Illustratie van:

PZ CM 215 - gebruikers ervaring pz 215 maaier

Zijn de pz 215 van orgine goeie machines,
en hoe zijn ze in het gebruik, 'trekken' ze zwaar,of kan een ih 633 dit met gemak aan?

B.V.d.Jan H

Deel dit topic

Reacties

boerekebart
Wij hebben altijd gereden met een ford 5000 met een pz cm 185. die deed het op zen dooie gemak ermee. ik denk dat je met een 60pk trekker dan ook wel een 215 aankan.
AW217
Wij hebben dit wel gedaan met een 633. In een flink zwaar gewas is het erg genoeg. Wat zachter rijden. Wat is je bedoeling, hoeveel wil je er mee maaien? Als het hobby\paarde wei is gaat best. Moet je veel dus wat snel rijden, tja.......
boerekebart
Wat ik wel veel voorhad met de PZ was dat de riemen nogal veel begonne te slippen, maar dat komt wss door achterstallig onderhoud
Kimi4ever
Wij hadden er een MF 595 voor,maar ken ook iemand die had er een International 844-S voor en die had ook nog een pz 2.15 in de fronthef.
Enige zwakke punt zover ik weet is dat witte plastic blokje wat je kan vinden onder het 4-kante dekseltje boven op.
Als de 2 buitenste van de 4 trommels teveel weerstand krijgen (echt teveel) dan knapt dat blokje. Is bij ons gelukkig nooit gebeurd.
frank venner
Wij doen het met een 65 pk, gaat goed.
jehan
Ik heb er ook 1 en ja ik maai dan met de 633gaat prima ..3hoog door de wei staat er veel op ga ik terug naar 2 hoog
Wimsumar
Beste Jan H: Klik op de onderstaande fotolink en lees de vele 'lovende' reacties over de P.Z.-215 CM. 😄

N.B.:Begrijp me goed, het feit dat nog vele van deze P.Z.-oudjes nog steeds in gebruik zijn bewijst de kwaliteit. Iets waar de huidige merken ( zelfs in eigen P.Z.-huis) niet aan evenaren!
Schluterfan
Is het een schijvenmaaier of een potmaaier (met trommels)?

Wij hebben een CM268 met trommels, bouwjaar 98 (Op de maaier staat Vicon, maar op het plaatje staat al Kverneland). Nooit meer...! Vroeger hadden we een PZ 185, stukken beter. De CM is een echte miskoop geweest. Teneerste is de tandwielkast te licht. Bij beetje taaigras vliegt de breekbout in stukken (M8x40 8.8 sterkte).

De onze klapt ook naar achter voor transport. De constructie van de tandwielkast is zo licht gemaakt dat die begint te buigen, waardoor na verloop van de tijd de mesjes tegen elkaar komen. Die heeft dus al onder de pres gezeten om te rechten! En dan zijn wij nog heel rustige chauffeurs, want met zo'n lange maaier achter je kan je niet sneller als 25km/u rijden, of de trekker begint te springen. Ook op het veld houden we het rustig, want ja anders mag je om de 5meter een nieuwe breekbout steken!

Dan de onderste schijven op de trommels, die roesten gewoon door na verloop van tijd. Wij hebben ze nu laten oplassen en een hardox ring laten oplassen, om minder slijtage te maken. Wat een dunne platen zijn dat bij die grote schijven! En bij de kleine schijven hanteren ze dubbel zo dikke platen! Waar is de logica gebleven???

Dan over het plaatwerk, ook al niet veel beter. Door de rammeling schuren de gaten van het plaatwerk uit en komen die los te zitten na verloop van tijd.

We hebben het er al over gehad bij Vicon op Agribex, de verkoper kon plots niets meer zeggen...

Een landbouwer uit het dorp had ook zo'n maaier, die heeft em ook weggedaan van miserie... Zegt genoeg!

En machine om bij te blijten. Owja over vermogen behoefte, ik hang er soms in noodgevallen een International 644 voor, die doet het goed in 2de versnelling. Maar om dat de machine zo breed werkt, is de trekker zelf beetje te licht qua gewicht, maar het is te doen. Moest ik water in de banden hebben, of wielgewichten zou dat wel weer schelen. Maar hij hangt er niet veel voor, dus doe ik die aanpassingen ook niet.

ow, nog wat vergeten. Het vergrendelingssysteem trekt ook op niets. Je moet de maaier op een bepaalde hoogte staan hebben, of de vergrendeling wil niet (mechanisch systeem, zonder hydraulische cilinder). Dan over de contructie van het mechanisme??? Vorig jaar is het gat uitgescheurd, met als gevolg dat de maaier op de weg naar het huis rijden open ging en tegen een elektrische paal aanknalde. Plaatwerk geplooit en een oud vrouwtje met haar hondje die net op wandel was waar het gebeurde die aan de dood ontsnapte!

