Vloeibare mest stoffen

We zijn dit jaar van plan om vloeibare mest stoffen aan te wenden ipv in korrelvorm. Nou is mijn vraag, moet je hier ook een spuitlicensie voor hebben, schuimmarkeur of gps en welk merk spuit het best hier voor in aanmerking komt

Deel dit topic

Reacties

MF- 4255
Ik zou hier niet aan beginnen ik heb van mensen gehoord dat deze vloeibare kunstmest zeer op de spuit invreet
Job
En het is duurder hebben laast een curces gehad van feijen dalfsen over dit.
tjnoordhorn
Gewoon korrels blijven gebruiken dan weet je ook waar je aan toe bent
international1455
Dat heet toch kunstmestprikken met een speciale bemester
KHD Deutz-Fahr
Kan je toch beter een spaakwielbemester laten komen. Heeft mijn stage ook laten doen 😉.
trekkerfanz-h
Ja inderdaad bel een loonwerker met spaakwielbemester Volle kracht bijv en je hbe nergens geen last van.
casemaxxtrac
Wij bent ook bij die info avond van feyen geweest. Vorig jaar laten prikken en we bent van mening dat vloeibaar veel beter werkt.
Johndeere6210r
Vloeibare kunstmesstoffen scheelt enorm in prijs tov vaste korrels (de prijs ligt veel lager). Kan je best door een loonsproeier doen die heeft er genoeg kennis van en voor de prijs hoef je het zeker niet te laten 😉
casemaxxtrac
Via loonwerker kost het ons ongeveer 800 euro per keer om al het grasland over te gaan. Als je dit 3 keer per jaar doet kost ons dat dus 2400 euro. Een eigen spuit kopen kan voor ons dus wel uit. Verdien je in een paar jaar terug. Maar moet je hier ook een spuitlicensie voor hebben??
fendt-412
@casemaxxtrac

Je spuitmachine gaat wel helemaal naar de knoppen door dat stikstof, is heel erg agressief en elke 3jaar kun je er een nieuwe pomp op gooien. Dan weet ik nog wel niet wat goedkoper is, heb je ook net te weinig hectares voor om die kosten over te spreiden.

Niet een akkerbouwer in de buurt die het wil doen? Komt vaak niet op de dag aan dus is wel in te plannen.
Johndeere6210r
@fendt-412

Ben je daar zeker van dat het goedje zo invreet. Iemand in de buurt doet dit al jaren en begint nu zelf als loonsproeier en ik heb hem daar nog niet over horen klagen 😉.
fendt-412
@Johndeere6210r

Ja, kameraad spuiten NTS over de tarwe, mengen het direct bij met bestrijdingsmiddelen. Maar moet om de paar jaar nieuwe membranen in en altijd goed de spuitbomen schoonspuiten. Elk jaar bijverven, anders blijft er geen spuitboom over. Is zo aggressief spul.

Kunt wel jaren sproeien, alleen je ziet niet wanneer ze aan het sleutelen zijn in de winter 😉 Zou eerst maar eens navragen aan een monteur ofzo.
casemaxxtrac
een maat van me gevraagd die een groot akkerbouwbedrijf heeft en volgens hem is er niks aan de hand als je na het spuiten het spul maar door spoelt met schoon water uit de schoonwatertank. De kunstmeststrooier spoten we ook altijd schoon na gebruik en die heeft het ook dikke 20 jaar vol gehouden
JD3010
Ik gebruik het al vele jaren. Als je na gebruik de spuit afspoeld, valt het roesten reuze mee. Heb je al een spuit dan?
casemaxxtrac
Nee nog niet. heb je nog tips?? We hebben 3 getrokken spuiten op het oog.
Favorit614
Spuitlicentie ben je niet nodig met vloeibare kunstmest.
Schuim markeur is wel net zo handig .
Maar bij bovengronds aanwenden , heb je bij zonnig weer last van verbranding van het gewas
Favorit614
@casemaxxtrac
Wie doet het nu bij jullie, Westemeijer ?
Siebenga
Vind het uberhaupt niks trouwens hoor! Dat vloeibare
Favorit614
@Siebenga
Ach jij bent zeker van de oude stempel 😄
Vernieuwen Sieb 😃
DESLAGERURRE
Laat AUB het doen door mensen die er verstand van hebben .. met zelf mee aan het knooien gaan verdien je niks !
Siebenga
Nee ik ben een jong spruitje!

Maar het moment van inspuiten vind ik al niks.. Niet elk gras heeft het zelfde moment behoefte aan groeistoffen.. Komt bij dat de plant die groeistoffen meteen moet opnemen. De korrel heeft een veel langzamere werking wat de groei in mijn optiek alleen maar ten goede komen.

