Same Minitauro 60 - versnellingen en aftakas

Sindskort in bezit van Same M60 maar kan niet vinden hoe de versnellingen werken in volgorde en hoe ik de aftakas aan de gang krijg. speuren naar handboek levert niets op.
gabriel

Reacties

RobDeutz104
Rechterpook, rechstvoor is hoog, rechstachter is laag, links achter is achteruit
Linkerpook, rechstvoor 1, rechtsachter 2 linksvoor 3 en linskachter 4
Aftakas aanzetten, koppelingshendel aantrekken, aftakspook, zit achter je linkervoet, inschakelen, en handkoppeling loslaten
valmet 605
Goed bezig robdeutz104, er zijn 2 verschillende bakken voor de same 1 daarvan is bijna onzichtbaar welke versnelling je schakeld maar dat went snel. De 60 heeft een handkoppeling voor aftakas (pto) (als enige de 50 en 55 hebben doordraaiende ptos) dus eerst de handkoppeling gebruiken dan selecteren van de pto versnelling. Handig om te weten: doet de pto niets kan het de rijafhankelijke pto zijn, die draait met de bandensnelheid mee.
RobDeutz104
Heb vroeger veel met een Minitauro 60 gereden, en die versnellingen vergeet je nooit meer
gabriel
Beste RobDeutz104 dank voor de aanwijzingen, nooit op gekomen.
Grtz,
gabriel
fordmajor
Minitaro 60 heeft toch ook nog een weg aftakas? bij ons moest je de aftakas recht ondere been in het werk zetten
WO 562 Driver
Aftakashendel zit achter je rechterbeen.
RobDeutz heeft het juist qua versnellingen. Onze minitauro heeft ook nog een kruipbak, die kun je inschakelen met de hendel rechts van de boite (net voor de remmen). De Minitauro 60 is afgeleverd met en zonder reductie. Elke uitvoering is 8AV(vooruit) en 4RM(achteruit). Deze versnellingsbak van de Mini60 komt overeen met de Falcon, Corsaro 70 en Saturno 80. Aftakas hendel bevind zich rechtsonder de stoel (voor de hydroliek, dus achter het rechterbeen zoals al eerder vermeld) Deze heeft 3 standen.
Voorste stand = doordraaiende aftakas ingeschakeld (motortoerental)
Midden = vrij
Achterste = gesynchroniseerde aftakas (meelopend met de versnelling en wielen, voor aanhangwagens met aangedreven as bv).
Bij het inschakelen moet je de koppelingspedaal volledig intrappen 😉

Bij ons is er vooraan ook een 2e hendel (rechts op de boite) voorzien. Hiermee kunnen wij de PTO uitschakelen zonder deze rechts te moeten uitschakelen. Naar boven trekken = uitschakelen, zakken = opnieuw inschakelen.
WO 562 Driver
@Same Minitauro 60 De laatste hendel die jij bedoelt is de handkoppelling van de aftakas. De voetkoppeling staat hier los van. (zijn 2 verschillende koppelingen.)
valmet 605
Same minitauro 60 heeft het over de laatste versie van deze serie. In deze serie is het allemaal iets verfijnder en volgens mij ook gesinchroniseerd. Deze trekkers zijn van eind jaren 70 mischien begin jaren 80.
RobDeutz104
Die koppelingshendel die er bedoelt wordt, als je die aantrekt, stopt ook de hefpomp ermee, heb ook wel eens op een Minitaurus gereden, en die had de 1,2,3 en de 4 op een andere plek
Versnellingen van een Minitaurus zitten inderdaad anders.
Ik heb het inderdaad over eens van de laatst gebouwde minitauro's eentje van 1979. De koppelingshendel links stopt inderdaad de hefpomp en de aftakas bij het optrekken van deze hendel. De rechter hendel, die zich onder de stoel bevind is de hendel die de stand van je aftakas regelt. De hendel links op de versnellingsbak is enkel maar bij de laatste modellen vanaf 1976. Het komt er gewoon op neer dat de bediening van de aftakas zeer makkelijk te bedienen is. Evenals de versnellingen, deze zijn vrij eenvoudig eens je ze weet. Indien het versnellingsplaatje niet meer aanwezig is dan is dit het ongeveer;

3RM...1RM.............V-
4..7-....1 3-
6..8-....2 5-
4RM...2RM......RM N
gabriel
Versnellingen zitten nu goed in mijn geheugen, en verbaas me erover dat mijn same zo makkelijk schakkeld, anders dan mijn oude dextra. Links gezocht naar de hendel en niet gevonden maar met jullie advies gaan we rechts de hendel in kombie met de PTO dit weekend eens proberen.Volgens de brochure is 540 standaard ?. Mijn same (foto's volgen) is uitgerust met twee ventielen en vraag me af waar of ik die moet bijvullen.
Grtz,
gabriel
fordFTnewholland
Gabriel zit hij nog goed in de verf gr marius..
gabriel
Hoi Marius, blauwer dan deze kom je ze in de wei niet tegen, wel in de stad. Rij morgennaar JS voor de aftakkoppeling , moet ik nog iets meenemen
« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de Same Minitauro 60 ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!