Boer gezocht

In vlaanderen vinden veel boeren geen opvolger meer voor het landbouwbedrijf ik vind dit zeer spijtig:(

Meer iets voor boeren.nu maar daar kijken minder mensen naar.

Deel dit topic

Reacties

tractorquintentje
Is ook zeer spijtig, maar de overheden maken het de boeren niet gemakkelijk, waardoor het boeren ook steeds minder aantrekkelijk wordt...
jammermaarhelaas
suggs 73
Een boerenbedrijf is niet meer over te nemen en als je verstandig bent word je ook geen boer
tractortje
@suggs 73 ja maar boerenstiel is wel leuk om te werken
ADB996
Je moet aan zo veel regels aan voldoen, finanscheel is het moeilijk en ook moet je 24/7 paraat staan. de jeugd van tegenvoordig wel dat niet.
kaampsje
Er zijn nog genoeg jongeren hier die boer willen worden. En die wat 7 dagen in de week 24 uur klaar staan voor het bedrijf. Er zijn inderdaad ook genoeg mensen die de opleiding Veehouderij doen omdat ze niks weten. En waarom is er geen toekomst in het boerenleven? Het is maar net hoe je het zelf aanpakt. Je moet tegen zo'n lage mogelijke kostprijs optimaal melken. Dat is de kunst.
ollesikuman
@kaampsje ik ben het helemaal met jou eens. ik doen zelf de veehouderij opleiding in den bosch. ik zit in een klas met 33 andere leerlingen. waarvan 18 leerlingen die thuis een bedrijf hebben, die het ook allemaal overnemen.
suggs 73
Dan wordt er in de veehouderij nog heel veel verdiend !!!!!! in vergelijking met de akkerbouw en de tulpen . Als je goed rekent in de akkerbouw en je gaat normaal met grond om is het allemaal minnimaal, wat je wel weet is dat je tot de nek erin komt en dat de opbrengst gemm. op kostprijs zit , wel allemaal afhankelijk van jaar en gewas
suggs 73
Er zijn veel die boer willen worden , is leuk vak maar weinig die het echt worden
_adams
Er zijn er heel veel die boer willen worden kijk maar in onze klas zitten 12 personen waarvan 2 boerenzonen .
maar al je ouders geen boerderij ofzo hebben kan je ook gewoon niet meer beginnen omdat het allemaal te duur is . maar ik vind het niet zo erg dat er boeren stoppen want dan hebben degene die nog wel verder boeren meer kans om uit te brijden.
fendtjuh
Quote @suggs 73:
een boerenbedrijf is niet meer over te nemen en als je verstandig bent word je ook geen boer

Wat een onzinpraat.
kaampsje
@_adams Voor die mensen is het nog altijd kans bij de bedrijfshulp. Is ook genoeg animo voor.
TLA-TSA
Quote @suggs 73:
Er zijn veel die boer willen worden , is leuk vak maar weinig die het echt worden

dat denk ik ook. Voor mij zit dat er bijvoorbeeld ook niet in
marcpd
@fendtjuh Ik heb de indruk dat jij nog niet met je voeten in de praktijk zit. Hard en lang werken geef ik niets om, maar je krijgt een enorme hoop administratief gezeik en regeltjes over je heen dat de lol er al snel vanaf gaat. Laat staan dat al je arbeid nog gehonoreerd wordt.
fendtjuh
Dan heb je daar een verkeerde indruk van. Je kunt wel blijven zeiken op regeltjes maar daar wordt het niet anders van.

Als je boer zijn mooi vindt en je probeert kansen te vinden, waarom zou je dan geen boer worden, zeggen dat het onverstandig is om boer te worden, dat slaat toch nergens op?

