Mais spuiten of wiedeggen

Mijn vader en ik zitten in dubio hoe we het onkruid in de mais willen behandelen. normaal spuiten we altijd, maar ik hoorde dat wiedeggen ook een mogelijkheid is. wat is jullie ervaring, en wat is het beste?

Deel dit topic

Reacties

hofhuis10
Je moet voor dat je mais boven staat moet 1 á 2 keer met de wiedeg er overheen gaan, en als je mais 5 blaadjes heeft kun je spuiten met minder spuitmiddel
dannyd
Nou wiedeggen is zeker een optie.
Maar dat wil niet zeggen dat je dan niet meer hoef te spuiten.
Met eggen kun je wat kosten besparen op het spuiten.
HesselFiatpower
Wij wiedeggen eerst en als de maïs groter is spuiten we,scheelt veel geld!
Allebei. Eerst wiedeggen en dan spuiten. Vaak maak je met het wiedeggen de kluitjes zand of klei nog extra fijn waardoor daar geen onkruid kan onder zitten.
S Schenning
En toch moet je je zelf afvragen of de omkosten met eggen wel in verhouding staan met het bespaaren op spuiten. En als je net na het eggen regen krijgt heb je meteen weer onkruid.
GROENEDEERE
Zorg dat je mais goed bemest is. zoadat het de grond uit schiet maakt het onkruid ook geen kans. wij spuiten al jaren niet meer en eggen het ook niet. alleen langs de kanten wil wel eens een plukje vuil staan. voorheen hadden we erg veel last van hardijzer en muur daarop lieten we voor het zaaien spuiten daarna jaren nooit meer last van gehad
mark1991
Spuiten !!!!
een keer spuiten en je bent van al het gedonder af.
Voor opkomst wiedeggen en spuiten helpt ook heel goed. Wel vooraf effe de weersberichten in de gaten houden.
dannyd
Wij hebben vele klanten waar we van te voren eggen.
En daar wordt later met een goedkope bespuiting de mais gespoten.
Ook zijn er klanten die het niks vinden.
Maar goed.
Er zijn natuurlijk veel boeren die niet snel iets nieuws uitproberen als ze het ene gewend zijn en het goed bevalt.

Groenedeere.
Dan wil ik toch wel is een x bij jullie tussen de mais komen kijken.
Je kunt bemesten wat je wilt.
Als het weer het niet toelaat groeit er niks hard.
favorit515c
We spuiten 2keer tegen haagwinde meer niet
@favorit515c Is dat ook nog een keer onderblad ?
S Schenning
@dannyd
welke middelen gebruiken jullie het mest in het mais dan?
Wij spuiten de mais 2 keer.
Wimsumar
Beste Arjan Rypkema: Nee, zo werkt het niet! Als nu nog besloten moet worden hoe het onkruid te bestrijden kies dan voor 1 "goede" bespuiting.
Kijk, natuurlijk is met mechanische onkruidbestrijding veel te behalen maar dan moet vanaf het zaaiklaar maken van het maisperceel een aantal keren het perceel met de wiedeg bewerkt worden (liefst met weersomstandigheden zoals afgelopen week: warm + droog). Met wiedeggen moet je al beginnen voordat kiemplantjes van onkruid zichtbaar zijn. Je moet het kiemende onkruidzaad (wat dus al wel worteltjes heeft) lostrekken en door de zon laten 'verschroeien'. Dit onkruid ben je kwijt. Maar: met iedere bewerking maak je ook weer een nieuw "kiembed" voor nog overgebleven onkruidzaden (en die zijn/blijven er massaal). Dit kiemende onkruid is na enkele dagen op dezelfde wijze weer te bestrijden met een wiedegbewerking. Zo lang de mais nog niet boven staat is bij deze wiedegbewerkingen weinig schade aan de mais. Na opkomst moet je zeker rekening houden met schade aan de mais maar dit hoeft niet dramatisch te zijn.
Door zo voor en na opkomst van de mais een aantal wiedegbewerkingen te hebben gedaan heeft de mais de kans een sterke kiemplant te ontwikkelen terwijl het onkruid wat dan nog opkomt in een "zwak" zaadlob-groeistadium verkeerd. Op dat moment kan besloten worden met een lage dosering een onkruidbespuiting te doen die grote kans van slagen heeft. ( Of, op percelen met weinig onkruiddruk zou een bespuiting geheel achterwege kunnen blijven).

