Draaien met ploegen?

Hallo tfer's

Vorige week hadden we op school een discussie over welke kan je op draait met ploegen, de een draait met de neus van de trekker naar het geploegde land toe, tractorfan.nl/movie/25849/ , en de andere met de ploeg naar het geploegde land, tractorfan.nl/movie/11066/.

Nu is mijn vraag hoe de meeste tfer's draaien met ploegen.

Deel dit topic

Reacties

newholland powers
Eerst zo vermogelijk doorrijden, stukje terug zetten, dan in de richting van het geploegte land rijden, dan achteruit terug en teglijkertijd de ploegdraaien, en dan vanaf de ongeploegdekant de voor in 😉
deeremeneer
Die met de NH doet het volgens mij goed. Zo doe ik het ook of dat moet niet uitkomen bv.
tractortje
ZEER goede vraag mijne ene boer draait naar ploegen de andeer met de ploeg naar het geploegde land ik vind persoonlijk met de neus naar geploegde land
newholland6640
Wij doet t altijd zo als die NH t ook doet.
deeremeneer
@newholland powers Mij is precies andersom geleerd en wel hierom. Als je van de geploegde kant indraait rij je 1 niet met je voorwiel over het geploegde en 2 zo kom je met je achterwiel precies recht in de voor uit.
remcotrekker
Ik vind het presoonlijkst het mooiste om met de ploeg naar het land te draaien, bij het indraaien rijd je niet over het geploegde land heen,( zoals de newholland doet)
als je teminste het achterwiel in de voor wil hebben als je de ploeg laat zakken.
tractortje
Miss een forumvraag opstellen?
HesselFiatpower
@deeremeneer precies, zo doen wij het ook.
newholland powers
@Deeremeneer mij is geleerd dat dan de ploeg door de ploeg door de binnenbocht trekt (volgensmij maakt et eigenlijk niets uit) 😉
heidewoud
Je kunt het beste met neus naar het geploegde land draaien, je komt dan mooier de voor inrijden. Zover mogelijk doorploegen hoeft niet altijd. 😃
tone29
Dat is dus voor iedereen verschillend. vgm kom je met dit topic niet veel verder.
staaf
T is veel belangrijker om met een onderlangs wentelende ploeg, nooit terwijl je achteruit rijdt te wentelen. Kost je je punten.
deeremeneer
@staaf Zorgen dat je een trekker hebt die hoog genoeg heft. Ik ben zo nog nooit een punt kwijtgeraakt.
marcford
Ik doe meestal aan de ene kant geploegde kant op en aan de andere kant het land in 😄, ligt maar net aan hoe eht uit komt bij mij, maakt mij niks uut
-lammert-
Ik ploeg niet 😃
staaf
@deeremeneer Ja, maar niet alle trekkers heffen hoog en dan nog, als je door een kuil rijdt, kan je em zomaar kwijt wezen.
fordmajor
Wij kunnen maar 1 kant op inverband de vorenpakker
jelledexta
Maakt gwoon geen kloot uit, net waar je het best in bent....
Snaky Bill
Je draaid gewoon met de wentel richting van de ploeg mee,Sommige Leeraren hebben daar geen kaas van gegeten,kijk maar bij me Challenger ploeg foto,s
Zeemees
Denk niet dat er een goed en fout is. Met de ploeg richting het geploegde land draaien is wel praktischer, aangezien je dan met de voorwielen voorbij de voor kan draaien, zodat de wielen hier netjes recht inkomen.
Wanneer je met de neus richting het geploegde draait, kun je niet voorbij de voor draaien, omdat je dan op het geploegde land rijdt.

Zal ook niet veel uitmaken, maar het klinkt, naar mijn mening, praktischer.
boerbas
Normaal als je met een voren pakker ploegt kun je alleen maar naar het geploegde land toe draaien anders kom je in de knoop met de ploeg en vorenpakker.
maar dit is ook het makkelijkste en het mooiste voor het ploeg beeld
Siebenga
Volgens mij is er nergens een geschreven wet hoor... doe gewoon wat voor jou het beste werkt.. en dan bedoel ik niet alleen de snelste manier
ford8630power
Ik draai met onze volkomen ontembare ploeg naar het geploegde toe, dan ziet het er nog enigszins 'netjes' uit.
maggi
Ik heb een 2wd trekkertje, en de remmen losgekoppeld, zo sta ik in 1 keer weer op de plek. :lol:
Wimsumar
Quote @Beste Newholland powers:
eerst zo vermogelijk doorrijden, stukje terug zetten

Houd de kopakker wat breder zodat je al rijdend uitdraaien kunt (zonder "terug zetten").
heidewoud
En ploeg overal ongeveer even ver, scheelt met kopend ploegen veel gestuiter 😉
dx11
Bij mij is het maar net met welk been ik die ochtend uit bed ben gestapt.