De goeie boeren zullen blijven en de slechte zullen eruit worden gefilterd, denk dat dat alleen maar toeneemt komende jaren.
bjornh
Erg jammer, 't is volgens mij ook niet het makkelijkste beroep in in te komen. ben je een "Buitenstaander" (als in: niet geboren op een boeren bedrijf) wordt het al lastig om bij een veehouder/akkerbouwer te gaan, laat staan bij een loonwerker. die zeggen meestal gewoon van ja sorry je hebt niet genoeg ervaring we hebben liever iemand die van een boerenbedrijf afkomt of iets in die richting.
Valtraboerties
Boer is vind ik een prachtig beroep en als jij dat echt wilt en er voor gaat dat jij ook boer kunt worden.
maar dan moet je je eerst echt bewijzen, je moet je onderaan zetten en van onderaf beginnen, als jij een instelling hebt van ik wil boer worden en er weinig voor doen, word het niks.
zo dit was mijn mening, maar ik ben ook nog maar 14 dus als ik het vlgns jullie mis heb, kan maarzo, ik heb weinig ervaring. 😃
JordiValmetValtra
@jammermaarhelaas

Hitsss d`r bij.
johndeere6100
Voor een paar dagen practig maar mijn vaders bedrijf overnemen doe ik niet, ik heb andere toekomst plannen
suggs 73
@fendtjuh

Hoezo onzin????? als je als vb 50 ha overneemt van je vader denk je dan dat je de grond voor boekwaarde kunt overnemen ? gaat de belasting niet mee akkoord reken maar op 25000 euro , is 1,25 mil op 50 ha is 2500 aflossing en rente per ha bruto minnus de eigen vermogen , met een voor jou mooie melk prijs zit er mischien een berekening in , als de melkprijs zakt of in de akkerbouw met te lage prijzen voor je produkt wordt het erg lastig als je niet flink geholpen wordt , als je op huurbedrijf zit is het anders natuurlijk maar bedrijf in eigendom is het moeilijk
-lammert-
Bij het lezen van de titel dacht ik meer aan een "boerzoektvrouw" verhaaltje 😛
krolsteyr
Als het een welvarend bedrijf is kun je het best overnemen, maar als het bedrijf maar net kan rondkomen is het inderdaad ni zo verstandig om over te neme 😄
ValtraT202
Ik wil wel heel graag boer worden maar ja me oom is gestopt was geen plek om uit te breiden en het mocht niet het wordt nu gewoon een leuke boere dochter zoeken ik vind gewoon jammer dat me oom toen gestopt was had wel hart voor de koeien
newholland6640
@suggs 73

Jup, daarom kan het ook niet uit om grond te kopen. Als je alleen gebouwen en bouwblok van jezelf zijn, Is het als je verstandig bent, Nog te doen..
Husqvarna
Toch vind ik het gek, in Nederland-regeltjesland waar niks mag en alles moet zijn er wel redelijk opvolgers en groeiende bedrijven, maar België laissezfaire weinigambtenaren ketsplatenland goedkopegrondland willen ze geen boer worden..
Valtrapowerr
Inderdaad wat een onzin dat je geen boer meer kunt worden!
mijn vader is 10 jaar terug ook 'pas' gestart, er was wellis waar wel een kleine 20bunder grond beschikbaar. begonnen met geiten omdat koeien wel vrijwel onmogelijk was want de gebouwen waren er niet en die moesten dus ook nog gebouwd worden, achteraf heeft mn vader ook nooit spijt van de geiten gehad, zou nu geen koeien willen melken.
het is te doen maar je moet lef, doorzettingsvermogen en hard willen werken en nog wel wat dingen hebben om het te doen, ook heeft familie altijd veel meegeholpen in lammertijd etc.
toen de eerste paal van de stal op huidige locatie (toen weiland) zei iemand tegen me vader: jij hebt lef (voor de duidelijkheid melkprijs was toen 18ct)

niet om op te scheppen over mn vader, maar je snapt wel dat ik wel trots op hem ben 😄

nog iets: gas geven als het slecht is, dan pas je je daar op aan en kun je in een goed jaar een goede winst behalen en weer verder investeren en ontwikkelen.
Valtrapowerr
Arbeidsplezier heb je zelf in de hand, je kunt er voor kiezen om alles zo groot te maken dat je alles door automatisering, loonwerker en medewerker(s) laat doen (je verdient geen kloot meer als het volgende) of je kiest er voor een niet al te groot bedrijf te houden en zelf overal bij betrokken bent, dat is juist de afwisseling van het vak! juist het mooie als je het mij vraagt 😄
bij het bovenstaande lijkt mij dat de lol er snel af is.
fendt-412
@suggs 73

van de een op de andere dag is lastig.
Maar je kunt ook in maatschap gaan, met een leuke constructie wat eigen vermogen ontwikkelen in de loop van de jaren. Dan is het echt wel mogelijk om in een jaar of 10 het bedrijf over te nemen. Desnoods doe je dat terwijl je vader al is gestopt met werken, doet ja niks als het nog gedeeltelijk op zijn naam staat. Eenvoudig is anders, maar alles hoeft echt niet voor de marktwaarde overgenomen te worden. Durf wel te stellen dat bij 2/3 van de boeren de grond nog niet voor de helft van de dagwaarde op de balans staat.