P.S.: De besparing van het "lage dosering spuiten" vallen grotendeels/geheel weg tegen de kosten van wiedeggen. Bovendien is wiedeggen in Nederland, vanwege het te vaak te vochtige weer vaak niet/moeilijk toe te passen.
GROENEDEERE
@dannyd

je kan ook bemesten met verstand. de meesten spuiten er maar eindeloos stront op op een gegeven moment is dat klaar. dus nutteloos.
@Wimsumar Ik heb dit jaar voor het eerst een dikke 40 bunder voor opkomst gespoten. Wat uitstekend bevallen is. Voordien heb ik ook uiteraard die percelen gewiedegt. Gewoon even de weersberichten vooruit kijken. En aangezien we de laatste jaren zeer droge en warme voorjaren hebben was dat makkelijk te doen.
Maar gelijk heb je wel, je kunt die percelen na een tijdje met een lage dorsering weer spuiten (zoals tegen haagwinde of aardappelopslag) als het moet teminste.
Ik heb nu een aantal percelen d'r tussen zitten waarbij ik geen tweede bespuiting hoeft uit te voeren.
Dus misschien is het voor de aankomende jaren wel een vooruitgang om meerdere percelen voor opkomst te spuiten.
@GROENEDEERE Ik snap je reactie effe niet. Ik mag toch aannemen dat tegenwoordig toch de meesten akkerbouwers en boeren wel verstandig omgaan met hun mest.
Dus ik snap even die verstandhouding niet bemesten met verstand.
@S Schenning Spuiten jullie de mais ook voor opkomst ? Of met een onderbladbespuiting ?
Wimsumar
Quote @Beste JoriskleinGunnewiek:
voor opkomst te spuiten.

Door voor opkomst (van de mais) te spuiten beschadig je de mais niet. Dat is een groot voordeel.
Nadeel van vroeg (voor opkomst) spuiten is dat de huidige spuitmiddelen niet/nauwelijks nog nawerking hebben. Met andere woorden, nakiemend onkruid krijgt dan toch nog de kans.
@Wimsumar Met het goede weer erop doet Frontier zijn werk wel.
@favorit515c Doen jullie dat zelf ? Of een loonwerker voor jullie ?
ArjenRijpkema
Bedankt voor jullie reacties, wij hebben nu 5 blaadjes, dus is wiedeggen geen optie meer... Dan laten we dus gewoon de loonwerker zijn gang gaan!
fendt-412
Spuiten moet je toch als je het een beetje goed aan wilt pakken. Met 5blaadjes ben je er mooi optijd bij. Als het weer een beetje doorpakt heeft de mais het wel gewonnen van het onkruid en staat bij de volgende opkomst van onkruid de mais wel dicht.

Wiedeggen is allemaal leuk en aardig, alleen je pakt hoogstens 3/4 van het onkruid, trekt de grond ook nog open waardoor het verder uitdroogt. Spuiten hier meestal net voor het kopeggen en bij 5blaadjes, kunnen het aardig schoon houden.
S Schenning
@JoriskleinGunnewiek
Enkel stukken spuiten wij met roundup voor opkomst, meest stukken waar gras in heeft gestaan voor mais. En anders 2 keer gewoon met callisto en harmonie, en als nodig sommige kleine vlekken met maister(buurman heeft inductie op de spuit, dus kan in no time van middel verandren)
We rijden 2 keer met minder dosis, en eerste keer net na opkomst met 3 blaaderen zeg maar.
Wimsumar
Quote @Beste Fendt-412:
Spuiten hier meestal net voor het kopeggen

Hierbij vraag ik me af of niet veel werkzame stof veel te diep in de grond komt(?) :?
@S Schenning Ja ik begin ook te spuiten vanaf het derde blad. Ik vind dat je vanaf het vijfde of zesde plant te veel parapluvorming krijgt.
hobby-farmer
Van de week de mais ook maar eens laten spuiten! voor 14dagen terug kon de mais bij mij al gespoten worden! maar toen was het mij te koud!(nachtvorsten) en van de week was het mij te warm! wil aankomende week mooi weer worden om te spuiten.
fendt-412
@Wimsumar

spuiten een dag of 1-2 van te voren met roundup. Is het onkruid al dood, alleen even een klap geven met de kopeg is vaak niet genoeg. Komt weer een buitje erin en groeit vrolijk door. Een perceel dit jaar niet gespoten omdat er amper onkruid stond, alleen een verdwaalde graspol omdat het eerst grasland was. Die pollen lagen eerst gewoon los na het kopeggen, buitje regen erin en nu begint dat gras toch wel aardig te groeien. Eind vd week moet het toch maar even gespoten worden.
Mc_douwel
Hebben van de weeek de mais gespoten en 1baan overgezaaid
hobby-farmer
@Mc_douwel
1 baan overgezaaid??? hoezo dat dan? geen goede opkomst of zo!
favorit515c
@JoriskleinGunnewiek doet een loonwerker voor ons regelt hij zelf hoeven we niet te bellen, gebeurt allemaal krijgen alleen de rekening
Mc_douwel
Zijn er met zaaien afgergend na 1keer rond te zijn geweest
konden smiddags weer verder
ArjenRijpkema
Ze hebben vandaag gespoten, onze mais zat er 15 april in

@favorit515c bij ons doet de loonwerker het ook uit zichzelf
DESLAGERURRE
Allebij ... ! zonder spuiten KAN NIET ! en helemaal niet op lage termijn !

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Op TractorFan komen elke dag duizenden mensen bij elkaar om te praten over tractoren, grote machines en alles wat daar bij hoort. Jouw hulp kunnen we daar goed bij gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
34
DEELNEMERS
14
WEERGAVES
2