Illustratie van:

Fordson Dexta - Knipperlichten op een oldtimer??

Vandaag weer druk wezen sleutelen aan mijn trekker.
Maar nu kwam het gedeelte knipperlichten aan bod.
Het oude relay knipperde niet meer, dus heb ik een nieuwe gekocht met 3 pootjes, alleen nu heb ik het probleem dat hij pas echt knippert als er lampjes van 21 watt op aangesloten zijn. Nu is dit niet het geval, er zit maar een lampje op van 5 watt (per kant, dat zouden er dan dus minimaal 4 moeten zijn) best begrijpelijk, want die relais zijn gemaakt voor auto's waar dus sowieso meerdere lampjes op zitten.

Nu is mijn vraag dus: Wie heeft er ervaring met het aansluiten van knipperlichten op oldtimers?

Deel dit topic

Reacties

deutznoud
Ik denk dat je dan een ander relay nodig hebt, maar heb hier 0,0 ervaring me 😉
Valtra-Fordpower
Er zijn knipper automaten in de omloop die minder vermogen nodig hebben, die kan je wel bestellen bij je LMB.
yoohan
Knipperlichten zijn volgens mij bij trekkers ook allemaal 21 watt, je kunt toch gewoon een 21 watt bolletje gebruiken?
jelledexta
@Valtra-Fordpower
Oke dus die bestaan wel?
Gewoon ff bij de mechanisatie dealer langs en den moet het goed zijn. 😄
jelledexta
@yoohan
nee heb er nieuwe lampjes op zitten, van 5 wat. heb dus getest door m'n linker en knipperlicht door te verbinden, dan doet hij het al beter, dus al zouden het er 4 zijn, moet hij het doen. maar ander relay is dus een betere optie.
Valtra-Fordpower
Mocht het nu zo zijn dat het niet lukt, dan kun je er altijd nog een weerstandje parallel overheen schakelen.
jelledexta
@Valtra-Fordpower
ook geprobeerd, maar dat werkte niet, weet ff zo snel niet meer waarom dat niet ging.
deutznoud
Quote @jelledexta:
maar ander relay is dus een betere optie.
hahaha dat zij ik, zonder ervaring 😃
jelledexta
@deutznoud
dat was ook meer geluk dan wijsheid 😛
Valtra-Fordpower
@jelledexta Je moet vanzelfsprekend wel de juiste waarden toepassen.
jelledexta
@Valtra-Fordpower
ja dat snap ik.
Wat ik geprobeerd had: over het lampje zelf een weerstand, dus over de min en de plus, maar dat werkte niet, maar kan idd aan de weerstand liggen.
deutznoud
@jelledexta weet ik 😛
ErDee
@jelledexta 5 watt is wel erg zwak voor knipperlicht, normaal is knipperlichtn en remlicht 18 of 21 watt en breedtelicht 5 of 10 watt.
jelledexta
@ErDee
dat is wel raar, want ik heb echt een net knipperlichtje gekocht bij een groothandel, dus dan zou dat moeten kunnen toch?
jelledexta
@ErDee
@valtra-fordpower

en als ik er nou eens lampjes van 21 watt in doe?
net zitten googlen, maar "buislampjes" van meer dan 18 watt niet kunnen vinden. + dat deze maten ook niet in het knipperlampje passen.

bestaan knipper ralay's die minder dan 21 watt kunnen aansturen wel?

Oke, antwoord op mijn eigen vraag: ja die bestaan:P
dan moet je relais hebben die zijn gemaakt voor ledverlichting.
Alleen blijf ik het raar vinden dat mijn knipperlampjes maar 5 watt zijn, dat is dan te weinig?
Eric MFUF
@jelledexta heb je er orginele knipperlechten op zitten dan? aparte lampen voor verlichting en dan zo'n ovale als knipperlicht..
Knipperrelais is die rond en in een beugel geklemd.
jelledexta
@Eric MFUF
ja, nouja, niet echt de originele hoor, maar wel apart de lichten, en apart knipperlichtjes.
Ja oude knipperlicht relay is een staaf zegmaar, weet niet of hij origineel in een beugeltje zit geklemd.
Rozema
Ik heb nogal wat ervaring met de basics van knipperlichten aansluiten op oldtimers. Ik heb het namelijk voor eigen trekker zelf uit moeten zoeken. Het is belangrijk dat het vermogen van de lampjes overeen komt met die van het knipperlicht. Anders knippert hij veel te snel of veel te langzaam. Ik heb bijvoorbeeld een knipperlicht die werkt bij 2 keer 21 Watt maar nog even snel knippert wanneer er één aanhanger of twee aanhangers met extra 21 watt pitten aangesloten worden. Dit staat op de knippertlicht aangegeven. Wanneer je nog vragen heb mag je me gerust een PB sturen of hier in het topic vragen
jelledexta
@Rozema
kijk! dat zocht ik, ervaring..
nou, ik heb al zitten zoeken naar relais voor led knipperlichten, die doen het al bij 0,24 watt, dat is ook een oplossing denk?
jammermaarhelaas
@jelledexta