Met welk been stappen jullie altijd uit bed?
sjonnies
Zo als de jd het doet is het goed zo krijg je niet gouw een krommen eind/begin voor zo als de nh doet krijg je eerder een krommen eind/begin voor
ljdekker
Altijd met de neus van het geploegde afdraaien. Als je dan weer insteekt rijd je niet met het voorwiel over het geploegde.
ljdekker
@heidewoud even een streepje trekken en dan bij de laatste schaar eruit halen en bij de eerste schaar er weer in zetten. Dan gaat het altijd goed.
deeremeneer
@sjonnies Das klinklare onzin. Mijn voren zijn altijd kaarsrecht als je maar weet wat je doet.
remcotrekker
@dx11 bijde tegelijk:D
JD 6430 The Best
Wij draaien met de neus altijd richting het ongeploegede, je rijd geen geploegd land plat en ik laat altijd als ik weer voor de voor sta de ploeg zakken tot net boven de grond en als het wiel dan in de voor gaat gaat de ploeg ook meteen in de grond en dan krijg je ook geen bocht erin ;P
Siebenga
@ljdekker

Hydro topstang.. hef helemaal omhoog en loopwiel ff omhoog.. trek je met de laatste schaar een perfecte lijn over het kopakker. Dat doe ik alleen als ik een heel breed stuk moet doen.

Ik ploeg zonder een breedte verstelbare ploeg. En ga beslist niet ophalen van de voor. Nergens een stuk land waar de gehele grond het zelfde is. Dus recht krijg je hem toch niet. Dat doe ik niet eerder als bij de laatste 2,3 werkgangen
deeremeneer
@JD 6430 The Best Kijk iemand die het ook snapt.
JD 6430 The Best
@deeremeneer Zo is dat 😃
ljdekker
@Siebenga ik doe dat altijd. Dan is er tenminste nog IETS recht.
Siebenga
@ljdekker

:lol:
remcotrekker
@Siebenga zo denk ik ook! als je direct na het mais hakselen ploegt, en er een brete verschil in de voorkant en achterkant van het land zit, en laatmaar zeggen schuin op de stoppels ploegt, zit er een hele boel verschil in de vast heid van de grond
CaseCS130
Zo goed ik weet hoor je met de neus van de trekker naar het geploegde land toe te werken zoals de JD uit het filmpje. Maar ben eigenlijk wel benieuwd wat een wedstrijdploeger als @hobby-farmer hiervan zegt.
johndeere6100
Tja dat is een goeie, mijn pa doet het net als bij de john deere, en ik doe het als de new holland, om het begin recht te houden kan je net als bij de newholland de achterwiel net op het randje houden daarna ploeg laten zakken als je in de voor dat doet zwenkt de ploeg altijd wat naar het geploegde toe
selten
Ik draai altijd met de neus naar het geploegde toe. Dan is de andere bocht het makkelijkst en rij je het minst over het geploegde heen.
chiel-fendt 936
Ik heb altijd geleerd naar het geploegde toe draaien achteruit en ploeg draaien dan vooruit de voor in draaien
john deere 6630
Ik doe het ook zoals de nh
hobby-farmer
Iedereen moet draaien zoals ze zelf het gemakkelijkste vinden! ik draai altijd met de neus van de trekker naar het ongeploegde land, dan rijd je met indraaien niet met de voorwielen over het geploegde land.
Steyr thomas
Ik doe het altijd om en om, aan beide kanten van de akker, zo blijf ik mooi recht. anders heb je altijd een knik aan het einde van de voor.
Mc_douwel
Zover mogelijk doorijden heffen stukkie achteruit en dan naar het geploegde toe draaien en dan weer stukkie achteruit en dan de voor in draaien houd hem altijd recht zo
Joop3
Is inderdaad een kwestie van persoonlijke voorkeur.
Ook kan het zijn dat de kopakker niet haaks op het geploegde is, waardoor de ene manier net mooier uitpakt als de andere.
Ik steek de neus altijd richting het ongeploegde, de andere kant uit voelt voor mij onnatuurlijk. Komt misschien omdat ik het al een jaar of 18 op die manier doe?

