebben maar nieuwe roosters besteld en de oude eruit gehaald en toen zag je wel dat ze echt aangetast zijn.
Uiteindelijk heb je aan een scheurtje of afgebroken stukje ook genoeg, de bewapening gaat dan roesten en dan brokkelt er meer af.
Tja, je gaat roosters niet jaarlijks van onderen inspecteren. 1 x een kapot rooster kan gebeuren, maar heb je het vaker, ga dan de boel maar vervangen.
George
Quote Reactie van @walker1:
1 x een kapot rooster kan gebeuren, maar heb je het vaker, ga dan de boel maar vervangen.

Ik heb maar 1 maal 1 kapotte rooster gehad en direct alles vervangen. In koeienstal hebben we ze in 1995 geheel vervangen. Jongveestal nu ruim een jaar geleden. In koeienstal nooit een kapotte rooster gehad maar lagen erg ongelijk en toen ook maar nieuwe plaatroosters gelegd .
+2
Hans van Bergen
Ik zie weer dikke fendt rijders robot melkers die vaak anderen met shovels over kutroosters laten rijden met allerelei onzin smoezen erbij. Bewaar het voor de familie van de slachtoffers of voor de plaatselijke brandweer die het allemaal weer uit de put mag vissen. Of laat je je laatste woorden zijn als je zojuist in de put bent gezakt en met je kop tegen ze zijmuuur bent geknalt
+4
weurding
@Hans van Bergen goede bekomst
+3
deerejohn
Er zijn veel slechte roosters gemaakt ,, maar de goede gaan een mensenleven mee
Hans van Bergen
@deerejohn Roosters moeten maandenlang liggen bij de fabrikant om uit te harden. Als dat niet gebeurd is kan er roest ontstaan in de bewapening en dan spat het uitelkaar.
JappieJo
@Hans van Bergen tegenwoordig is het vandaag gemaakt overmorgen gelegd
Cowboy3
@deerejohn In begin jaren 80 legden hier de meeste stallenbouwers hier plaatroosters van Swaans trilbeton daar is er nog geen eentje van vervangen
bio boer
Kunnen ze geen gegalvaniseerd staal pennen in roosters gebruiken 😇
labella
@bio boerof rvs.
Cowboy3
@bio boer Hier een keer met een putvloer voor het storten controle gehad van de gemeente en toen moesten we een week wachten tot de betonijzermatten wat roester werden omdat ze nog te blank waren.

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Hebben de trefwoorden kapot , advies , gewicht , koeien , veehouderij , roosters , dlv , Minishovel en zakken geen geheimen voor jou ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
54
DEELNEMERS
20
WEERGAVES
13.008