Waar wordt je als persoon zelf sterker van? Of laat ik het anders zeggen. Hoe hou je het het langs vol

1 keer per dag je hele maag vol vreten of over de hele dag steeds wat eten.
casemaxxtrac
@Favorit614 ja klopt westemeijer
fendt-412
@Siebenga

Ligt aan het middel 😉
Weet het niet zeker, maar is geloof ik NTS of Urean. NTIS is stikstof met zwavel. Strooien de meeste boeren wel voor de eerste snede aan. Dat vloeibare spul komt langzaam vrij en kun je ook met de spuit toedienen. Doen ze tenminste op de tarwe, 1x spuiten en komt dan in een paar week vrij. Hoeft dus niks op 1 moment opgenomen te worden.

Is ook niet zo dat het in 1x oplost in het regenwater en dat het uitspoelt oid. werking is zeker niet minder en is aardig goedkoper. Je hebt het goedkoper in de grond geinjecteerd door een loonwerker dan dat je het als korrel in de silo geblazen hebt.
Siebenga
Ik denk dat ook de grondsoort van belang is. In deze buurten hebben ze het geprobeerd (jaar of 3) en elke keer als de spuit er over heen was geweest werd het gras heel bruin in enkele weken. Mooiste is dat er 2 stukken land naast elkaar lagen en dat de eerste snede op het onbespoten land 3 weken eerder gemaaid werd dan het stuk wat wel bespoten was..

MOet wel zeggen: bespoten. dus geen spaakwiel bemester!
DESLAGERURRE
@fendt-412
big-backs is goed koper 😉
Favorit614
@Siebenga
Tijdstip van aanwending kan ook invloed hebben .
Gromes plender hebben we vroeger ook laten spuiten , dit vertelden toen al, liefst met donker weer en als het kan sávonds er op spuiten.
JD3010
@DESLAGERURREDat dacht ik dus niet. Urean is toch een stuk voordeliger, vooral met eigen opslag.
DESLAGERURRE
@JD3010voor jullie polder boeren wel maar ik wil ze hier wel eens zien zweten op die kleine stukje's 😉
JD3010
@DESLAGERURRE Ja dat wel. Spuit in en uitvouwen kost tijd.
fendt-412
@Siebenga

op tarwe doen ze ook spuiten. Bevalt ze erg goed, maar verdunnen het wel flink met water. Tarwe gaat er iig niet kapot aan, zit hem denk ik meer in het middel, dan de manier van toedienen. maar kan zijn dat gras er minder goed tegen kan.

Op de tarwe deden ze in februari al stikstof spuiten, komt toch heel langzaam vrij, misschien nog wel te langzaam voor gras. Wilt na de eerste snede toch weer optijd maaien. Maar kan zijn dat het temperatuurafhankelijk is.

@DESLAGURRE
Zou kunnen, zou het zelf niet weten. Blazen hier vaak de silo vol en de rest in bigbags, kun je mooi voor het hele jaar op een goed moment inkopen. Afgelopen jaar heeft dat nog leuk wat geld opgeleverd, als je voor 15eu kunt kopen terwijl het in het seizoen 20-25 is 😛
Hebt er ook niks geen werk extra van, 2 bigbags in de lepels en je bent met 5minuten ook weer weg. Zou mij niks kunnen schelen.

Hadden hier ook al ingekocht van het najaar. Maar achteraf misschien goedkoper kunnen laten injecteren. Scheelt nog wel een paar euro en hebt er geen werk van.
DESLAGERURRE
Onzin ! de laatste jaren was het duurder in de voorverkoop dan in het seizoen!
fendt-412
@DESLAGERURRE

dan bedoel ik in augustus kopen voor bijna 2jaar 😉
in de tijd dat je benzine nog voor 1.10 uit de pomp kon halen, kunstmest voor iets van 14euro. Goedkoper kan niet. Was geloof ik 3jaar terug.
DESLAGERURRE
haha ja ok 😉 maar in 1 jaar voor 2 jaar kopen ? krijg je daar geen problemen mee ? met zulke grote voorraden ?
DESLAGERURRE
Snap trouwens niet dat sommige boeren daar nog in trappen .. is die voorverkoop ..
JD3010
@DESLAGERURRE Als je als voorraad registreert is het geen probleem. Het moet op papier kloppen.
cvxcase
En als je de rente mee rekent wat kost de stiksof dan als je het strooit en hoe doe je het dan met de aanvoer als je het eene jaar veel koopt en het andere niks
DESLAGERURRE
@JD3010
ja ja dat snap ik .. "net" die rommel weer ingevuld 😉
maar mmij va kijkt niet zo nou met strooien 😉 (als je snapt wat ik bedoel ) .. maargoed .. mischien komt daar dit jaar verandering in :lol: .. hij heeft een weeg-strooier zien staan :lol:
JD3010
@DESLAGERURRE Je pa is zo van het moet maar op? Ik herken dat.
fendt-412
@DESLAGERURRE

gewoon voorraden goed bijhouden op papier, niets aan het handje 😄 Zelfde is met je mestvoorraad in de putten, krachtvoer in de silo. Even gokken of nameten eind december voor de boekhouder en weet je het ook direct voor de mestboekhouding. Wil best. voor 10-15euro/ton verschil kun je gauw een beetje rente voor lappen. Voor 1euro kun je het niet doen. Goedkopere kunstmest dan 14euro krijg je toch nooit weer.