Als hij werkt doet hij zijn werk goed, als hij goed is tenminste...
Husqvarna
De meeste maaiers van die leeftijd zijn PZ, dus het zijn wel degelijk goeie maaiers, wij hebben ook wel (Ka)Pöttinger gehad, die hielden het nooit niet zo lang vol, scheuren in het frame en de kappen rammeln altijd uit mekaar.
+1
jehan
Maar laten we eerlijk zijn ...in de tijd van PZ wat al een poosje geleden is werd er per maaier niet zo veel gemaaid als tegenwoordig per maaier
Husqvarna
Quote @Schluterfan:
M8x40 8.8 sterkte

Deeldraad, hij is er bij mij vorig seizoen 2x geknapt ik meen ongeveer 4x37 ha
KHD Deutz-Fahr
Quote @Schluterfan:
Wij hebben een CM268 met trommels, bouwjaar 98

Wij hebben de Deutz-Fahr variant van deze maaier gehad, maar dan 2,30 meter breed. Die maaier is er na een jaar of vijf ook uit gegaan. De precieze rede weet ik niet meer. Maar er was geloof iets met de aandrijving. De huidige trommelmaaiers (die onder de Kuhn vlag worden gemaakt), voldoen wel goed.
Schluterfan
@Husqvarna

Idd, die gebruiken wij met deeldraad, anders duurt het nog veel minder lang voor de bout gaat sneuvelen...
Ties6210
@Schluterfan ander een 10.9 bout er in
Husqvarna
@Schluterfan
Nou dat niet zo zeer, volledraad heeft de eigenschap dat het eerst gaat buigen ipv. breken, gebruik ze wel eens in de vastetand en dan zitten ze meestal muurvast door het buigen.

Ik kreeg trouwens van de smid een keer 10.9 of 12.9 boutjes toen ik vroeg om PZ-breekboutjes
newhollandTL
Welke mesjes kun je het beste bestellen voor dit type maaier?
RPCounty
newhollandTL
@RPCounty dankje
RPCounty
@newhollandTL in eem pz 215 dan he
Wimsumar
Beste NewHollandTL:

Quote Reactie van @newhollandTL:
Welke mesjes

Naast genoemde CM-15 is er ook het CM-120 mesje voor deze P.Z.-215 maaier. Het CM-15 mesje is een vlak mesje, het CM-120 is gegolfd. De golf zorgt ervoor dat dit mesje dieper maait.
Het dieper maaien is niet bevorderlijk voor instandhouding van goede (engels raai)grassen. Ook wil het gegolfde mes wel een naar binnen draaien en dan vastklemmen. Het vlakke mes is de beste keus.

Zie afbeelding 8 + 9 op pdf pagina 53:

kvgportal.com/W_global/Media/…
fendt farmer309c
@Wimsumar wij hebben op onze cm 165 cm120 mesjes liggen nog nooit problemen mee gehad en ze draaien wel naar binnen als je de aftakas afzet en mindert in toeren zodat ze nie terug in het gras kunnen slaan
+1
RPCounty
@fendt farmer309c dat komt omdat de cm 120 het officiele mesjes is voor de 165. Dus die geeft geen problemen. Hij is ook voor de 135 maaier. En wordt alternatief wel gebruikt in de 215.
fendt farmer309c
@RPCounty Ah zo
Wimsumar
Beste Fendt Farmer309C:

Quote Reactie van @fendt farmer309c:
op onze cm 165 cm120 mesjes liggen nog nooit problemen mee gehad

Met 3 mesjes per trommel valt het ook zo snel niet op als er 1 mesje niet maait (als ook het mesje niet eens spontaan tijdens het maaien weer in goede positie komt).
Neem een volgende keer gerust de vlakke CM-15 maaimesjes om minder diep te maaien, gemakkelijker mesjes te wisselen en/of ze gemakkelijker aan de machine te kunnen slijpen.
Gerron
@Wimsumar Door dat slijpen en de slijtage er na wordt het mesje snel te licht en zal daarom eerder naar binnen klappen. Dus is het echt de moeite waard? Ik moet echter wel bekennen dat er te lang met botte messen wordt doorgemaaid. Maar slijpen is toch een stuk makkelijker en veiliger in de bankschroef.
Wimsumar
Beste Gerron:

Quote Reactie van @Gerron:
bankschroef.