Het komt nu alleen op ondernemerschap aan, met hard werken alleen verdien je het niet. Moet slim zijn en op de juiste momenten de juiste keuzes maken. Valt veel meer mee te verdienen, of eigenlijk te besparen.
heidewoud
@suggs 73 Waarom zou je geen land kunnen kopen? Volgens mij houdt het land zijn waarde wel, en kun je er meestal ook wel een aflossingsvrije hypotheek op krijgen. Als je het dan weer verkoopt, los je dan de lening gewoon in 1 keer af. Mocht je toch eerder de financiele middelen hebben om af te lossen, doe je dat en hou je aan het einde van de rit nog geld over!
fendt-412
@heidewoud

totdat de grondprijs enorm gaat zakken, net als in denemarken. Heb je een hogere financiering dan dat het waard is, ga je op den duur wel flink kapot aan.

Hetzelfde gebeurt momenteel met de huizenmarkt. Het kan nooit zo zijn dat boeren nog 60-80 duizen/ha lappen. Dat moet hoe dan ook een keer mis gaan. Als je niet gedeeltelijk aflost heb je wel een flink risico.

Afgelopen 30jaar is de grondprijs 5x zo hoog geworden, maar zie nog niet gebeuren dat dat de komende 30jaar ook gaat gebeuren. Het maximum wordt op den duur wel behaald, als we er al niet dicht tegenaan zetten. Grondprijs van een ton of anderhalf ton is gewoonweg niet rond te rekenen. En die rente is niet te betalen. Kun je wel een paar boten vol met soya voor laten komen.
Of opbrengsten moeten gigantisch omhoog gaan, maar lijkt me ook sterk, is het water niet aan te slepen.
heidewoud
Okee, maar dan nog, het is niet zo dat je geen boer kunt worden omdat je geen grond kunt kopen. als je een beetje met een goed verhaaltje aankomt, kom je een heel eind 😉
maar ook al gaat de grondprijs zakken, hij zal er heus wel weer een keer bovenop komen. Dan heb je het misschien over een periode van langer dan een paar jaar, maargoed, als je echt wilt zijn er genoeg kansen denk ik.
woutkuiphuis
Quote @suggs 73:
ls je als vb 50 ha overneemt van je vader denk je dan dat je de grond voor boekwaarde kunt overnemen ? gaat de belasting niet mee akkoord reken maar op 25000 euro , is 1,25 mil op 50 ha is 2500 aflossing en rente per ha bruto minnus de eigen vermogen , met een voor jou mooie melk prijs zit er mischien een berekening in , als de melkprijs zakt of in de akkerbouw met te lage prijzen voor je produkt wordt het erg lastig als je niet flink geholpen wordt , als je op huurbedrijf zit is het anders natuurlijk maar bedrijf in eigendom is het moeilijk

Volgens mij is het zo als je paar jaar in de maatschap zit dat je dan bijna niet meer hoeft te betalen 😉
woutkuiphuis
Ik ben het met @kaampsje eens.
suggs 73
@fendt-412

De belastingdienst kijkt naar de vrije waarde van de grond in dat gebied , de belastingdienst gaat niet akkoord met wat meestal op de balans staat , want dan kan iedereen vrij aardig aan de slag met dat bedrag , de belasting dienst gaat om d'r bij de 25000 euro zitten bij vrije waarde van 50000 , zeg maar waarde in verpachte staat , claims kun je doorschuiven maar moet ooit betaald worden .