Allicht is dat relais te licht, er zit ongeveer een factor 20 tussen 0,24 en 5 Watt(5 gedeeld door 0,24 is ongeveer 20). Dit verschil is veel groter dan tussen 21 en 5 Watt (ongeveer factor 4).

Als je het met weinig moeite kunt redden, dan zou ik gewoon 21 Watt lampjes monteren. Of 18 Watt waar je het over had, dat gaat allicht ook wel.

Of je gaat gewoon bij het LMB of een automaterialenhandel vragen naar een knipperautomaat die werkt bij een lampje van 5 Watt.
jelledexta
@jammermaarhelaas
ja, maar die lampjes zijn gemaakt voor die ledverlichtingen op de autos tegenwoordig, die kunnen ook veel meer hebben.
maar waarom zou dat dan niet de oplossing zijn met een lampje van 5 watt?
ErDee
@jelledexta Maar waarom persé 5 watt, duw er gewoon peertjes in van 21 watt, of heb je buislampjes nodig, dan van 18 watt, want 5 watt geeft veel te weinig licht, die gebruik je alleen voor breedtelicht, en daar duw ik het liefst nog 10 watt achter en 5 watt voor erin.
jelledexta
@ErDee
ja het zijn buislampjes, en op internet is max 18 watt te vinden. Die er nu in zitten zijn dus 5 watt, en nu zou ik dus even op moeten meten of die van 18 watt er ook in passen, want volgens mij zijn deze veel groter, maar ik kan er naast zitten
ErDee
@jelledexta Normaal heb je 3 verschillende lengtes in die buislampjes, alleen weet ik niet of de lengtes voor alle wattages hetzelfde zijn.
Meet eens de afstand tussen de beide klemmetjes?
jelledexta
@ErDee
ja zal ik doen, de trekker staat niet thuis, dus gaat nu ff niet lukken.
teilesuche24.de/hella/schlussleuchte-2sa997022001/

dit is het lampje ( alleen dan oranje)

kleinspul.nl/index.php/?productID=4098&cat=2354

kleinspul.nl/index.php/?productID=4098&cat=2354

in die 2 zit toch een duidelijk verschil, dus dat wordt hem niet denk. dan blijft alleen een "led"relai over?
ErDee
@jelledexta het beste kijk je maar eens wat de maximale lengte van het lampje kan zijn, dus even meten, aan de contactjes kun je eventueel nog iets buigen
Eric MFUF
@jelledexta als je die alleen aan de achterkant hebt zitten kun je er misschien ook 1 aan de voorkant maken (dezelfde steun of anders aan de voorkant onder de koplamp)want dan heb je in ieder geval genoeg aantal Watt's

Deze had ik op de dexta zitten... histoparts.com/webshop/34__verlichting/…
Heb het knipperrelais toen bij iemand gehaald die miijn trekker kent en die zag er zo uit..
histoparts.com/webshop/34__verlichting/…

misschie ff een fototje van jouw gemonteerde knipperlicht
jelledexta
@Eric MFUF
foto van het knipperlicht staat hier boven, maar komt ie nog een keer: teilesuche24.de/hella/schlussleuchte-2sa997022001/

maar van het gemonteerde knipperlicht zal ik ook een foto maken. Maar wel leuk idee om ook aan de voorkant van het knipperlicht een knipper te maken.

maar je had zeker wel lampjes in de knippers zitten die hoger waren dan 5 watt? want dat knipperrelay werkt ook pas met 21 wat denk?
Eric MFUF
@jelledexta Ik had dat lampje van jou onder de koplamp gemaakt, en de "muis"zat midden op het spatbord achter.. 2 lampjes dus dan kom je snel aan 21 watt.. 😉
Eric MFUF
Ben benieuwd hoe jij het lampje en de stadslicht hebt zitten.. zijn zoveel verschillen in
jammermaarhelaas
@jelledexta