WEL BELANGRIJK:
Sinds de vierschaar wentel ik altijd stilstaand, anders heb je de kans dat het palletje van het loopwiel niet omklapt, en het wiel niet kantelt, omdat het de grond raakt.
Met de drieschaar wentelde ik stilstaand of vooruit rijdend, NOOIT ACHTERUIT RIJDEND WENTELEN! Mocht er wat onvoorziens gebeuren (ploeg hapt in de grond, je laat de hef per ongeluk zakken, rijdt in een kuil, trekker komt voor los, enz.) heb je grote kans dat er wat breekt of krom gaat. Als je ploeg vooruitrijdend wat raakt is de schade over het algemeen minder groot, omdat de ploeg voor die richting gebouwd is.
Boemrang
In die tijd dat ik nog deed ploegen, en ik met 2, 3, 4, en 5 schaar geploegd, en veel geploegd, bij het draaien reed ik altijd met de neus naar het geploegde toe, en gewoon onder het draaien de ploeg wentelen.
Het maakt in principe niet uit hoe je draait op het kopeind, ik zelf had altijd het idee dat je dan rechter voor de bouwvoer kwam.
fiatfan
Bij het uitploegen van geren moet je wel naar het ongeploegde draaien, anders draai je op het geploegde land!
dus kun je dat m.i. altijd wel doen
Niek1988
Ik zou het doen zoals de NH,puur omdat je als je andersom draait (zoals de jd) kans hebt dat je met je voorwiel heel iets over het geploegde heendraait maar verder maakt het niks uit volgens mij welke kant je opdraait..
Snaky Bill
@ Joop3.
met onze tien schaar draaien we altijd naar het geploegde, dan komen we er altijd weer recht voor de voor, net wat @JOOP3 uitlegt
Frankhoenderloo
Met de neus naar het geploegde stuk toe draaien en heel iets schuin inrijden en tegelijkertijd de ploeg laten zakken dan hou je de voor mooier recht in het begin.
En niet met een hoekrem lopen kloten het is geen 2wd fordje van vroeger hebben ze mij geleerd.
JJ
Met een losse vorenpakker heb je geen keuze. En zo doe ik het dan ook zonder vorenpakker.
Maar ik begrijp de reacties niet van mensen die zeggen; ja maar je rijd over het geploegde heen (een stukje van 20 bij 50cm maximaal.)
De kopakker ploeg je toch ook als akkerbouwer (vollegrondsgroente bijvoorbeeld niet.) En dan ploeg je dat stukje toch ook weer.
jehan
Ik draai verschillend om ..als ik mooi haaks op de kopakker kom draai ik met de neus naar het geploegde om ..kom ik binnenhaaks op de kopakker dan draai ik met de neus naar het ongeploegde ..
steyrcvt6160
Lichter gwoon aan wat je handiger vind met draaien en alsje achter aan staat of voor aan staat dan draaie toch weer anders
gertdl
Gaat aan beide kanten, maar aangezien je moet ploegen met lossen liftarmen moet je zo indraaien dat je voorwiel in de voor staat en je achterwiel nog juist op het randje bovenop staat. dan de ploeg zakken, en doorijden. je achterwiel schuift dan direct bij het verder rijden in de voor en zo staat je trekker en ploeg vanaf de eerste meter op zijn treklijn.
JD 6430 The Best
@Joop3 Als ik uit de voor ben begin ik al met wentelen. voor en achteruit. maar onze ploegdraait met hetr wiel naar boven en de trekker heeft meer dan genoeg gewicht ervoor dus ik zie daar niet echt wat in 😉
larsje1111
Volgens mij is het voor iedereen anders... Ik draai altijd naar het geploegde toe, aangezien de trekker anders het eerste stukje een beetje scheef getrokken wordt. Maar dat zal voor iedereen anders zijn.
rickjd
Ik kom aan bij het eind. geef gas minder . op het laatst stop ik . achteruit en heffen tegelijk . Dan draai ik richten het ongeploegde . Dan weer achteruit richting het geploegde en dan wentelen tijdens het achteruitrijden. dan vooruit en richting de voor sturen en dan zo dat me voorwiel bovenover rijden . dan stuur ik zo de voor in en sta ik precies recht. ploeg naar beneden en gas. Ik laat de ploeg zakken voordat mijn achterwiel de voor ingaat.

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Op TractorFan komen elke dag duizenden mensen bij elkaar om te praten over tractoren, grote machines en alles wat daar bij hoort. Jouw hulp kunnen we daar goed bij gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
60
DEELNEMERS
43
WEERGAVES
15