Toerental kleine pakken pers

Ik pers altijd met een aftakas toerental van ongeveer 510-540 toeren. Nu heb ik me laten vertellen dat het beter is om nog hoger in toeren te gaan,(600 toeren)om meer capaciteit te halen en ook om mooier gevormde pakken te krijgen (allemaal exact dezelfde lengte). Heeft iemand daar ervaring mee?

Deel dit topic

Reacties

JD-stienstra
Gewoon proberen lijkt mij.. zal bij elke pers wel anders zijn
valmet6400power
In theorie zou je gelijk moeten hebben, het gewas wordt vaker 'aangedrukt' maar of het in de praktijk werkt daar kom je vanzelf achter v/d zomer toch? 😄
rickjd
Ik heb gewoon 1800 toeren bij een trekker van een 540 toerental bij 1900 toeren. dus ook ongeveer 500 toeren. In theorie lijkt het mij ook mooier. Maar ik ga het denk ik niet doen. Alles gaat nog harder schudden en alles dus meer slijtage. Des te meer slagen per pak des te mooier het pak. Ik rij liever een km zachter .
Je moet het zo zien:

Je rijd in een versnelling met 1700 toeren. Dan voer je je toeren op tot 2200 . Je rijdt sneller en je krijgt dus meer stro binnen of hooi. Maar je pers draait ook sneller maar je pakken krijgen een zelfde dosering per slag. En je verbruikt veel meer diesel en slijtage. Ik denk dat als je de vermeerdering in diesel en slijtage bij elkaar optelt dat je beter een paar honderd toeren minder moet rijden . Dan heb je misschien 40 pakken minder in een uur maar ik denk dat dat beter is
Gerrit GBo
Mijn ervaring is dat je niet te langzaam moet rijden en niet veel toeren moet maken. De kunst is om de pickup constant gelijkmatig vol te laten vreten. Als je de pickup constant lekker vol hebt zitten komen er mooie balen uit. De snelheid verschilt per perceel en kwaliteit van het hooi.

"Oefening baart kunst"
massey8690
Geloof dat ik niet meer dan 480 toeren draai, die perskamer hoeft van mij niet als een dolle heen en weer, krijgt alles alleen maar van op de donder.
licht er ook maar net aan of je direct op de wagen perst, dan hoeft het allemaal ook niet zo snel/hard, kunnen die mannen toch niet bijhouden op de wagen (doen wij altijd).
eddyscania
Ik draai meestal rond de 350-420 op de aftakas, laat em rustig persen.
schijnt beter voor de naalden te zijn..............
deutzgek
Ik daai altijd wat minder toeren en probeer een beetje door te rijden dan krijg je de mooiste pakken is mijn ervaring
Wimsumar
Beste Kerstrunner: Een kleine-pakken-pers heeft een optimum aftakas toerental nodig. Dat wil zeggen, te langzaam en te snel is niet goed.
Bij te langzaam toerental heeft het vliegwiel onvoldoende 'energie' om de pers-/snijbeweging volledig voor rekening te nemen.
Te hoog toerental, vraagt volgens mij, te veel van het knopermechanisme.
Vorm, maar vooral nauwkeurigheid van de paklengte, kan nooit beter worden door met een hoger (+ /_ 600 T.P.M.)aftakastoerental te gaan persen.
jehan
@Gerrit GBo zo is het de invoer moet vol zijn daar moet je de snelheid naar aan passen
leo en irm
1500 toeren op de motor perst altijd goed snelheid rijden wordt bepaalt door het zwad
Zwagemer
Kijk eens in de handleiding van de hooipers hoeveel slagen de perswagen min/max moet/mag maken per minuut.
En een goede regelmatige vulling van het perskanaal is ook van belang.
sikuman
1200 tot 1400 toeren
en constante aan voer .
dus niet met het gas spalen maar met de versnellings bak
jmos
@Zwagemer

een pers is voor 540 toeren bedoeld en dan zit de overbrenging hoogstwaarschijnlijk zo in elkaar dat het goede aantal slagen bij 540 toeren per minuut is.
maar met wat minder toeren wil het vaak beter en komt het ook niet zo op die machine aan.
goeiedag eem
Nooit meer dan 540 toeren draaien, als je boel kapot wil jagen moet je dat doen, pers altijd op 1900 a 2000 motor toeren, werkt het mooiste, ongelijke pakken ligt vaak aan het zwad, als die niet mooi gelijk is, dit kun je weer opvangen door te schakelen zodat je een gelijke en constante gewas invoer krijgt

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Op TractorFan komen elke dag duizenden mensen bij elkaar om te praten over tractoren, grote machines en alles wat daar bij hoort. Jouw hulp kunnen we daar goed bij gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
14
DEELNEMERS
14
WEERGAVES
0