Dat ze meer kunnen hebben bij led verlichting van auto's is niet gezegd, want wat is het vermogen bij een auto-richtingaanwijzer in led uitvoering? En het wil nog niet zeggen dat ze ook een 12V 5W lampje kunnen laten knipperen. Misschien hebben de auto-led's wel een weerstand in het circuit zitten. Om meer te weten moet je goed kijken welke specificaties worden opgegeven bij het knipperrelais. Ik kan je daarmee van hieruit niet helpen.

Ik zou gewoon kijken of je een 18 of 21W lampje kunt monteren in je armatuur, dit geeft gewoon ook fatsoenlijk licht. 5W is echt klein voor een richtinganwijzer.
Dus alleen al omwille van de zichtbaarheid adviseer ik je een 18 of 21W lamp. Het knipperrelais heb je al...
jelledexta
@jammermaarhelaas
ja dat is zeker waar, alleen weet ik al wel bijna zeker dat het 18 watt buisje niet gaat passen in het armatuur van de 5 watt, 5 watt is 11x36 mm en 18 watt is 15x43, dus dat gaat precies niet passen. maar het wordt me dus niet geadviseerd om de 5 watt lamp te gebruiken. dan moet ik sws een constructie in dat kleine lampje gaan maken om er een 18 watt in te laten passen
jelledexta
@jammermaarhelaas
foto's komen wel op dit topic 😄
Pauls
@jelledexta
Ik zou toch ook proberen om geen 5 W als knipperlicht te gebruiken. Na paar jaar wordt de spiegel al wat zwakker en is het effect van 5 W met felle zon niet voldoende. In de moderne tijd gaat het vooral om gezien te worden.
jelledexta
@pauls
ja, nouja, ik heb nog eens zitten kijken, maar het moet wel lukken om ipv een buisje van 3,6cm en 5 watt nu een buisje van 4,3 mm te plaatsen van 18 watt.
Pauls
@jelledexta ja dat zou moeten lukken. Ik heb dat vroeger ook geprobeerd en met succes, met een tangetje de 2 plaatjes iets verbuigen maar goed opletten dat je het lampje goed blijft klemmen, anders wil ie er snel tussenuit glippen.
Veel suc6
jelledexta
@Pauls
bedankt! ik hou jullie op de hoogte!!
jelledexta
@Pauls ]
@jammermaarhelaas
@Eric MFUF

ik heb zojuist bij Histoparts dit knipperrelais gekocht: histoparts.com/webshop/34__verlichting/… Morgen wil ik hem aansluiten, maar ik weet eigenlijk helemaal niet zeker hoe ik dat moet doen als ik op mijn vorige relais maar 2 aansluitingen heb?? iemand tips/ervaring? Alvast bedankt 😉
Pauls
@jelledexta
Ik zou zeggen, kijk goed op het tekeningetje, dan zal het wel lukken. Meestal wijst het zichzelf uit. Bij sommige moet je een extra verbinding (kabel) naar de - (min) klem doen. Bij andere is de bevesting aan het chassis de - klem (waarschijnlijk zoals jou oude modelletje). veel suc6
ford5000
@jelledexta Goeie vraag voor @Valtra-Fordpower of @Erdee.
Valtra-Fordpower
[quote="@jelledexta"] ik heb zojuist bij Histoparts dit knipperrelais gekocht: ww[/quote/]

Dan moet ik dat tekeningetje op het relais zien, dan kan ik het je uitleggen. Misschien dat ErDee het zo weet.
ErDee
X is ingang L is uitgang. P hoeft niet aangesloten te worden als je geen controlelampje hebt. X kan ook 49 zijn en L 49a. P is dan C.
jelledexta
@ErDee
Hartelijk dank!!! Ik had al dat vermoeden door wat speurwerk, alleen kon ik nergens het schema van mijn relais vinden.
Ik ga het zometeen gelijk proberen!! 😄
ErDee
@jelledexta Laat het resultaat maar weten 😉
jelledexta
Gelukt hoor! Alleen knipperen ze erg langzaam, als de verlichtingsbalk vd aanhanger er aan zit gaat het beter, dus maar extra knippers gaan monteren dan 😄

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de Fordson Dexta ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!