Plastic enzo krijg je wel aardig korting op. Kunnen ze efficient leveren. Krijgt zo 30-40 euro korting op een rol van 50x14. Als je dan 6rollen besteld en nog wat wandfolie tikt dat wel lekker aan. Ken iemand die dat regelt op kantoor, dus zal wel wat inzitten.
DESLAGERURRE
Eerste snee ... hij komt uit de tijd dat er dan ruim 5 baal(500kg/ha) op werd geknikkerd .. maar die strooier leek um wel wat :lol:
DESLAGERURRE
@fendt-412
50 meter ????? 200x12 ja 😉
fendt-412
@DESLAGERURRE

Dan zit je misschien bij de verkeerde leverancier 😛
DESLAGERURRE
Rollen van 200m lang en 12 breed 😉
DESLAGERURRE
@fendt-412 hoe zo ?
fendt-412
@DESLAGERURRE
dat je niet meer korting krijgt.
DESLAGERURRE
@fendt-412
krijgen nooit korting genoeg .. 't meer is nooit vol :lol: haha nee dat zit wel snor 😉 agrifirm wou ons wel in de boot doen vorig zomer ... toen was onze vooraad op ... en aangezien wij een grote strooier hebben en vlak bij h-veen zitten halen wij nog wel eens een bakkie op daar .. hadden ze iets nieuws .. stikstof in poeier formaat .. koste ook weinig .. 14 euro of zoo .. nou .. twas ook niks .. 1 zuchtje wind en het lag bij de buren in het land ..
fendt-412
@DESLAGERURRE
Dat is nog nooit anders geweest, het kost altijd teveel en brengt te weinig op 😛
Niek1988
Prikken werkt mooier om een aantal redenen:

- De stoffen worden in de grond geprikt op de diepte waar het gras zich wortelt en wordt dus in de wortel opgenomen
- Het is veel nauwkeuriger zodat er een veel hoger rendement behaald wordt
- Je kan met alle weersomsandigheden kunstmest aanwenden dus je hoeft niet bang te zijn dat je het gras verbrand met zonnig weer.
- Vaak is het in vloeibare vorm goedkoper dan in korrelvorm

Enige voorwaarde is net als met korrels dat de grond een bepaalde warmte moet hebben om alles goed op te nemen, dus niet te vroeg in het voorjaar beginnen. Ik zat bij mijn oude baas ook op een spaakwielbemester en al onze klanten waren er erg enthousiast over.
DESLAGERURRE
@Niek1988je vergeet er 1 ... goed voor de loonwerker 😉
newholland6640
@Siebenga

Elke dag een beetje eten wordt je te dik van 😃
Niek1988
@DESLAGERURRE

Ik noemde alleen de voordelen voor de klant 😉
DESLAGERURRE
Maar ik blijf er bij .. als veeboer zijnde kun je dat niet permiteren 😉... voor akkerbouwers is het anders ...
fiat 666
Ik probeer het ook dit jaar ,werkt gewoon veel sneller ,en vooral in droge voorjaren werkt die korrel niks
je moet gewoon je spuit ferm spoelen en direkt na gebruik!
Husqvarna
En alles met mate he, als het gras te groen of bijna blauw word dan word het gevaarlijk
Niek1988
Nou ik werkte bij Bos, die hebben alleen maar veeboeren als klanten en die hebben de 1e ronde ruim 1100 ha wat ze moeten doen. Daar was het zo dat wij het op het land brachten voor dezelfde prijs als waar de boeren de korrels voor in de silo hebben dus zo duur is het allemaal ook weer niet...
Niek1988
De meesten doen de 1e ronde rond de 70kg zuivere stikstof per hectare trouwens.
newholland6640
@Niek1988

Juist, daarom gebruiken wij ook vloeibare;)
dannyd
Wat een onzin dat vloeibare kunstmest de spuit en pompen opvreet.
Je heb speciale doppen om Urean te spuiten.
En wat wil het dan zeggen dat je erna even je schoonwater erdoor spuit.
En thuis even de spuit schoonspuit.
En tja elke 3 jaar de membramen vervangen van de pompen.
Dat zijn de kosten toch ook weer niet.
Wij vervangen elk jaar standaard alle membramen.
Dan praat je over een paar euro.
En als je de een machine wilt kopen zou ik er 1 met Gps nemen.
Urean vreet namelijk zeer snel de vlokken op van een Schuimmarkeur.
En wie spuit er nu 3 x per jaar Urean op grasland.
Daarintegen is Urean een stuk goedkoper dan korrel en je kunt het combineren met een onkruidbestrijding.
Dat scheelt je ook weer 1 werkgang,dus extra kosten.
Wij hebben nu 2 machines op dikke banden staan en speciale doppen erop.
Er is momenteel zoveel vraag naar urean dat het bijna niet aan te slepen is.

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Op TractorFan komen elke dag duizenden mensen bij elkaar om te praten over tractoren, grote machines en alles wat daar bij hoort. Jouw hulp kunnen we daar goed bij gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
58
DEELNEMERS
19
WEERGAVES
5