"Mes te licht door slijpen en slijtage", nou, de buitenste schijf van mijn maaier zijn misschien tussendoor weer eens nieuwe mesjes op gekomen, maar de anderen hebben in pakweg 10 jaar al vele honderden hectare gemaaid.
Met een waterpomptang in de bankschroef ehhh,.. in de ene hand en het miniflexje met lamellenschijfje in de andere is het messenslijpen aan de maaier kinderspel. Ik slijp (de maaibalk van de vervloekte KRONE schijvenmaaier moet ook zeer regelmatig olie gepeild/bijgevuld worden) vrijwel iedere maaisnede (zeg maar om de 10 hectare) en het beperkt zich meestal tot het glad 'poetsen' van het snijvlak (ondanks dat ik maai op stenige zandgrond, daarbij sloottaluuds en aangrenzende wegberm ook maai).
Gerron
@Wimsumar Ondanks dat je zo verstandig bent om niet te kort te maaien en daardoor minder slijtage aan de messen hebt overdrijf je nu toch wel een beetje.
Wimsumar
Beste Gerron:

Quote Reactie van @Gerron:
overdrijf je nu toch wel een beetje.

Tja, noem het gerust overdreven. Voor mij is het bij ieder keer maaien vaste routine: mesjes beoordelen, maaibalkoliepeil controleren en overal op draai-/scharnierpunten, hefkogels etc. een drupje olie doen.

P.S.: Hoewel bloedlink (in eerste plaats al voor ruitschade) is taluudmaaien met een V-snaar-aangedreven KRONE AM schijvenmaaier (zoals ik heb) bij uitstek geschikt hiervoor. Van 60 graden naar beneden tot 90 graden rechtop kan deze schijvenmaaier draaien.
Gerron
@Wimsumar Bermen en sloottaluds zou ik liever met een goedkope oude trommelmaaier doen want je weet nooit wat je tegenkomt. Op die manier verspreid je ook niet het onkruid wat daar groeit over het land.
+1
RPCounty
Cm 15 kan helemaal niet in een 165....als je dat doet dan hakt hij de tegenover liggende trommel aan gort. De bocht in het cm 120 mesje is er voor om de punt van het mes zover onderuit te drukken dat hij de trommel van het andere element niet raakt.
+1
fendt farmer309c
@RPCounty da was ik net ook aan het denken Pz heeft voor een rede de bocht in het mesje gemaakt anders zouden het gewoon rechte mesjes zijn geweest
Gerron
@RPCounty Dat vind ik een vreemde redenatie omdat de achterkant van het mesje juist hoger is en dan raak je de andere trommel sowieso. Dit probleem komt denk ik door te lange messen.
RPCounty
@Gerron dat begrijp ik niet wat jij nou bedoelt. Een cm 120 is aan beide zijden even hoog, alleen in de midden zit de boog naar boven die over de schotelrand draait....dun niks niet hoger aan 1 kant
+1
Gerron
@RPCounty Ah,sorry mijn fout. Ik dacht dat je die mesjes die een beetje gedraaid zijn bedoelde.
+1
Wimsumar
Beste Gerron:

Quote Reactie van @Gerron:
te lange messen.

Ja, dat had ik tenminste ook toen ik de rare kronkelmessen in de KRONE schijvenmaaier verruilde voor vlakke CM-15 mesjes. Ze moesten een paar mm ingekort worden. Daarbij liggen de mesjes aan een maaischijf natuurlijk vrijwel horizontaal, dit in tegenstelling tot de altijd iets aflopende stand bij een trommelmaaier waardoor de andere trommel in beginsel niet geraakt kan worden. Het maakt niet uit. Wie niet wil expirimenteren met mesjes, die doet het niet.
Gerron
Quote Reactie van @Wimsumar:
de vervloekte KRONE schijvenmaaier

Waarom ruil je dat ding dan niet in voor een trommelmaaier?
Wimsumar
Beste Gerron:

Quote Reactie van @Gerron:
trommelmaaier?

Zoals ik de 2,4 meter brede schijvenmaaier (multifunctioneel) gebruik, lukt niet met een even brede trommelmaaier (achter een Fendt 304). Waar een KRONE schijvenmaaier in algemene zin om wordt vervloekt, dat onderschrijf ik, maar zoals gezegd (en na de nodige machine-aanpassingen) red ik me er verder wel mee.
( De 2 meter KRONE-schijvenmaaier die ik ook nog heb staan is trouwens een heerlijke machine. Die merk je nauwelijks op tijdens het maaien achter betrekkelijk kleine trekker).

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de PZ CM 215 ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
38
DEELNEMERS
15
WEERGAVES
27