Je ouders zullen toch in de ouderdag moeten worden voorzien , zijn er broertjes en zusjes in het spel ? hoeveel vermogen laten je ouders in het bedrijf zitten ? kun je zo verder of moet er veel geinvesteerd worden in korte termijn , zoveel vragen komen erbij te kijken en is voor ieder anders , ben je veehouder , akkerbouwer of tuinder noem maar op zoveel verschil , met goede prijzen kun je wat , in de akkerbouw vindt ik het als je goed rekent veel kostprijs werk en dan kan een bedrijfsovername zwaar worden , natuurlijk zit erbij overname overwaarde ruimte bij , waardoor je wat ruimte hebt.

Er zijn wel bedrijven bij die boeren nog op opa's naam , zijn ook nooit overgenomen , je kunt bij bedrijfsovernames doen wat het beste bij je past en als je advies vraagt aan 3 instanties krijg je 3 verschillende oplossingen te horen , persoonlijk vond ik LTO het slechtste .
Later weet je het of je het goed gedaan hebt of niet of waar je kansen hebt laten liggen .

Het is een mooi vak , lastig door de regels wat je beknot in je bedrijfsvoering en je soms langs de sterren jaagd.

Zit trouwen in een mts .
suggs 73
Ik praat als akkerbouwer en ben niet ooit uitgekocht , als je grond bij koopt van 50000 euro dan heb je 2500 euro rente bovenop de andere kosten , probeer dat maar gemiddeld terug te halen over je gewassen inc graan , probeer maar eens geld te lenen bij de bank , gaat echt niet makkelijk meer , ook niet met goed verhaal
suggs 73
@woutkuiphuis

Klopt die claim wordt per jaar lager , als je net overgenomen hebt schrik je je kapot hahaha kun je gelijk verkopen , maar als je langer door boert is die claim weg , gaat over de overname som van grond wat de belastingdienst hanteerd
MOOI-WARK
@ValtraT202

Ja het zelfde 😞

Of een boer zonder kinderen of opvolger vinden dat kan ook een optie zijn toch?
fendtjuh
Quote @suggs 73:
De belastingdienst kijkt naar de vrije waarde van de grond in dat gebied , de belastingdienst gaat niet akkoord met wat meestal op de balans staat , want dan kan iedereen vrij aardig aan de slag met dat bedrag , de belasting dienst gaat om d'r bij de 25000 euro zitten bij vrije waarde van 50000 , zeg maar waarde in verpachte staat , claims kun je doorschuiven maar moet ooit betaald worden .

Je ouders zullen toch in de ouderdag moeten worden voorzien , zijn er broertjes en zusjes in het spel ? hoeveel vermogen laten je ouders in het bedrijf zitten ? kun je zo verder of moet er veel geinvesteerd worden in korte termijn , zoveel vragen komen erbij te kijken en is voor ieder anders , ben je veehouder , akkerbouwer of tuinder noem maar op zoveel verschil , met goede prijzen kun je wat , in de akkerbouw vindt ik het als je goed rekent veel kostprijs werk en dan kan een bedrijfsovername zwaar worden , natuurlijk zit erbij overname overwaarde ruimte bij , waardoor je wat ruimte hebt.

Er zijn wel bedrijven bij die boeren nog op opa's naam , zijn ook nooit overgenomen , je kunt bij bedrijfsovernames doen wat het beste bij je past en als je advies vraagt aan 3 instanties krijg je 3 verschillende oplossingen te horen , persoonlijk vond ik LTO het slechtste .
Later weet je het of je het goed gedaan hebt of niet of waar je kansen hebt laten liggen .

Het is een mooi vak , lastig door de regels wat je beknot in je bedrijfsvoering en je soms langs de sterren jaagd.

Zit trouwen in een mts .

Er zijn zat regeltjes idd en het is heus niet makkelijk, maar hoe verklaar jij dan dat er nog steeds zat bedrijven overgenomen worden? Ouders die niks krijgen en rest van de kinderen niks?

Ik denk dat je net wat Robert zegt er eerst bij werkt om wat vermogen op te bouwen, aantal jaar in maatschap en geleidelijk aan overnemen. Hoe het precies zit met de fiscale regels heb ik me niet in verdiept, maar der zijn heus wel mogelijkheden.

Al verschilt dat ook per situatie thuis en per bedrijf.
Valtrapowerr
Over die grond he, wij boeren eigelijk net zo gemakkelijk met als zonder grond 😉
Valtrapowerr
@fendtjuh

daarvoor erbij werken heeft heel veel voordelen 😉 kun je beter doen als een grote stal neer zetten en dat mooi met pa samen doen, totdat die niet meer kan, moet je ineens een medewerker erbij, en meer verdienen als een boer die wat kleiner is maar het wel zelf doet..zeker niet!
suggs 73
@fendtjuh

Je kunt aan de buitenkant niet zien, in hoe het geregeld is met de bedrijfsopvolging en dat is maar goed ook .je krijgt maar 1 een kans om het optevolgen en boer te worden , wie laat die liggen als die de kans krijgt ?

Er zijn talloze opties en regels, ben ook geen adviseur gelukkig, maar dat broers en zussen niets kregen is wel voorgekomen in het verleden om bedrijfsopvolging mogelijk te maken .of boeren die nog een paar jaar doorgingen om niet te hoeven delen , het gebeurde .

Maar het hangt allemaal aan de pegels die eruit gaan en die er binnen komt en daar hangt het succes vanaf en geluk
ValtraT202
@MOOI-WARK

Hobby ken altijd nog toch me oom heeft het land gewoon nog

Maar ja het is gewoon jammer dat jongeren geen kans meer hebben en van wegen de uit bouw van steden en de grond speelt ook een rol als je wel of niet mag bouwen en met je buren rekening mee houden minimaal 50 meter liefst 60 maar ja het is gewoon jammer dat de ouder boeren zonder opvolger moeten stoppen en dat de boere zoons of boere neefjes het wel willen maar geen kans hebben.
weurding
Boeren zullen er blijven, de bevolking moet namelijk eten, een en ander gaat gepaard met ups en downs, maar dacht je dat ze dat vroeger niet hadden? wat we voorkomen moeten is dat we net als vroeger in het oosten kolchozen krijgen voor de voedselvoorziening, zeg dan maar dag met het handje qua kwaliteitsnormen, tuurlijk is het land hier duur,en dat blijft,maar waar vindt je betere grond?goedkopere gronden en verkassen naar bulgarije of hongarije is een optie, je moet het echter wel willen, soms zijn daar de aardappelen al "gerooid"voor je met de trekker de dam op rijdt 😉
Valtrapowerr
@weurding +1
maar,
bij wit rusland daar in de buurt in die hoek iig, schijnt ook enorm vruchtbare grond te zijn.
bij wijze van: als je je pink in de grond steekt loopt hij uit haha
wouter_
Vind dit een trieste zaak. het wordt er zeker niet gemakkelijker op. de kosten van een bedrijf worden hoger en de inkomsten worden lager. dat maakt het juist zo weinig aantrekkelijk om een bedrijf voort te zetten!
hummy
Wilde altijd boer worden. In Nederland gewerkt voor boer verdiende wel o.k maar kwam er achter dat ik dat in holland nooit zou worden. dus ben ergens anders gaan kijken en ben nu boer in Nieuw Zeeland.
fendtjuh
Tja dat kan ook Hummy. Bevalt het beetje goed daar? Zoon van m'n buren zit ook in nieuw zeeland.
ljdekker
Of je trouwt gewoon ergens bij in, dat kan ook.

Nu even serieus: er zijn genoeg constructies en mogelijkheden te bedenken om het bedrijf over te kunnen nemen. Het is echter de vraag of het wel verstandig is om te doen in sommige gevallen. Het ligt eraan hoe het bedrijf er financieel voor staat. De jaren dat je samenwerkt met je pa, of wie dan ook, om het op termijn over te kunnen nemen moet je dus flink vermogen opbouwen. De vele stille reserves in het bedrijf maken het vaak moeilijker. Bedrijfovername doe je dus met elkaar (het hele gezin) en als je er allemaal voor gaat is het wel te doen. Oja, en de fiscus buiten de deur houden, mensen
hummy
@fendtjuh Het bevalt prima hier anders was ik wel weer terug gekomen naar nederland of ergens anders gaan kijken. We zoeken nog een medewerker voor komend seizoen zo als je kunt trekker rijden en geintreseerd bent in koeien ben je welkom.

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Op TractorFan komen elke dag duizenden mensen bij elkaar om te praten over tractoren, grote machines en alles wat daar bij hoort. Jouw hulp kunnen we daar goed bij gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
49
DEELNEMERS
29
WEERGAVES
60